Αποστολέας Θέμα: Φώσφορος  (Αναγνώστηκε 3089 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος mic

• Sr. Member
    • Προφίλ
Απ: Φώσφορος
« Απάντηση #105 στις: Ιανουάριος 23, 2026, 19:44:01 μμ »
Τι εποχής είναι το ρολόι @mic ; Ξέρεις;

Δεν το έχω ψάξει ακόμα με βάση τον σειριακό του αριθμό, αλλά αυτό που έχω διαβάσει, είναι ότι το Calibre 89 δημιουργήθηκε το 1946, από τον διάσημο τεχνικό διευθυντή της IWC, Albert Pellaton και έμεινε στην παραγωγή μέχρι το 1979.
friendly
1
funny
0
like
2
wow
1
Members reacted friendly:
Ef.orange,
No reactions
Members reacted like:
Badass Gentleman,Ef.orange,
Members reacted wow:
Ef.orange,
Μιχάλης

Αποσυνδεδεμένος baller

• Full Member
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #106 στις: Ιανουάριος 23, 2026, 19:59:35 μμ »
Σώπα! Τι μάρκα γράφει; Δε βγάζω τα γράμματα.
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος mic

• Sr. Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #107 στις: Ιανουάριος 23, 2026, 20:06:11 μμ »
Σώπα! Τι μάρκα γράφει; Δε βγάζω τα γράμματα.

International Watch Co
     SCHAFFHAUSEN

Δηλαδή, IWC.
friendly
1
funny
0
like
3
wow
1
baller,
No reactions
Members reacted like:
Badass Gentleman,Giorgos_I,Beastaras,
Members reacted wow:
baller,
Μιχάλης

Αποσυνδεδεμένος Giorgos_I

• Legend
  • Γηράσκω ἀεὶ διδασκόμενος
    • Προφίλ
« Απάντηση #108 στις: Ιανουάριος 23, 2026, 21:33:06 μμ »
Γαργαλήθηκε λιγάκι το εργαλείο, αλλά μέχρι στιγμής, ιου, ιου, ιου, δεν έχει ακουστεί.  :)

Για λέγε τι βλέπουμε εδώ !

Οχι "Εναν μετρητη.....κλπ", αλλά, ανάλυση των ενδείξεων !

Βάλε και μια την μηχανή.  ;)
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

Του Ξέρξου γράψαντος ''πέμψον τά όπλα'' αντέγραψε, "μολών λαβέ".

The only difference between men and boys is the price of the toys.

Αποσυνδεδεμένος mic

• Sr. Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #109 στις: Ιανουάριος 23, 2026, 22:11:21 μμ »
Για λέγε τι βλέπουμε εδώ !

Οχι "Εναν μετρητη.....κλπ", αλλά, ανάλυση των ενδείξεων ! (Κάντε κλικ εδώ να εμφανιστεί η φωτογραφία.)

Βάλε και μια την μηχανή.  ;)

Κοίτα, απόλυτη ανάλυση των ενδείξεων, φυσικά και δεν μπορώ να κάνω. Απεχθάνομαι να μπαίνω στα χωράφια άλλων ειδικοτήτων. Οδοντίατρος είμαι και όχι ακτινοφυσικός.

Άραγε έχουμε κανέναν εδώ; Πάντως το μαραφέτι, πουθενά μέσα στο σπίτι δεν εμφανίζει απόλυτο μηδέν. Δείχνει 000.15 - 000.20 και στο ρολόι έδειξε από 000.25 μέχρι 000.36,

μια στιγμή φευγαλέα. Πάντως συναγερμός δεν ακούστηκε. Βέβαια δεν θα αφήσω το όποιο υλικό που υπάρχει στους δείχτες και στις ενδείξεις. θα το αφαιρέσω. Και φυσικά αυτή είναι

η πιο επικίνδυνη στιγμή, για να μην το εισπνεύσω. Έχω σκεφτεί πως θα το κάνω. Χα, χα, ξέρεις πως, έτσι; Μα φυσικά! Θα το κάνω υποβρυχίως! Μέσα σε μια λεκάνη με νερό, με μια

οδοντογλυφίδα, για να μην κάνω και γρατσουνιές, θα αφαιρέσω ότι υλικό υπάρχει σε ενδείξεις και σε δείχτες. Και μετά; Το νερό τι θα το κάνεις; Θα το πιω και θ' αρχίσω να λάμπω!

Λάμπεις, Λάμπη μου, που έλεγε και η διαφήμιση.  :D  Έχω ήδη συνεννοηθεί με φίλο γιατρό από το νοσοκομείο και θα το αναλάβει αυτός. Η μηχανή έχει απίστευτο φινίρισμα και λοξοτομή

στις γέφυρες, που δεν μπορεί να φανεί στην φωτογραφία με το κινητό μου.  :)

friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Μιχάλης

• Legend
    • Προφίλ
« Απάντηση #110 στις: Ιανουάριος 23, 2026, 22:26:22 μμ »

......................Η μηχανή έχει απίστευτο φινίρισμα και λοξοτομή

Ε Ξ Α Ι Ρ Ε Τ Ι Κ Η . Κόσμημα ! Και σε εκπληκτική κατάσταση ! ΜΠΡΑΒΟ !
friendly
0
funny
0
like
1
wow
0
No reactions
No reactions
Members reacted like:
mic,
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

• Legend
    • Προφίλ
« Απάντηση #111 στις: Ιανουάριος 23, 2026, 22:41:02 μμ »
Κοίτα, απόλυτη ανάλυση των ενδείξεων, φυσικά και δεν μπορώ να κάνω. Απεχθάνομαι να μπαίνω στα χωράφια άλλων ειδικοτήτων. Οδοντίατρος είμαι και όχι ακτινοφυσικός.

Άραγε έχουμε κανέναν εδώ; Πάντως το μαραφέτι, πουθενά μέσα στο σπίτι δεν εμφανίζει απόλυτο μηδέν. Δείχνει 000.15 - 000.20 και στο ρολόι έδειξε από 000.25 μέχρι 000.36,

μια στιγμή φευγαλέα. Πάντως συναγερμός δεν ακούστηκε. Βέβαια δεν θα αφήσω το όποιο υλικό που υπάρχει στους δείχτες και στις ενδείξεις. θα το αφαιρέσω. Και φυσικά αυτή είναι η πιο επικίνδυνη στιγμή, για να μην το εισπνεύσω. Έχω σκεφτεί πως θα το κάνω. Χα, χα, ξέρεις πως, έτσι; Μα φυσικά! Θα το κάνω υποβρυχίως! Μέσα σε μια λεκάνη με νερό, με μια οδοντογλυφίδα, για να μην κάνω και γρατσουνιές, θα αφαιρέσω ότι υλικό υπάρχει σε ενδείξεις και σε δείχτες. Και μετά; Το νερό τι θα το κάνεις; Θα το πιω και θ' αρχίσω να λάμπω!

Λάμπεις, Λάμπη μου, που έλεγε και η διαφήμιση.  :D  Έχω ήδη συνεννοηθεί με φίλο γιατρό από το νοσοκομείο και θα το αναλάβει αυτός.

Ειχε φίλος ένα αντίστοιχο, πιο απλό όμως, και μέτραγε διάφορα. Ακόμα και μέσα στο σπίτι, είχε ενδείξεις, που προέρχονται από ( θεωρητικά ) τα καλώδια της ΔΕΗ, πομπούς εκπομπής, και πλέον βάλε και τις κεραίες κινητής.

Πριν χρόνια, που καθε ΣΚ ανεβαζα τα παιδιά στο βουνό ( ποδαράτο από τα μονοπάτια μεχρι τα 800 μ ), ένας τεχνικός εγκαταστάτης μου εξηγησε ότι μπαίνει σε κλωβό όταν κανει συντήρηση γιατί οι εκπομπές ξεπερνάνε κατα πολύ το νομιμο όριο. Μιλάμε για τις κεραίες στην κορυφή του Υμηττού. Που κανουν και αρμονικές και παραμβολές στον Βενιζέλο.

Για τον καθαρισμό, δεν θα ήμουν τόσο αυστηρός. Υπάρχουν βιδεα που δείχνουν τρόπους. Με μια μασκα - και διπλή, νομιζω καλυπτεσαι, ή εργασία με βρεγμένους δείκτες για να μην κανει σκόνη. Το "υποβρυχίως", μου ακολυγεται υπερβολικό. Αλλά εσύ ξέρεις.

Στα νοσοκομεία, έχουν ραδιοϊσότοπα, όπως έχουν και πολλές βιομηχανίες. Αυτά, τα διανεμει ο Δημόκριτος, αλλά είναι σε κατάλληλες συσκευασίες. Τα ποσά και η ένταση στους δείκτες σου, δεν νομίζω ότι πλέον είναι επικίνδυνα. Οι αριθμοί, με τι είναι ? Δεν έχει σημάνσεις ωρών ? 
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

• Legend
    • Προφίλ
« Απάντηση #112 στις: Ιανουάριος 23, 2026, 22:52:28 μμ »
Ε Ξ Α Ι Ρ Ε Τ Ι Κ Η . Κόσμημα ! Και σε εκπληκτική κατάσταση ! ΜΠΡΑΒΟ !

Και τα Geneva stripes, και τα perlage και οι βίδες, όλα σε κατάσταση εξαιρετική. Χαίρεται κανείς να τα βλέπει.  
friendly
1
funny
0
like
0
wow
0
mic,
No reactions
No reactions
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

Αποσυνδεδεμένος mic

• Sr. Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #113 στις: Ιανουάριος 23, 2026, 22:57:50 μμ »
Στον δείχτη των ωρών έχει μείνει υλικό, αλλά και στις ενδείξεις. Τώρα τι πράγμα είναι αυτό, ράδιο ή τρίτιο, τι να σου πω... Το ρολόι αν είναι του 1946, τότε που βγήκε αυτή η μηχανή, θα μπορούσε να έχει ράδιο,

όμως πιστεύω ότι τότε θα φώναζε ο μετρητής. Αν έχει τρίτιο, είναι ακίνδυνο. Πάντως εμένα, δεν μου κάνει κόπο, να αφαιρέσω το υλικό μέσα σε μια λεκάνη με νερό και φορώντας γάντια, έτσι είναι τελείως

ακίνδυνο.  :)
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Μιχάλης

Αποσυνδεδεμένος Ef.orange

• Full Member
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #114 στις: Ιανουάριος 24, 2026, 00:29:14 πμ »
Καλησπέρα, φίλε @mic ! :) Είσαι πραγματικά στο στοιχείο σου με μικρούς θησαυρούς μιας άλλης εποχής, κι εσύ βέβαια είσαι όαση ως μέλος! Καλά θυμάμαι; είχες αναφέρει πως η αναμονή ήταν από Αμερική μεριά; έχεις περισσότερα στοιχεία του τελευταίου κατόχου; εννοώ πως αν πχ ήταν απλός ιδιωτης με μεράκι, κυριολεκτικά σεβάστηκε αυτό που είχε. Δεν είμαι γνώστης στο θέμα απλώς είναι φανερό πως η κάθε διατήρηση της μηχανής έγινε από πραγματικά έμπειρο χέρι. Υ π έ ρ ο χ ο !

[σημ. Φίλε @Giorgos_I , καλησπέρα! Δεν απάντησα σε άλλο νήμα όχι από αγένεια απλώς έχω μεγάλη δυσκολία σε επικοινωνία αυτό το διάστημα. Η εκτίμηση και ο σεβασμός είναι αμοιβαία. Χαίρομαι πάντα να σε διαβάζω]

μια στιγμή φευγαλέα. Πάντως συναγερμός δεν ακούστηκε. Βέβαια δεν θα αφήσω το όποιο υλικό που υπάρχει στους δείχτες και στις ενδείξεις. θα το αφαιρέσω. Και φυσικά αυτή είναι

η πιο επικίνδυνη στιγμή, για να μην το εισπνεύσω. Έχω σκεφτεί πως θα το κάνω. Χα, χα, ξέρεις πως, έτσι; Μα φυσικά! Θα το κάνω υποβρυχίως! Μέσα σε μια λεκάνη με νερό, με μια

οδοντογλυφίδα, για να μην κάνω και γρατσουνιές, θα αφαιρέσω ότι υλικό υπάρχει σε ενδείξεις και σε δείχτες. Και μετά; Το νερό τι θα το κάνεις; Θα το πιω και θ' αρχίσω να λάμπω!

Λάμπεις, Λάμπη μου, που έλεγε και η διαφήμιση.  :D  Έχω ήδη συνεννοηθεί με φίλο γιατρό από το νοσοκομείο και θα το αναλάβει αυτός. Η μηχανή έχει απίστευτο φινίρισμα και λοξοτομή

friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

• Legend
    • Προφίλ
« Απάντηση #115 στις: Ιανουάριος 24, 2026, 00:59:05 πμ »
......
[σημ. Φίλε @Giorgos_I , καλησπέρα! Δεν απάντησα σε άλλο νήμα όχι από αγένεια απλώς έχω μεγάλη δυσκολία σε επικοινωνία αυτό το διάστημα. Η εκτίμηση και ο σεβασμός είναι αμοιβαία. Χαίρομαι πάντα να σε διαβάζω]

Σε ευχαριστώ. Το αυτό ισχύει και για τις δικές σου αναρτήσεις, που απολαμβάνω, όπως πιστεύω και όλοι οι πραγματικοί λάτρεις της ποιοτικής συμμετοχής στα δρώμενα.

Και εννοείται, δεν περιμένω προσωπική απάντηση, με την έννοια ότι δεν έχεις να εξηγήσεις - αναλύσεις.

Απλώς θεωρώντας ότι μια ανάρτηση ενος μέλους με την δικη σου βαρύτητα, που αναφέρεται κριτικά σε κάποια θέματα, πρέπει να γίνει απολυτως κατανοητή, ωστε να βελτιωνόμαστε.

Και επειδή ΔΕΝ κατάλαβα,  :( εξέφρασα την απορία μου.

Πάντως, προσωπικά, είμαι υπέρ όλων των θεμάτων, εφοσον φυσικά σχετίζονται με ρολόγια - την επιστήμη τους, την χρηση τους, τις βελτιώσεις τους, τις εμπειρίες από δαύτα, σχόλια - αναφορές - εμπειρίες, κλπ.

Φυσικά, μέσα σε όλα αυτά, χωραει και ένα ανέκδοτο, μια μαγειρική, ένα ταξιδι, μια ιστορικη αναδρομή, ένα χόμπυ. Αυτό, κάνει το φορουμ πιο ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ.

Αν αυστηρά ακολουθείται η αρχή, φωτό ρολογιών σκέτα, θα μας καταντήσει απρόσωπους όπως είναι άλλα φορουμ, είτε στο είδος είτε διαφορετικών αντικειμένων, που τελικά καταντούν βαρετά και ο κόσμος τα εγκαταλείπει. Και το συμπέρασμα είναι ότι

............τα φορουμ, πεθαίνουν !  :o

Αν αγαπάς κάτι και το "φροντίζεις", ΔΕΝ πεθαινει. Και όπως είπε και ο φίλος μας ο @Badass Gentleman , τα φόρουμ είναι οι συμμετέχοντες. No ( Αγγλικα ) συμμετέχοντες, no ( Αγγλικά ) φόρουμ.
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

Αποσυνδεδεμένος mic

• Sr. Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #116 στις: Ιανουάριος 24, 2026, 16:10:06 μμ »
Καλησπέρα, φίλε @mic ! :) Είσαι πραγματικά στο στοιχείο σου με μικρούς θησαυρούς μιας άλλης εποχής, κι εσύ βέβαια είσαι όαση ως μέλος! Καλά θυμάμαι; είχες αναφέρει πως η αναμονή ήταν από Αμερική μεριά; έχεις περισσότερα στοιχεία του τελευταίου κατόχου; εννοώ πως αν πχ ήταν απλός ιδιωτης με μεράκι, κυριολεκτικά σεβάστηκε αυτό που είχε. Δεν είμαι γνώστης στο θέμα απλώς είναι φανερό πως η κάθε διατήρηση της μηχανής έγινε από πραγματικά έμπειρο χέρι. Υ π έ ρ ο χ ο !

Σ΄ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια φίλε μου @Ef.orange ! Σε κάθε σου σχόλιο φαίνεται η γλυκύτητα του χαρακτήρα σου.  :)  Το ρολόι μου ήρθε από την Αμερική, από την Φιλαδέλφεια. Το αγόρασα από

έμπορο και δεν ξέρω την ιστορία του. Το πήρα χωρίς κάσα. Συνήθως, έτσι καταλήγουν κάποια ρολόγια με χρυσή κάσα την οποία λιώνουν. Βέβαια αυτό έχει dial που δεν παραπέμπει σε χρυσή κάσα. Τι να πω, δεν

ξέρω. Πάντως η μηχανή είναι σε αρίστη κατάσταση και είναι πιθανόν και να μην της έχει γίνει ποτέ service, ή να το έχει κάνει κάποιος πολύ προσεκτικός. Το πρώτο σημάδι που βλέπει κανείς και γίνεται από

απρόσεκτους χειρισμούς, είναι στην βίδα της τιρέτας, που σε νεώτερες μηχανές έχει αντικατασταθεί με push button και την οποία ξεβιδώνοντάς την, απελευθερώνεται ο άξονας κουρδίσματος. Αυτή κάποιοι την

ξεβιδώνουν με μεγαλύτερο κατσαβιδάκι το οποίο στην κυριολεξία σκάβει, αφήνοντας χαρακτηριστικό σημάδι γύρω από την βίδα, πάνω στην γέφυρα του μπαριλιέ. Στην συγκεκριμένη μηχανή ευτυχώς δεν

υπάρχει κανένα σημάδι. Βέβαια μετά που θα της κάνω service, θα πρέπει να βρω και μια κάσα να την βάλω. Το να βρώ την δική της κάσα, είναι ουτοπικό. Έχω κάποιες vintage nos κάσες που κάνουν για την

συγκεκριμένη καλίμπρα, αλλά επειδή είναι πολύ όμορφη, θα ψάξω μήπως μπορέσω να βρω κάσα πιο σύγχρονη με open back.  :)
friendly
0
funny
0
like
1
wow
0
No reactions
No reactions
Members reacted like:
P.I.T.,
No reactions
Μιχάλης

Αποσυνδεδεμένος george_

• Administrator
  • GWF
  • kk
    • Προφίλ
« Απάντηση #117 στις: Ιανουάριος 24, 2026, 16:24:14 μμ »
+1000
friendly
0
funny
0
like
1
wow
0
No reactions
No reactions
Members reacted like:
mic,
No reactions

• Legend
    • Προφίλ
« Απάντηση #118 στις: Ιανουάριος 24, 2026, 20:57:21 μμ »

Το αγόρασα από έμπορο και δεν ξέρω την ιστορία του. Το πήρα χωρίς κάσα.

???

Τολμηρό !

Μπορεί να βρείς κάσα της εποχής, με μη επισκευάσιμη καλίμπρα, και να κανεις το παντρολόγημα.

Πάντως μπράβο σου. Εγώ, δεν θα το τολμούσα !  :o

Τρελή ιδέα. Κατασκευή κάσας από Lexan, διαφανή. Ρολογάδες ή μηχανουργοί - καλουπατζήδες, θα μπορούσαν να σου φτιάξουν μια τέτοια κάσα. Το φαντάζεσαι ? ΜΟΝΑΔΙΚΟ !!!!

Από την άλλη, μπορείς να φτιάξεις με χυτό καλουπι, ασημένια κάσα ρολογιου τσέπης.  ;) Αυτό, σε καλό χρυσοχόο, το ασημι δεν είναι τόσο ακριβό.

Τρίτη τρελή ιδέα, με τους οδοντοτεχνίτες που συνεργάζεσαι, που είναι μαστόρια σε καλούπια -- υλικά, να σου φτιάξουν καλούπι ή θήκη.

Πάντως, η ιδέα του ρολογιού τσέπης, αρχίζει να μου ........αρέσει  ;)
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

Αποσυνδεδεμένος george_

• Administrator
  • GWF
  • kk
    • Προφίλ
« Απάντηση #119 στις: Ιανουάριος 24, 2026, 21:16:18 μμ »
Να πάει στο Δημόκριτο
friendly
0
funny
1