ήθελα να ρωτήσω το εξής. Έχω ένα αυτόματο tissot περί τα 11 χρονια. Δε του εχω κάνει ποτέ σερβις κ το φοράω σχετικά σπάνια. Πρόσφατα συνειδητοποιησα οτι ενω στις προδιαγραφες λέει ότι διατηρεί την ενέργειά του για 42 κάπου ωρες, τελικά στην πραγματικότητα κρατάει περι τις 22 ωρες μετά το κουρδισμα . Και παρότι το εχω φορεσει και 2-3 ωρες στο μεταξύ. Δεν είχα δει τί ίσχυε όταν το πρωτοπήρα. Είναι λογικό να υπαρχει τέτοια αποκλιση ή να το πάω άμεσα για σερβις?
Καλά, το "άμεσα",

δεν είναι και τόοοοσο άμεση ανάγκη.
Η θεωρία λέει, ότι ένα μηχανικό ρολόι, κανονικά ελέγχεται, καθαρίζεται, λιπάινεται, ανα 2,5-7 χρόνια. Ανάλογα με την μηχανή, τις comlications, τα λάδια ( ....συνθετικά ), που χρησιμοποιούνται.
Αλλά, άλλο σέρβις κάνεις σε ένα 5-άρι SEIKO ( ....δηλαδή ...ποτέ

), και άλλο σε ένα Patek.
Από την άλλη, υπάρχουν και άλλες συνθήκες που καθορίζουν το διάστημα του σέρβις. πχ
-Ειναι αδιάβροχο ή όχι ? Ενα στεγανό ρολόι, προστατεύεται περισσότερο από ρύπους από ένα dress, που μπαινοβγάινει αέρας, ρύποι, υγρασία, νεκρά κύτταρα, κλπ.
-Κλιματολογικές συνθήκες. Ειναι το ρολόι στο διάστημα ( ....στον διαστημικό σταθμό

) , σε ελεγχόμενη ατμόσφαιρα, ανευ σκόνης και λοιπών ρύπων ? Σε ΦΘΠ, χωρίς καύσωνες και παγωνιές ? Χωρίς πιτσιλίσματα από πλύσιμο χεριών ?
-Ενταση χρήσης. Φοριέται καθημερινά ? Παντού ? ή είναι στην θυρίδα, και βγαίνει για την 25
η Μαρτίου ?

Συνεπώς, οι παράμετροι είναι πολλές. Ο κάθε χρήστης αποφασίζει, ανάλογα με την χρήση, την αξία του ρολογιού, και την ευκολία παροχής του σέρβις. Αλλο να πηγαίνεις 5 χιλιόμετρα πιο πέρα, και άλλο να το στέλνεις στην .........Ιαπωνία.

Υπάρχουν και δύο ειδών συντηρήσεις. Η προγραμματισμένη ( προληπτική ), και η επισκευαστική.

Εσύ, θεωρητικά, έχεις ξεπεράσει την προληπτική, και πας στην επισκευαστική, προκειμένου να επαναφέρεις τις αρχικές ιδιότητες.
Οι ενδείξεις είναι εξασθενημένο ελατήριο, και προφανώς κάποια ξεραμένα λάδια.
Καλό θα ήταν να το σερβίρεις, λύσιμο, πλύσιμο, συναρμολόγηση, λάδωμα, ρύθμιση, έλεγχος. Και σε αξιόλογο τεχνίτη. Οχι όπου-όπου.
Δεν μας είπες όμως. Κρατάει χρονομετρία ?