Ισχύει ότι στο Ντουμπάι είναι ποιο φθηνά ?
Η πολιτική της φίρμας ήταν να έχει σταθερές τιμές, σε όλον τον κόσμο.
Ο λόγος ?
Επειδή οι πελάτες της εξ αρχής, μιλάμε δεκαετίες 60-70, ήταν άτομα που ταξίδευαν, ( και η φίρμα είχε κυκλοφορήσει το GMT για αυτήν ακριβώς την κατηγορία ) , και μπορούσαν να συγκρίνουν τις τιμές σε διαφορετικά μέρη του κόσμου, η ακατανόμαστη ήθελε να αγοράζουν από την χώρα τους και να μην αγοράζουν από άλλες "πιο φτηνές" περιοχές.
Και η πολιτική αυτή, φαινόταν και στα κωδικά της, κάθε χώρα είχε τον δικό της κωδικό.
Στην Ελλάδα ήταν το 200. Θα βάλω φωτό αργότερα.
Φυσικά, αυτό το καταστρατηγούσαν πολλοί "εκπρόσωποι" προκειμένου να κάνουν πωλήσεις. Ειδικά, σε κάποια Αραβικά Εμιράτα, όπου οι φόροι ήταν από ελάχιστοι έως μηδενικοί, ειδικά τα έχοντα και χρυσό, 14 Κ στις αρχές και 18 Κ στην συνέχεια, τα μισά-μισά ή τα ολοχρυσα, ήταν σε τιμές απίστευτες. Και οι εργαζόμενοι σε Ελληνικές αεροπορικες, ή κατασκευαστικές, που περνούσαν ή ζούσαν εκεί, έφερναν από εκεί ..............."πολύ πράμα".
Σε άλλες χώρες, ο χρυσός αντιμετωπίζεται διαφορετικά, και έχει υψηλή φορολογία. Και βλέπεις να θεωρούν "χρυσό" τα 9 Κ !
Στις ΗΠΑ, που είχαν τέτοια πολιτικη, ( τώρα τα έκαναν χειρότερα !!!! ) έφτιαχναν τα μπρασελέ τοπικά, για να αποφεύγουν την φορολογία.
Το πρώτο μου R, μου το είχαν φέρει από Σιγκαπούρη, που οι ξένοι έπαιρναν αφορολόγητα. Στο περίφημο αεροδρόμιο του Αμστερνταμ, όπου διαφημίζουν τις "χαμηλές" τιμές τους, ισχύουν μόνον για αγορές με κάρτα επιβιβασης για τρίτες χώρες. Αλλιως, στην πόλη, βρίσκεις ( έβρισκες

) καλύτερες τιμές.
Γελοίες τιμές, είχαν και στα καταστήματα στις Αμερικάνικες βάσεις, τα περίφημα PX, μια και εκεί τα πάντα ήταν αφορολόγητα. Από εκεί, έχουν "κυκλοφορήσει" και στην Ελλάδα αρκετά.
Εν γένει πάντως, η πολιτική των "σταθερών τιμών", εξαρτάται και από την τοπικη φορολογία σε αυτά τα αντικείμενα.
Στην Ελλάδα, παλαιότερα, έκαναν εκπτώσεις, 5-10-20 %, σε ειδικές κατηγορίες / πελάτες, πχ οι υπάλληλοι της ΟΑ, αγόραζαν σε τιμές Εμιράτων. Σου λέγανε, "αφου θα το πάρει από εκεί, ας του το δώσω εγώ, να πιάνω και τους στόχους".
Πάντως, από προσωπικη εμπειρία, και εμπειρία φίλων, στα Εμιράτα, οι τιμές ήταν χαμηλές.