Δε μου αρέσει η εκδοχή με τον "μύθο" που αναφέρει ο @george_
Δε θέλω μύθο! Αν τα μηχανικά ρολόγια δεν κατασκευαζόντουσαν από μηχανές cnc θα συζήταγα τα περί μυθικού (και όχι μύθου).
Μας έβαλε ο george_ φωτογραφίες της όψης του εσωτερικού ενός μηχανικού ρολογιού και προσπάθησε να μας γοητεύσει έναντι μιας προβοκατόρικης φωτογραφίας με πυκνωτές.
Τα σημερινά ρολόγια σε σχέση με αυτά που φτιαχνόντουσαν παλιότερα (στο χέρι) είναι η σύγκριση ενός αρχαιοελληνικού αγάλματος με τη κατασκευή ενός παντογράφου, δηλαδή.... μύθος! Καμία διαφορά κατασκευαστικά ένα μηχανικό από ένα sping drive και στα δυο τα εσωτερικά τμήματα φτιάχνονται από Robot και η συναρμολόγηση μπορεί να γίνεται από ανθρώπους (μάλλον για λόγους μάρκετινγκ).
Προσωπικά μου αρέσει η ιδιαιτερότητα, είτε είναι παλιάς κοπής είτε ένα σύγχρονο επίτευγμα. Μου αρέσει το μηχανικό, το quartz, το Kinetic, το Speingdrive, το κουρδιστό αρκεί να έχουν κάποια ιδιατερότητα να μου προσφέρουν η οποία μπορεί να είναι και απλά... οπτική! Μου αρέσει ΠΟΛΥ να διακρίνω ένα καλό φινίρισμα και μια λεπτομερή σχεδίαση, Το αν είναι Ελβετικό ή Ιαπωνικό δε με νοιάζει, απλά στα Ιαπωνικά θα βρω πιο εύκολα τις "ιδιαιτερότητες" που ψάχνω σε πιο προσιτές τιμές.
Και ναι, αυτή τη κίνηση -όπως πολύ ωραία περιέγραψε ο Capt-Dim (μην τα επαναλαμβάνω)- δε θα τη βρεις σε κανένα μηχανικό και άρα μου κάνει και το αγόραζα άνετα. Άλλωστε το έχω ξαναδηλώσει,