H ιδέα του P.I.T. για δύο ρολόγια, ένα για την επέτειο του φόρουμ και άλλο ένα για την επέτειο των 200 ετών από την κήρυξη της επανάστασης φαίνεται να είναι μονόδρομος. Κάθε προσπάθεια να συμπτυχθούν σύμβολα και λογότυποι σε ένα μοναδικό ρολόϊ θα δημιουργήσει, πιστεύω, σύγχυση και αμφίβολο αισθητικό αποτέλεσμα.
Εφόσον τελικά ακολουθηθεί η λύση των δύο ρολογιών και σε σχέση με το GWF ρολόϊ, λέω τα εξής : Ήδη με ικανοποιεί η προσέγγιση του White lion, ιδίως η β΄εκδοχή, με το dial στα εθνικά χρώματα. Αντίστοιχη προσέγγιση θα μπορούσε να υπάρξει και για την περίπτωση που επιλεγεί η βάση της ST19. Εδώ, σαν εναλλακτική (ούτως ώστε να ξεφύγουμε από την κλασσική φόρμα του «1963» που ούτως ή άλλως είναι εύλογα συνδυασμένη στις απανταχού ωρολογιακές κοινότητες με την Κινεζική αεροπορία) προτείνω τις εκδοχές της HKED. Ίδια μηχανή, άλλο σχέδιο, με military προσανατολισμό και μάλιστα με τη μία από τις δύο εκδοχές να παράγεται ήδη σε μπλε/λευκό.
https://www.hkedwatches.com/collections/bundeswehr-pilot-chronograph-v3Δεν εισηγούμαι προσέγγιση της HKED αναγκαία, ενδεχομένως κάθε Κινέζος που σέβεται τον εαυτό του να μπορεί να αντιγράψει το σχέδιο κατά τις οδηγίες μας. Για το ρολόϊ αυτό, το επετειακό GWF δηλαδή, η σαφής πρότασή μου είναι να ΜΗΝ -επαναλαμβάνω, να μην- φέρει σημαία στο dial, για όσους λόγους ΚΑΘΑΡΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΦΥΣΗΣ (σόρρυ για τη χρήση κεφαλαίων, αλλα ορισμένοι έχουν πρεσβυωπία, κυριολεκτικά ή και ενδεχομένως κομματικά) έχω ήδη αναφέρει σε προηγούμενο σχόλιό μου και όσους έχουν εκτεθεί από τους άλλους φίλους. Άλλη μία φορά : Για λόγους καθαρά ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ φύσης.
Στο σημείο αυτό αναγκαία η διευκρίνιση ότι ούτε αλλεργία έχουμε κάποιοι (όπως φαντάζονται ορισμένοι), στη θέα της ελληνικής σημαίας, ούτε ιδεολογική αντίθεση σε ο,τιδήποτε εθνικό. Κάργα πατριώτες είμαστε κι εμείς, και την πατρίδα υπηρετήσαμε (προσωπικά σε μάχιμες υπηρεσίες και δη, για μία περίοδο, συμμετέχοντας σε πολεμικές αποστολές στη Μέση Ανατολή, ναι, απ' αυτές με αληθινά πυρά που πετυχαίνουν αληθινούς στόχους) και σε αγήματα συμμετείχαμε, και τη Σημαία αναρτήσαμε στον ιστό της έμπλεοι εθνικής υπερηφάνειας, και σημαιοφόροι υπήρξαμε στο σχολειό και τα τέκνα μας καμαρώσαμε επίσης σημαιοφόρους, με ιδιαίτερη συγκίνηση. Και την είδαμε λοιπόν και την αγγίξαμε τη Σημαία μας και την χαιρετίσαμε και την τιμήσαμε σε πλείστες περιστάσεις και δεν χρειάστηκε να μας βαράνε κορτιζόνες εξ αιτίας οξέως αλλεργικού σοκ, όπως φαντάστηκε ο φίλος συμπατριώτης, εχθές.
β) και πάντα υπό την εκδοχή ότι αποφασίζουμε για δύο ρολόγια, το επετειακό της Επανάστασης μπορεί κάλλιστα, κατά τη γνώμη μου, να φέρει στο dial εθνικό σύμβολο. Σημαία. Σωστά ρίχτηκαν ιδέες για χρήση κάποιας από τις σημαίες-λάβαρα της Επανάστασης, που δεν είναι και λίγες, με δεδομένη την ανυπαρξία ενιαίου συμβόλου του επαναστατικού αγώνα κατά την έναρξή του. Σαν πιο αναγνωρίσιμη, σήμερα και πιθανόν ευρύτερα χρησιμοποιούμενη στον καιρό της θεωρώ την λευκή με γαλάζιο σταυρό στη μέση, τη λεγόμενη και Κολοκοτρωναίϊκη, αφού λέγεται ότι χρησιμοποιείτο από την οικογένεια ήδη προεπαναστατικά. Είναι εξάλλου η σημαία που απεικονίζεται σε αρκετούς γνωστούς πίνακες με θέμα την Ελληνική Επανάσταση. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στις ελαιογραφίες του σπουδαίου Θεόδωρου Βρυζάκη, εξαιτίας του ότι ο ζωγράφος έζησε τον ξεσηκωμό σε νεαρά ηλικία, υπήρξε δηλαδή σύγχρονός τιου και επομένως έχει εξαιρετική ιστορική σημασία η επιλογή του να απεικονίζει αυτήν ειδικά τη σημαία σε περισσότερα έργα του, με πιο γνωστό την αναπαράσταση της λειτουργίας στην Μονή Αγίας Λαύρας.

Τη συγκεκριμένη λοιπόν τη σημαία προτείνω εγώ, ως α) ιστορικά συνδεδεμένη με το πρώτο, τουλάχιστον, έτος της Επανάστασης (άλλωστε αυτή ακριβώς η επέτειος τιμάται, μην το ξεχνάμε, ούτε η απελευθέρωση ούτε η σύσταση του Νέου Ελληνικού Κράτους, αυτά θα είναι διαφορετικές επέτειοι, ελπίζω, φαντάζομαι) β) ευρύτερα αναγνωρίσιμη και γ) ομοιότερη προς το ισχύον εθνικό σύμβολο.
Αυτά, με την αναγκαία, όπως ήρθαν εχθές τα πράγματα, επισήμανση ότι δεν υποκρύπτεται κάποια πρόθεση αποφυγής της χρήσης της σύγχρονης σημαίας μας (από κι ως που δηλαδή, αντιθέτως μάλιστα, είναι η σημαία του Ναυτικού κι εμείς αγαπάμε Ναυτικό, ε ; ). Άποψη εκφέρω και προτάσεις κάνω στο βαθμό που με ενδιαφέρει η προσωπική μου συμμετοχή στο/στα projects. Δεν αναμένω, πόσο μάλλον επιδιώκω, να τις συμμεριστεί κανείς, αυτό που αναμένω είναι η διαφωνία να εκφράζεται κόσμια, χωρίς υπονοούμενα και σαρκασμούς περί Κιμ και λοιπές φαιδρότητες, προσβλητικές ωστόσο, που καλύτερα εφεξής να λείψουν, γιατί εάν αρχίσω κι εγώ ούτε ένα σμήνος F18 δεν με σταματάει.