Καλημέρα,
Αυτή θα είναι και η τελική αναφορά μου στο θέμα. Εχθές και σήμερα είχα επικοινωνία με το Σωτήρη και ήταν η πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησα αυτή την φασαρία, που μου δόθηκε κάποια αιτιολόγηση εκ μέρους του, που έχει και λογική και νόημα.
Μου παρέθεσε επιχειρήματα που επιτέλους έριξαν φως στο τι έγινε και γιατί έγινε από την πλευρά του, και αποδεικνύουν οτί δεν υπήρχε δόλος ή κρυφή ατζέντα εκ μέρους του.
Σαν ένδειξη καλής θελήσεως από μέρους μου θα αιτιολογήσω και εγώ λίγο καλύτερα τις πράξεις μου.
Μετανιώνω για το νήμα που ξεκίνησα;
Όχι.
Από τη δική μου πλευρά, έφερα ένα ρολόι με άσχημη χρονομετρία και μου επιστράφηκε με την ίδια άσχημη χρονομετρία, χωρίς να υπάρχει κάποια απόδειξη ότι έγινε κάποια εργασία επάνω του.
Η όλη φασαρία που δημιουργήθηκε οδήγησε στο να αποδειχτεί ότι όντως η δουλειά που συμφωνήθηκε έγινε.
Θα μπορούσα να εκφραστώ στο φόρουμ πιο ήπια;
Θα μπορούσα και εκ των υστέρων μετανιώνω που δεν έδωσα την ευκαιρία στο Σωτήρη για να αιτιολογηθεί και ζητάω συγνώμη.
Από την άλλη το service ρολογιών είναι μια ιστορία με πολύ πόνο για πολλούς ιδιοκτήτες.
Ακόμη και επίσημες αντιπροσωπίες δεν είναι υπεράνω λαθών και παραλήψεων, και προσωπικά έχω καεί αρκετές φορές με ρολόγια και όχι μόνο, ώστε πλέον να μην έχω την υπομονή που θα έπρεπε.
Στα τριάντα χρόνια που ασχολούμαι με το μηχανικό ρολόι, από μια εταιρία μόνο έμεινα απόλυτα ευχαριστημένος, στην Κύπρο, αλλά λόγω απόστασης δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα να πηγαίνω τα ρολόγια μου για σέρβις εκεί.
Θα μπορούσα να έχω επικοινωνήσει μαζί του νωρίτερα εκφράζοντας την απογοήτευση μου;
Θα μπορούσα αλλά για τους λόγους που μόλις ανάφερα πιο πάνω δεν έχω πλέον την υπομονή που θα έπρεπε.
Από την άλλη πλευρά όμως όπωε είπε και αυτός το να ρυθμίσει καλύτερα τη μηχανή ήταν υπόθεση που μπουρούσε να γίνει άμμεσα, όπως και θα μπορούσε να γίνει και εκ των πρωτέρων (λέω εγώ).
Θα μπορούσε και ο ίδιος όπως έμμεσα αναγνώρισε στην αλληλογραφία που είχαμε, να έχει κάνει κάποια πράγματα διαφορετικά ή καλύτερα, λέγοντας "ότι τα διάβασα με προσοχή και θα τα λάβω σοβαρά υπόψη μου σε μελλοντικές εργασίες!".
Για αυτούς που υπονοούν ότι έκανα όλη αυτή τη φασαρία σε μια προσπάθεια να βλάψω τον Σωτήρη, το επιχείρημα έχει την ίδια σοβαρότητα με την υπόνοια ότι υπήρχε δόλος από πλευράς του.
Ούτε τον γνώριζα πριν του φέρω το ρολόι, ούτε θα τον θυμάμαι ένα χρόνο από τώρα, και το ίδιο είμαι σίγουρος ισχύει και από τη δική του πλευρά.
Με το χώρο δεν έχω απολύτως καμία σχέση για να έχω κάποιο κρυμμένο όφελος, και έχω καλύτερα πράγματα να κάνω από το να "προσπαθώ" να βλάψω επαγγελματικά κάποιον ο οποίος δεν παίζει απολύτως κανένα ρολό στη ζωή μου.
Ούτε ζήτησα ποτέ αποζημίωση για να υπάρχει υπόνοια ότι όλα έγιναν με σκοπό το κέρδος.
Αυτό που έκανα ήταν να εκφράσω το θυμό μου και την απογοήτευση μου με επιθετικότερο τρόπο από ότι η περίπτωση έχριζε, και να ζητήσω από την πρώτη στιγμή κάποια απόδειξη ότι όντως πλήρωσα για δουλειά που έγινε.
Επίσης να παραθέσω εδώ για όποια υπόνοια μπορεί να υπάρξει ότι η παρούσα ανάρτηση έγινε επειδή φτάσαμε σε αναφορές σε νομικά μέτρα, ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Μόλις μου προτάθηκε να επιστραφεί η παλιά μηχανή είπα ότι όταν θα την παραλάβω θα αναιρέσω όποιες υπόνοιες είχα για δόλο και όπως ανάφερα στην αρχή υπήρξε χθες επικοινωνία με τον Σωτήρη, όπου μου δόθηκαν επιχειρήματα με σοβαρότητα και λογική, οπότε δεν έχω κανένα λόγω να μην παραδεχτώ ότι η αρχική μου υποψία ήταν λανθασμένη.
Σχετικά με το θέμα που αφορά τη δική μου ευθύνη για την όλη ιστορία, θέλω να κλείσω λέγοντας, ότι είμαι απογοητευμένος αρκετά με τον εαυτό μου.
Από τα φόρουμ έφυγα γιατί κάθε λίγο ξεσπούσε μια κρίση με καυγάδες, μέλη να φεύγουν κλπ και τώρα χωρίς να είναι αυτός ο σκοπός μου, έγινα αιτία για να ξεσπάσει καινούργιο δράμα.
Αυτό είναι κάτι που θα σκεφτώ σοβαρά σε παρόμοια περίπτωση στο μέλλον, όπως και που θα εμπιστεύομαι τα ρολόγια μου ή όχι, ποιες θα είναι οι κόκκινες γραμμές μου και πως θα πρέπει να εκφράζω ξεκάθαρα τι θέλω.
Είναι ο The Watchmaker Store επαγγελματίας με γνώσεις και εμπειρία;
Αυτοί που τον ξέρουν προσωπικά και τα review για την επιχείρηση του λένε πως ναι.
Τη δουλειά που συμφωνήθηκε την έκανε οπότε και εγώ λέω ναι.
Όμως εάν ήξερα εκ των προτέρων αυτή την κατάληξη δεν θα είχα πάει κοντά του.
Από την πλευρά του έκανε αυτό που συμφωνήσαμε σαν επαγγελματίας, αλλά αυτό που ήθελα εγώ ήταν μια πιο "φιλική" αντιμετώπιση, εννοώντας να μην δει την δουλειά απλά σαν αριθμούς αλλά να βάλει περισσότερο "μεράκι", δεν ξέρω πως να το εκφράσω καλύτερα. Να δει το ρολόι σαν δικό του με προσωπική αξία για αυτόν.
Ίσως δεν είναι αυτός ο χαρακτήρας του, ίσως εγώ δεν ήμουν ξεκάθαρος για το τι ζητάω και την αξία του ρολογιού για εμένα.
Όπως και να έχει ότι έγινε, έγινε, και οι 2 πλευρές πήραν μαθήματα και η ζωή συνεχίζεται.
Πριν κλείσω θέλω να αναφερθώ και σε 2 θεματάκια ακόμη.
'Έχοντας σαν έναυσμα το γεγονός ότι πολλά μέλη και έως ένα σημείο και ο Σωτήρης αναφέρονται σε ακριβά και φθηνά ρολόγια.
Είναι λυπηρό το ότι φτάσαμε σε μια εποχή, όπου ακόμη και το μηχανικό ρολόι εάν δεν έχει μεγάλη χρηματική αξία, θεωρείται είδος αναλώσιμο όπως τα κινητά, τα smartwatch κλπ.
Το αγοράζω και μόλις θέλει σέρβις το αλλάζω.
Κάποτε να θυμίσω ότι και τα ROLEX ήταν προσιτά σε πολύ κόσμο που δεν τρέχαν τα λεφτά από τα μπατζάκια του, και το μηχανικό ρολόι ανεξαρτήτως αξίας, ήταν αντικείμενο με μεγάλο συναισθηματικό βάρος.
Ήταν κάτι που συχνά περνούσε από γενιά σε γενιά και έκρυβε πολύ προσωπική ιστορία μέσα του και για πολλούς (με εμένα μέσα) ακόμη και σήμερα αυτό ισχύει.
Πλέον φτάσαμε στην εποχή του δεν αξίζει λόγω κόστους να γίνει σέρβις. Λόγω προσωπικής αξίας όμως;
Κλείνοντας αυτή τη μικρή παρένθεση θα αναφερθώ και στο γεγονός, ότι πολλά μέλη άφησαν να εννοηθεί ότι 120 ευρώ δεν είναι πολλά χρήματα ή το ότι η 7S26 είναι μια φτηνιάρικη μηχανή που την αγοράζεις από τα καλάθια.
Για κάποιους μπορεί 120 ευρώ να είναι τα λεφτά που δίνουν για ένα ουίσκι (και έχω δώσει πολύ περισσότερα για ουίσκι), και για άλλους μπορεί να είναι τα λεφτά που θα κάνουν τη διαφορά στο εάν θα βγάλουν το μήνα ή όχι.
Για αυτόν που το SKX009 είναι το καλύτερο ρολόι που μπορεί να αγοράσει, έχει την ίδια προσωπική αξία με αυτή που έχει ένα ROLEX για αυτόν που έχει είκοσι στη συλλογή του.
Πάντα σιχαινόμουν το poor shaming και ποτέ ευτυχώς δεν υπέπεσα σε αυτό.
Είμαι ευγνώμων που 120 ευρώ δεν ήταν ποτέ για εμένα ζήτημα πείνας ή όχι, και ευτυχώς έχω την οικονομική δυνατότητα να έχω ακίνητα σε 3 χώρες, το αυτοκίνητο που ήθελα από 20 χρονών, για το οποίο έχω ξοδέψει για να το διατηρήσω σε εργοστασιακή κατάσταση, χρήματα που θα μου επέτρεπαν να έχω ένα σύγχρονο αρκετά μεγάλης αξίας, και να έχω μια συλλογή με ρολόγια φτηνά αλλά και άλλα αρκετών χιλιάδων ευρώ.
Αυτό δε σημαίνει ότι ένα ρολόι 150 ευρώ έχει λιγότερη συναισθηματική και προσωπική αξία για εμένα, από ένα ρολόι μου 40 φορές ακριβότερο.
Κλείνοντας θα ξανατονίσω ότι λυπάμαι που το θέμα πήρε διαστάσεις. Θεωρώ ότι δεν υπήρχε κανένας δόλος εκ μέρους του Σωτήρη και οι υποψίες μου ήταν αβάσιμες αν και ως ένα σημείο δικαιολογημένες, και εάν μπορούσα θα έκανα κάποια πράγματα διαφορετικά όπως είμαι σίγουρος ότι το ίδιο θα σκέφτεται και αυτός από την πλευρά του.
Εδώ θέλω να ζητήσω να κλειδωθεί το νήμα. Αυτή είναι σύμφωνη απόφαση και των 2 πλευρών και δεν υπάρχει λόγος να κλωτσάμε άλλο αυτό το "ψόφιο άλογο".