Δεν υπάρχει καμία κόντρα.
Απάντηση και διόρθωση έγραψα και έβαλα τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση αναφορικά με ανακριβείς πληροφορίες.
Όσο για το θέμα κόστους συντήρησης μπορεί να είναι εξίσου βαρύ και για ένα quartz ρολόι.
Τι εννοώ. Αν κάποιο πχ eco drive χρειάζεται αλλαγή μηχανής όχι δηλαδή μόνο πυκνωτή το κόστος μπορεί να είναι υψηλό σε σχέση και με την αξία του ρολογιού. Επίσης quartz είναι και τα spring drive. Είναι οικονομικό το service σε ένα spring drive; Ή πόσο καιρό θα είσαι χωρίς το ρολόι;
Αν μιλάμε για quartz της casio, μπορείς απλά να το πετάξεις και να πάρεις ένα άλλο.
Η ουσία δεν είναι πίσω από το κόστος συντήρησης και δεν το λέω υπονοώντας ότι είμαι large. Η ουσία είναι στη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για να πάρει αυτό που θέλει από ένα ρολόι, να διαβάζει δηλαδή την ώρα.
Θέλει να έχει ρολόι που το πιάνω, το φοράω και φεύγω;
Θέλει να το κουρδίζει;
Θέλει να είναι αυτόματο και να το ρυθμίζει; Μήπως το θέλει σε winder γιατί δεν θέλει να το ρυθμίζει;
Όλα αυτά στην πραγματικότητα έχουν να κάνουν με τον τρόπο ζωής μας. Τους ρυθμούς που ακολουθούμε, τη διάθεση που έχουμε, το χρόνο που αφιερώνουμε για τον εαυτό μας κλπ.
Απολαμβάνω εξίσου τα G-Shock, το Seiko 5 actus, το πανέρι, τα eco drive. Περισσότερο είναι η αλήθεια ότι με κουράζει το Vostok που έχει ημερομηνία και τις περισσότερες φορές δεν θα το φορέσω γιατί μέχρι να ρυθμίσω ημερομηνία μπορεί να αλλάξει κι η μέρα. Να για παράδειγμα κάποιος θα το φορούσε όπως και να χει. Ας δείχνει άλλη ημερομηνία. Εμένα με ενοχλεί.
H φράση κλειδί είναι
"το κόστος μπορεί να είναι υψηλό σε σχέση και με την αξία του ρολογιού"Φυσικά και ίσως να μην αξίζει να επισκευάσεις ένα quartz. To ίδιο όμως δεν ισχύει και για τα φθηνά μηχανικά ρολόγια?
Τι αξίζει να επισκευάσεις σε μια 7s26 πχ? Ή αλλάζεις μηχανή ή το πετάς
Πέρα όμως από τα σχετικά μεγέθη, υπάρχουν και τα απόλυτα
Και τα απόλυτα νούμερα λένε οτι το κόστος service, και μόνο, ενός TAG Heuer ή ενός ROLEX ειναι ακριβότερα του
κόστους αγοράς ενός Eco-Drive (οκ, υπάρχουν και κάποια πιο ακριβά Eco-Drive αλλά ειναι λίγα)
Αν χρειαστούν ανταλλακτικά.... δεν θέλω ούτε να το σκέφτομαι
Προφανώς το service ενός spring drive θα ειναι πολύ ακριβό, άλλωστε ειναι συνδυασμός quartz με μηχανικού
Τουλάχιστον γλυτώνεις τις μπαταρίες

Θα το επισκευάσεις όμως όσο και να κοστίσει γιατί ειναι ένα μικρό θαύμα ηλεκτρονικής και μηχανικής μαζί
Αυτό δείχνει οτι δεν ειναι όλα τα quartz τα ίδια, οπότε η το δίλλημα "quartz ή μηχανικό" ειναι πολυδιάστατο
Άλλωστε όπως διευκρίνησα στο προηγούμε post μου
"Το κόστος πάντως συντήρησης/επισκευής πολλών -και δη ακριβών- μηχανικών ρολογιών ειναι σίγουρα ανασταλτικός παράγοντας για πολλούς που θέλουν κάνουν συλλογή"Γενικά μιλώντας, στα περισσότερα quartz δε νομίζω οτι τηρεί κάποιος ένα προτεινόμενο μεσοδιάστημα service εκτός κι αν ειναι αλλαγή τσιμούχας για αδιαβροχοποίηση ή άλλες ειδικές περιπτώσεις
Αμα κάτι χαλάσει το πας να στο φτιάξουνε (ή το πετάς

).
Στα ακριβά μηχανικά που άμα θες να εισαι σωστός τα κάνεις service όποτε συνίσταται και όχι όποτε χαλάνε (επειδή δεν είναι Seiko 5), το κόστος
κτήσης είναι πολύ, πολύ υψηλό. Μεσοσταθμικά πολύ υψηλότερο από quartz.
Και στα φθηνά μηχανικά άλλωστε σου λέει το βιβλιαράκι οτι κάθε λίγα χρόνια πρέπει να το πηγαίνεις για service. Άμα δεν το κάνουμε όποτε πρέπει, άλλο καπέλο, είναι όμως ένας παράγοντας κόστους που κανονικά θα πρέπει να συνυπολογίσουμε γιατί το ξέρουμε από πριν.