Κάτι τέτοιο έχω καταλάβει και εγώ λοιπόν.
Και σας ρωτώ. Πως μπορώ να ξέρω με σιγουριά τι υψόμετρο έχω στο σπίτι μου;
Πρέπει να πάω δίπλα στη θάλασσα που είναι το σημείο αναφοράς και να θέσω υψόμετρο τα 0m;
Επίσης αν η βαρομετρική ουδέτερη πίεση παγκοσμίως στην επιφάνεια της θάλασσας είναι τα 1013 hPa, τότε κάθε 8m είναι 1hPa;
Και πως θα ξέρω εγώ αν ο καιρός είναι όντως καλός για να ξέρω αν είναι σωστή η μέτρηση τελικά;
Δεν τα λές σωστά. Η 1013, είναι η θεωρητική, για αναφορές, αφού είσαι σε ύψος ( αεροπορικό ), για να έχεις μια γενική εικόνα ύψους.
Οταν κατεβαίνεις, σου δίνουν
την επικρατούσα εκείνη την ώρα, για να ξέρεις που βρίσκεσαι ( πολλά ατυχήματα από την μη αλλαγή ), αλλά έχεις και το ραδιουψόμετρο, VFR, κλπ, οπότε, η 1013, είναι άχρηστη.
Από υψομετρικές γραμμές χάρτη, ή αν ξέρεις σε τι ύψος είναι το σπίτι σου / γραφείο / μοναστήρι, ρυθμίζεις το ύψος, μια σχετικά καλή ημέρα, και έχεις ένα γενικό ref.
Αν έχει βαρόμετρο στο σπίτι, χρησιμοποιείς και εκείνο. ή βλέπεις από την ΕΜΥ, meteo και αντίστοιχα.
Φυσικά δεν ξέρω τι βαρύτητα / σπουδαιότητα έχει για εσένα η μέτρηση, και το ρολόι αυτό έχει δυνατότητα μέτρου, αλλά μην ξεχνάς ΠΟΤΕ ότι οι μετρήσεις είναι σχετικές.
Και σε μηχανικό υψόμετρο ( bellows ), που είχα, το σετάρισμα γινόταν πάντα στην εκκίνηση, και οι αναγνώσεις ήταν διορθούμενες είτε από τον χάρτη, είτε σχετικές με τις διαφορές.