Αποστολέας Θέμα: Train wheel bridge  (Αναγνώστηκε 3629 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος cpt_kotikos

• Jr. Member
  • *
    • Προφίλ
Train wheel bridge
« στις: Απρίλιος 25, 2024, 20:08:16 μμ »
Καλησπέρα στην παρέα. Προσπαθώ τον τελευταίο καιρό να βουτήξω λίγο στα βαθιά και να ασχοληθώ με το ξεντέριασμα των μηχανών και χρειάζομαι την βοήθειά σας μιας και το internet δε με βοήθησε και πάρα πολύ. Ολα βαίνουν καλώς από το ολικό λύσιμο μέχρι και τη στιγμή που είναι να κουμπώσει το gear train. Ενώ είμαι ένας ομολογουμένως υπομονετικός άνθρωπος, στο βήμα αυτό χάνω κάθε σταγόνα υπομονής. Η τελευταία μηχανή δε (η τρίτη στη σειρά) κατέρριψε κάθε ρεκόρ. Χρειάστηκα 2+ ώρες (με διάλλειμα φυσικά για να οργανώσω τας φρένας μου) για να καταφέρω να ευθυγραμμίσω τα pivots. Υπάρχει λοιπόν κάποια τεχνική/πατέντα για να μπορέσω να το καταφέρω πιο αναίμακτα ή θα πρέπει κάθε φορά να κάνω stress test στην υπομονή μου;
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος Giorgos_I

• Legend
  • Γηράσκω ἀεὶ διδασκόμενος
    • Προφίλ
Απ: Train wheel bridge
« Απάντηση #1 στις: Απρίλιος 25, 2024, 21:54:40 μμ »
Captain, προσωπικά, δεν έχω κανει ΠΟΤΕ αυτην την συναρμολόγηση, αλλά, έχοντας κατσει σε πάγκους δίπλα σε τεχνίτες για δεκάδες ώρες, και έχοντας δει πάμπολλα βιδεα στο γιου τιουμπ, η διαδικασία αυτή είναι ( θεωρώ )"τυπική" μια και τοποθετώντας τα γρανάζια του gear train στην σειρά, κουμπώνουν εύκολα ειδικά αν πέφτει και γέφυρα από πάνω που τα ευθυγραμμίζει.

Δεν μπορώ να "δώ / φανταστώ ", πως αυτο καταντά τόσο δύσκολο. Αλλά από την άλλη, ποτε δεν θα έμπλεκα σε μια τέτοια διαδικασία, γιατι θεωρώ ότι θα μου περίσσευαν μερικές βίδες.  ;D

Αν από το πρώτο ξεκινήσεις και κουμπώσει , η σειρά έρχεται φυσιολογικά. Αλλά, άποψη λέω,, θεωρητική, δεν έχω προσωπική εμπειρία.

Ισως ό τεχνίτης μας εδώ, σου δώσει κάποια συμβουλή.  :)
friendly
0
funny
0
like
1
wow
0
No reactions
No reactions
Members reacted like:
cpt_kotikos,
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

Του Ξέρξου γράψαντος ''πέμψον τά όπλα'' αντέγραψε, "μολών λαβέ".

The only difference between men and boys is the price of the toys.

Αποσυνδεδεμένος mic

• Sr. Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #2 στις: Απρίλιος 25, 2024, 21:59:53 μμ »
Θα χρησιμοποιήσω απόσπασμα από ένα video, μια σχετικά εύκολης και μεγάλης μηχανής τσέπης, της κλασσικής Unitas ETA 6497. Τοποθετώντας στην πλατίνα, πρώτα τον μπαριλιέ, αυτός σταθεροποιεί την

ρόδα κέντρου (center wheel), η οποία με την σειρά της σταθεροποιεί κάπως τους υπόλοιπους τροχούς. Φυσικά δεν πρέπει να μπερδευτεί το πάνω με το κάτω ενός τροχού. Επίσης πριν σιγουρευτούμε

απολύτως ότι όλα είναι στην θέση τους, δεν σφίγγουμε τις βίδες της γέφυρας, γιατί τα αξονάκια των τροχών, σπάνε ή στραβώνουν πολύ εύκολα. Όλα είναι θέμα πείρας που αποκτάται με την συνεχή εξάσκηση

και υπομονή.

https://youtube.com/clip/Ugkxi23MBKQFYrwoJ7zswzEG6fMqTg1GwqCI?feature=shared

Στο παρακάτω video μιας ίδιας μηχανής, ο τεχνίτης βάζει όχι μόνον τον μπαριλιέ, αλλά τοποθετεί και την γέφυρά του και μετά προχωράει στους τροχούς.

friendly
1
funny
0
like
3
wow
0
Members reacted friendly:
george_,
No reactions
Members reacted like:
teomad,cpt_kotikos,sea_dweller,
No reactions
Μιχάλης

Αποσυνδεδεμένος mic

• Sr. Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #3 στις: Απρίλιος 25, 2024, 22:08:24 μμ »
Εδώ ένας έμπειρος γερμαναράς βάζει όλες τις ρόδες χαλαρά, χωρίς να τοποθετήσει πρώτα τον μπαριλιέ. Εγώ σαν ερασιτέχνης, είχα ξεκινήσει με φθηνές γαλλικές μηχανές και χάλασα αρκετές μέχρι να φθάσω στο

επίπεδο να μην χαλάω πλέον.  ;D

friendly
1
funny
0
like
2
wow
0
george_,
No reactions
Members reacted like:
teomad,cpt_kotikos,
No reactions
Μιχάλης

Αποσυνδεδεμένος teomad

• Member
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #4 στις: Απρίλιος 25, 2024, 23:04:26 μμ »

Τα ματια σου την συγκεκριμένη στιγμη δηλαδη το κουμπωμα gear train πρεπει να ειναι ευθεία και να κοιτας εσωτερικά την μηχανη.Πρεπει ο λαιμός σου να ειναι ευθεία με το τραπεζι που εργάζεσαι η ο παγκος σου κτλπ.Δεν κοιτας απο επανω δηλαδη.
Η θεση αυτη σε βοηθαει να βλεπεις και τα γραναζια μεσα αλλα και την παλετα ωστε να πετύχεις τις τρυπούλες στα jewels
Mε ενα λαδοτυρι πειραζεις τα γραναζακια .Κανεις πολλα με αυτο !! Προσπαθεις να φερεις τα γραναζια καθετα, τα γυριζεις , τα σπρωχνεις φυικα με προσοχη ολα αυτα.

Σε καμια περιπτωση δεν βιαζεσαι στην ωρολογοποιια η βιασυνη δεν υπαρχει. Ολα σιγα σιγα και με προσοχη.

friendly
0
funny
0
like
2
wow
0
No reactions
No reactions
Members reacted like:
mic,cpt_kotikos,
No reactions
Heimdallr watches Associated Partner

Αποσυνδεδεμένος mic

• Sr. Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #5 στις: Απρίλιος 25, 2024, 23:09:41 μμ »

Τα ματια σου την συγκεκριμένη στιγμη δηλαδη το κουμπωμα gear train πρεπει να ειναι ευθεία και να κοιτας εσωτερικά την μηχανη.Πρεπει ο λαιμός σου να ειναι ευθεία με το τραπεζι που εργάζεσαι η ο παγκος σου κτλπ.Δεν κοιτας απο επανω δηλαδη.
Η θεση αυτη σε βοηθαει να βλεπεις και τα γραναζια μεσα αλλα και την παλετα ωστε να πετύχεις τις τρυπούλες στα jewels
Mε ενα λαδοτυρι πειραζεις τα γραναζακια .Κανεις πολλα με αυτο !! Προσπαθεις να φερεις τα γραναζια καθετα, τα γυριζεις , τα σπρωχνεις φυικα με προσοχη ολα αυτα.

Σε καμια περιπτωση δεν βιαζεσαι στην ωρολογοποιια η βιασυνη δεν υπαρχει. Ολα σιγα σιγα και με προσοχη.

Πολύ σωστά! Και τι ωραίος ήχος, όταν όλα έχουν μπει στην θέση τους και γυρίζεις ελάχιστα την ρόδα κέντρου και κινούνται όλα πολύ γρήγορα, φςςςςςς!  :)
friendly
1
funny
0
like
1
wow
0
teomad,
No reactions
Members reacted like:
george_,
No reactions
Μιχάλης

Αποσυνδεδεμένος teomad

• Member
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #6 στις: Απρίλιος 25, 2024, 23:18:43 μμ »
Πολύ σωστά! Και τι ωραίος ήχος, όταν όλα έχουν μπει στην θέση τους και γυρίζεις ελάχιστα την ρόδα κέντρου και κινούνται όλα πολύ γρήγορα, φςςςςςς!  :)

Πολύ ομορφο συναίσθημα 😊 Λες ολα πανε καλα χεχε συνήθως κανω μικρο διαλειμα
friendly
1
funny
0
like
1
wow
0
mic,
No reactions
Members reacted like:
mic,
No reactions

• Jr. Member
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #7 στις: Απρίλιος 26, 2024, 19:38:03 μμ »
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις και τα βίντεο

Αχα! Εμένα το βλέμμα μου είναι πάντα καρφωμένο από πάνω στα jewels για να βλέπω αν έχουν μπει τα pivots οπότε να ένα σφάλμα στην τεχνική μου. Επίσης μέχρι τώρα χρησιμοποιούσα μπροσέλα όποτε θα καθιερώσω και το λαδωτήρι
Επίσης έχω παρατηρήσει ότι σε όλα τα βίντεο που ασχολούνται με high end ελβετικές (βλέπε ρολεξ) κουμπώνει κατευθείαν με την πρώτη. Ισως φταίει το γεγονός ότι ασχολούμαι με φτηνιάρικα απολιθώματα; Ισως τα κέντρα (δε ξέρω την ορολογία) των αξόνων δεν είναι κεντραρισμένα στο νανόμετρο μεταξύ τους και πρέπει να παίξεις για να το βρεις; 
friendly
0
funny
0
like
1
wow
0
No reactions
No reactions
Members reacted like:
teomad,
No reactions

Αποσυνδεδεμένος teomad

• Member
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #8 στις: Απρίλιος 28, 2024, 00:13:13 πμ »
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις και τα βίντεοΑχα! Εμένα το βλέμμα μου είναι πάντα καρφωμένο από πάνω στα jewels για να βλέπω αν έχουν μπει τα pivots οπότε να ένα σφάλμα στην τεχνική μου. Επίσης μέχρι τώρα χρησιμοποιούσα μπροσέλα όποτε θα καθιερώσω και το λαδωτήρι
Επίσης έχω παρατηρήσει ότι σε όλα τα βίντεο που ασχολούνται με high end ελβετικές (βλέπε ρολεξ) κουμπώνει κατευθείαν με την πρώτη. Ισως φταίει το γεγονός ότι ασχολούμαι με φτηνιάρικα απολιθώματα; Ισως τα κέντρα (δε ξέρω την ορολογία) των αξόνων δεν είναι κεντραρισμένα στο νανόμετρο μεταξύ τους και πρέπει να παίξεις για να το βρεις;
Κάποιες μηχανες είναι ευκολοτερες ,καποιες άλλες δυσκολοτερες στο θεμα των pivots Τον σωστο τροπο θα τον βρεις εσυ .Και από πανω κοιτας ανα διαστηματα αλλα και από κατω εννοείται αυτό !!! Aνεφερα ως βοηθημα για να βελτιωσεις την τεχνικη σου ,το σημειο θεσης σου ,οσο και τα σημεία που πρεπει να βλεπεις  😊
Το σπορ αυτό εχει αγωνα μεγαλο και πολλες φορες πραγματικα θελει ωρες.
Αυτο που λες για τα κεντρα οταν ξεκινας πριν το λυσεις κανεις εναν ελεγχο απο πριν να δεις κινουνται τα πραγματα στην μηχανη!! Αν κινουνται τοτε δεν ειναι θεμα κεντρων!!
Τωρα αν εχει στραβωσει κατι αυτο ειναι ενα θεμα
Τελος αν ξεκινας και τιποτα δεν κινηται μεσα ε τοτε πρεπει να εισαι προετοιμασμενος για ολα  :)

friendly
0
funny
0
like
1
wow
0
No reactions
No reactions
Members reacted like:
cpt_kotikos,
No reactions

• Legend
    • Προφίλ
« Απάντηση #9 στις: Απρίλιος 28, 2024, 01:09:40 πμ »
Σωστά, πάντα οι τεχνίτες, δοκιμάζουν την κινηση, είτε κουρδίζοντας, είτε με την λαβίδα οδηγούν λίγο την διαφυγή , για να δουν τις ελευθερίες κίνησης ή το ότι δεν δουλεύει.

Από την κινηση της διαφυγής, βλέπουν και το train και αντιλαμβάνονται αν υπάρχει θέμα παροχής ισχύος, από πχ σπασμένο ελατήριο, σπασμένα γρανάζια, στραβωμένους άξονες. Βασικό αυτό που είπες.

Και μετά, λύνοντας , εξετάζουν κομμάτι - κομμάτι, να δούν αν έχει όλα τα δόντια, σπασίματα ελατηρίων, στραβώματα κλπ, πριν μπουν για πλύσιμο.

Θεωρητικός είμαι. Να σε καθοδηγώ τι να κάνεις. Τέλειος. Αλλά, να το λύσω, Παναϊαν μου, θα περισσέψουν 10 βίδες. Και που να θυμάμαι που πάει το κάθε ελατηριάκι έντασης, ασφάλισης, key-less, γρανάζι, κλπ.

Καλύτερα να βλέπω, που έχω κυριολεκτικά 100-άδες ώρες σε πάγκους τεχνιτών, αλλά ΠΟΤΕ δεν ζήτησα "δώσε μου να το κάνω εγώ", και όταν μου το πρότειναν, .........

Καμαρώνω αυτούς που μπορούν, ίσως κάποια φορά να δοκιμάσω και εγώ. Με μια μεγάλη και απλή μηχανή. Στο λύσιμο, θα τα καταφέρω σίγουρα  :D :D :D :D

friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

Αποσυνδεδεμένος george_

• Administrator
  • GWF
  • kk
    • Προφίλ
« Απάντηση #10 στις: Απρίλιος 28, 2024, 01:12:51 πμ »
Ωραία, περιμένουμε παρουσίαση
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

• Legend
    • Προφίλ
« Απάντηση #11 στις: Απρίλιος 28, 2024, 01:24:31 πμ »
Είπα "... ίσως κάποια φορά να δοκιμάσω και εγώ."

Και σύμφωνα με την διπλωματική ορολογία,

Οταν λές ΝΑΙ, εννοείς ισως
Οταν λές ΙΣΩΣ, εννοείς οχι
και δεν λες ΠΟΤΕ ΟΧΙ, αλλιως , δεν είσαι διπλωμάτης.

:D :D :D :D :D
friendly
0
funny
1
like
0
wow
0
No reactions
Members reacted funny:
cpt_kotikos,
No reactions
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

• Jr. Member
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #12 στις: Απρίλιος 28, 2024, 15:07:21 μμ »
Κατ'εμέ έκανα λάθος που ξεκίνησα με καρπού. Βιάστηκα, όχι όμως ότι είχα σοβαρά προβλήματα μέχρι στιγμής. Όσους ρώταγα όμως μου έλεγαν να ξεκινήσω με κάτι τέτοιο https://www.ebay.com/itm/125740823567?itmmeta=01HWJ9APHBN60W53TX1CD5MNK5&hash=item1d46bcb40f:g:iGUAAOSwKBBjmM2M&itmprp=enc%3AAQAJAAAA0NNx3ugyzhmdxO38EfmC4C2pj74o3klmwJ0QSpCPfsaVxgKhcaHb8tLmPSCE9Paq0jfJBxHp2wo%2BpAsKOjZ49DIZQnkqWsiBues29gu0r6H8%2FqLSqp8xMvlUlMyqimWI%2B9hBqn1ToahXWYGtZ5csuWovIJQ8uJz8veEgSltuNz4kbOwjnfTZh%2BeRbksEg77Qh1qtrR9nhKfEx3JoZiswJN%2BAm6UQltILZoS1WfUzzzbttOUUaxiV22qHQ%2Fyr2RZZx2ZOFrRx9OHlzylqNfgEhvA%3D%7Ctkp%3ABk9SR97oqsnkYw και μάλλον θα πάρω τα πράγματα από την αρχή και θα ξεκινήσω με pocket μέχρι να λυθούν τα χέρια μου.
friendly
0
funny
0
like
1
wow
0
No reactions
No reactions
Members reacted like:
Giorgos_I,
No reactions

• Jr. Member
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #13 στις: Απρίλιος 28, 2024, 15:10:36 μμ »
Ξέχασα να συμπληρώσω, θα μου επιτρέψετε αλλά νομίζω το πιο ωραίο συναίσθημα είναι όταν παίρνει μπρος το μπαλανσιέ. Νομίζω τότε η σεροτονίνη βαράει high score  :D
friendly
0
funny
0
like
1
wow
0
No reactions
No reactions
Members reacted like:
Giorgos_I,
No reactions

Αποσυνδεδεμένος teomad

• Member
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #14 στις: Απρίλιος 29, 2024, 09:15:39 πμ »
Κατ'εμέ έκανα λάθος που ξεκίνησα με καρπού. Βιάστηκα, όχι όμως ότι είχα σοβαρά προβλήματα μέχρι στιγμής. Όσους ρώταγα όμως μου έλεγαν να ξεκινήσω με κάτι τέτοιο https://www.ebay.com/itm/125740823567?itmmeta=01HWJ9APHBN60W53TX1CD5MNK5&hash=item1d46bcb40f:g:iGUAAOSwKBBjmM2M&itmprp=enc%3AAQAJAAAA0NNx3ugyzhmdxO38EfmC4C2pj74o3klmwJ0QSpCPfsaVxgKhcaHb8tLmPSCE9Paq0jfJBxHp2wo%2BpAsKOjZ49DIZQnkqWsiBues29gu0r6H8%2FqLSqp8xMvlUlMyqimWI%2B9hBqn1ToahXWYGtZ5csuWovIJQ8uJz8veEgSltuNz4kbOwjnfTZh%2BeRbksEg77Qh1qtrR9nhKfEx3JoZiswJN%2BAm6UQltILZoS1WfUzzzbttOUUaxiV22qHQ%2Fyr2RZZx2ZOFrRx9OHlzylqNfgEhvA%3D%7Ctkp%3ABk9SR97oqsnkYw και μάλλον θα πάρω τα πράγματα από την αρχή και θα ξεκινήσω με pocket μέχρι να λυθούν τα χέρια μου.
Εννοούν να είναι σε όγκο μεγάλο ώστε να είσαι άνετα κάπως από ότι ένα μικρότερο ρολόι χειρός .Αυτό που έχεις βρει επειδή λέει χαλασμένο μπορεί να έχει σοβαρή βλάβη με δυσεύρετα ανταλακτικα..Ειναι αγορά ρίσκο .Για εκπαίδευση καλύτερα ένα να λειτουργεί .
friendly
0
funny
0
like
3
wow
0
No reactions
No reactions
Members reacted like:
Giorgos_I,cpt_kotikos,mic,