Ιταλική microbrand που φαίνεται να διατηρεί κάποιου είδους εταιρική σχέση με την Tecnotempo, που είναι επίσης ιταλική. Κάποια μοντέλα φαίνονται να είναι κοινά, δηλαδή ίδια κάσα, μπρασελέ κτλ., και απλά αλλάζουν τα λογότυπα των δύο εταιρειών. Σε πολλές όμως από αυτές τις περιπτώσεις η Ublast χρησιμοποιεί ελβετικούς μηχανισμούς, σε αντίθεση με τους ιαπωνικούς που χρησιμοποιεί κατά κανόνα η Tecnotempo.
Τιμές λιανικής: Από 600 έως 5.500 ευρώ.
Η Catawiki είναι πλημμυρισμένη από εκατοντάδες ρολόγια της Ublast, που πωλούνται σε τιμές αρκετά έως πολύ χαμηλότερες από τις τιμές λιανικής στο επίσημο site της εταιρείας.
https://ublastwatch.com/Μηχανισμοί που χρησιμοποιούνται:Στα λίγα φτηνότερα μοντέλα, κυρίως χρονογράφους στο εύρος 600 έως 700 ευρώ, χρησιμοποιούνται μηχανισμοί quartz όπως οι ελβετικοί Ronda 515.24H και οι ιαπωνικοί Miyota Chrono OS20. Στα ακριβότερα μοντέλα από 800 ευρώ και πάνω, χρησιμοποιούνται αποκλειστικά αυτόματοι μηχανισμοί, όπως οι Miyota 8217, Seiko NH34 και NH35 για τα φθηνότερα μοντέλα, ενώ για τα ακριβότερα χρησιμοποιούνται οι Sellita SW200, Landeron 24, 77 και Valijoux 7750.
Ο βασιλιάς του ΩκεανούΕδώ και μήνες ο εγκέφαλός μου είχε κλειδώσει στο μοντέλο Ocean King, ένα θηριώδες κυριολεκτικά καταδυτικό, που μαζί με το μοντέλο Royal GMT αποτελούν τις δύο ναυαρχίδες της Ublast στην κατηγορία των σπορ-καταδυτικών. Το Ocean King φοράει τον Sellita SW200 και έχει τιμή λιανικής στα 2.100 ευρώ, ενώ το Royal GMT φοράει τον Landeron 24 και έχει τιμή λιανικής στα 2.800 ευρώ. Οι τιμές αυτές βέβαια είναι απλά εξωφρενικές, στη Catawiki τα δύο αυτά μοντέλα πωλούνται σε τιμές τουλάχιστον 50%-60% χαμηλότερα.

Προσπάθησα τους τελευταίους μήνες σε αρκετές δημοπρασίες στην Catawiki να χτυπήσω ένα Ocean King, αλλά ήταν απλά αδύνατον. Σχεδόν όλα έμπαιναν με αρχική τιμή ασφαλείας πάνω από τα 800-900 ευρώ, χρήματα που δεν υπήρχε ποτέ καμία περίπτωση να διαθέσω. Κάποια ελάχιστα που μπήκαν χωρίς τιμή ασφαλείας, χτυπήθηκαν στο εύρος 400 έως 500 ευρώ, χρήματα που επίσης δεν ήθελα να δώσω. Τελικά τα κατάφερα πριν λίγες μέρες και χτύπησα ένα Ocean King με πράσινο dial στα
320 ευρώ, μαζί με μεταφορικά και λοιπές επιβαρύνσεις έφτασε στα
385 ευρώ, τα περισσότερα χρήματα που έχω δώσει ποτέ για ένα ρολόι.
Τεχνικά χαρακτηριστικά:Διάμετρος: 45 χιλιοστά (χωρίς την κορώνα)
Ύψος: 20 χιλιοστά!
Lug to lug: 53,7 χιλιοστά
Μηχανισμός: Sellita SW200
Στεφάνη: Κεραμική, μονής κατεύθυνσης, 120 κλικ
Κρύσταλλο: Ζαφείρι, πάχους 4,5 χιλιοστών
Στεγανότητα: 2.000 μέτρα (200Α)!

Βαλβίδα εκτόνωσης ηλίου
Βάρος: 300 γραμμάρια (με όλα τα links)!
ΣυσκευασίαΑκόμα και το κουτί του ρολογιού σε προετοιμάζει ψυχολογικά για αυτό που θα αντικρίσεις εσωτερικά. Κατασκευασμένο από πολύ χοντρό και ανθεκτικό πλαστικό, σου δίνει την εντύπωση ότι ακόμα και αυτοκίνητο να πατήσει το κουτί, το ρολόι στο εσωτερικό του δεν θα πάθει το παραμικρό. Το ρολόι ήρθε με όλα τα χαρτιά του και δύο χρόνια διεθνή εγγύηση από την ιταλική αντιπροσωπεία, και προστατευτικά αυτοκόλλητα ήταν τοποθετημένα παντού.

Πρώτες εντυπώσειςΤο πρώτο πράγμα που περίμενα πως και πως, ήταν να δω την αίσθηση που σου αφήνει ένα ρολόι βάρους 300 γραμμαρίων. Και αν θεωρείτε αυτό το βάρος εξωφρενικό, φανταστείτε την αίσθηση που θα αφήνει στο χέρι το ΑΡ Royal Oak Offshore του 1997 στην έκδοση από πλατίνα, που ζυγίζει 429 γραμμάρια! Μόλις συνήρθα από το πρώτο σοκ του βάρους, έρχεται στο καπάκι το δεύτερο σοκ από τη κατασκευή συνολικά του ρολογιού, που θυμίζει θωρηκτό. Τα πάντα πάνω του είναι τεράστια, η κάσα, η στεφάνη, η κορώνα κτλ.

Δεν υπάρχει ίχνος γυαλίσματος πουθενά σε ολόκληρο το ρολόι. Όλες οι επιφάνειες είναι βουρτσισμένες, και έτσι δεν χρειάζεται κάποιος να τρίβει το ρολόι με πανάκι κάθε λίγο και λιγάκι για να το καθαρίσει από τις δαχτυλιές. Το ρολόι είναι κατασκευασμένο με την λογική της σχεδόν «μηδενικής ανοχής στις δαχτυλιές». Όπου κι αν ακουμπήσεις το ρολόι στην κάσα ή στο μπρασελέ με τα δάχτυλα, δεν μένει το αποτύπωμα του δάχτυλου. Και πιστεύω ότι το Ocean King μπορεί να φορεθεί για χρόνια σε σκληρή καθημερινή χρήση, να χτυπηθεί και να γεμίσει σημάδια, γρατζουνιές και βαθουλώματα. Και όταν η κατάσταση γίνει πλέον τραγική, το πηγαίνεις για βούρτσισμα και γίνεται σαν καινούριο. Εξάλλου, έχει μπόλικο μέταλλο επάνω του για να φάει η βούρτσα.
ΚάσαΠολύ καλή, όμορφα βουρτσισμένη και με πολύ καλές λεπτομέρειες στο dial. Σίγουρα το Ocean King υπερέχει σε ποιότητα κατασκευής από τα ρολόγια που έχω αγοράσει μέχρι στιγμής.
ΜπρασελέΕδώ έχουμε και το πρώτο θεματάκι στο ρολόι. Ενώ το μπρασελέ έχει πολύ καλό βούρτσισμα και ακολουθεί την ποιότητα της κάσας, υπάρχει αρκετός τζόγος ανάμεσα σε κάποιους συνδέσμους, ειδικά στον πρώτο σύνδεσμο με την κάσα στο κάτω μέρος του ρολογιού. Σίγουρα το μπρασελέ δεν είναι κουδουνίστρα, δεν έχει όμως τη στιβαρότητα στο μπρασελέ που έχει το WCC, που είναι κατά πολύ φτηνότερο.
ΚρύσταλλοΤο κρύσταλλο του Ocean King ξεγελάει σε τέτοιο βαθμό τον ανιχνευτή διαμαντιών, που ακόμη και ρυθμισμένος στην χαμηλότερη κλίμακα, δηλαδή να ανάβει η πρώτη πράσινη βαθμίδα, μπαίνει βαθιά στην κλίμακα των διαμαντιών, ανάβοντας δύο ή ακόμα και τρεις κόκκινες βαθμίδες από τις συνολικά τέσσερις της κλίμακας των διαμαντιών. Καμία αμφιβολία ότι το κρύσταλλο του Ocean King είναι ζαφείρι.
ΣτεφάνηΑπλά καταπληκτική, ούτε σκληρή αλλά ούτε και μαλακή, όπως πρέπει. Με ωραίο διακριτό ήχο σε κάθε ένα από τα 120 κλικ, και με μηδενικό τζόγο προς την αντίθετη κατεύθυνση. Το φινίρισμά της που είναι ματ και όχι γυαλιστερό, δεν αφήνει σημάδι από το δάχτυλο όταν την ακουμπάς. Απλά άψογη.
ΚορώναΤεράστια σε μέγεθος και άψογη σε όλες τις λειτουργίες, με πολύ καλή αίσθηση.
ΒάροςΜε όλα τα links στο μπρασελέ το Ocean King ζυγίστηκε στα
296 γραμμάρια, ενώ μετά την απαραίτητη λιποαναρρόφηση στο μπρασελέ για να ταιριάξει στον καρπό μου, αφαιρέθηκαν 3,5 links και το βάρος του ρολογιού κατέληξε στα
275 γραμμάρια.
ΣτεγανότηταΌπως ήταν αναμενόμενο, το τεστ στεγανότητας των 10 Bar ήταν μία βόλτα στο πάρκο για το Ocean King, και αλίμονο αν δεν ήταν. Αλλά είχε πλάκα το σκηνικό στον τεχνικό. Το βάζει στο μηχάνημα και μετά από λίγο μου λέει:
«Περνάει το τεστ, μια χαρά». Τον ρωτάω στα πόσα Bar το έβαλε, και μου λέει στα πέντε. Του λέω:
«Μάστορα, το ρολόι είναι με προδιαγραφές στα 200 Bar και το έβαλες στα πέντε; Βάλτο στα 10, και αν το μηχάνημα μπορούσε να ανέβει στα 50 Bar, θα του κάναμε τεστ στα 50». Και ο μάστορας με κοίταζε λες και ήμουν εξωγήινος!

Φωτισμός στο σκοτάδιΕδώ έχουμε το δεύτερο θεματάκι με το ρολόι. Και το πρόβλημα φαίνεται και στην φωτογραφία. Δείτε με πόση λιγότερη ένταση φωτίζουν οι δείκτες του ρολογιού, σε σχέση με το dial και την στεφάνη. Και δυστυχώς αυτό αποτυπώνεται και στο σκοτεινό δωμάτιο, στα πρώτα δέκα λεπτά οι δείκτες του ρολογιού φωτίζουν πλέον πολύ λίγο, στα δεκαπέντε λεπτά με το ζόρι διακρίνονται, και στα είκοσι λεπτά έχουν σβήσει εντελώς, οπότε είναι αδύνατον πλέον να διακρίνει κάποιος την ώρα. Αυτό δείχνει καθαρά υποβαθμισμένη ποιότητα υλικού στους δείκτες του ρολογιού, σε σχέση με το υλικό που χρησιμοποιείται στο dial και στην στεφάνη που εξακολουθούν να φωτίζουν για πολλή περισσότερη ώρα.
Ακρίβεια χρονομετρίαςΚαι εδώ δεν έμεινα ικανοποιημένος, περίμενα κάτι καλύτερο. Το ρολόι είναι στο + σε όλες τις θέσεις που μετρήθηκε, στο εύρος από +6 έως +12 δευτερόλεπτα την ημέρα. Φορεμένο στο χέρι τις δύο πρώτες μέρες, παίζει στα
+7 δευτερόλεπτα την ημέρα. Και χάνει καθαρά από το WCC με τον ταπεινό NH35 που παίζει εδώ και ένα μήνα σταθερά στα -4 δευτερόλεπτα την ημέρα. Σε αυτή τη κατηγορία τιμής περίμενα ότι θα έχει γίνει μία στοιχειώδης ρύθμιση του ρολογιού από το εργοστάσιο, αλλά δεν φαίνεται να ισχύει κάτι τέτοιο. Σε κανένα δίμηνο και τα δύο ρολόγια, το Ocean King και το WCC, θα πάνε για ρύθμιση στον ίδιο καλό τεχνικό που κατάφερε και μου ρύθμισε το Sector 230 No Limits από το +10 δευτερόλεπτα που έπαιζε, στο εξαιρετικό +1 δευτερόλεπτο την ημέρα. Αν καταφέρει να μου φέρει το Ocean King να παίζει στο εύρος +2-3 δευτερόλεπτα την ημέρα, τότε θα είμαι απόλυτα ικανοποιημένος.

ΣυμπερασματικάΤο Ocean King είναι ένα θηριώδες σπορ-καταδυτικό, τούμπανο κυριολεκτικά, που απευθύνεται σε ένα ελάχιστο ποσοστό πιθανών αγοραστών, ακόμα και το 0,1% που υπολογίζω μπορεί να είναι υπερβολικό. Το ρολόι είναι φτιαγμένο για τη θάλασσα, και δεν υπάρχει βάθος που μπορεί να πάει ένας δύτης που θα δυσκολέψει το Ocean King, ούτε καν θα το γαργαλήσει θα έλεγα. Το να μην το βάζει κάποιος στη θάλασσα το θεωρώ ιεροσυλία, τότε για ποιο λόγο να το αγοράσει; Εγώ το έχω λατρέψει, η απόλαυση που μου δίνει με τον όγκο και το βάρος του φορώντας το, είναι ασύγκριτη. Και περιμένω φυσικά το επόμενο μπάνιο για να το βρέξω.

Μικρά θεματάκια, όπως η στιβαρότητα του μπρασελέ, και η μικρή διάρκεια του φωτισμού των δεικτών στο σκοτάδι, καθώς και η μέτρια ακρίβεια χρονομετρίας μου στερούν την απόλυτη ικανοποίηση. Αλλά αν ο μάστορας μου το ρυθμίσει καλά, τότε θα είναι μακράν η πιο value for money αγορά ρολογιού που έχω κάνει ποτέ...