Αποστολέας Θέμα: WCC (Watch Collectors Club)  (Αναγνώστηκε 11024 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Giorgos_I

• Legend
  • Γηράσκω ἀεὶ διδασκόμενος
    • Προφίλ
Απ: WCC (Watch Collectors Club)
« Απάντηση #30 στις: Ιούλιος 01, 2025, 14:51:13 μμ »
Ευχαριστώ για το σχόλιο, τα έχουμε πεί πολλές φορές, αλλά ας τα ξαναπούμε.

Αυτές οι κατηγοριοποιήσεις είναι οι τυπικές. Όπως τα λές. Εχω αναρτήσει πολλές φορές τα αντίστοιχα πινάκια.

Από την άλλη, υπάρχουν διεθνή στάνταρντς, και κατά ISO, που αν διαβάσει κανείς το τι περιλαμβάνουν, χάνει τον μπούσουλα.

μπούσουλας, (ναυτικός όρος) η πυξίδα, (μεταφορικά) αυτό που καθοδηγεί, που προσφέρει προσανατολισμό

Οι συνθήκες που περιγράφονται είναι ανακόλουθες με τις χρήσεις, θα ψάξω να τα βρώ και να τα αναρτήσω.

Προσωπικά, μαθημένος από τα κορωνάτα, και όντας άσχετος πολλά χρόνια πρίν, βύθιζα ρολόγια των 30 μέτρων, σε βάθη 12 και 15 ( τυπικά ). Ελεγα, αφού λέει 30 και πάω 15, καλά είναι  :D :D :D

Μετά, από σύμπτωση έμαθα τις διαβαθμίσεις.

Το βασικό, είναι να έχει βιδωτή κορώνα. Και καπάκια. Και καλά στερεωμένο τζαμάκι.

Επειδή πρέπει να κάνω κάτι δουλειές θα επανέλθω.  ;)

friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

Του Ξέρξου γράψαντος ''πέμψον τά όπλα'' αντέγραψε, "μολών λαβέ".

The only difference between men and boys is the price of the toys.

• Legend
    • Προφίλ
« Απάντηση #31 στις: Ιούλιος 01, 2025, 15:10:38 μμ »
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

Αποσυνδεδεμένος Zarko

• Jr. Member
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #32 στις: Ιούλιος 02, 2025, 20:03:06 μμ »
https://en.wikipedia.org/wiki/Water_Resistant_mark

Έχασα τον μπούσουλα με τις διαδικασίες πιστοποίησης στα επαγγελματικά καταδυτικά.  :D

Το ερώτημα όμως παραμένει: Π.χ. αγοράζει κάποιος ένα καινούριο ρολόι με βιδωτή κορώνα και βιδωτό πίσω καπάκι και ας πούμε αδιάβροχο στα 100 μέτρα (10Α), και θέλει να το βάλει στη θάλασσα για κολύμπι ή και ελαφριά κατάδυση. Οπότε το πάει για τεστ στεγανότητας. Στα πόσα Bar κατά την άποψή σου θα πρέπει να το τεστάρει, στα 2,5, στα 5, στα 7 ή στα 10;

Εγώ δεν νιώθω σιγουριά να βάλω στη θάλασσα ένα ρολόι που δεν έχει περάσει το τεστ στεγανότητας στα 10 Bar. Το WCC που πέρασε δύο τεστ, στα 7 και στα 10, και είναι βάσει προδιαγραφών στα 30 Bar, νιώθω σιγουριά για να το βάλω στη θάλασσα. Αντίθετα, το Sector 230 No Limits, που είναι μεν βάσει προδιαγραφών στα 10 Bar, αλλά έχει περάσει δύο τεστ στα 5 Bar, δεν το έχω βάλει στο νερό, και δεν με βλέπω να το βάζω ποτέ...
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

• Legend
    • Προφίλ
« Απάντηση #33 στις: Ιούλιος 02, 2025, 22:20:02 μμ »

Το ερώτημα όμως παραμένει: Π.χ. αγοράζει κάποιος ένα καινούριο ρολόι με βιδωτή κορώνα και βιδωτό πίσω καπάκι και ας πούμε αδιάβροχο στα 100 μέτρα (10Α), και θέλει να το βάλει στη θάλασσα για κολύμπι ή και ελαφριά κατάδυση. Οπότε το πάει για τεστ στεγανότητας. Στα πόσα Bar κατά την άποψή σου θα πρέπει να το τεστάρει, στα 2,5, στα 5, στα 7 ή στα 10;

Στα όσα μπορεί ο .....δοκιμαστής. Το υψηλότερο, είναι το καλυτερο.  ;)

Πρέπει πάντα να έχουμε υπ' όψιν ότι πχ στο σκέτο κολύμπι, πάει 0,5 -1,0 μέτρο,  ΣΤΑΤΙΚΑ, αλλά, όταν κουνάμε το χέρι, υφίσταται και μια επιπλέον πίεση ΔΥΝΑΜΙΚΗ, που μπορεί ( ανάλογα με την ταχύτητα ) να φτάνει και τα 2,5 μέτρα ισοδύναμη στατική. Οπότε, η ολική πίεση, θα είναι

2,5 + 1,0 = 3,5 ολική, ή ισοδύναμη μιας στατικής στα 3,5 μέτρα.

Ο λόγος που τα απλά - κολυμβητικά - είναι στα 100 μέτρα.  :o

Τώρα αν πάς ελαφριά κατάδυση, θα την έλεγα λίγο πιο κάτω από το ύψος ενός μέσου ανθρώπου, πχ 1,80, και κάνεις και τις κολυμβητικές κινήσεις, έχουμε

1,80 + 2,5 =  4,3 μ.

Και ανάλογα το πόσο θα είναι η .............ελαφρια κατάδυση.  ;D

Προσωπικά, ρολόγια χωρίς βιδωτές κορώνες, που ισχυρίζονται  ( .........κι επιτυγχάνουν στεγανότητες 100 μέτρων ) τα ..........αγνοώ.

Η ηλικία, ο πολυμερισμός, κλπ, τις απλές τσιμούχες ( "o" - rings ) στον άξονα της κορώνας τις σκληραίνει, και δεν έχουν καλή εφαρμογή. Βάλε και ρύπους, και η στεγανότητα πάει περίπατο. Εκτός και εάν κάθε 2-3 χρόνια, τις αλλάζουμε μετά από έλεγχο διείσδυσης.  :-[

Η βιδωτή κοράνα, προστατεύει ακριβώς την είσοδο ρύπων στον χώρο σταγανοποίησης και πρόωρης φθοράς στην διάταξη.

Αν θέλει κάποιος να ...........εντρυφήσει στο θέμα, στατικής και δυναμικής πίεσης , βλέπε λήμμα, static tubes.  :D :D :D :D

https://www1.grc.nasa.gov/beginners-guide-to-aeronautics/pitot-static-tube-speedometer/
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

• Legend
    • Προφίλ
« Απάντηση #34 στις: Ιούλιος 02, 2025, 22:37:33 μμ »
Φυσικά, πολλοί θα μας επιδείξουν απλά 5-ράκια του 1970, που χωρίς σέρβις δουλεύουν ακόμα, οι χρήστες τους τότε κολυμπούσαν, έβαφαν, έκαναν αγροτικές εργασίες, κλπ, και δεν έχουν πάθει τίποτα.

Σωστό στην πράξη, απαράδεκτο στην θεωρία.

Τα 5-ρακια, που διέδωσαν το ρολόι στις πλατιές λαϊκές μάζες, λέγονταν 5-ράκια λόγω 5 ιδιοτήτων,

The "5" stands for the watch's 5 principal attributes:
1. Diaflex (unbreakable mainspring),
2. Diashock (Seiko's shock resistant design, equivalent to the Swiss "Incabloc"),
3. Automatic winding,
4. day/date indication, and
5. Water resistant.

Εως τότε τα Ελβετικά κυρίως ρολόγια, είχαν ( και το σημείωναν unbreakable mainspring και "Incabloc" ) , αλλά από αυτόματο κούρδισμα, ημέρα και αδιαβροχότητα, .........αέρα. Μόνον τα ακριβά.

Με τα 5-ράκια, η SEIKO κατέκτησε τον κόσμο, και μέσω των Ελλήνων ναυτικών, την Ελλάδα. Βαλίτσες ερχόντουσαν τα ρολόγια, και όλο το σόι, όλο το χωριό, φορούσε και ένα. Και μερικά, υπάρχουν ακόμα.  :D :D :D

Το δε "αδιάβροχο", στην ουσία ηταν (....και παραμένει ), Water resistant. Κανένας, εκτός της Rolex, δεν έλεγε ΑΔΙΑΒΡΟΧΟ, εκτός συγκεκριμένων ειδικών μοντέλων. Μόνον η Rolex έλεγε water proof. Που τυπικά, δεν είναι .............καθιερωμένο και νόμιμο.

Αλλά βάσισε τεράστια προώθηση σε αυτήν την ιδιότητα, γιατί απλώς οι υπόλοιποι ήταν σκέτο Water resistant

Το Water resistant, ήταν ( είναι ) μια ..........γενικότερη δήλωση, που αν δεν συνοδεύεται με δήλωση μέτρων, ή πιστοποίηση, πχ Divers 200, απλώς λέει ότι ......ανθισταται στο νερό. :o

Τα 5-ράκια, μπροστα στα τότε υπάρχοντα, ή μη υπάρχοντα, έδιναν την δυνατότητα επαφής και με νερό. Οχι για πολλά πολλά, αλλά ο κόσμος το παρανοούσε και το αγνοούσε.  ;)

friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

• Legend
    • Προφίλ
« Απάντηση #35 στις: Ιούλιος 02, 2025, 22:45:15 μμ »

Εγώ δεν νιώθω σιγουριά να βάλω στη θάλασσα ένα ρολόι που δεν έχει περάσει το τεστ στεγανότητας στα 10 Bar. Το WCC που πέρασε δύο τεστ, στα 7 και στα 10, και είναι βάσει προδιαγραφών στα 30 Bar, νιώθω σιγουριά για να το βάλω στη θάλασσα. Αντίθετα, το Sector 230 No Limits, που είναι μεν βάσει προδιαγραφών στα 10 Bar, αλλά έχει περάσει δύο τεστ στα 5 Bar, δεν το έχω βάλει στο νερό, και δεν με βλέπω να το βάζω ποτέ...

Από τα προηγούμενα, συμπεραίνει κανείς ότι μια βιδωτη κορώνα, βοηθάει, αλλά και μια καλή κατασκευή, επίσης βοηθάει.

Εγώ, έχω μπεί στο νερό, με ανοικτή κορώνα στο Sumbariner 2 φορές. Και πολλοί φίλοι, περισσότερες. Το ρολόι ΔΕΝ πήρε νερό, γιατί η διαταξη έχει διπλή και τριπλή διάταξη.

Αν το Sector δεν έχει βιδωτη κορώνα , μην το βάζεις στο νερό.

Εγώ πλέον, εδώ και κάποια χρόνια, βρέχω το Duro και το CITIZEN, το πρώτο λέει WR 200 και το δεύτερο Divers 200.

Στο Duro αλλάζω μπαταρίες κάθε 1,5 χρόνια, και το κλείνω ( μόνος μου ), ελέγχω την τσιμούχα, προσέχω το βίδωμα, και ........έτοιμος. Ουτε τέστ, ούτε τίποτα.
Στο άλλο, Eco-Drive, η κορώνα παραμένει κλειστή................αιωνίως.

Και αν χαλάσουν, το ένα κανει πχ 80 Ε, το άλλο έκανε καποτε 150 Ε.

Οπότε, έχω την κεφάλα μου ήσυχη.  :D :D :D :D

friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

Αποσυνδεδεμένος Zarko

• Jr. Member
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #36 στις: Ιούλιος 10, 2025, 14:31:52 μμ »
Το βάπτισμα του πυρός σήμερα για το WCC, και η πρώτη του βουτιά στη θάλασσα. Η πρώτη φωτογραφία πριν κανένα μήνα, και η δεύτερη σημερινή "με τα αλάτια" που λέει και ο φίλος Giorgos_I. Η πλάκα πάντως ήταν σήμερα το πρωί όταν έβγαλα το Ocean King και φόρεσα στο χέρι το WCC. Τι έγινε ρε παιδιά, φοράω ρολόι στο χέρι ή δεν φοράω τίποτα;!  :D

Δηλαδή, έχω φτάσει στο σημείο που ένα 42άρι ρολόι, με 15 χιλιοστά ύψος και 50 χιλιοστά lug to lug, και με 200 γραμμάρια βάρος, να μην το νιώθω καν στο χέρι, αλλά το κυριότερο, να μου φαίνεται πολύ μικρό, λες και φοράω γυναικείο ρολόι!  :D

friendly
1
funny
0
like
3
wow
0
Members reacted friendly:
Giorgos_I,
No reactions
Members reacted like:
george_,Beastaras,Giorgos_I,
No reactions

Αποσυνδεδεμένος P.I.T.

• Members+
  • Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #37 στις: Ιούλιος 10, 2025, 17:47:29 μμ »
Ποιο είναι το ocean king;
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος Zarko

• Jr. Member
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #38 στις: Ιούλιος 10, 2025, 19:37:41 μμ »
Ποιο είναι το ocean king;

Σου ξέφυγε το άλλο νήμα μου...

https://www.greekwatchforum.gr/index.php?topic=19739.0
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος Zarko

• Jr. Member
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #39 στις: Αύγουστος 19, 2025, 09:40:44 πμ »
Το site της WCC εμφανίζει πλέον την ένδειξη ότι δεν υπάρχει, οπότε μάλλον φαίνεται να επιβεβαιώνεται η υπόθεση ότι η εταιρεία έκλεισε οριστικά. Αυτό ενισχύεται και από τον όλο και μικρότερο αριθμό των ρολογιών που ανεβαίνουν στην Catawiki για δημοπρασία. Αυτή τη στιγμή μόλις δύο ρολόγια υπάρχουν διαθέσιμα, και έχω την εντύπωση ότι μπορεί να είναι και τα τελευταία.

Όσον αφορά το δικό μου WCC με τον κωδικό 31, οι εντυπώσεις μετά από δυόμισι μήνες λειτουργίας είναι άριστες. Στην ακρίβεια χρονομετρίας το ρολόι παίζει από -3 έως -5 δευτερόλεπτα την ημέρα, με μέσο όρο τα -4 δευτερόλεπτα. Τις τελευταίες μέρες όμως ανακάλυψα μία και μοναδική θέση λειτουργίας στην οποία το WCC κερδίζει αρκετά δευτερόλεπτα τη μέρα. Δείτε τις δύο μετρήσεις των 60 δευτερολέπτων, που έγιναν αμέσως η μία μετά την άλλη. Αυτή είναι η μέτρηση στη θέση dial up με την κορώνα να σημαδεύει τον Νότο.

Και δείτε πώς αλλάζει στην ίδια ακριβώς θέση όταν το ρολόι στραφεί με την κορώνα του να σημαδεύει τον Βορρά.  ???

Οπότε χτες βράδυ άφησα το WCC στο κομοδίνο για τις 6-7 ώρες του ύπνου σε αυτή τη θέση, και σήμερα είναι η πρώτη φορά που κατάφερα να μετρήσω το ρολόι σε ένα 24ωρο στο + και όχι στο -. Συγκεκριμένα το ρολόι έκλεισε 24ωρο στο +2 δευτερόλεπτα την ημέρα.  ;D

Θεωρώ ότι με τις ώρες του ύπνου σε αυτή τη θέση το WCC θα παίζει πολύ κοντά στο 0, αλλά θα το διαπιστώσω σίγουρα τις επόμενες μέρες. Και μία φωτογραφία για τη στιβαρότητα του μπρασελέ του WCC που ζυγίζει 230 γραμμάρια συνολικά, και 205 γραμμάρια στη ρύθμιση για τον δικό μου καρπό.

friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

• Legend
    • Προφίλ
« Απάντηση #40 στις: Αύγουστος 20, 2025, 23:00:10 μμ »
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

• Legend
    • Προφίλ
« Απάντηση #41 στις: Αύγουστος 20, 2025, 23:04:25 μμ »
...και θέλω να μου ( μας ) εξηγήσεις, γιατί παρουσιάζει αυτές τις διαφορετικές ενδείξεις ανα θέση.

Εννοώ, όντας οριζόντιο, με απλή μεταβολή της διεύθυνσης.

Αν δείχνει Ανατολή ή Δύση ?
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

Αποσυνδεδεμένος Zarko

• Jr. Member
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #42 στις: Αύγουστος 21, 2025, 20:06:37 μμ »
...και θέλω να μου ( μας ) εξηγήσεις, γιατί παρουσιάζει αυτές τις διαφορετικές ενδείξεις ανα θέση.

Εννοώ, όντας οριζόντιο, με απλή μεταβολή της διεύθυνσης.

Αν δείχνει Ανατολή ή Δύση ? (Κάντε κλικ εδώ να εμφανιστεί η φωτογραφία.)

Επειδή μου αρέσει πολύ που με κουρδίζεις για να ψάξω να βρω απαντήσεις σε ερωτήματα που μοιάζουν παράξενα, φαίνεται ότι βρήκα την απάντηση. Δεν φταίει το ρολόι αλλά μάλλον το μικρόφωνο του κινητού μου (το πιθανότερο), ή η εφαρμογή ή ο συνδυασμός και των δύο μαζί. Δες αυτές τις δύο φωτογραφίες, τραβηγμένες πριν από λίγο, και με μόλις τρία λεπτά διαφορά μεταξύ τους. Απόλυτα λογικό εφόσον είναι μετρήσεις των 60 δευτερολέπτων, η μέγιστη διάρκεια που μπορεί να μετρήσει η εφαρμογή.

Το ρολόι είναι στην ίδια ακριβώς θέση, και στις δύο φωτογραφίες με την κορώνα του να σημαδεύει προς τον Νότο, προς την θάλασσα δηλαδή. Εδώ στην πρώτη φωτογραφία το μικρόφωνο είναι ουσιαστικά κάτω από την κορώνα και πιο κοντά στον μηχανισμό του ρολογιού.

Ενώ στη δεύτερη φωτογραφία μετακίνησα το κινητό και το πήγα από την άλλη μεριά του ρολογιού, και πήγα και τράβηξα την φωτογραφία από την άλλη μεριά του γραφείου, για αυτό η κορώνα δείχνει προς τον Βορρά. Εδώ το μικρόφωνο είναι λίγο πιο απομακρυσμένο από τον μηχανισμό του ρολογιού, και όπως βλέπεις η μέτρηση αλλάζει δραματικά, δείχνοντας το ρολόι να κερδίζει αρκετά δευτερόλεπτα την ημέρα!  ???

Άντε βγάλε άκρη τώρα, με δύο τόσο διαφορετικές μετρήσεις.  :D

Χωρίς να είμαι απόλυτα σίγουρος, θεωρώ ότι η πρώτη μέτρηση είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα. Όπως και να έχει, μου φαίνεται ότι έχει έρθει η ώρα για να αγοράσω timegrapher...  ;D
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος Zarko

• Jr. Member
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #43 στις: Αύγουστος 23, 2025, 08:39:05 πμ »
Και τώρα έχουμε και την απόδειξη ότι η μέτρηση των +12 δευτερολέπτων την ημέρα με το μικρόφωνο από το κινητό μου ήταν κουκουρούκου!  :D

Τέσσερις μετρήσεις με την εξωτερική συσκευή της TGBC στη θέση dial up για Ανατολή, Δύση, Βορρά και Νότο. Και ξεκινάμε με την κορώνα να δείχνει προς Βορρά, όπου είχαμε την μέτρηση των +12 δευτερολέπτων με το μικρόφωνο από το κινητό μου. Καμία σχέση όπως βλέπετε.

Η μέτρηση με την κορώνα προς τον Νότο.

Η μέτρηση με την κορώνα προς την Ανατολή.

Και η μέτρηση με την κορώνα προς τη Δύση.

Οπότε, πολύ προσοχή όταν μετράτε με το μικρόφωνο του κινητού, γιατί υπάρχει η πιθανότητα ανάλογα με την τοποθέτηση του ρολογιού να πάρετε μία μέτρηση που να είναι λανθασμένη σε πολύ μεγάλο βαθμό...
friendly
0
funny
0
like
1
wow
0
No reactions
No reactions
Members reacted like:
george_,
No reactions

• Legend
    • Προφίλ
« Απάντηση #44 στις: Αύγουστος 23, 2025, 12:27:14 μμ »

Επειδή μου αρέσει πολύ που με κουρδίζεις ...................

:D :D :D :D :D

....είμαι σαδιστής !  ;)
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.