Για το AC reset έψαξα να βρω λίγες περισσότερες πληροφορίες, αλλά δυστυχώς μόνο σε φόρα βρήκα αναφορές, τις οποίες δεν πολυεμπιστεύομαι. Αυτό που ξέρω με σιγουριά είναι ότι καθαρίζει τη μνήμη του ρολογιού (AC=All Clear) και μάλιστα γι’ αυτό το λόγο το ρολόι μετά τη διαδικασία αυτή επαναφέρεται στην παλαιότερη ημερομηνία που έχει κατοχυρωμένη.
Για τους ηλεκτρολυτικούς πυκνωτές, τα λίγα που θυμάμαι από τη σχολή (ηλεκτρολόγος μηχανικός, αλλά κυρίως μηχανικός υπολογιστών) είναι ότι το ηλεκτρόδιο της καθόδου αποτελείται από έναν ηλεκτρολύτη, συνήθως σε υγρή μορφή. Επομένως μέσα στον πυκνωτή υπάρχουν ηλεκτρολυτικά υγρά. Αυτά με τον καιρό ξεραίνονται (εξατμίζεται το νερό), με αποτέλεσμα η χωρητικότητα του πυκνωτή να μειώνεται δραματικά, και να αυξάνεται η αντίσταση του στοιχείου. Γιατί όμως το ρολόι να δουλεύει μέχρι να «αδειάσει» η μπαταρία και μετά την αλλαγή να μη δουλεύει, δεν είμαι απολύτως σίγουρος, μιας και εγώ ασχολήθηκα με το λογισμικό εν τέλει. Ωστόσο, μια υπόθεση που μπορώ να κάνω, ελπίζοντας να μην κατακρεουργώ την επιστήμη, είναι η εξής. Τα ηλεκτρολυτικά υγρά, είναι αυτά που επιτρέπουν την κίνηση ηλεκτρονίων (ρεύμα) μέσα στον πυκνωτή, δρουν δηλαδή αντίθετα από το διηλεκτρικό υλικό (μονωτή) που υπάρχει ανάμεσα στις πλάκες του πυκνωτή. Αυτό το ρεύμα ονομάζεται ρεύμα διαρροής. Όσο μεγαλύτερη είναι η τάση στα άκρα του πυκνωτή, τόσο μεγαλύτερο είναι και το ρεύμα διαρροής, τόσο πιο γρήγορα εξατμίζονται τα υγρά. Όσο η παλιά μπαταρία συνεχίζει να λειτουργεί, η τάση στα άκρα της φθίνει. Όταν λέμε ότι η μπαταρία «τελείωσε» ή «άδειασε», αυτό που συμβαίνει πραγματικά είναι ότι δεν «αντέχει» το φορτίο, η πτώση τάσης στα άκρα της είναι τόσο μεγάλη που δεν μπορεί να οδηγήσει τα τρανζίστορ στις κατάλληλες περιοχές ορθής πόλωσης και το κύκλωμα σταματάει να λειτουργεί. Όσο λοιπόν η παλιά μπαταρία φθίνει, ταυτόχρονα ο πυκνωτής ξεραίνεται, αλλά επειδή και η τάση στα άκρα του μειώνεται, το ρεύμα διαρροής είναι χαμηλό και γι αυτό ο πυκνωτής συνεχίζει να λειτουργεί. Η υπόθεσή μου είναι πως βάζοντας την καινούργια μπαταρία, δίνουμε αρκετά μεγάλη τάση στον πυκνωτή, το ρεύμα διαρροής είναι και πάλι υψηλό, και καταστρέφουμε και τα τελευταία ηλεκτρολυτικά υγρά του πυκνωτή.
Αυτά, ελπίζω να σας κάλυψα. Ας ελπίσουμε να είναι και σωστά και να μη μου πάρουν πίσω το πτυχίο