Εγώ, με μια κάποια εμπειρία στα μηχανικά ρολόγια, πολλά από τα οποία ήταν και πιστοποιημένα COSC, παρακολουθώ με ενδιαφέρον, μεγάλο θα έλεγα,

την προσπάθεια του Παναγιώτη
@Zarko . Και αποδέχομαι πλήρως τα αποτελέσματα. Και τον συγχαίρω,

που μπήκε σε όλον αυτόν τον κόπο, να επενδύσει και να διερευνήσει τα όρια και τις συνθήκες κάποιων μηχανισμών.
Απλώς, όπως είπα και στην αρχή, η όλη προσπάθεια είναι μία
καθαρά εργαστηριακή "άσκηση", και ενώ σε συνθήκες "εργαστηρίου" παρουσιάζει αποτελέσματα άξια προσοχής, στην καθημερινότητα ενός ρολογιού, δηλαδή φορεμένου σε κάποιον καρπό, που οι εργαστηριακές συνθήκες δεν ισχύουν, τα αποτελέσματα εξαρτώνται από την κατηγοριοποίηση του μηχανισμού.
Η κατηγοριοποίηση, γίνεται μετα από συγκεκριμένες δοκιμές, που ελέγχουν την "απόδοση" σε διαφορετικές θερμοκρασίες και διαφορετικές θέσεις. Δεν είναι τυχαία η επιλογή για αυτήν την δοκιμή. Ειναι η γνώση ότι όταν αυτά αλλάζουν, αλλάζει και η απόδοση.

Η δε προσπάθεια κατασκευής μηχανισμών που είχαν συγκεκριμένη "απόδοση",

με άλλα λόγια συνεπή χρονομετρία, πχ COSC, υπήρξε επειδή στην ακρίβεια απόδοσης κάτω από διαφορετικές συνθήκες ( θέσης - θερμοκρασίας - υγρασίας - πίεσης ) στηρίζονταν άλλες βασικότατες διαδικασίες που καθόριζαν την επιτυχία ή τη αποτυχία μιας πχ αποστολής.
Στον συνεχή αγώνα για την βελτίωση της απόδοσης, δηλαδή της δεδομένης σωστής χρονομετρίας σε μεταβαλλόμενες συνθήκες, οι κατασκευαστές εμπλέκουν εξωτικά υλικά, νέες τεχνικές, ανώτερες μηχανουργικές κατεργασίες.
Και πλέον, και με τα ηλεκτρονικά ρολόγια, κάποια από τα ανωτέρω θέματα επιλύθηκαν, αλλά ένας παράγοντας πχ η θερμοκρασία, υποχρέωσε να εμπλέκεται ακόμα και αντισταθμιστικό κύκλωμα θερμοκρασίας στους ηλεκτρονικούς μηχανισμούς, για να έχουν συνεπή χρονομετρία.
Αλλά, τι εννοούμε συνεπή χρονομετρία ? Εγώ καταλαβαίνω τα ακόλουθα.
Για ορισμένες εφαρμογές, ο χρόνος είναι σχετικός και ίσως αδιάφορος.

Σε άλλες, είναι απολύτως ταυτισμένος με το αποτέλεσμα.

Δεν χρονομετρούμε με ακρίβεια δευτερολέπτου το άθλημα του άλματος εις μήκος, αλλά είναι απολύτως απαραίτητο να χρονομετρήσουμε με ακρίβεια δεκάτων τα 100 μέτρα.
Ο κάθε χρήστης, αποφασίζει τι είναι αυτό που τον ενδιαφέρει, και επιλέγει τους αντίστοιχους μηχανισμούς.
Οπως δήλωσαν φίλοι εδώ,
Με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνο, εμένα προσωπικά δε με ενδιέφερε ποτέ αν τρέχει η αν χάνει ένα ρολόι 10,20,30 δευτερόλεπτα την ημέρα.
Αλλα σαν θέμα μου αρέσει.
Αν ήταν κάτι που το φόραγα κάθε μέρα θα με ενδιέφερε.
Μου αρέσει πάντως που τα cosc ρολόγια που εχω έχουν την αντίστοιχη χρονομετρια.
Ο κάθε υποψήφιος αγοραστής, επιλέγει σύμφωνα με τις επιθυμίες / προσδοκίες του.
Προσωπικά, είχα πάντα "λόξα" με την ακρίβεια ( και την στεγανότητα

), λόγω προσωπικών και επαγγελματικών αναγκών.

Κάποτε τα "έσκαγα" χοντρά

για αυτές τις ιδιότητες, πλέον, με λιγότερα από 100 Ε τα έχω και τα δύο.

Οπότε, τα μηχανικά ρολόγια με τις .........ιδιοτροπίες τους, είναι πλέον για χαλαρές καταστάσεις, και το "φορτίο" έχει πέσει στα μπαταρίας.