Έχουν ήδη διατυπωθεί αρκετές ενδιαφέρουσες απόψεις και ευχαριστώ.
Ας προσθέσω ακόμη μία.
Ένας καλός φίλος και εξαιρετικός γνώστης ρολογιών, μέχρι πρότινος κάτοχος και ο ίδιος του moon, μόλις χθες μου μίλησε εκθειαστικά για την ποιότητά του.
Περίπου, όπως παραπάνω, ο Δημήτρης. Ότι δηλαδή, είναι σε τέτοιο βαθμό ποιοτική η κατασκευή του ρολογιού, που αν έγραφε ρόλεξ στο dial θα κόστιζε τρεις φορές περισσότερο.
Παρόλα αυτά, το έδωσε για δύο λόγους.
Όπως μου είπε, πρώτον, γιατί του φαινόταν δύσκολο στο κούρδισμα (και από ό,τι κατάλαβα, δεν του άρεσε γενικά η διαδικασία λόγω μικρού pr).
Και δεύτερον, γιατί το στυλ του ρολογιού του φαινόταν κάπως περισσότερο παρωχημένο από όσο το είχε αντιληφθεί κατά την αγορά του.
Ο συγκεκριμένος άνθρωπος έχει πραγματικά τεράστια εμπειρία από ρολόγια, χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι παραπάνω για την άποψή του.
Απλώς, ας καταγραφεί.
Στο σημείο αυτό, αν θελήσουμε να ομαδοποιήσουμε τα φερόμενα ως "αρνητικά" του ρολογιού, νομίζω, μπορούμε τα κατατάξουμε σε δύο κατηγορίες:
Σε φερόμενα ως αρνητικά που συνδέονται με διάφορα τεχνικά χαρακτηριστικά (κούρδισμα, hesalite, έλλειψη ρυθμίσεων μπρασελέ, κυρίως).
Και σε στοιχεία που έχουν να κάνουν με τον χαρακτήρα και το στυλ του ρολογιού (η αναφερόμενη "μουντάδα" του, το "παρωχημένο" στυλ του, κλπ).
Ως προς το κούρδισμα.
Σκέπτομαι ότι είναι τέτοιος ο αριθμός των χρηστών όλα αυτά τα χρόνια (60, δεν είναι;) που έχουν στα χέρια τους το ρολόι και οι οποίοι προφανώς δεν είχαν πρόβλημα, ώστε νομίζω βάσιμα μπορεί κανείς να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το όλο ζήτημα είναι θέμα συνήθειας.
Λίγη υπομονή στην αρχή και μετά προφανώς συνηθίζει κανείς.
Βέβαια, καλά θα ήταν ο μηχανισμός να είχε λίγο μεγαλύτερο pr και να έβγαζε 2 πλήρεις ημέρες.
Ως προς το hesalite.
Την σωστή σκέψη, μου την υπέδειξε ο Γρηγόρης: 70 ευρώ κοστίζει το ανταλλακτικό hesalite, παίρνει κανείς 1-2 και είναι οκ, για δύο ζωές (ειδικά στον Γρηγόρη δεν χρειάζεται κανένα - το ρολόι του είναι σαν ανέγγιχτο, αν και μετά από 12ετή χρήση...).
Ως προς την έλλειψη μικρορρυθμίσεων στο μπρασελέ.
Πράγματι, υπάρχουν μόνο δύο τρυπούλες στο clasp και το μπρασελέ δεν διαθέτει half links, οπότε για καλή εφαρμογή, ο Θεός βοηθός..
Πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι κανείς από τους κατόχους δεν έχει έως τώρα αναφέρει σχετικό πρόβλημα.
Οπότε, μένουν τα θέματα εμφάνισης/στυλ του ρολογιού....