Λοιπόν, επιστροφή στο ξενοδοχείο και πριν πάμε για dinner ας πούμε δύο κουβέντες.
Είχα περιορισμένη ώρα, περίπου μία ώρα και κάτι για να πάω στην A. Lange-Söhne και στο ρολογά μου, που δεν απέχουν πολύ ο ένας από τον άλλο (ας πούμε 5' με τα πόδια στη χειρότερη περίπτωση).
Στη Lange-Söhne δεν δοκίμασα άλλο κομμάτι. Κουβεντιάσαμε με την sales associate που γνωρίζω από το 2013, επί όλης της ύλης. Μου είπε "...εσείς όλοι ερχόσασταν παλιά εδώ και είχατε πραγματικό ενδιαφέρον για ρολόγια, τώρα δεν είναι καθόλου έτσι - μπαίνουν μέσα καινούργιοι πελάτες 22 ετών ή και λίγο μεγαλύτεροι και λένε 'θέλω αυτό'..."
Μου ανέφερε επίσης πως super VIP πελάτες, που από παλιά έχουν 15-20 ή και παραπάνω κομμάτια, είναι αυτοί που χωρίς συζήτηση τους δόθηκαν τα πρώτα κομμάτια Odysseus που παρελάμβανε η μπουτίκ.
Η τιμή του ρολογιού είναι αστεία για τη δουλειά και το όνομα που κουβαλά, περί τα S$42,000 ήτοι €30k με το τωρινό χαμηλό rate του Ευρώ. Λίστες ανοικτές για 1815 και Lange 1, αλλά ίσως κάτι πιό γρήγορο γίνει αν κανείς είναι ευγενικός κι έχει σχέση με τη boutique. Πολύ σημαντικό αν κανείς θέλει να μπει στο παιχνίδι είναι να κάνει ό,τι κάνει με ένα μόνο point of contact, με μία δηλαδή boutique, σταθερά.
Στο ρολογά μου ευτυχώς έκατσα λίγο, είχα αργήσει και τα καλά κομμάτια τα έχει πλέον στο μαγαζί που έχει ανοίξει στο γιό του (στο οποίο δεν προλάβαινα να πάω). Μιλήσαμε όμως για τα χρόνια που είχαμε να τα πούμε, και για το τί συγκεκριμένα μοντέλα θα ψάξει να μου βρει (χρώμα / διάσταση / έτος), και πότε πρέπει να τον ειδοποιήσω για να έχω ό,τι καλύτερο σε αυτό που θέλω - π.χ. 5 μήνες notice για DD40 κίτρινο ή ροζ 3-ετίας full set.
Πάντως νομίζω πως αποδυκνείουμε ότι μπορούμε να πάμε οπουδήποτε, να δοκιμάσουμε οτιδήποτε χωρίς όριο και πρόγραμμα....
Για το ρολόϊ δεν είπα...