Αγαπητοί συμφορουμίτες, μετά από ξεκαθάρισμα της συλλογής απο αξιόλογα κομμάτια τα οποία δυστυχώς τα έτρωγε το συρτάρι και μετά απ΄οαρκετό ψάξιμο και ρολογότσαρκες, θέλω να καταλήξω σε ένα ρολόι το οποίο θα με καλύπτει στα πάντα, από πιο casual ντύσιμο, μέχρι πιο business formal (όχι black tie). Για τις πολύ σπορ στιγμές μου, έτσι και αλλιώς φοράψ smartwatch, ενώ το καλοκαίρι ένα τίμιο G-Shock casioak solar. Έχω καταλήξει λοιπόν στις κάτωθι 2 επιλογές. Επισημαίνβ ότι για το χρώμα θα καταλήξω σε μεταγενέστερο στάδιο, αφού οριστικοποιήσω το brand:
https://wornandwound.com/did-tudor-read-our-minds-the-ranger-is-now-available-in-a-36mm-size-with-a-new-dial-color/Το ένα είναι ένα ρολόι που δεν πίστευα ποτέ ότι θα με ενθουσιάσει, μιας και στις φωτογραφίες χάνει πολύ. Στον καρπό μου ιδανικό είναι αυτό με τα 39mm, έχοντας διχαστεί ανάμεσα στα χρώματα. Το μαύρο είναι μεν πιο κλασικό αλλά δεν είναι deep black και έχει μία πιο toolish χροιά, το δε Dune θεωρητικά πιο casual, αλλά και πιο vintage (κάποιοι θεωρούν ότι η Tudor επηρεάστηκε από το πολύ σπάνιο Rolex Explorer "albino")
https://monochrome-watches.com/nomos-club-sport-neomatik-39-tabac-ember-smoke-new-size-2023-introducing-specs-price/Το άλλο, ένα κομμάτι από μία μάρκα που εκτιμώ πολύ και θεωρώ ότι έχει χαράξει μία ενδιαφέρουσα πορεία με πολύ προσεγμένους inhouse μηχανισμούς και bauhaus φιλοσοφία. Και εδώ η επιλογή χρώματος θα εξαρτηθεί από το τελικό κλικ και τη διαθεσιμότητα. Αναγκαστικά θα παίξω σε αυτές τις αποχρώσεις καθώς τα petrol/blue είναι 37mm και μου πέφτουν μικρά, ενώ το μαύρο είναι 42άρι και τεράστιο.
Στο διά ταύτα:- Πιο dress χαρακτήρας στο Nomos, με γυαλισμένη κάσα και γυαλισμένα σημεία στον μπρασελέ, απέναντι στο βουρτσισμένο Tudor. Από την άλλη, το clasp του Nomos θα κάνει hairlines και μόνο που το κοιτάς. Σε κάθε περίπτωση, ανώτερο το μπρασελέ του Tudor με το T-flip clasp. Και τα 2 έχουν toolless micro-adjustment.
- 200m υδατοστεγανότητα το Nomos, 100m το Tudor, αλλά το δεύτερο έχει βιδωτή κορώνα. Φυσικά το ρολόι δε θα χρησιμοποιηθεί για κατάδυση, άντε για κανένα πλατσούρισμα αν τύχει.
- Lume, ιστεύω ανώτερο το Tudor, αν και στο cream dial έχει μόνο στους δείκτες και όχι στους αριθμούς
- 43 ώρες αυτονομία το Nomos, 70 το Tudor. Από την άλλη, πανέμορφη μηχανή για το Nomos και δυνατότητα να βάλεις έξτρα open caseback για να τον θαυμάζεις. Αν το κάνεις, πλησιάζεις στα λεφτά του Tudor.
- cosc certified το Tudor, χωρίς πιστοποίηση το Nomos αλλά με πολύ καλή χρονομετρία από ό,τι λένε. Ωστόσο, πολλές αναφορές υπάρχουν για το ότι μαγνητίζεται πολύ εύκολα, σε αντίθεση με το tudor το οποίο είναι antimagnetic.
- Μεγαλύτερα προτεινόμενα διαστήματα σέρβις στο Tudor (8-10 χρόνια) από ό,τι στο Nomos (3-5 χρόνια)
- 2 χρόνια εγγύηση το Nomos, 5 το Tudor
-Περίπου 600 ευρώ πιο ακριβό το Tudor, τα οποία γίνονται 300 αν βάλεις open caseback στο Nomos.
- Πανέμορφα κομμάτια που μου άρεσαν αμφότερα, λίγο "under the radar" και flat το μαύρο Tudor (κάποιοι το επιδιώκουν βέβαια - Rolex Exporer vibes), αρκετά πιο ιδιαίτερο και "standout" το Dune.
- Πανέμορφο sunburst dial το Nomos, αλλά για κάποιον λόγο μου παραφαίνεται λεπτό για τον χαρακτήρα που θέλουν να δώσουν. Επίτευγμα βέβαια το πόσο λεπτό in house μηχανισμό έφτιαξαν, αλλα σαν να με ξένισαν λίγο τα 8,4mm στο μάτι. Σε αμιγώς dress ρολόι δε θα με πείραζε. Από την άλλη, το Tudor δηλώνει 12mm, αλλά δεν του φαίνονται. Εκτιμώ ότι είναι μαζί με το domed crystal.
Επειδή είναι ένα κομμάτι που συνιστά οικονομική υπέρβαση και θα με συνοδεύει -Θεού θέλοντος- για πολλά χρόνια, ζητώ τη βοήθεια του έμπειρου κοινού.
Σας ευχαριστώ