Πολύ ωραίο θέμα!
Προσωπικά δε θεωρώ ότι είμαι σνομπ απέναντι σε ανθρώπους που έχουν αγοράσει ένα ρολόι που εγώ δε θα αγόραζα για οποιοδήποτε λόγο (οικονομικό, αισθητικό, ποιοτικό κλπ). Σε αυτό ομολογώ ότι με έχει βοηθήσει πάρα πολύ η έστω μικρή ενασχόλησή μου με το φόρουμ και ο εμπλουτισμός των γνώσεών μου. Αν είχα λεφτά με ουρά και χωρίς καμία απολύτως γνώση και τελικά εκτίμηση ακόμα και για πολύ οικονομικά ρολόγια, ίσως να ήμουν "σνομπ" απέναντι σε κάποιον με ένα φτηνό ρολόι. Αυτό βέβαια δε λέγεται σνομπ... αλλά... αλλιώς :Ρ
Εκτιμώ το ίδιο το CASIO αρνάκι μου με τα πιο ακριβά ρολόγια που έχω την τύχη να φοράω και φυσικά θα ήταν εντελώς άδικο να σνομπάρω κάποιον που δεν ασχολείται με τα ρολόγια και δίνει λίγα χρήματα για να κάνει απλά τη δουλειά του.
Από εκεί και πέρα όμως, ναι, στέκομαι κριτικά απέναντι σε κάποια πράγματα.
Πχ, τον βλαχοκάγκουρα (στη νοοτροπία) με το ρόουλεξ και το έχω ξαναγράψει.
Όχι για το ρολόι που αντικειμενικά είναι πολύ καλό, αλλά για το τί νοηματοδοτεί στον καρπό των περισσότερων που το φοράνε. Τουλάχιστον από δική μου παρατήρηση. Το ίδιο φυσικά μπορεί να ισχύει για οποιοδήποτε ρολόι (πχ, Big Pilot και Πανέρια που έγιναν μόδα κάποια στιγμή).
Θες να δώσεις 5Κ για ένα αξεσουάρ; Ε ψάξε λίγο, διάβασε, κάνε μια έρευνα. Μη δεις μόνο τί προτείνει το κάθε κωλοπεριοδικό μόδας ή τί πήρε ο γείτονας.
Να αποσαφηνίσουμε -επειδή η λέξη σνομπ είναι άχαρη- πως το αρχικό κείμενο του θεματοθέτη* (πσσσσ... τι είπα πάλι) δεν αναφέρεται σε σνομπισμό απέναντι σε άλλους ανθρώπους αλλά στο πως προσδιορίζουμε εμείς τον εαυτό μας σε σχέση με τις επιλογές μας. Αυτό είναι άλλο πράγμα.
Έκανα σχόλιο χθές αλλά δεν τοποθετήθηκα ως προς τις δικές μου επιλογές. Ξεκαθαρίζω λοιπόν πως συλλέκτης δεν είμαι, ούτε και γνώστης (με εσάς όμως που έχω αρχίσει και μπλέκω δε ξέρω που θα βρεθώ... ήδη διαβάζω το forum καθημερινά από τη Πρωτοχρονιά) αλλά τα ρολόγια πάντα μου άρεσαν. Πάντα τα χάζευα στις βιτρίνες και πάντα τρωγόμουνα, τελικά όμως επικρατούσε η λογική "έχεις, τι το θέλεις να έχεις κι άλλο".
Ως προς τις προσωπικές μου επιλογές λοιπόν μάλλον είμαι snob.
Μου αρέσουν μόνο εργοστάσια που έχουν παρελθόν στο χώρο, έχουν κάτι να δείξουν.
Δε μου αρέσουν τα ρολόγια που φέρουν brand name από άλλους χώρους και σπεχθάνομαι κάθε είδους φθηνό αντίγραφο. Δεν έχω πρόβλημα με εταιρείες που μπορεί να "κλέβουν" κάποιο στυλ από άλλες εταιρείες. Δεν έχω πρόβλημα με τα Κινέζικα αλλά έχω πρόβλημα με τις Κινεζιές.
Όσα λεφτά και να είχα το καλό μου ρολόι θα ήταν ένα μόνο και μόνο Omega, για συναισθηματικούς λόγους κυρίως κι επειδή έχει τα προαπαιτούμενα ιστορικά.
Δε θα αγοράσω ποτέ ένα ρολόι Timberland. Από την άλλη δεν έχω κανένα πρόβλημα με τα Casio (έχω έτσι κι αλλιώς).
Τώρα με τα φώτα που όλοι εσείς μοιράζεται απλόχερα εδώ μέσα, θα αγοράσω -μάλλον- κάποιο Seiko των 150,00€, τόσο αντέχει η τσέπη μου με τόσα θα πάρω. Πάντως αυτά τα λεφτά για να πάρω Folie-Folie

δε τα δίνω.
Ε ναι, αυτού του είδους τον σμομπισμό τον έχω.
Η ομορφιά -που είναι υποκειμενικό πράγμα- επαναπροσδιορίζεται διαρκώς σύμφωνα ΚΑΙ με τις γνώσεις μας, γιατί υπάρχει και ομορφιά σε σημεία που ΔΕΝ φαίνονται, η γνώση της ύπαρξης π.χ. ενός καλού, έντιμου τιμολογιακά και αξιόπιστου μηχανισμού δε είναι κάτι που μπορεί να μας γοητεύσει εξίσου άλλωστε; Τουλάχιστον εγώ ποτέ δε περιορίζω τις επιλογές μου στο φαίνεσθαι, σε κανένα αντικείμενο της προτίμησης μου.