Αποστολέας Θέμα: Ρύθμιση της χρονομετρίας αυτόματου ρολογιού με χρήση κουρδιστηριού  (Αναγνώστηκε 3999 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Ef.orange

• Full Member
  • **
    • Προφίλ
Καλησπέρα, αγαπητέ @Zarko:)  Αν μου επιτρέπεις. Αν έχεις επαφή με κάποιο τεχνίτη, ρώτησέ τον σχετικά. Θα είναι ένας πολύ καλός τρόπος να ντροπιάσεις όσες γνώμες επιμένουν για το αντίθετο όσων αναφέρεις. Μπορείς απλά να ρωτήσεις όσα δεν έχεις προλάβει μέχρι τώρα, και απλά μην πεις τίποτα, δες το ως σπουδαίο δώρο προς εσένα και μόνο.

Σε όλο το εύρος φόρτισης έχουμε τις ιδανικές τιμές ακρίβειας που ορίζει η κάθε μηχανή, εδώ πχ μιλάμε για επίπεδο COSC. Τώρα που μιλάμε, μία DUW 3001, (ήταν στα σκοτάδια περίπου 3 μήνες), με 2 περιστροφές κορώνας και είναι ήδη στο ±0.

Εφόσον όπως ισχυρίζονται κάποιοι εδώ, το κούρδισμα δεν κάνει απολύτως καμία διαφορά στην ακρίβεια της χρονομετρίας, και ότι τα ρολόγια μας έχουν την ίδια ακριβώς χρονομετρία από το πλήρως κουρδισμένο μέχρι και ένα δευτερόλεπτο πριν να σταματήσει να λειτουργεί το ρολόι,  :D  :D  :D τότε γιατί την μετράμε, όπως πολύ σωστά λες, όταν το ρολόι είναι πλήρως κουρδισμένο;!

Και γιατί όταν πάμε τα ρολόγια μας στον τεχνίτη για ρύθμιση, τα ρυθμίζει επίσης όταν είναι πλήρως κουρδισμένα;

Εφόσον ο βαθμός κουρδίσματος δεν κάνει απολύτως καμία διαφορά στην ακρίβεια χρονομετρίας, τότε θα τα μετρούσαμε και λίγα λεπτά πριν να σταματήσουν, και ο τεχνίτης θα τα ρύθμιζε δίνοντάς τους 5-8 κουρδίσματα με το χέρι, ίσα ίσα να ξεκινήσουν να λειτουργούν...
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος george_

• Administrator
  • GWF
  • kk
    • Προφίλ
A two-barrel mechanism in a mechanical watch improves accuracy by maintaining consistent energy delivery to the regulating organ, rather than just extending power reserve, as the twin mainsprings provide more stable torque
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος Zarko

• Jr. Member
  • *
    • Προφίλ
Καλησπέρα, αγαπητέ @Zarko:)  Αν μου επιτρέπεις. Αν έχεις επαφή με κάποιο τεχνίτη, ρώτησέ τον σχετικά. Θα είναι ένας πολύ καλός τρόπος να ντροπιάσεις όσες γνώμες επιμένουν για το αντίθετο όσων αναφέρεις. Μπορείς απλά να ρωτήσεις όσα δεν έχεις προλάβει μέχρι τώρα, και απλά μην πεις τίποτα, δες το ως σπουδαίο δώρο προς εσένα και μόνο.

Σε όλο το εύρος φόρτισης έχουμε τις ιδανικές τιμές ακρίβειας που ορίζει η κάθε μηχανή, εδώ πχ μιλάμε για επίπεδο COSC. Τώρα που μιλάμε, μία DUW 3001, (ήταν στα σκοτάδια περίπου 3 μήνες), με 2 περιστροφές κορώνας και είναι ήδη στο ±0.

Εφόσον σε όλο το εύρος φόρτισης έχουμε τις ιδανικές τιμές ακρίβειας που ορίζει η κάθε μηχανή όπως λες, εξήγησέ μου με ποιον τρόπο "κατάφερα" το Sector 230 να δείχνει δύο τόσο ακραία διαφορετικές τιμές στην ακρίβεια χρονομετρίας. Μετρημένο με το ίδιο ακριβώς όργανο, στην ίδια ακριβώς θέση, και με μόλις μισή ώρα διαφορά, όπως μπορείς να δεις στην οθόνη του κινητού. Η πρώτη φωτογραφία είναι τραβηγμένη στις 8:27 και η δεύτερη ακριβώς στις 9.

Στην πρώτη φωτογραφία, στις 8:27 είναι το Sector 230 μετά από ένα 24ωρο στο κουρδιστήρι, στο οποίο έχει πάρει μόλις 308 περιστροφές, και όπως βλέπεις χάνει σαν τρελό στα -32 δευτερόλεπτα.

Και στη δεύτερη φωτογραφία στις 9, του έδωσα 15 περιστροφές με το χέρι στην κορώνα και το ξαναμέτρησα στη απόλυτη τελειότητα, στα 0 δευτερόλεπτα.

Αυτές οι δύο φωτογραφίες είναι και στο δεύτερο μέρος της ανάρτησής μου, αλλά φαίνεται ότι ούτε καν τις είδες.
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος Zarko

• Jr. Member
  • *
    • Προφίλ
Και εγώ μπορώ να αποδείξω τους ισχυρισμούς μου ανά πάσα στιγμή. Απευθύνω πρόσκληση σε οποιοδήποτε μέλος του φόρουμ που μένει στην Αθήνα. Του πάω στο σπίτι του το κουρδιστήρι με το Sector 230, και με τους δύο ηλεκτρονικούς χρονοδιακόπτες. Ο ένας χρονοδιακόπτης θα είναι ρυθμισμένος στις 308 περιστροφές το 24ωρο, και ο δεύτερος στις 868 περιστροφές.

Θα λειτουργήσει για όσες μέρες θέλει το κουρδιστήρι στις 308 περιστροφές, και θα δει ότι το ρολόι θα χάνει χαλαρά περίπου ένα λεπτό την ημέρα.

Μετά απλά θα βάλει το κουρδιστήρι στον άλλο χρονοδιακόπτη στις 868 περιστροφές, και μετά από 48 ώρες το ρολόι θα ισορροπήσει πολύ κοντά στο 0, και συγκεκριμένα στο εύρος -1, 0, +1 δευτερόλεπτο.

Εσύ φίλε Ef.orange έχεις κάποιον τρόπο να μας αποδείξεις τους ισχυρισμούς σου; Ότι δηλαδή σε όλα τα αυτόματα ρολόγια του πλανήτη, ο βαθμός κουρδίσματος δεν επηρεάζει την ακρίβεια χρονομετρίας.
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος george_

• Administrator
  • GWF
  • kk
    • Προφίλ
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος george_

• Administrator
  • GWF
  • kk
    • Προφίλ
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος trelovet

• Sr. Member
    • Προφίλ
    • Η ΝΕΑ ΜΕΓΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ
Δεν εχω καταλάβει το νόημα όλου αυτού
Το βρίσκω πολύ ψυχαναγκαστικό να κυνηγάω το δευτερόλεπτο
Αν είμαι τόσο πια λάτρης της απόλυτης ακρίβειας κοιτάω στο κινητο μου το time.is
friendly
0
funny
0
like
1
wow
0
No reactions
No reactions
Members reacted like:
george_,
No reactions
Γιώργος - ΦΛΩΡΙΝΑ

Αποσυνδεδεμένος xRallyArt

• Sr. Member
    • Προφίλ
Δεν εχω καταλάβει το νόημα όλου αυτού
Το βρίσκω πολύ ψυχαναγκαστικό να κυνηγάω το δευτερόλεπτο
Αν είμαι τόσο πια λάτρης της απόλυτης ακρίβειας κοιτάω στο κινητο μου το time.is

Με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνο, εμένα προσωπικά δε με ενδιέφερε ποτέ αν τρέχει η αν χάνει ένα ρολόι 10,20,30 δευτερόλεπτα την ημέρα.
Αλλα σαν θέμα μου αρέσει.
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Όποιος φοβάται πέφτει και κοιμάται...

Αποσυνδεδεμένος Badass Gentleman

• Members+
  • VIP Member
  • Billy
    • Προφίλ
Με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνο, εμένα προσωπικά δε με ενδιέφερε ποτέ αν τρέχει η αν χάνει ένα ρολόι 10,20,30 δευτερόλεπτα την ημέρα.
Αλλα σαν θέμα μου αρέσει.

Αν ήταν κάτι που το φόραγα κάθε μέρα θα με ενδιέφερε.
Μου αρέσει πάντως που τα cosc ρολόγια που εχω έχουν την αντίστοιχη χρονομετρια.
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
«Παντού υπάρχει νόμος, στα ρολογια όχι όμως...» 

• Full Member
  • **
    • Προφίλ
Καλημέρα, αγαπητέ @Zarko:)  Δεν έχει πλέον νόημα η όποια αντιπαράθεση, με έθεσα ήδη εκτός. Η άποψη ενός τεχνίτη, ιδανικά κάποιος που να γνωρίζεις, θα είναι το πιο σωστό. Θα σου έλεγε ποια η δομή ενός αυτόματου μηχανισμού και, τι κάνει τι.

Στο νήμα σου λες: Ρύθμιση της χρονομετρίας αυτόματου ρολογιού με χρήση κουρδιστηριού.

Βρήκες δηλαδή με πειραματικό τρόπο, όπου: με χρήση απλών συσκευών/αξεσουάρ να ρυθμίζεις τη χρονομετρία στον οποιοδήποτε αυτόματο μηχανισμό ρολογιού χειρός.  Το αποδεικνύεις στον οποιοδήποτε, οποτεδήποτε. Μπορείς δηλ. να πεις ακριβώς, πώς και πόσες περιστροφές χρειάζονται σε κάθε αυτόματη μηχανή για ρύθμιση της χρονομετρίας της με ιδανική συνθήκη ±0 sec/day.

[Σημ. κατηγορίας COSC, μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν στις συζητήσεις κάτι ουάου, σήμερα για παράδειγμα, έχω πιστοποίηση cosc με 300 ευρώ, και πιο κάτω αν ψάξουμε λίγο]

Και εγώ μπορώ να αποδείξω τους ισχυρισμούς μου ανά πάσα στιγμή. Απευθύνω πρόσκληση σε οποιοδήποτε μέλος του φόρουμ που μένει στην Αθήνα. Του πάω στο σπίτι του το κουρδιστήρι με το Sector 230, και με τους δύο ηλεκτρονικούς χρονοδιακόπτες. Ο ένας χρονοδιακόπτης θα είναι ρυθμισμένος στις 308 περιστροφές το 24ωρο, και ο δεύτερος στις 868 περιστροφές.

Θα λειτουργήσει για όσες μέρες θέλει το κουρδιστήρι στις 308 περιστροφές, και θα δει ότι το ρολόι θα χάνει χαλαρά περίπου ένα λεπτό την ημέρα.

Μετά απλά θα βάλει το κουρδιστήρι στον άλλο χρονοδιακόπτη στις 868 περιστροφές, και μετά από 48 ώρες το ρολόι θα ισορροπήσει πολύ κοντά στο 0, και συγκεκριμένα στο εύρος -1, 0, +1 δευτερόλεπτο.

Εσύ φίλε Ef.orange έχεις κάποιον τρόπο να μας αποδείξεις τους ισχυρισμούς σου; Ότι δηλαδή σε όλα τα αυτόματα ρολόγια του πλανήτη, ο βαθμός κουρδίσματος δεν επηρεάζει την ακρίβεια χρονομετρίας.
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος Badass Gentleman

• Members+
  • VIP Member
  • Billy
    • Προφίλ

[Σημ. κατηγορίας COSC, μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν στις συζητήσεις κάτι ουάου, σήμερα για παράδειγμα, έχω πιστοποίηση cosc με 300 ευρώ, και πιο κάτω αν ψάξουμε λίγο]

??
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
«Παντού υπάρχει νόμος, στα ρολογια όχι όμως...» 

• Full Member
  • **
    • Προφίλ
Καλημέρα! Τι να απαντήσω;
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος Zarko

• Jr. Member
  • *
    • Προφίλ

Ενδιαφέρον διάγραμμα, αν και είναι πολύ μικρό και δεν μπορώ να διακρίνω απολύτως τίποτα στους αριθμούς, ακόμα και φορώντας τα γυαλιά μου.  :D

Εάν αναφέρεσαι στον μηχανισμό Calibre 36 της Tag Heuer, θα είχε πολύ ενδιαφέρον να μας εξηγήσουν πώς γίνεται να λειτουργεί για σχεδόν 100 ώρες ένας μηχανισμός που υποτίθεται ότι έχει μόλις 50 ώρες power reserve!  ???

Αντιγράφω από το caliber corner: Tag Heuer calibre 36 automatic chronograph movement with 31 jewels. This movement is 30mm in diameter. 36,000 vph with a power reserve of 50 hours.

https://calibercorner.com/tag-heuer-caliber-36/

Αλλά ας υποθέσουμε ότι υπάρχουν κάποιοι εξωτικοί μηχανισμοί, μετρημένοι στα δάχτυλα των δύο χεριών, που μπορούν να κρατήσουν την ακρίβεια χρονομετρίας τους σταθερή από πλήρως κουρδισμένοι μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο που θα σταματήσουν. Και πάλι θα είναι οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Θα μπορούσες να μου βρεις ανάλογα γραφήματα για έναν Sellita SW200, για έναν Miyota 8215, για έναν Seiko NH35;!

Σε αυτό το νήμα δίνω αναλυτικές μετρήσεις στο κουρδιστήρι από δύο μηχανισμούς, τον Sellita SW200 και τον Miyota 8215, που τους φοράνε εκατομμύρια ρολόγια σε όλο τον πλανήτη. Πόσα ρολόγια αντίστοιχα φοράνε αυτόν τον Calibre 36, και πόσο κοστίζουν;

Αυτές είναι οι μετρήσεις του Miyota 8215 τις τελευταίες έξι μέρες στο κουρδιστήρι.

308 αριστερόστροφες περιστροφές: περίπου -1 λεπτό το 24ωρο.

(21-10-2025) 672 αριστερόστροφες περιστροφές: -11 δευτερόλεπτα.
(22-10-2025) 742 αριστερόστροφες περιστροφές: -5 δευτερόλεπτα.
(23-10-2025) 742 αριστερόστροφες περιστροφές:  -7 δευτερόλεπτα.
(24-10-2025) 798 αριστερόστροφες περιστροφές:  -2 δευτερόλεπτα
(25-10-2025) 798 αριστερόστροφες περιστροφές:  -2 δευτερόλεπτα
(26-10-2025) 868 αριστερόστροφες περιστροφές:  +1 δευτερόλεπτο

Όπως μπορεί να δει ο καθένας, το ρολόι υπακούει προοδευτικά στις αυξήσεις των περιστροφών, βελτιώνοντας σταδιακά την χρονομετρία του, μέχρι του σημείου ισορροπίας πολύ κοντά στο 0, με κορύφωση το +1 δευτερόλεπτο που έδειξε σήμερα στις 868 περιστροφές. Ακριβώς όπως λειτουργεί το γκάζι και το φρένο: αύξηση των περιστροφών θα φέρει οπωσδήποτε αύξηση της ακρίβειας χρονομετρίας προς το +, ενώ αντίστοιχα μείωση των περιστροφών θα φέρει μείωση της ακρίβειας χρονομετρίας προς το -. Και να σας θυμίσω ότι το συγκεκριμένο ρολόι λειτουργεί στα +4 δευτερόλεπτα την ημέρα, φορεμένο στο χέρι όλο το 24ωρο. Επομένως, ακόμα και στις 868 περιστροφές δεν είναι πλήρως κουρδισμένο...
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions