Αποστολέας Θέμα: Επισκευή παλιού Casio  (Αναγνώστηκε 6419 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος blah

• Members+
  • VIP Member
  • GMT+10
    • Προφίλ
Επισκευή παλιού Casio
« στις: Οκτώβριος 18, 2019, 11:28:43 πμ »
Έχω ένα ProTrek PRT-40 (φωτο παρακάτω), πείπου από το 94-95 το οποίο δυστυχώς δεν φαίνεται να δουλεύει.
Αυτό μέχρι πριν λίγο καιρό δούλευε μια χαρούλα. Κάποια στιγμή άρχισε να γίνεται αχνή η οθόνη του μέχρι που έσβησε τελείως. Μιας και είχε κάμποσα χρόνια να αλλάξω μπαταρία, το πήγα να την αντικαταστήσουν φανταζόμενος ότι αυτό είναι. Μιας και είχε καιρό να κάνει και service, το έστειλαν στην αντιπροσωπεία για γενικό overhaul. Δυστυχώς με ενημέρωσαν ότι παρόλο που άλλαξαν μπαταρία, τσιμουχάκια και το καθάρισαν, δεν δουλεύει. Επίσης, λόγω ηλικίας το επίσημο service (μου είπαν) δεν έχει πια ανταλλακτικά.

Επειδή είναι το πρώτο μου ρολόι, που αγόρασα με δικά μου λεφτά, δεν θέλω να το αφήσω μη λειτουργικό. Η ερώτησή μου λοιπόν, ξέρει κάποιος κανένα τεχνίτη-σαίνη να μπορεί να το κοιτάξει και να πράξει τα δέοντα? Εδώ δεν είχα τύχη, οπότε λέω να το φέρω Ελλάδα μπας και το σώσω.
Φωτό:

friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος Giorgos_I

• Legend
  • Γηράσκω ἀεὶ διδασκόμενος
    • Προφίλ
Απ: Επισκευή παλιού Casio
« Απάντηση #1 στις: Οκτώβριος 18, 2019, 12:45:45 μμ »
Απλώς μια παρατήρηση.

Φαίνεται, ότι αν τα αφήνουμε ΧΩΡΙΣ μπαταρία για κάποιο διάστημα, ........χαλάνε.

3 διαφορετικά, ( 2 οθόνης, 1 αναλογικό, ) είπα όταν σταμάτησαν, άστα, αργότερα, και μετά την εφαρμογή νέας μπαταρίας, καπούτ.

Τεχνικά, δεν στέκει, αλλά επιστημονικά, παρατήρηση / στατιστική, κάτι μου κάνει κλικ.  :o

Και δεν αναφέρομαι σε διαρροές υγρών. Αναφέρομαι σε αλλοίωση του κυκλώματος. Του τσιπ.

Καμμιά άποψη ?
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

Του Ξέρξου γράψαντος ''πέμψον τά όπλα'' αντέγραψε, "μολών λαβέ".

The only difference between men and boys is the price of the toys.

Αποσυνδεδεμένος blah

• Members+
  • VIP Member
  • GMT+10
    • Προφίλ
« Απάντηση #2 στις: Οκτώβριος 18, 2019, 13:08:34 μμ »
Να σου πω την αλήθεια εγώ δεν έχω άποψη σε αυτό που λες, θα αφήσω να απαντήσουν οι πιο ειδικοί και πεπειραμένοι από εμένα.
Το συγκεκριμένο πάντως δεν είχε μείνει χωρίς μπαταρία τα τελευταία 10 χρόνια. Άντε να έμεινε 3 μήνες. Επίσης το άνοιξα μπας και είναι κάτι προφανές και είναι πεντακάθαρο από μέσα. Σαν καινούριο.

edit: τώρα παρατήρησα ότι υπάρχει άλλο υποφόρουμ για επισκευές. Συγνώμη για το λάθος, αν θέλει κάποιος mod ας το μεντακινήσει παρακαλώ!
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος Taylor 1981

• Members+
  • Hero Member
  • Μάριος
    • Προφίλ
« Απάντηση #3 στις: Οκτώβριος 18, 2019, 16:54:13 μμ »
Έχει πάρει υγρασία; Κολυμπούσες με αυτό;

Στάλθηκε από το SM-T700 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος actus

• Members+
  • Full Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #4 στις: Οκτώβριος 18, 2019, 19:36:27 μμ »
Χμμ. Περίεργο ακούγεται αυτό. Παλιά ήξερα ότι ο συνήθης λόγος που οι ανεξάρτητοι δεν αναλάμβαναν G shocks και γενικά πιο πολύπλοκα quartz ρολόγια, ήταν ότι δεν ήξεραν για το AC reset. Βέβαια αν το έστειλαν όντως στην Casio δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Το άλλο σύνηθες πρόβλημα στα ηλεκτρονικά είναι το dry out των ηλεκτρολυτικών πυκνωτών, μάλιστα ειδικά για κάποια χρόνια οι ηλεκτρολυτικοί πυκνωτές από το Ταϊβάν ξεραίνονταν αρκετά πιο γρήγορα από το προβλεπόμενο life span τους και τότε το είχαν ονομάσει capacitor plague αυτό. Στη θέση σου, και αν πιστεύεις ότι όντως έστειλαν το ρολόι στην Casio, θα το πήγαινα σε κάποιον ανεξάρτητο που φτιάχνει motherboards και άλλα τέτοια ηλεκτρονικά με SMD στοιχεία.
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

• Legend
    • Προφίλ
« Απάντηση #5 στις: Οκτώβριος 18, 2019, 21:20:10 μμ »
........... ήταν ότι δεν ήξεραν για το AC reset.

Το άλλο σύνηθες πρόβλημα στα ηλεκτρονικά είναι το dry out των ηλεκτρολυτικών πυκνωτών,

Για λέγε, για λέγε. Κάτι πας να πείς, και ίσως επιβεβαιώσεις την επιστημονική μου παρατήρηση.
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

Αποσυνδεδεμένος blah

• Members+
  • VIP Member
  • GMT+10
    • Προφίλ
« Απάντηση #6 στις: Οκτώβριος 19, 2019, 10:39:19 πμ »

Όχι, ποτέ. Αν και είναι πολλά χρόνια που το έχω (κοντά 25 χρόνια) δεν θυμάμαι ποτέ να έχει μπει σε νερό. Σίγουρα όχι τα τελευταία χρόνια. Μέχρι και πριν μερικούς μήνες δούλευε κανονικά.

Για να πω την αμαρτία μου, δεν είμαι και πολύ σίγουρος ότι το έστειλαν στην επίσημη. Ίσως δοκιμάσω και κανέναν άλλον πριν το φέρω Ελλάδα. Το service της Casio υπάρχει περίπτωση να πει δεν το αναλαμβάνω γιατί είναι παλιό?
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

• Legend
    • Προφίλ
« Απάντηση #7 στις: Οκτώβριος 19, 2019, 11:34:19 πμ »
Το service της Casio υπάρχει περίπτωση να πει δεν το αναλαμβάνω γιατί είναι παλιό?

Εξαρτάται από τους τεχνίτες, και την διάθεσή τους / πιθανή ανάγκη ανταλλακτικών / διαθεσιμότητα ( πλακέτα / τσίπ , κλπ).

Δεν πας σε πλαίσια εγγύησης με απαιτήσεις.  ;) Ερώτηση θα κάνεις, μήπως και μπορούν.

Από εκεί και πέρα, είναι θέμα κόστους, αν χρειάζεται κάτι, και στάθμιση του πιθανού κόστους με την συναισθηματική του αξία. :(
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

Αποσυνδεδεμένος actus

• Members+
  • Full Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #8 στις: Οκτώβριος 19, 2019, 11:44:42 πμ »
Για το AC reset έψαξα να βρω λίγες περισσότερες πληροφορίες, αλλά δυστυχώς μόνο σε φόρα βρήκα αναφορές, τις οποίες δεν πολυεμπιστεύομαι. Αυτό που ξέρω με σιγουριά είναι ότι καθαρίζει τη μνήμη του ρολογιού (AC=All Clear) και μάλιστα γι’ αυτό το λόγο το ρολόι μετά τη διαδικασία αυτή επαναφέρεται στην παλαιότερη ημερομηνία που έχει κατοχυρωμένη.

Για τους ηλεκτρολυτικούς πυκνωτές, τα λίγα που θυμάμαι από τη σχολή (ηλεκτρολόγος μηχανικός, αλλά κυρίως μηχανικός υπολογιστών) είναι ότι το ηλεκτρόδιο της καθόδου αποτελείται από έναν ηλεκτρολύτη, συνήθως σε υγρή μορφή. Επομένως μέσα στον πυκνωτή υπάρχουν ηλεκτρολυτικά υγρά. Αυτά με τον καιρό ξεραίνονται (εξατμίζεται το νερό), με αποτέλεσμα η χωρητικότητα του πυκνωτή να μειώνεται δραματικά, και να αυξάνεται η αντίσταση του στοιχείου. Γιατί όμως το ρολόι να δουλεύει μέχρι να «αδειάσει» η μπαταρία και μετά την αλλαγή να μη δουλεύει, δεν είμαι απολύτως σίγουρος, μιας και εγώ ασχολήθηκα με το λογισμικό εν τέλει. Ωστόσο, μια υπόθεση που μπορώ να κάνω, ελπίζοντας να μην κατακρεουργώ την επιστήμη, είναι η εξής. Τα ηλεκτρολυτικά υγρά, είναι αυτά που επιτρέπουν την κίνηση ηλεκτρονίων (ρεύμα) μέσα στον πυκνωτή, δρουν δηλαδή αντίθετα από το διηλεκτρικό υλικό (μονωτή) που υπάρχει ανάμεσα στις πλάκες του πυκνωτή. Αυτό το ρεύμα ονομάζεται ρεύμα διαρροής. Όσο μεγαλύτερη είναι η τάση στα άκρα του πυκνωτή, τόσο μεγαλύτερο είναι και το ρεύμα διαρροής, τόσο πιο γρήγορα εξατμίζονται τα υγρά. Όσο η παλιά μπαταρία συνεχίζει να λειτουργεί, η τάση στα άκρα της φθίνει. Όταν λέμε ότι η μπαταρία «τελείωσε» ή «άδειασε», αυτό που συμβαίνει πραγματικά είναι ότι δεν «αντέχει» το φορτίο, η πτώση τάσης στα άκρα της είναι τόσο μεγάλη που δεν μπορεί να οδηγήσει τα τρανζίστορ στις κατάλληλες περιοχές ορθής πόλωσης και το κύκλωμα σταματάει να λειτουργεί. Όσο λοιπόν η παλιά μπαταρία φθίνει, ταυτόχρονα ο πυκνωτής ξεραίνεται, αλλά επειδή και η τάση στα άκρα του μειώνεται, το ρεύμα διαρροής είναι χαμηλό και γι αυτό ο πυκνωτής συνεχίζει να λειτουργεί. Η υπόθεσή μου είναι πως βάζοντας την καινούργια μπαταρία, δίνουμε αρκετά μεγάλη τάση στον πυκνωτή, το ρεύμα διαρροής είναι και πάλι υψηλό, και καταστρέφουμε και τα τελευταία ηλεκτρολυτικά υγρά του πυκνωτή.

Αυτά, ελπίζω να σας κάλυψα. Ας ελπίσουμε να είναι και σωστά και να μη μου πάρουν πίσω το πτυχίο  :D
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

• Members+
  • Hero Member
  • Μάριος
    • Προφίλ
« Απάντηση #9 στις: Οκτώβριος 19, 2019, 11:47:15 πμ »

Όχι, ποτέ. Αν και είναι πολλά χρόνια που το έχω (κοντά 25 χρόνια) δεν θυμάμαι ποτέ να έχει μπει σε νερό. Σίγουρα όχι τα τελευταία χρόνια. Μέχρι και πριν μερικούς μήνες δούλευε κανονικά.

Για να πω την αμαρτία μου, δεν είμαι και πολύ σίγουρος ότι το έστειλαν στην επίσημη. Ίσως δοκιμάσω και κανέναν άλλον πριν το φέρω Ελλάδα. Το service της Casio υπάρχει περίπτωση να πει δεν το αναλαμβάνω γιατί είναι παλιό?
Είμαι συλλέκτης Casio χρόνια.Έχω φτιάξει αρκετά. Αν έρθεις Αθήνα επικοινώνησε να το δούμε. Μην το πας στην Casio......

friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

• Members+
  • Hero Member
  • Μάριος
    • Προφίλ
« Απάντηση #10 στις: Οκτώβριος 19, 2019, 11:53:48 πμ »
Τα Casio είναι πολύ σκληρά για να πεθάνουν! Έχω ψηφιακό από την δεκαετία του 70 κ δουλεύει ακόμα.Μαλλον έπεσες σε άσχετους εκεί ή δεν ήθελαν να ασχοληθούν όπως γίνεται πολλές φορές κι εδώ.

friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος blah

• Members+
  • VIP Member
  • GMT+10
    • Προφίλ
« Απάντηση #11 στις: Οκτώβριος 19, 2019, 12:07:24 μμ »
Τα Casio είναι πολύ σκληρά για να πεθάνουν! Έχω ψηφιακό από την δεκαετία του 70 κ δουλεύει ακόμα.Μαλλον έπεσες σε άσχετους εκεί ή δεν ήθελαν να ασχοληθούν όπως γίνεται πολλές φορές κι εδώ.

Ναι, αυτό φοβάμαι και θέλω να το κυνηγήσω. Σε ευχαριστώ που προσφέρεσαι, Χριστούγεννα με το καλό έρχομαι οπότε θα σου στείλω ένα μήνυμα.

Εξαρτάται από τους τεχνίτες, και την διάθεσή τους / πιθανή ανάγκη ανταλλακτικών / διαθεσιμότητα ( πλακέτα / τσίπ , κλπ).

Δεν πας σε πλαίσια εγγύησης με απαιτήσεις.  ;) Ερώτηση θα κάνεις, μήπως και μπορούν. (Κάντε κλικ εδώ να εμφανιστεί η φωτογραφία.)

Από εκεί και πέρα, είναι θέμα κόστους, αν χρειάζεται κάτι, και στάθμιση του πιθανού κόστους με την συναισθηματική του αξία. :(

Καλά, σίγουρα δεν πάω για εγγύηση. Απλά θέλω να αποφύγω την ίδια ιστορία που (μάλλον) έπαιξε εδώ. Γιαυτό ρώτησα αν ξέρει κανείς κάποιον αξιόπιστο τεχνίτη που να γνωρίζει.
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

• Legend
    • Προφίλ
« Απάντηση #12 στις: Οκτώβριος 19, 2019, 12:10:04 μμ »
Για το AC reset έψαξα να βρω λίγες περισσότερες πληροφορίες, αλλά δυστυχώς μόνο σε φόρα βρήκα αναφορές, τις οποίες δεν πολυεμπιστεύομαι. Αυτό που ξέρω με σιγουριά είναι ότι καθαρίζει τη μνήμη του ρολογιού (AC=All Clear) και μάλιστα γι’ αυτό το λόγο το ρολόι μετά τη διαδικασία αυτή επαναφέρεται στην παλαιότερη ημερομηνία που έχει κατοχυρωμένη.

Για τους ηλεκτρολυτικούς πυκνωτές, τα λίγα που θυμάμαι από τη σχολή (ηλεκτρολόγος μηχανικός, αλλά κυρίως μηχανικός υπολογιστών) είναι ότι το ηλεκτρόδιο της καθόδου αποτελείται από έναν ηλεκτρολύτη, συνήθως σε υγρή μορφή. Επομένως μέσα στον πυκνωτή υπάρχουν ηλεκτρολυτικά υγρά. Αυτά με τον καιρό ξεραίνονται (εξατμίζεται το νερό), με αποτέλεσμα η χωρητικότητα του πυκνωτή να μειώνεται δραματικά, και να αυξάνεται η αντίσταση του στοιχείου. Γιατί όμως το ρολόι να δουλεύει μέχρι να «αδειάσει» η μπαταρία και μετά την αλλαγή να μη δουλεύει, δεν είμαι απολύτως σίγουρος, μιας και εγώ ασχολήθηκα με το λογισμικό εν τέλει. Ωστόσο, μια υπόθεση που μπορώ να κάνω, ελπίζοντας να μην κατακρεουργώ την επιστήμη, είναι η εξής. Τα ηλεκτρολυτικά υγρά, είναι αυτά που επιτρέπουν την κίνηση ηλεκτρονίων (ρεύμα) μέσα στον πυκνωτή, δρουν δηλαδή αντίθετα από το διηλεκτρικό υλικό (μονωτή) που υπάρχει ανάμεσα στις πλάκες του πυκνωτή. Αυτό το ρεύμα ονομάζεται ρεύμα διαρροής. Όσο μεγαλύτερη είναι η τάση στα άκρα του πυκνωτή, τόσο μεγαλύτερο είναι και το ρεύμα διαρροής, τόσο πιο γρήγορα εξατμίζονται τα υγρά. Όσο η παλιά μπαταρία συνεχίζει να λειτουργεί, η τάση στα άκρα της φθίνει. Όταν λέμε ότι η μπαταρία «τελείωσε» ή «άδειασε», αυτό που συμβαίνει πραγματικά είναι ότι δεν «αντέχει» το φορτίο, η πτώση τάσης στα άκρα της είναι τόσο μεγάλη που δεν μπορεί να οδηγήσει τα τρανζίστορ στις κατάλληλες περιοχές ορθής πόλωσης και το κύκλωμα σταματάει να λειτουργεί. Όσο λοιπόν η παλιά μπαταρία φθίνει, ταυτόχρονα ο πυκνωτής ξεραίνεται, αλλά επειδή και η τάση στα άκρα του μειώνεται, το ρεύμα διαρροής είναι χαμηλό και γι αυτό ο πυκνωτής συνεχίζει να λειτουργεί. Η υπόθεσή μου είναι πως βάζοντας την καινούργια μπαταρία, δίνουμε αρκετά μεγάλη τάση στον πυκνωτή, το ρεύμα διαρροής είναι και πάλι υψηλό, και καταστρέφουμε και τα τελευταία ηλεκτρολυτικά υγρά του πυκνωτή.

Αυτά, ελπίζω να σας κάλυψα. Ας ελπίσουμε να είναι και σωστά και να μη μου πάρουν πίσω το πτυχίο  :D

friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

Αποσυνδεδεμένος blah

• Members+
  • VIP Member
  • GMT+10
    • Προφίλ
« Απάντηση #13 στις: Οκτώβριος 19, 2019, 12:10:39 μμ »
Μερικές φωτό από το εσωτερικό. Η αλήθεια είναι ότι φαίνεται πεντακάθαρο:

friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

• Members+
  • Hero Member
  • Μάριος
    • Προφίλ
« Απάντηση #14 στις: Οκτώβριος 19, 2019, 12:15:09 μμ »
Μερικές φωτό από το εσωτερικό. Η αλήθεια είναι ότι φαίνεται πεντακάθαρο:
(Κάντε κλικ εδώ να εμφανιστεί η φωτογραφία.)
Αυτό είναι σαν καινούριο! !Άξιζει να δουλέψει ξανά! Τίποτα δεν πεθαίνει αν δεν θαφτεί!

friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions