Ας απαντήσω λοιπόν πρώτα προσωπικά στον ted και μετά σε όλους τους υπόλοιπους που έχετε μαζευτεί και κάνετε νέο σπορτεξοκίνημα.
Τα πήρα 33€ απ' την Admiral που άνοιξε επί της Βουλιαγμένης στην Ηλιούπολη.
Κλειστό όλο και όχι με φιλέ όπως τα περισσότερα αθλητικά τα τελευταία χρόνια.

Πήρες παπούτσι trainer ή για γυμναστήριο αν προτιμάς, το οποίο δεν έχει κάποιο λόγο να είναι ανοιχτό για ένα πρόγραμμα αεροβικής γυμναστικής της 1h στο γυμναστήριο σε κλειστό χώρο ή για βάρη, αλλά πρέπει να έχει αντοχή στο χρόνο και να έχει σκληρούτσικη σόλα για ευστάθεια όταν σηκώνεις τη μπάρα στα σκουώτ κτλ.
Να κάποια αντίστοιχα του admiral samen τα λεγόμενα "κλειστά"

Σκληρά παπούτσια άκαμπτα με μικρή απορροφητικότητα, τα οποία σε αντίθεση με τα running, χρειάζονται να "σπάσουν" για να μπορείς να τρέξεις έστω και σε διάδρομο.
Έχουν αρκετό βάρος και σε καμία περίπτωση για προπόνηση για τρέξιμο, ούτε καν για ερασιτεχνικό δρόμο των 5km.
Σε αντίθεση με τα admiral τα ΝΙΚΕ που είχες αν και entry lvl running μοντέλο ( δηλαδή φθηνό ) κάνουν για τρέξιμο από την πρώτη μέρα και δεν χρειάζονται χρόνο προσαμογής.
Για το βάρος μεταξύ των δύο και την αναπνοή δεν υπάρχει καν σύγκριση.
σήμερα χρησιμοποίησαν τον όρο "αθλητικά" και άλλοι που βέβαια έχουν περισσότερα ποστ από μένα
Τον george_ δεν τον γνωρίζω, είναι admin και έχει 42.000+ posts, οπότε τα post των μελών και το πώς απαντάω δεν συνδέονται φαίνεται εύκολα αυτό και με αδικείς.
george_ με τον ερχομό του 2015 my new year's resolution είναι
αν ποτέ θέλεις να σου απαντήσω σε κάποιο post θα πρέπει το post σου να είναι τουλάχιστον ίσο ή μεγαλύτερο από το δικό μου.
Το running, hiking, trail, light trail, downhill, racing, minimal κτλ. είναι από χονδρικές εώς πιο ειδικές κατηγορίες.
Ο λόγος που χρησιμοποιώ τα αγγλικά ονόματα είναι για να μπορεί ο ενδιαφερόμενος να πλοηγηθεί στα κατάλληλα sites σε περίπτωση αγοράς.
Όπως για τα ρολόγια είναι το
www.creationwatches.com και το
www.mywatcheshub.comέτσι για τα παπούτσια είναι τα
www.sportsshoes.comwww.directsportseshop.co.ukwww.startfitness.co.ukΤα ονόματα δεν μου αρέσει να τα μεταφράζω και σε αυτή την περίπτωση τα χρησιμοποιώ για να μιλήσω για κατηγορίες παπουτσιών.
Αν μιλούσαμε για αυτοκίνητα θα έλεγα τα roadster, station wagon, cabriolet, pick up με τον ίδιο τρόπο.
Kαι για ρολόγια dress, divers, pilot etc.
Αν θέλω παπούτσι για τρέξιμο, έτσι θα το ζητήσω και ούτε καν θα πώ θέλω running λες και είμαι στις USA.
Από κει και πέρα δεν θα πώ στην γιαγιά μου " έλα γιαγιά κάτσε να βάλω φόρμα και τα running μου και έρχομαι να σε πάρω να πάμε στο σούπερ μάρκετ !! ".
Το mouse το ζητάς ως ποντίκι στο κατάστημα. Τo mousepad? Πώς?
Το hamburger, πάλι το 1984, το λέγαμε "κυρ Γιάννη εκείνο το σάντουιτς το στρόγγυλο με το μπιφτέκι".
Το black&decker για τον Έλληνα για κάποιο λόγο είναι ακόμη το ηλεκτρικό τρυπάνι!
Όπως έχει μάθει ο καθένας.
Παλιά δεν ήταν τόσο εξελιγμένα και διαχώρισμένα τα παπούτσια, όλοι τρέχαν με τα retro (πλέον) running της NIKE και της ASICS οπότε όλοι τα λέγαν αθλητικά και έπεφταν μέσα.
Λίγο πιο μετά σε ρωτούσαν "θέλετε μποτάκι?" και εννοούσαν μπασκετικό.
Δεν πειράζει να μάθεις να ζητάς running παπούτσι όπως ζητάς desktop ή laptop ή Notebook. Ή μήπως αυτό σε κάνει Αμερικάνο?
Απλά η τεχνολογία έβγαλε και laptop οπότε τώρα δεν μπορείς να μπεις και να πεις "θέλω ένα κομπιούτερ".
Τουλάχιστον αν πεις θέλω κομπιούτερ δεν θα σου δώσουν τηλεκοντρόλ ( αυτό είναι το κομπιούτερ για την τηλεόραση

).
Το smartphone είναι αμερικάνικο? και όλοι οι άλλοι ζητάνε έξυπνο κινητό τηλέφωνο και εγώ ζω αλλού? Όχι απλά τους ενδιέφερε και το έμαθαν γρήγορα.
Απ' ότι φαίνεται μια χαρά μαθαίνει ο κόσμος τις λέξεις της τεχνολογίας, που προέρχονται σωστά κατ εμέ από αυτούς που βγάζουν την τεχνολογία.
Touch screen όπως πρέπει να λέγεται και όχι αφής. Με το άγγιγμα λειτουργεί, την αφή την ακυρώνει σαν αίσθηση.
Η τεχνολογία έχει προχωρήσει και στα παπούτσια, δεν είναι τα καλά και τα αθλητικά πλέον.
Οι ξένοι δεν μεταφράζουν τα δικά μας των επιστημών, φυσικής, ιατρικής. Όλα Ελληνικά τα λένε.
colonoscopy λένε δεν το βάφτισαν buttcamerainvestigation για να μην είναι Greeks.
Δεν απαρνίεσαι την Ελλάδα αν χρησιμοποιείς τα κανονικά ονόματα των αντικειμένων τα οποία κατασκεύασαν και ξένοι.
Αν θέλω παπούτσι για τρέξιμο, έτσι θα το ζητήσω και ούτε καν θα πώ θέλω running λες και είμαι στις USA. Από κει και πέρα δεν θα πώ στην γιαγιά μου " έλα γιαγιά κάτσε να βάλω φόρμα και τα running μου και έρχομαι να σε πάρω να πάμε στο σούπερ μάρκετ !! ".
Τα running δεν θα τα πεις στη γιαγιά, αλλά στο SuperMarket θα την πας!!

στο MALL?
Τώρα ας περάσουμε στα λάθος παπούτσια και στην παραπληροφόρηση.
Θα παραθέσω δύο μύθους του τύπου "όλα είναι χάλια και δεν αξίζουν" που σίγουρα έχουν ακούσει πολλοί.
ΜΥΘΟΣ 1: Τα ASICS GEL είναι μάπα παπούτσια γιατί το GEL αν τα φορέσεις αρκετό καιρό χύνεται/παραμορφώνεται προς τα έξω και στραβώνουν.
Όποιος δεν γνωρίζει τι είναι ο πρυνισμός, είναι ο τρόπος με τον οποίο πατάει το πόδι όταν περπατάμε, αλλά χοντρικά ο υπερπρυνισμός είναι όταν τρέχουμε με το εσωτερικό του ποδιού να χτυπάει πρώτα επιβαρύνοντας την καμάρα.
Υπάρχουν παπούτσια τα λεγόμενα stability running που έχουν διαφορετικό υλικό εσωτερικά και εξωτερικά στη σόλα και διορθώνουν το πάτημα.

Τώρα στα Intersp... πουλάνε αυτά τα παπούτσια σε όποιον νάναι. Το βλέπω στο δρόμο κάθε μέρα.
Αν όμως ο αγοραστής είναι neutral runner και πατάει το βάρος ομοιόμορφα σε όλο το πέλμα και του πουλήσουν stability παπούτσι, τότε με τον καιρό το μαλακό εξωτερικό τμήμα θα υποχωρήσει περισσότερο από το σκληρό εσωτερικό, θα πάρει κλίση το παπούτσι.
1) Θα του χαλάσει το βάδισμα και τη στάση.
2) Θα φθαρεί πολλές φορές πιο γρήγορα σαν ελαστικό που έχει κακή ευθυγράμμιση στο αμάξι.
Θα φταίει η NIKE που δεν έβγαλε καλά παπούτσια?
ΜΥΘΟΣ 2 : Tα ΝΙΚΕ freerun μου πόνεσαν τα πόδια είναι μάπα παπούτσια για τρέξιμο. (έπιασα τα freerun γιατί παίζουν πολύ τα τελευταία χρόνια)

Το natural running θέλει εκπαίδευση. Για να δείτε πως τρέχει φυσικά το σώμα τρέξτε ξυπόλυτοι. Θα δείτε ότι δεν μπορείτε να χτυπάτε τις φτέρνες και να το αντέχετε και το σώμα πάει μόνο του στο φυσικό τρόπο πατήματος.
Οι περισσότεροι αρχάριοι φορώντας παπούτσια είναι heelstrikers

αυτό σημαίνει ότι θέλουν κάτι με ενισχυμένη φτέρνα για τους κραδασμούς.
Επίσης υπάρχει και το heel to toe offset ή drop που είναι

τα freerun παπούτσια έχουν 0-4mm ενώ τα άλλα 8-12mm. Αλλά για να πάει κάποιος σε freerun παπούτσι θέλει προσαρμογή.

αν δεν κάνεις ομαλή μετάβαση από απλό σε freerun παπούτσι, επειδή το offset κάνει το πέλμα να κάνει διαφορετική κίνηση ίσως έχει πρόβλημα σε κνήμες, αχίλλειο κτλ.
Και εδώ η NIKE θα φταίει πάλι μάλλον.
Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε
http://www.runningwarehouse.com/LearningCenter/gaitanalysis.htmlγια να βρει κάποιος το σωστό παπούτσι μπορεί να κάνει πελματογράφημα ή απλά να δει τι τον βολεύει δοκιμάζοντας.
Γιαυτό τα running παπούτσια έχουν κωδικούς πχ. Kayano 20, το 20 σημαίνει ότι είναι η 20οστή έκδοση.
Γιατί αυτό? Γιατί όποιος βρίσκει το σωστό παπούτσι δεν αλλάζει εύκολα.
Τώρα όσον αφορά
Πέραν τούτου, ποτέ κανένας δεν βρέθηκε να μου πεί ούτε στα Ίντερσπορτ, ούτε σε ένα σκασμό μαγαζιά σε Αθήνα και Πάτρα που 'χω πάει "κύριε μην λέτε αθλητικά παπούτσια."
Εκείνοι σε έχουν πελάτη και "θέλω πα-πά για ά-τα" να πεις, αν σε βλέπουν ότι αγοράζεις "κύριε" θα σε λένε.
Αυτά, γιατί δεν ισχύει ούτε το "όλα είναι μάπα", ούτε το "ότι πληρώνεις παίρνεις" αλλά μάλλον αν δεν ξέρεις τι και γιατί το θέλεις μπορεί και πολλά λεφτά να δώσεις και άσχετο πράγμα με το πόδι σου να αγοράσεις.
Το σωστό πάτημα είναι: από κάλους μέχρι πόνους στα γόνατα, μέση, στάση σώματος.
Τα παπούτσια είναι το μόνο πράγμα που αξίζει να σκάσεις λεφτά έστω και αν δεν σε νοιάζει για τα ρούχα.