Φθάνω στη multi-brand boutique.
Μπαίνω μέσα, αρχίζω να κοιτώ τις βιτρίνες. Πολύ ρολόϊ.
Ο χώρος δεν είναι μεγάλος. Είναι στενόμακρος, αλλά όχι πολύ μεγάλος.
Οι βιτρίνες όμως γεμάτες, με πραγματικό στοκ.
Βλέπω Mauritz-Grossman, Laurent Ferrier (τουλάχιστον 7-8 κομμάτια), Girrard-Perregaux (με Laureato Skeleton stainless steel παρακαλώ), Czapek (πάνω από 15 κομμάτια), H. Moser & Cie. (7 κομμάτια συμπεριλαμβανομένων x2 Streamliner και ενός Endeavor Tourbillon). Μιλάμε για στοκ.
Κάτι ψιλο-ταλαίπωροι πωλητές ντυμένοι στα σκούρα μπεζ. Άντε να δούμε.
Δεν πρόκειται να ψωνίσω (είχα τρία εισερχόμενα τις τελευταίες 31 ημέρες), απλά θέλω να δω τί έκπτωση κάνουν στα Moser διότι αυτό είναι σημαντικό για το μέλλον. Ποιοί dealers διαθέτουν στο ΗΚ και τί γίνεται από εκπτώσεις.
Βλέποντας τί μάρκες έχουν, καταλαβαίνω πως είναι ευκαιρία να δοκιμάσω κομμάτια ή κάποια μάρκα που δεν έχω βάλει στο παρελθόν. Πρέπει να κτίσεις πάνω σε ό,τι έχεις ήδη στήσει και αφομοιώσει.
Ζητώ να βάλω ένα Parmigiani Fleurier, όπως και ένα Czapek. Διαλέγω απλά κομμάτια, με ωραίο dial και κατά προτίμηση την ημερομηνία μόνο ως complication.

To
PF Tonda έχει τύπου copper dial.
Ωραίο, ραφιναρισμένο κομμάτι, με λεπτομέρειες.
Το μπρασελέ κάπως υποδεέστερο των όποιων προσδοκιών.
Γεροντίστικο design, αίσθηση στο χέρι μέτρια, το clasp όχι κάτι το ιδιαίτερο σχεδιαστικά - υποκειμενικά πάντα σχόλια μέσα από προσωπικές εμπειρίες του υπογράφοντος και μόνιμα σε σύγκριση με διάφορα άλλα κομμάτια που έχω δοκιμάσει ή αποκτήσει κατά καιρούς.
Σαν σύνολο τίποτε το ιδιαίτερο, με δεδομένο ότι όλα αυτά τα ρολόγια δεν πωλούνται σε ευκαταφρόνητες τιμές.
Περνώ στο
Czapek.

Λόγω του salmon dial, ζητώ να βάλω τούτω δω που είναι πιό μικρό σε διάσταση.
PASSAGE DE DRAKE SALMON, το αποκαλεί η εταιρεία, στα 38.5mm dia. κάσας.
Έχει και πιό μεγάλο αλλά ας δούμε αυτό πρώτα.
Τιμή κάπου στα €23,000 πριν την όποια έκπτωση.

Τώρα τί να πω, ευδιάκριτο dial, ωραία hour & minute hands, πολύ όμορφη κάσα.
Περίτεχνος μηχανισμός από πίσω.
Μπρασελέ με μεγάλα links, δηλαδή αν θες να αφαιρέσεις ένα-δύο links, θα σου βγει το ρολόϊ ακριβώς στον καρπό, ή θα παίζει;
Η μη ύπαρξη μισών ή 1.25 links δεν βοηθά.
Στα 'συν' ότι το ρολόϊ έχει (α) micro adjustment στο clasp, όπως και (β) παίρνει rubber straps.
Όμως από 'κει και πέρα, δεν βλέπω κάτι άλλο.
Κάνουν στην τιμή εκεί ένα 10%, ίσως και παραπάνω αν πιέσεις, αλλά ειλικρινά δεν πιστεύω πως αυτά είναι ρολόγια που κάτω από τέτοια τιμή έχουν να προσφέρουν κάτι το ιδιαίτερο εκτός κι αν έχεις ήδη μία πολύ καλά στημένη συλλογή και πηγαίνεις για το 7ο ή 8ο κομμάτι.

Το Tonda ήταν τύπου λεπτεπίλεπτο, ήθελα να ζητήσω να αφαιρέσουν τη ζελατίνα για να το κουρδίσω, αλλά μόλις κοίταξα την κορώνα είπα μέσα μου άστο καλύτερα.
Έφεραν καφέ οι άνθρωποι, είχαν μία συμπαθέστατη κυρία in-house που έφερε καφέ και νερό (είπα κρύο νερό και cappuccino κι ήλθε ζεστό και Americano), εντάξει, αλλά τί να κάνουμε, με εμένα 'δεν', αν αυτοί βρουν άλλους να πουλήσυν τα οκτώ ή δεν ξέρω κι εγώ πόσα κομμάτια LF που έχουν εγώ πάω πάσο.
Ούτε τηλέφωνο δεν πήρα, δεν έχει νόημα, στα Moser κάνουν ένα 10% off κι ίσως και παραπάνω με άδεια από τον manager (πλην των x2 Streamliner που είχαν και του rose gold Endeavor Tourbillon που επίσης είχαν).
Έχει το μέλλον. Ρολόγια βρίσκονται στο δρόμο μου, όσα κι ό,τι θέλω, η ιστορία το έχει αποδείξει.
Φεύγω. Περνώ δίπλα από μία μικρή μπουτίκ της
Tudor.
Είναι μία τσαχπίνα μέσα. Αρχίζω την πλάκα.
"...
Monarch?"
"
No stock...", μου λέει.
Άντε ξανά μανάμ απ'την αρχή. Κουβέντα με πωλητές για ρολόγια.
"...
Τίποτε από τη νέα συλλογή 2026 έχετε να δοκιμάσω;" λέω.
"...
Έχετε δει τη λίστα με τα νέα μοντέλα;", μου ανταπαντά.
Και στρίβει προς εμένα αυτό το βλακο-τάμπλετ που έχουν όλοι οι πωλητές, στη σελίδα των novelties 2026.
Λέω από μέσα μου, με τρολάρουν εδώ πέρα;

Τι να δοκιμάσω, τί να δοκιμάσω.
Έχει όλα τα παλιά. Black Bay bronze, silver, gold, τίποτε από αυτά METAS.
Της το λέω.
"...
Μα είναι ξεχωριστά κομμάτια και δεν τα βρίσκετε εύκολα..."
Ρωτώ τί έκπτωση κάνουν. Πέντε τοις εκατό. Εντάξει.
Συνεχίζω την κουβέντα ένα-δυό λεπτά, ο metrosexual τζιτζιφιόγκος εκ δεξιώθεν της δεσποινίδος ελαφροχαριεντίζεται, time to go.
Έχω κάνει 16,300 steps και θέλω να φάω κάτι και να πάω σπίτι μου.

Αυτή λοιπόν ήταν άλλη μία βόλτα με δοκιμές, αναμνήσεις, συζητήσεις.
Ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία...