Αν αναφέρεσαι σε καταδυτικά προφανώς και ΔΕΝ τα χρησιμοποίησες για αυτό που κατασκευάστηκαν, λογικό μου φαίνεται το συμπερασμά σου.
Αν όμως τα χρησιμοποιούσες σε απαιτητικές καταστάσεις λίγα, πολύ λίγα μπορούν να σταθούν και να αντέξουν δίπλα του.
Να μου πεις ότι οι απαιτητικές καταστάσεις απευθύνονται σε πολύ μικρό ποσστό ανθρώπων. Το δέχομαι γιατί εκεί ανήκω, ΔΕΝ με πρπβλημάτισε ,ούτε και ασχολήθηκα ιδιαίτερα μαζί του πέρα από ένα πλύσιμο με γλυκο νερό και αυτό όποτε ήταν εφικτό γιατί σε μερικές καταστάσεις το νερό είναι πολυτέλεια.
Στις ομάδες των επαγγελματιών (καταδυτικά συνεργεία, κορεσμένες καταδύσεις και πολύ ιδιαίτερων αποστολών) τα R είναι πολύ ψηλά γιατί αποτελούν εργαλεία και όχι ρολόγια επίδειξης.
Κρίμα που δεν είναι προσιτά όπως ήταν παλαιότερα.
Σε πληροφορώ, όταν η ελεύθερη κατάδυση ήταν μέσα στην ζωή μου, ήμουν ο μόνος που φορούσε μηχανικό ρολόι, ζήλεψα και αγόρασα ένα ηλεκτρονικό, μετρούσε μέτρα, είχε warning που είχα ορίσει εγώ, πχ, να μου χτυπάει βομβητής στα 15 μέτρα μετά στα 25 και μετά στα 35, μετρούσε χρόνο αναδυσησ, χρόνο ηρεμίας, θερμοκρασίες….
Αργότερα που ασχολήθηκα λίγο με τις μπουκάλες, δεν πήγα κάτω από 20 μέτρα με αυτές, έπρεπε να κάνω ιδιαίτερα σχολεία και δεν υπήρχε χρόνος, οπότε περιορίστηκα εκεί, πάλι ήμουν ο μόνος ρομαντικός που φορούσα μηχανικό Diver, πχ τότε, citizen, Seiko, θυμάμαι να έχω πιάσει με ένα μεγάλο μάγκα τότε, άνω τον 60 που βουτούσε άνετα με μπουκάλες άνω των 50-60 μέτρων, μου έλεγε ποια μηχανικά μωρέ; Αυτά ήταν παλιά που δεν υπήρχαν τα νέα ρολόγια και έπρεπε να έχουμε πάνω μας σαράντα καντράν να κοιτάμε διάφορες ενδείξεις και θέλαμε κάπου να βλέπουμε και την ώρα, τώρα ποια έχουν τα ηλεκτρονικά, τα κάνουν όλα, τον ρώτησα για τα R τότε, μου είπε αυτά είναι για αυτούς που έρχονται να κάνουν βουτιά να δουν κοχύλια με το Mercedes και την γκομενα, κανένας σοβαρός δύτης δεν φοράει τέτοια ρολόγια, έτσι μου είπε.
Εγώ 20 χρόνια που έκανα ελεύθερη κατάδυση περισσότερο και ελάχιστα μπουκάλες δεν είδα ΠΟΤΕ κανέναν με μηχανικό ρολόι, ΠΟΤΕ. Από το 2000-2020 ήμουν στο έργο, περίπου.