Καλησπέρα
Άγόρασα προσφατα ένα orient bambino και ήθελα να ρωτήσω το εξής
Όταν λέει το manual ότι το κούρδισμα κραταει την ωρα για 40 ωρες, σημαίνει πως το κουρδιζω, το αφήνω κάτω κ διαρκεί 40 ώρες ή πρεπει να το φοράω κιόλας ώστε να παίρνει ενέργεια κ απο την κίνηση του χεριου? Ρωτάω διοτι εμένα όταν το κουρδιζω κ το αφήνω στο τραπέζι μου κραταει για περίπου 20 ωρες μόνο αλλά απο εκεί που το αγορασα μου είπαν ότι παραλληλα με το κουρδισμα θα πρεπει να το φορω κιολας για να κρατησει τις 40 ωρες που προβλέπεται...
Μάλιστα Κύριε.

Οταν λέμε ότι το κούρδισμα κρατάει 40 ώρες, εννοούμε ότι, αφημένο σε ένα ράφι, θα συνεχίσει να λειτουργεί, για 40 ώρες. Αυτό ονομάζεται αυτονομία. Τελεία.
Το κούρδισμα, μπορεί να γίνεται από την κορώνα, μέχρι να νοιώθεις ότι αρχίζει και σφίγγει, ή από κίνηση, το κρατάς, και το κουνάς, ( οριζοντίως ), σαν να κουδουνίζεις τα ζάρια πριν την ριξιά.

ή το φοράς. Αλλά, όχι για μια -δυό ώρες, ή όταν έχεις Ευζωνική σκοπιά !

Συνηθίζουν οι "σπαστικοί", να κάνουν και μία φόρτιση εβδομαδιαίως, ( ....από την κορώνα ), στα ρολόγια που φοράνε συνεχώς, για δύο λόγους.
α. Για να "πιέσουν" το ελατήριο στην μέγιστη θέση ( ....για να μην ξεχνιέται στα χαλαρά )
β. Για να ενισχύουν την φόρτιση και να παραμένει στα μέσα και επάνω, για καλύτερη ακρίβεια.
Και το φοράνε, κατ' ελάχιστον για 8 ώρες ημερησίως.'
Ορισμένοι ποιοτικοί μηχανισμοί, έχουν σύστημα απεμπλοκής από τις δύο πηγές φόρτισης, κορώνα ή κίνηση, ώστε να μην "πιέζεται" ο μηχανισμός. Το δικό σου, δεν ξέρω αν έχει.
Εφόσον, με πλήρη φόρτιση, ΔΕΝ σου κρατάει τις δηλωμένες ώρες, αυτό σημαίνει ότι το ελατήριό σου, δεν "οπλίζει" πλήρως.
Αν το ρολόι είναι καινούργιο, μπορεί να στρώσει μετά από μερικές χρήσεις.
Αν το ρολόι είναι κάποιων ετών, από 3-4 και πάνω, σημαίνει ότι έχει ξεραθεί, από άποψης λίπανσης. Αν είναι πιο παληό, σημαίνει ότι το ελατήριο έχει χάσει πλέον την αρχική ισχύ του.
Φυσικά, προς το τέλος, πιθανόν να ΜΗΝ κρατάει και την σωστή ώρα, αλλά αυτό είναι άλλο κεφάλαιο.
Ελπίζω να βοηθήθηκες, και να κατανοείς αυτά τα βασικά.