Αποστολέας Θέμα: WCC (Watch Collectors Club)  (Αναγνώστηκε 11018 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Wolf-

• Global moderator
  • Master
    • Προφίλ
Απ: WCC (Watch Collectors Club)
« Απάντηση #15 στις: Ιούνιος 12, 2025, 12:58:13 μμ »
Μάλλον δεν υπάρχει πλέον η εταιρεία και τα χαρίζουν..!
Πολύ ωραίο το πορτοκαλί..!!!!
friendly
0
funny
0
like
1
wow
0
No reactions
No reactions
Members reacted like:
Zarko,
No reactions
🐺 Ξέρω από αυτά ρε..

Αποσυνδεδεμένος dsmlogger

• Jr. Member
  • *
  • "When in doubt, get the Seiko"
    • Προφίλ
« Απάντηση #16 στις: Ιούνιος 12, 2025, 16:24:38 μμ »
Ρολόγια/λουράκια της WCC φαίνεται να ειναι διαθέσιμα στο Amazon.co.uk -> https://www.amazon.co.uk/s?srs=17600153031

friendly
0
funny
0
like
1
wow
0
No reactions
No reactions
Members reacted like:
Zarko,
No reactions

Αποσυνδεδεμένος Zarko

• Jr. Member
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #17 στις: Ιούνιος 12, 2025, 17:47:52 μμ »
Ρολόγια/λουράκια της WCC φαίνεται να ειναι διαθέσιμα στο Amazon.co.uk -> https://www.amazon.co.uk/s?srs=17600153031

Πολύ ωραίος!

Μου ξέφυγε όπως φαίνεται το Amazon, και ανακαλύψαμε και τρίτο μοντέλο που κατασκεύαζε η WCC, το EP3620. Θηριώδες καταδυτικό για τους σκληροπυρηνικούς του είδους, όπως η αφεντιά μου.  :D

Και αυτό χωρίς καμία απολύτως σήμανση στη πλάκα. Στεγανότητα στα 1.000 μέτρα, διάμετρος στα 45 χιλιοστά χωρίς την κορώνα, 17 χιλιοστά πάχος, και 290 γραμμάρια βάρος!  ???

Στις 290 λίρες από Γερμανό πωλητή που δεν στέλνει Ελλάδα, και είναι άλλος πωλητής από αυτόν που πουλάει τα WCC στη Catawiki. Αυτό το μοντέλο δεν το έχω δει ποτέ σε δημοπρασία στη Catawiki...

friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος Zarko

• Jr. Member
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #18 στις: Ιούνιος 27, 2025, 22:09:14 μμ »
Στην Catawiki συνεχίζουν να ανεβαίνουν μερικά WCC, και ανέβηκε και ένα που επίσης δεν το έχω ξαναδεί. Ίδιο ουσιαστικά με το δικό μου αλλά με πορτοκαλί λουράκι. Η ιδιαιτερότητα που έχει είναι ότι το μικρό κυκλάκι στον δείκτη των δευτερολέπτων είναι βαμμένο στο ίδιο πορτοκαλί χρώμα με το λουράκι.  ::)

Η απορία μου είναι αν μπορεί να φωτίζει στο σκοτάδι ο δείκτης των δευτερολέπτων σε αυτό το χρώμα...

friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος Giorgos_I

• Legend
  • Γηράσκω ἀεὶ διδασκόμενος
    • Προφίλ
« Απάντηση #19 στις: Ιούνιος 27, 2025, 23:46:08 μμ »
Στην Catawiki συνεχίζουν να ανεβαίνουν μερικά WCC, και ανέβηκε και ένα που επίσης δεν το έχω ξαναδεί. Ίδιο ουσιαστικά με το δικό μου αλλά με πορτοκαλί λουράκι. Η ιδιαιτερότητα που έχει είναι ότι το μικρό κυκλάκι στον δείκτη των δευτερολέπτων είναι βαμμένο στο ίδιο πορτοκαλί χρώμα με το λουράκι.  ::)

Η απορία μου είναι αν μπορεί να φωτίζει στο σκοτάδι ο δείκτης των δευτερολέπτων σε αυτό το χρώμα...

(Κάντε κλικ εδώ να εμφανιστεί η φωτογραφία.)

Αν εννοείς την βούλα, ναι, μπορεί. Εχουν παρουσιάσει υλικά luminova και σε διάφορα άλλα χρώματα.

Δεν θυμάμαι ποια ήταν. Ισως καποιος βοηθήσει.
friendly
0
funny
0
like
1
wow
0
No reactions
No reactions
Members reacted like:
Zarko,
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

Του Ξέρξου γράψαντος ''πέμψον τά όπλα'' αντέγραψε, "μολών λαβέ".

The only difference between men and boys is the price of the toys.

Αποσυνδεδεμένος Zarko

• Jr. Member
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #20 στις: Ιούνιος 30, 2025, 12:46:25 μμ »
Ότι νάναι. Όταν είχα πάει το WCC για ρύθμιση στο μπρασελέ, ζήτησα από τον τεχνικό να κάνει και τεστ στεγανοποίησης. Του έκανε τεστ δύο φορές και το μηχάνημά του έβγαζε το ρολόι με μηδενική στεγανοποίηση, δεν περνούσε κανένα τεστ. Δεν είχα γράψει τίποτα στην παρουσίαση του ρολογιού, γιατί περίμενα να σιγουρευτώ με δεύτερο τεστ σε άλλο τεχνικό. Για να είμαι βέβαιος ακριβοδίκαιος, ο πρώτος τεχνικός μου είχε πει: «Υπάρχει μία μικρή πιθανότητα επειδή το κρύσταλλό του είναι πολύ χοντρό, το μηχάνημα να μην μπορεί να το διαβάσει σωστά».

Στον μήνα που πέρασε πήγα πέντε φορές για μπάνιο, αλλά φυσικά έβγαζα το ρολόι πριν βουτήξω, δεν ήθελα να πάρω το ρίσκο να πάρει νερό. Σήμερα πήγα το ρολόι σε άλλον τεχνικό. Του κάνει πρώτο τεστ στα 7 bar, το ρολόι πέρασε μια χαρά, άριστο!  ???

Του λέω: «Κάντου στο καπάκι και δεύτερο τεστ στα 10 bar, θέλω να βουτάω με το ρολόι και θέλω να είμαι σίγουρος ότι δεν θα πάρει νερό». Του κάνει και δεύτερο τεστ στα 10 bar, και πάλι άριστο το ρολόι,  ??? άλλωστε το μηχάνημά του δεν πάει παραπάνω, αλλιώς θα του έκανα και στα 20 bar!...  :D

friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος george_

• Administrator
  • GWF
  • kk
    • Προφίλ
« Απάντηση #21 στις: Ιούνιος 30, 2025, 12:55:51 μμ »
Μη νομίζεις,ότι έχουν πολλοί μηχάνημα στα 10 Bar,μια χαρά
friendly
0
funny
0
like
1
wow
0
No reactions
No reactions
Members reacted like:
ngavoun,
No reactions

Αποσυνδεδεμένος Zarko

• Jr. Member
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #22 στις: Ιούνιος 30, 2025, 13:42:57 μμ »
Μη νομίζεις,ότι έχουν πολλοί μηχάνημα στα 10 Bar,μια χαρά

Για στείλε κάποιον τεχνικό που να ξέρεις ότι έχει μηχάνημα στα 100 bar, γιατί αυτό που περιμένω να έρθει, δεν νομίζω ότι ούτε καν θα γαργαληθεί στα 10 bar, αλλά ούτε και στα 20 ή στα 30 bar!  :D
friendly
0
funny
0
like
1
wow
0
No reactions
No reactions
Members reacted like:
sea_dweller,
No reactions

Αποσυνδεδεμένος george_

• Administrator
  • GWF
  • kk
    • Προφίλ
« Απάντηση #23 στις: Ιούνιος 30, 2025, 13:48:10 μμ »
Δεν ξέρω, για ρολόι το θες?
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος P.I.T.

• Members+
  • Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #24 στις: Ιούνιος 30, 2025, 13:51:47 μμ »

Μάλλον για χρηματοκιβώτιο!

friendly
0
funny
1
like
1
wow
0
No reactions
Members reacted funny:
Zarko,
Members reacted like:
george_,
No reactions

Αποσυνδεδεμένος Zarko

• Jr. Member
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #25 στις: Ιούνιος 30, 2025, 18:12:52 μμ »

Για ρολόι το θέλω φυσικά, τι να το θέλω, για χρηματοκιβώτιο που λέει και ο P.I.T.;  :D

Ειλικρινά τώρα, επειδή όντως δεν γνωρίζω πολλά για τους Έλληνες τεχνικούς και τον εξοπλισμό τους, αυτοί που σκάνε 30.000 ή 40.000 ευρώ για ένα Deep Sea Challenge που έχει προδιαγραφές για 1.100 Bar πίεση, πάνε απλά και του κάνουν ένα τεστ στεγανότητας στα 10 bar και όλα καλά;! Δηλαδή στο 0,9% της αντοχής του, βάσει προδιαγραφών;! Υποτίθεται ότι τα 100 ή τα 200 Bar δεν θα γαργαλήσουν καν το συγκεκριμένο κτήνος...

friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος george_

• Administrator
  • GWF
  • kk
    • Προφίλ
« Απάντηση #26 στις: Ιούνιος 30, 2025, 18:25:48 μμ »
Μάλιστα,και πόσο κάνει ένα τέτοιο μηχάνημα?
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος P.I.T.

• Members+
  • Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #27 στις: Ιούνιος 30, 2025, 21:20:43 μμ »
Τα μηχανήματα που διαθέτει προφανώς ο εκάστοτε τεχνικός/ωρολογοποιός είναι για δοκιμή στα 10 bar. Πιθανόν κάποιος να έχει και κάποιο μηχάνημα πιο "πιεστικό"!!! Τα θηρία με τα 300, 500, 1000, και δεν ξέρω πόσα μέτρα είναι τα deep-sea ή το omega ultra deep που είναι στα 6000m ελέγχονται από μηχανήματα που πιθανόν να αξίζουν μερικές χιλιάδες Ευρώ.

Βέβαια δεν ξέρω αν όντως ελέγχονται από τέτοια μηχανήματα ή εάν κατασκευάζονται με υλικά και τρόπο που να καλύπτουν τις προδιαγραφές σύμφωνα με την ψηφιακή προσομοίωση. Δεν γνωρίζω.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ακόμα και αν κάποιος μπορούσε να αγοράσει τέτοια μηχανήματα, δεν θα τα αγόραζε κι επίσης δεν ξέρω εάν θα ήθελα να υποβάλλω το όποιο ρολόι μου σε τέτοιο τεστ πίεσης!
Θα προτιμούσα να ζω με την αμφιβολία "Κι αν με προδώσει στα 650m, τι κάνω;"
friendly
0
funny
2
like
0
wow
0
No reactions
Members reacted funny:
Giorgos_I,mic,
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος Giorgos_I

• Legend
  • Γηράσκω ἀεὶ διδασκόμενος
    • Προφίλ
« Απάντηση #28 στις: Ιούνιος 30, 2025, 22:52:07 μμ »
Τα μηχανήματα που διαθέτει προφανώς ο εκάστοτε τεχνικός/ωρολογοποιός είναι για δοκιμή στα 10 bar. Πιθανόν κάποιος να έχει και κάποιο μηχάνημα πιο "πιεστικό"!!! Τα θηρία με τα 300, 500, 1000, και δεν ξέρω πόσα μέτρα είναι τα deep-sea ή το omega ultra deep που είναι στα 6000m ελέγχονται από μηχανήματα που πιθανόν να αξίζουν μερικές χιλιάδες Ευρώ.

Βέβαια δεν ξέρω αν όντως ελέγχονται από τέτοια μηχανήματα ή εάν κατασκευάζονται με υλικά και τρόπο που να καλύπτουν τις προδιαγραφές σύμφωνα με την ψηφιακή προσομοίωση. Δεν γνωρίζω.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ακόμα και αν κάποιος μπορούσε να αγοράσει τέτοια μηχανήματα, δεν θα τα αγόραζε κι επίσης δεν ξέρω εάν θα ήθελα να υποβάλλω το όποιο ρολόι μου σε τέτοιο τεστ πίεσης!
Θα προτιμούσα να ζω με την αμφιβολία "Κι αν με προδώσει στα 650m, τι κάνω;"

Μόλις δείς σταγόνες στο καντράν στα 650, ξανα-ανεβαίνεις στα 600 για να προλάβεις την καταστροφή. Και με ένα καθάρισμα - πέρασμα με φάρμακο - σέρβις, ξανα καινούργιο  ;)

Τα μοντέρνα μηχανήματα ελέγχου στεγανότητας, ( ξηράς μέτρησης ) στην ουσία έχουν μία "καμπάνα" που βάζουν το ρολόι, και πρεσάρουν.

Στο "τζαμάκι", ακουμπά ένας μετρητής απόκλισης ( deflection ).

Εάν το ρολόι είναι στεγανό, η όλη κατασκευή συμπιέζεται, και το καπάκι και το "τζαμάκι" παραμορφώνεται, και το δείχνει ο δείκτης. Η παραμόρφωση, γινεται αντιληπτό ότι είναι ΕΛΑΧΙΣΤΗ, οπότε αν ο μετρητής απόκλισης δεν έχει μικρομετρικές ενδείξεις, την παραμόρφωση ενός χοντρού "τζαμακίου" δεν μπορεί να την μετρήσει. Αυτό είπε ο πρωτος τεχνίτης.

Εάν δεν είναι στεγανό, η εφαρμοζομενη πίεση, εισχωρεί στην κασα, και το τζαμάκι δεν κουνιέται γρί.

Η επίτευξη πίεσης στην καμπάνα, απαιτεί και ανάλογο αεροσυμπιεστή, που όσο ανεβαίνει η πίεση, ανεβαίνει η απαίτηση για κατασκευή αντοχής μαζί με τα παρελκόμενα. Αρα κόστος - βάρος - κατανάλωση ενέργειας. Απαγορευτικό για τους πολλούς.

Τα περισσότερα που έχω δεί, πάνε μέχρι 5 Bar ( 5 ατμόσφαιρες, --> 50 μέτρα κατάδυσης ), μια και ελάχιστα ρολόγια θα πάνε μέχρι εκεί. Και ο δικός μου ( τέως ) τεχνίτης, τα δοκίμαζε στα 2-2,5 bar, μια και αν μέχρι εκεί είναι στεγανό, μετά η όλη κατασκευή συμπιέζεται και στεγανοποιεί παραπάνω.

Αλλά, σε ένα καταδυτικό, που πάει "επαγγελματικά" παραπάνω, ( υποβρύχια έργα - ανελκύσεις - εξέδρες άντλησης (, δοκιμάζεται σε μεγαλύτερες πιέσεις, αλλά αυτο είναι σπάνιο, και μόνον στον AD.

Η "κατάρρευση" ξεκινάει από την συμπίεση των ελαστικων παρεμβυσμάτων, που παραμορφώνονται, και παύουν να είναι σε πλήρη επαφή με τις μεταλλικές επιφάνειες που τα περικλείουν. Και εκεί παρουσιάζεται η εισροή.

Σε ρολόγια επαγγελματικά, που κατεβαίνουν με κώδωνα, αν ο κώδωνας λεχει και περιβάλλον με ήλιο, το ρολόϊ φουσκώνει στην εξασκουμενη πίεση, και άμα βγεί στο νερό, έχει ήδη την αντίστοιχη πίεση μέσα στην κάσα, οπότε δεν υπάρχει διαφορά πίεσης που θα προκαλούσε διαρροή. Αν πήγαινε κατευθείαν στο βάθος μόνον στο νερό, θα έπαιρνε νεράκι. :o

Και μετά στην άνοδο ( αποσυμπίεση ) η βαλβίδα ηλίου, που βλέπουμε σε μερικά καταδυτικά υψηλής διαβάθμισης, απελευθερώνει την επιπλέον πίεση εντός της κάσας.

friendly
0
funny
0
like
1
wow
0
No reactions
No reactions
Members reacted like:
Zarko,
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

Του Ξέρξου γράψαντος ''πέμψον τά όπλα'' αντέγραψε, "μολών λαβέ".

The only difference between men and boys is the price of the toys.

Αποσυνδεδεμένος Zarko

• Jr. Member
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #29 στις: Ιούλιος 01, 2025, 07:16:49 πμ »
Τα περισσότερα που έχω δεί, πάνε μέχρι 5 Bar (5 ατμόσφαιρες, --> 50 μέτρα κατάδυσης), μια και ελάχιστα ρολόγια θα πάνε μέχρι εκεί. Και ο δικός μου ( τέως ) τεχνίτης, τα δοκίμαζε στα 2-2,5 bar, μια και αν μέχρι εκεί είναι στεγανό, μετά η όλη κατασκευή συμπιέζεται και στεγανοποιεί παραπάνω.

Ωραία ανάλυση Γιώργο!  :)

Φαίνεται όμως να έχουμε ένα θέμα εδώ, μια και φαίνεται να υπάρχει τουλάχιστον μία αναντιστοιχία ανάμεσα στον εξοπλισμό που έχουν οι περισσότεροι τεχνίτες για τον έλεγχο της στεγανότητας, και σε αυτά που μας προτείνουν οι ίδιοι οι κατασκευαστές των ρολογιών. Αν γκουγκλάρει κάποιος την φράση "water resistant watch", το πρώτο αποτέλεσμα που του έρχεται είναι από το συγκεκριμένο αγγλικό σάιτ, που υποτίθεται ότι είναι ελεγμένο από τον αλγόριθμο ΑΙ για την εγκυρότητα των πληροφοριών που παρέχει.

https://www.watcho.co.uk/watches/information/water-resistance-on-watches-guide.html

Και τι μας λένε οι Άγγλοι; Ότι ουσιαστικά ο έλεγχος στεγανότητας που σου έκανε ο τέως τεχνίτης σου στα 2,5 Bar είναι παντελώς άχρηστος, μια και τα ρολόγια που είναι αδιάβροχα μέχρι τα 3 Bar είναι εντελώς ακατάλληλα για κολύμβηση! Μας λένε επίσης ότι ακόμα και στα αδιάβροχα ρολόγια μέχρι τα 5 Bar θα πρέπει να αποφεύγεται να μπαίνουν στη θάλασσα. Η πρώτη εισαγωγική κατηγορία που θεωρείται κατάλληλη για απλή κολύμβηση και κατάδυση είναι τα αδιάβροχα ρολόγια στα 10 Bar.

3 Bars / 30 Meters / 3 ATM / 100 Feet
• Can withstand water splashes (e.g., hand washing, rain).
• Not suitable for swimming or submersion.

5 Bars / 50 Meters / 5 ATM / 165 Feet
• Can handle splashes and light swimming.
• Swimming is possible, but should generally be avoided.

10 Bars / 100 Meters / 10 ATM / 330 Feet
• Suitable for snorkeling, scuba diving, and other water sports.
• Safe to use in a variety of water activities.

20 Bars / 200 Meters / 20 ATM / 660 Feet
• Safe for scuba diving.
• Should not be used for diving with helium unless equipped with a helium escape valve.
• Likely more than most users need unless they are serious divers.

30 Bars / 300 Meters / 30 ATM / 1,000 Feet
• Typically a professional dive watch.
• Suitable for deep-sea dives requiring helium.

50 Bars / 500 Meters / 50 ATM / 1,640 Feet
• Designed for extreme deep-sea diving.

60 Bars / 600 Meters / 60 ATM / 2,000 Feet
• Suitable for professional and technical diving.
• Designed to withstand very deep underwater environments and significant water pressure.
• Ideal for serious divers requiring high reliability in extreme conditions.

100 Bars / 1,000 Meters / 100 ATM / 3,300 Feet
• Upper-end professional dive watch.
• Capable of withstanding extreme conditions.
• Watches can be found with ratings as high as 400 bars or more.

Με βάση τους ισχυρισμούς του συγκεκριμένου σάιτ, κάποιος που θέλει να κολυμπήσει με ένα ρολόι ή και να κάνει κατάδυση και να είναι σίγουρος ότι το ρολόι του δεν θα πάρει νερό, τι νόημα έχει να κάνει τεστ στεγανότητας στα 2,5 ή στα 5 Bar;!

friendly
0
funny
0
like
1
wow
0
No reactions
No reactions
Members reacted like:
tigergreg,