Αποστολέας Θέμα: Επισκευή παλιού Casio  (Αναγνώστηκε 6399 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Giorgos_I

• Legend
  • Γηράσκω ἀεὶ διδασκόμενος
    • Προφίλ
Απ: Επισκευή παλιού Casio
« Απάντηση #15 στις: Οκτώβριος 19, 2019, 12:44:01 μμ »

Αυτά, ελπίζω να σας κάλυψα. Ας ελπίσουμε να είναι και σωστά και να μη μου πάρουν πίσω το πτυχίο  :D

Καλά, σου έδωσαν και πτυχίο ?  ???

Προτείνω να τους το πάς πίσω μόνος σου.  :D :D :D :D

Λοιπόν. Πέρα από την πλάκα, άξιος και ευχαριστώ για την απάντηση, διαβάζω την συλλογιστική σου, ακούγεται ορθή, και δίνει μια εξήγηση στις παρατηρήσεις μου, όπως και σε φαινόμενα που όλοι μπορούν να παρατηρήσουν, και ας μην διαχωρίζουν την μπαταρία από τον .........σκύλο.

Παράδειγμα.

"...........η παλιά μπαταρία συνεχίζει να λειτουργεί, η τάση στα άκρα της φθίνει. Όταν λέμε ότι η μπαταρία «τελείωσε» ή «άδειασε», αυτό που συμβαίνει πραγματικά είναι ότι δεν «αντέχει» το φορτίο, η πτώση τάσης στα άκρα της είναι τόσο μεγάλη που δεν μπορεί να οδηγήσει τα τρανζίστορ στις κατάλληλες περιοχές ορθής πόλωσης..."

Ο καθείς ( ! ), μπορεί να παρατηρήσει ότι τα πρώτα δείγματα μιας μπαταρίας που ετοιμάζεται να .............εγκαταλείψει τις αξιόλογες υπηρεσίες της,  ειναι τα ψηφία στις οθόνες του, που αρχίζουν να εξασθενίζουν, λόγω μη ορθής πόλωσης.

Βασικά για να κάνει κανείς "διάγνωση" ή να έχει σαφή εικόνα, πρέπει να είναι γνώστης του κυκλώματος λειτουργίας. Χωρίς αυτό, μόνον υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε.

πχ, σε όσα έχω ανοιξει, και βάζω φωτο ( αργότερα ) , είναι δύσκολο κανείς να διαχωρίσει τι είναι τι. Και η κλασική όψη ενός πυκνωτή, σωλήνα με δύο ακροδέκτες, εχω την εντύπωση ότι είναι ο κρύσταλος του quartz. Τουλάχιστον, έτσι μου είχαν πεί, υποτίθεται άνθρωποι με γνώση. Αλλά, δεν το ξέρω στα σίγουρα.

Αρα, θεωρητικά, αν ισχύει το ανωτέρω, ο οιοσδήποτε πυκνωτής, αν δεν είναι η "σωλήνα", που είναι και στεγανή υποθέτω, θα πρέπει να είναι στο board, και εκεί δημιουργείται η απορία, αν είναι "υγρού" τύπου.

Αν κάποιος έχει γνώση επι του θέματος, ας εμπλακεί στην ανάλυση.

Συνεχίζω την ερευνητική μου περιέργεα, ως συνήθως, και σε ευχαριστώ και πάλι για την κατάθεση της γνώσης σου.  ;)
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

Του Ξέρξου γράψαντος ''πέμψον τά όπλα'' αντέγραψε, "μολών λαβέ".

The only difference between men and boys is the price of the toys.

• Legend
    • Προφίλ
« Απάντηση #16 στις: Οκτώβριος 19, 2019, 12:54:51 μμ »
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

• Legend
    • Προφίλ
« Απάντηση #17 στις: Οκτώβριος 19, 2019, 12:55:16 μμ »
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

• Legend
    • Προφίλ
« Απάντηση #18 στις: Οκτώβριος 19, 2019, 12:55:50 μμ »
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

• Legend
    • Προφίλ
« Απάντηση #19 στις: Οκτώβριος 19, 2019, 12:56:42 μμ »
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

Αποσυνδεδεμένος george_

• Administrator
  • GWF
  • kk
    • Προφίλ
« Απάντηση #20 στις: Οκτώβριος 19, 2019, 12:58:04 μμ »
Αυτο,τι σχεση εχει?  ::)
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

• Legend
    • Προφίλ
« Απάντηση #21 στις: Οκτώβριος 19, 2019, 13:09:48 μμ »
Αυτο,τι σχεση εχει?  ::)

Παρουσιάζουμε όψεις διαφόρων ρολογιών quartz, όπου φαίνονται βασικά εξαρτήματα, πηνία, αντιστάσεις, κλπ αναγνωρίσιμα,και σε διαφορετικούς κατασκευαστές, και από την αναγνώριση των υπολοίπων να καταλήξουμε.

friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

• Legend
    • Προφίλ
« Απάντηση #22 στις: Οκτώβριος 19, 2019, 13:11:02 μμ »
Οι αναρτήσεις καλύπτουν Casio, Miyota , Eta & Seiko.

Αρκετές για να εντοπίζονται διαφορές.
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

Αποσυνδεδεμένος actus

• Members+
  • Full Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #23 στις: Οκτώβριος 19, 2019, 14:35:56 μμ »

Αυτά, ελπίζω να σας κάλυψα. Ας ελπίσουμε να είναι και σωστά και να μη μου πάρουν πίσω το πτυχίο  :D

Καλά, σου έδωσαν και πτυχίο ?  ???

Προτείνω να τους το πάς πίσω μόνος σου.  :D :D :D :D

Λοιπόν. Πέρα από την πλάκα, άξιος και ευχαριστώ για την απάντηση, διαβάζω την συλλογιστική σου, ακούγεται ορθή, και δίνει μια εξήγηση στις παρατηρήσεις μου, όπως και σε φαινόμενα που όλοι μπορούν να παρατηρήσουν, και ας μην διαχωρίζουν την μπαταρία από τον .........σκύλο.

Παράδειγμα.

"...........η παλιά μπαταρία συνεχίζει να λειτουργεί, η τάση στα άκρα της φθίνει. Όταν λέμε ότι η μπαταρία «τελείωσε» ή «άδειασε», αυτό που συμβαίνει πραγματικά είναι ότι δεν «αντέχει» το φορτίο, η πτώση τάσης στα άκρα της είναι τόσο μεγάλη που δεν μπορεί να οδηγήσει τα τρανζίστορ στις κατάλληλες περιοχές ορθής πόλωσης..."

Ο καθείς ( ! ), μπορεί να παρατηρήσει ότι τα πρώτα δείγματα μιας μπαταρίας που ετοιμάζεται να .............εγκαταλείψει τις αξιόλογες υπηρεσίες της,  ειναι τα ψηφία στις οθόνες του, που αρχίζουν να εξασθενίζουν, λόγω μη ορθής πόλωσης.

Βασικά για να κάνει κανείς "διάγνωση" ή να έχει σαφή εικόνα, πρέπει να είναι γνώστης του κυκλώματος λειτουργίας. Χωρίς αυτό, μόνον υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε.

πχ, σε όσα έχω ανοιξει, και βάζω φωτο ( αργότερα ) , είναι δύσκολο κανείς να διαχωρίσει τι είναι τι. Και η κλασική όψη ενός πυκνωτή, σωλήνα με δύο ακροδέκτες, εχω την εντύπωση ότι είναι ο κρύσταλος του quartz. Τουλάχιστον, έτσι μου είχαν πεί, υποτίθεται άνθρωποι με γνώση. Αλλά, δεν το ξέρω στα σίγουρα.

Αρα, θεωρητικά, αν ισχύει το ανωτέρω, ο οιοσδήποτε πυκνωτής, αν δεν είναι η "σωλήνα", που είναι και στεγανή υποθέτω, θα πρέπει να είναι στο board, και εκεί δημιουργείται η απορία, αν είναι "υγρού" τύπου.

Αν κάποιος έχει γνώση επι του θέματος, ας εμπλακεί στην ανάλυση.

Συνεχίζω την ερευνητική μου περιέργεα, ως συνήθως, και σε ευχαριστώ και πάλι για την κατάθεση της γνώσης σου.  ;)

Έτσι είναι Γιώργο, χωρίς schematics και γνώση των στοιχείων που χρησιμοποιούν, μόνο υποθέσεις.

Όσον αφορά τα κυλινδρικά στοιχεία, έχεις πάλι δίκιο. Οι πυκνωτές σε τέτοιες εφαρμογές είναι συνήθως τύπου SMD, που οπτικά είναι κάτι πολύ μικρά ορθογώνια παραλληλεπίπεδα στοιχεία. Αυτά δεν είναι πάντα ηλεκτρολυτικά, μπορεί να είναι και μη ηλεκτρολυτικά (πχ κεραμικά) οπότε το πρόβλημα να είναι άλλο από αυτό που περιέργαψα.

Στις φωτογραφίες που έβαλες μέσα στον μεταλλικό κύλινδρο βρίσκεται ο κρύσταλλος, όπως σωστά είπες, και το σωληνοειδές πηνίο είναι το stepper motor, που δίνει την κίνηση στο ρολόι.  :)
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

• Legend
    • Προφίλ
« Απάντηση #24 στις: Οκτώβριος 19, 2019, 19:38:09 μμ »
Καλά, κράτα το πτυχίο.  ;)

Με πλήρη αφοσίωση, πίστη στα ιδανικά και ερευνητικό πνεύμα, θα συνεχίσουμε αταλάντευτα την έρευνα, μέχρι την αποκάλυψη των μυστικών που αποκαλυπτόμενα θα ρίξουν φως στα βαθιά σκοτάδια και θα αποδειχθούν σωτήρια για τις πλατιές λαϊκές μάζες.  ::)

Sorry but you are not allowed to view spoiler contents.
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

Αποσυνδεδεμένος blah

• Members+
  • VIP Member
  • GMT+10
    • Προφίλ
« Απάντηση #25 στις: Οκτώβριος 20, 2019, 14:24:37 μμ »
Μετά από κάμποσο διάβασμα στα χνάρια που έδωσε ο actus, είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος. Πραγματικά τα συγκεκριμένα ρολόγια θέλουν AC reset μετά την αλλαγή μπαταρίας. Αυτό επιτυγχάνεται βραχυκυκλώνοντας τον θετικό πόλο της μπαταρίας με το pad AC που βρίσκεται δίπλα από την μία. Ενδιαφέρουσα πληροφορία, το συγκεκριμένο παίρνει δύο μπαταρίες. Και το εν λόγω pad αλλά και οι δυο μπαταρίες φαίνονται στις φωτό παραπάνω. Μέτρησα και τις δύο μπαταρίες και είναι νεκρές. Οπότε ή έχει βραχυκύκλωμα κάπου και τις τρώει ή μου έβαλαν μούφες ή δεν έκαναν AC reset ή ένα συνδυασμό των παραπάνω.

Οπότε παρήγγειλα ένα μάτσο να έχω να δοκιμάζω και επιστρέφω στο συγκεκριμένο με αποτελέσματα σε κανα 2 μερούλες που θα έρθουν. ;D
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος actus

• Members+
  • Full Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #26 στις: Οκτώβριος 20, 2019, 14:28:30 μμ »
Μετά από κάμποσο διάβασμα στα χνάρια που έδωσε ο actus, είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος. Πραγματικά τα συγκεκριμένα ρολόγια θέλουν AC reset μετά την αλλαγή μπαταρίας. Αυτό επιτυγχάνεται βραχυκυκλώνοντας τον θετικό πόλο της μπαταρίας με το pad AC που βρίσκεται δίπλα από την μία. Ενδιαφέρουσα πληροφορία, το συγκεκριμένο παίρνει δύο μπαταρίες. Και το εν λόγω pad αλλά και οι δυο μπαταρίες φαίνονται στις φωτό παραπάνω. Μέτρησα και τις δύο μπαταρίες και είναι νεκρές. Οπότε ή έχει βραχυκύκλωμα κάπου και τις τρώει ή μου έβαλαν μούφες ή δεν έκαναν AC reset ή ένα συνδυασμό των παραπάνω.

Οπότε παρήγγειλα ένα μάτσο να έχω να δοκιμάζω και επιστρέφω στο συγκεκριμένο με αποτελέσματα σε κανα 2 μερούλες που θα έρθουν. ;D

Ωραία! Αναμένουμε για τις εξελίξεις.  :)
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

• Legend
    • Προφίλ
« Απάντηση #27 στις: Οκτώβριος 20, 2019, 22:35:46 μμ »

Οπότε, κάνεις reset με μια μπαταρία, ώστε να επανέλθει θεωρητικά στις εργοστασιακές ρυθμίσεις, και μετά βάζεις άλλη, που θα είναι ατόφια, δεν έχει υποστεί εκροή, αρα έχει πλήρη ισχύ.

Το δικό σου, με τις δύο, χρησιμοποιεί την μία για τα "παρελκόμενα" και μία για το ρολόι. Μπορείς να τις ξεχωρίσεις ? Την πλευρά της ώρας reset-άρεις. Τα υπόλοιπα, έχουν σένσορες. Με προκαθορισμένη μεταβολή εξόδου τάσης. Μην την βραχυκυκλώσεις και τα κάψεις.  :'( :'( :'( :'(

Οπότε, μετά το reset, κάνεις δοκιμή με την νέα, και.............

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ;)
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

Αποσυνδεδεμένος blah

• Members+
  • VIP Member
  • GMT+10
    • Προφίλ
Επισκευή παλιού Casio
« Απάντηση #28 στις: Οκτώβριος 20, 2019, 22:42:00 μμ »
Οπότε, κάνεις reset με μια μπαταρία, ώστε να επανέλθει θεωρητικά στις εργοστασιακές ρυθμίσεις, και μετά βάζεις άλλη, που θα είναι ατόφια, δεν έχει υποστεί εκροή, αρα έχει πλήρη ισχύ.

Το δικό σου, με τις δύο, χρησιμοποιεί την μία για τα "παρελκόμενα" και μία για το ρολόι. Μπορείς να τις ξεχωρίσεις ? Την πλευρά της ώρας reset-άρεις. Τα υπόλοιπα, έχουν σένσορες. Με προκαθορισμένη μεταβολή εξόδου τάσης. Μην την βραχυκυκλώσεις και τα κάψεις.  :'( :'( :'( :'(

Έτσι κατάλαβα κιεγω.
Η μια μπαταρία έχει ένα μονωτικό κάλυμμα, ενώ η άλλη είναι δίπλα στο reset. Οποτε θα κάνω τη δεύτερη.

Και οι δυο ήταν τελείως ψόφιες χθες που τις μέτρησα. Η μια μέτρησε 0 και η άλλη 0.4V. Οποτε θα αλλάξω και τις δυο. Αν δεν ανάψει θα κάνω ρεσετ. Και βλέπουμε.
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

• Legend
    • Προφίλ
« Απάντηση #29 στις: Οκτώβριος 20, 2019, 22:51:13 μμ »

Έτσι κατάλαβα κιεγω.
Η μια μπαταρία έχει ένα μονωτικό κάλυμμα, ενώ η άλλη είναι δίπλα στο reset. Οποτε θα κάνω τη δεύτερη.

Και οι δυο ήταν τελείως ψόφιες χθες που τις μέτρησα. Η μια μέτρησε 0 και η άλλη 0.4V. Οποτε θα αλλάξω και τις δυο. Αν δεν ανάψει θα κάνω ρεσετ. Και βλέπουμε.

Το είδα στην ωραία φωτό.

Πάμε λοιπόν. Για να κάνει reset, θέλει ρεύμα. Και από την στιγμή που βάζεις μπαταρία, κάνει λίγο, να "γεμίσουν" πυκνωτές, αντιστάσεις ( πτώσεις τάσης ) , κλπ. Οπότε, μην βιαστέις, ούτε να πατας το reset, χωρίς μπαταρία.

Αρα, νομίζω, βάζεις μπαταρία, μόλις ανάψουν ενδείξεις, θεωρητικά θα ανάψουν και θα πάλλονται ή θα τρέχουν 1,2 3 4------9, 0, και πάμε πάλι, πάτα το reset.

Θεωρητικά, θα σβήσει κάθε μνήμη, ιστορία, αμαρτία. Και ρυθμίζεις ξανά. ;)

friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.