Χαιρετώ την ομήγυρη!
Θα ήθελα να μοιραστώ την πρώτη μου εμπειρία μου στον πειραματισμό δημιουργίας πατίνας (σκουριάς στην ουσία), σε ένα ρολόι που έχει σαν βάση τον χαλκό, η κάσα του δηλαδή είναι κράμα χαλκού.
Ένα τέτοιο είναι το Zelos swordfish
https://zeloswatches.com/collections/swordfish-diver/products/swordfish-bronze-300m-diver-seiko-nh35-meteorite?variant=22002568495193Το καημένο το ρολόι ήρθε λοιπόν κάπως έτσι απ’ τη μαμά του, ολοκαίνουργιο και απαστράπτον..

Το ξέρω πως δεν μου έφταιγε σε τίποτα, όμως γενικώς ότι πολύ γυαλίζει δεν μου αρέσει κι έτσι αποφάσισα να το οξειδώσω.
Μετά από σχετική έρευνα στο διαδίκτυο και κυρίως στον μέγα διδάσκαλο του γένους, το YouTube κατέληξα στην ανώδυνη μέθοδο των σπασμένων αυγών (έκθεση σε ατμούς Θείου, το οποίο οξειδώνει τον χαλκό, πολύ απλή εκτέλεση, σπάμε δύο σφιχτοβρασμένα αυγά μέσα σε μία αεροστεγή σακούλα όπου τοποθετείται και το ρολόι).
Μετά λοιπόν από την εκτέλεση αυτή, το ρολόι από έτσι:

..έγινε έτσι (με την πάροδο λίγων ωρών -- περισσότερες δεν επιφέρουν ουσιαστική διαφορά):

Ύστερα από σχετικά πλυσίματα και σκουπίσματα και λόγω του ότι η μέθοδος αυτή είναι πολύ ήπια και συνεπώς περιορισμένη, δυστυχώς η πατίνα αυτή δεν κράτησε, κυριολεκτικώς σκουπίστηκε και ως εκ τούτου οδηγήθηκα στην αναζήτηση χημικών μεθόδων…
Προφανώς υπάρχουν πολλά αντιδραστήρια και μεθοδολογίες, εγώ ξεχώρισα δύο με βάση την υφή και το χρώμα της οξείδωσης, αυτήν με την αμμωνία και εκείνη με τη χρήση “liver of Sulphur” (ήπαρ Θείου).
Παραγγέλνοντας ένα μπουκαλάκι σε μορφή τζελ (9-11ευρώ) πήγα να το παραλάβω από ένα κατάστημα που εμπορεύεται υλικά-αναλώσιμα ζωγραφικής/κοσμηματοποιίας και λοιπών σχετικών τεχνών. Εκεί, ένας υπεύθυνος-αστέρι μου έδειξε πολλές διαφορετικές λύσεις, φθηνότερες και ταξινομημένες με βάση το χρώμα της οξείδωσης που επιτυγχάνεται. Έτσι κατέληξα σε αυτό:

Η εφαρμογή του έγινε αδιάλυτα και τοπικά με ένα πινελάκι, πάνω σε πολύ καλά καθαρισμένη και σκουπισμένη κάσα, χωρίς να αφαιρεθεί η προηγούμενη σκουριά (βαριόμουν)
Το αποτέλεσμα φαίνεται στις επόμενες φωτογραφίες. Μπορεί πολλοί να φρικάρουν, εμένα μου αρέσει ιδιαιτέρως, φαίνεται σαν το ρολόι να ψαρεύτηκε από τα βάθη της αβύσσου ενώ μία από τις ιδιότητες της σκουριάς του χαλκού είναι ότι τον προστατεύει. Μία άλλη είναι ότι αφήνει βρωμιά στον βραχίονα και στο πάνω μέρος του καρπού στα σημεία επαφής, αλλά προσωπικά δεν με πειράζει, φεύγει πολύ έυκολα με νερό και σαπούνι.

Αυτά προς το παρόν, μάλλον θα το συνεχίσω με εμβαπτισμό αυτή τη φορά (αφού καθαριστεί και απο-οξειδωθεί).
Χαιρετώ,
/Φώτης