Τα μηχανήματα που διαθέτει προφανώς ο εκάστοτε τεχνικός/ωρολογοποιός είναι για δοκιμή στα 10 bar. Πιθανόν κάποιος να έχει και κάποιο μηχάνημα πιο "πιεστικό"!!! Τα θηρία με τα 300, 500, 1000, και δεν ξέρω πόσα μέτρα είναι τα deep-sea ή το omega ultra deep που είναι στα 6000m ελέγχονται από μηχανήματα που πιθανόν να αξίζουν μερικές χιλιάδες Ευρώ.
Βέβαια δεν ξέρω αν όντως ελέγχονται από τέτοια μηχανήματα ή εάν κατασκευάζονται με υλικά και τρόπο που να καλύπτουν τις προδιαγραφές σύμφωνα με την ψηφιακή προσομοίωση. Δεν γνωρίζω.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι ακόμα και αν κάποιος μπορούσε να αγοράσει τέτοια μηχανήματα, δεν θα τα αγόραζε κι επίσης δεν ξέρω εάν θα ήθελα να υποβάλλω το όποιο ρολόι μου σε τέτοιο τεστ πίεσης!
Θα προτιμούσα να ζω με την αμφιβολία "Κι αν με προδώσει στα 650m, τι κάνω;"
Μόλις δείς σταγόνες στο καντράν στα 650, ξανα-ανεβαίνεις στα 600 για να προλάβεις την καταστροφή. Και με ένα καθάρισμα - πέρασμα με φάρμακο - σέρβις, ξανα καινούργιο
Τα μοντέρνα μηχανήματα ελέγχου στεγανότητας, ( ξηράς μέτρησης ) στην ουσία έχουν μία "καμπάνα" που βάζουν το ρολόι, και πρεσάρουν.
Στο "τζαμάκι", ακουμπά ένας μετρητής απόκλισης ( deflection ).
Εάν το ρολόι είναι στεγανό, η όλη κατασκευή συμπιέζεται, και το καπάκι και το "τζαμάκι" παραμορφώνεται, και το δείχνει ο δείκτης. Η παραμόρφωση, γινεται αντιληπτό ότι είναι ΕΛΑΧΙΣΤΗ, οπότε αν ο μετρητής απόκλισης δεν έχει μικρομετρικές ενδείξεις, την παραμόρφωση ενός χοντρού "τζαμακίου" δεν μπορεί να την μετρήσει. Αυτό είπε ο πρωτος τεχνίτης.
Εάν δεν είναι στεγανό, η εφαρμοζομενη πίεση, εισχωρεί στην κασα, και το τζαμάκι δεν κουνιέται γρί.
Η επίτευξη πίεσης στην καμπάνα, απαιτεί και ανάλογο αεροσυμπιεστή, που όσο ανεβαίνει η πίεση, ανεβαίνει η απαίτηση για κατασκευή αντοχής μαζί με τα παρελκόμενα. Αρα κόστος - βάρος - κατανάλωση ενέργειας. Απαγορευτικό για τους πολλούς.
Τα περισσότερα που έχω δεί, πάνε μέχρι 5 Bar ( 5 ατμόσφαιρες, --> 50 μέτρα κατάδυσης ), μια και ελάχιστα ρολόγια θα πάνε μέχρι εκεί. Και ο δικός μου ( τέως ) τεχνίτης, τα δοκίμαζε στα 2-2,5 bar, μια και αν μέχρι εκεί είναι στεγανό, μετά η όλη κατασκευή συμπιέζεται και στεγανοποιεί παραπάνω.
Αλλά, σε ένα καταδυτικό, που πάει "επαγγελματικά" παραπάνω, ( υποβρύχια έργα - ανελκύσεις - εξέδρες άντλησης (, δοκιμάζεται σε μεγαλύτερες πιέσεις, αλλά αυτο είναι σπάνιο, και μόνον στον AD.
Η "κατάρρευση" ξεκινάει από την συμπίεση των ελαστικων παρεμβυσμάτων, που παραμορφώνονται, και παύουν να είναι σε πλήρη επαφή με τις μεταλλικές επιφάνειες που τα περικλείουν. Και εκεί παρουσιάζεται η εισροή.
Σε ρολόγια επαγγελματικά, που κατεβαίνουν με κώδωνα, αν ο κώδωνας λεχει και περιβάλλον με ήλιο, το ρολόϊ φουσκώνει στην εξασκουμενη πίεση, και άμα βγεί στο νερό, έχει ήδη την αντίστοιχη πίεση μέσα στην κάσα, οπότε δεν υπάρχει διαφορά πίεσης που θα προκαλούσε διαρροή. Αν πήγαινε κατευθείαν στο βάθος μόνον στο νερό, θα έπαιρνε νεράκι.

Και μετά στην άνοδο ( αποσυμπίεση ) η βαλβίδα ηλίου, που βλέπουμε σε μερικά καταδυτικά υψηλής διαβάθμισης, απελευθερώνει την επιπλέον πίεση εντός της κάσας.