Σκεφτεσαι για αγορα ή διερευνητικά ρωτησες; Αδιάκριτη ερωτηση που δεν εισαι υποχρεωμένος να απαντησεις.
Ως τώρα εδώ και κάποιους μήνες έκανα μερικές δοκιμαστικές αγορές σε χαμηλότερης αξίας ρολόγια, είδα κάποια πράγματα, παράλληλα είχα κι άλλα έξοδα.
Τωρα νομίζω η ώρα πλησιάζει. Ο δρόμος για κάποιον που θέλει να έχει 1-2 ωραία κομμάτια πάνω του είναι ένας συνδυασμός Rolex (αντοχή, καλή μεταπώληση, εύκολο servicing) και Patek/AP/Lange/VC για το φινίρισμα και την ποιότητα της χειροποίητης εργασίας που έχουν πάνω τους αυτά τα ρολόγια.
Αυτή είναι η άποψή μου, και είμαι κάθετος σε ό,τι γράφω διότι το δρόμο αυτό τον έχω βαδίσει στο παρελθόν ψηφίζοντας με την τσέπη μου. Αν έχεις ένα Patek ή ένα ΑΡ δίπλα σ'ένα JLC (με δεδομένο πως το κόστος αγοράς δεν σε δυσκολεύει) τότε είναι ευκόλως εννούμενο πως θα πάρεις ένα από τα δύο πρώτα. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Ο άλλος δρόμος είναι αυτός που λέει ο ιατρός μου στην Ελλάδα, ο οποίος εδώ και 6 χρόνια φορά Longines Master chrono moonphase (με module) κι οδηγεί Ευρωπαϊκό SUV χιλίων εξακοσίων κυβικών. Μου έλεγε τότε που είχα το Ναυτίλο, "...
τί το θες παιδί μου τέτοιας αξίας ρολόϊ; Μέχρι δύο ή δυόμιση χιλιάδες κι είσαι εντάξει..."
Πάντα διερευνώ και πάντα είμαι έτοιμος για αγορά. Το πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχουν ρολόγια σε λογικές ή 'κανονικές' πλέον τιμές. Ούτε Rolex, ούτε Patek/AP. Μόνο η Lange έχει 2-3 μοντέλα διαθέσιμα προς παραγγελία με 30% down-payment και χρόνο παράδοσης περίπου 3 μήνες, το οποίο είναι ΟΚ.
Αλλά και πάλι, με την παγκόσμια αγορά σε αυτό το παρατεταμένο χάλι, δεν παίρνεις μια απόφαση όπως την έπαιρνες παλαιότερα - όταν υπήρχε διαθεσιμότητα σχεδόν σε όλα και διάλεγες ό,τι ήθελες. Διότι τα χρήματα που δίνεις είναι πολλά, κι όταν ακουμπάς τόσο ρευστό θες να έχεις πραγματική, ρεαλιστική ελευθερία επιλογής.
Στις μέρες μας δεν υπάρχει αυτό. Αν βρεις κάτι από αυτά σε λιανική θα το πάρεις θες δε θες διότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Υπάρχει δηλαδή, αλλά είναι σε grey dealer με καπέλο. Tα pre-owned είναι κι αυτά πανάκριβα, αφού ακολουθούν τα καινούργια.
Δεν βλέπω λύση στον ορίζοντα, σε grey δεν πάω, θα δούμε. Τι να πω...