Αποστολέας Θέμα: Περί συλλογών (ρολογιών και λοιπών παπαρδελιών..)  (Αναγνώστηκε 3352 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος george_

• Administrator
  • GWF
  • kk
    • Προφίλ
Απ: Περί συλλογών (ρολογιών και λοιπών παπαρδελιών..)
« Απάντηση #15 στις: Σεπτέμβριος 10, 2019, 16:55:37 μμ »
Με το ρολόι,χασούρα εχεις
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος Spyoly

• Members+
  • Hero Member
  • Dum Spiro Spero
    • Προφίλ
« Απάντηση #16 στις: Σεπτέμβριος 10, 2019, 17:27:18 μμ »
....IMO , αν αγοραζεις οτιδήποτε για επένδυση,  δεν είσαι συλλέκτης,  επενδυτης είσαι.

Συλλεγεις κάτι που αγαπάς,  σου μιλάει,  σε ικανοποιεί.  Η αγάπη,  δεν πουλιέται.

Ναι αλλά μερικές φορές πουλάς μια παλιά αγάπη (η σε πουλάει ) για μια καινουργια😜
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος oikonikos

• Legend
  • Στο αυριο!
    • Προφίλ
« Απάντηση #17 στις: Σεπτέμβριος 10, 2019, 17:42:51 μμ »
....IMO , αν αγοραζεις οτιδήποτε για επένδυση,  δεν είσαι συλλέκτης,  επενδυτης είσαι.

Συλλεγεις κάτι που αγαπάς,  σου μιλάει,  σε ικανοποιεί.  Η αγάπη,  δεν πουλιέται.

Ναι αλλά μερικές φορές πουλάς μια παλιά αγάπη (η σε πουλάει ) για μια καινουργια😜
Σωστός ο φίλος χαχαχαχα
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Instagram

ουδέν κακόν αμιγές καλού

Αποσυνδεδεμένος gavromitsos

• Jr. Member
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #18 στις: Σεπτέμβριος 10, 2019, 20:44:15 μμ »
Οχι, δεν ειμαι συλλεκτης, κοροιδο ειμαι. :)
Χομπυ, ξε-χομπυ, τα σκας κανονικα. Αν εχεις το χρημα βεβαια διαθεσιμο.
Πολλες αστοχες αγορες, ιδιως σε μικροπραγματα, που γυαλιζαν στο ματι. Παντα ετσι ημουν, απο παιδι. 
Πολλα φτηνορολογακια, τα φορουσα στην δουλεια, εσπαγαν, χαλουσαν, κατεληγαν στα σκουπιδια.
Αργοτερα, τα εσπρωχνα στο αμαξι. Το ταδε καλο τακακι, ζαντολαστιχα, στερεο, αμορτισερ, κλπ.
Μαλακισμενα λεφτα δηλαδη, αφου εκανα την δουλεια μου, ετσι και αλλιως.
Εχω και το ψαρεμα επισης χομπυ, αλλη μεγαλη αγαπη, αλλο εξοδο-αδιεξοδο.
Και να τα καλαμια, τα μηχανακια, πετονιες, νηματα, και τα παρελκομενα αυτων.
Καποια στιγμη, μου κολλησε το spinning. (ακομα το εχω) :D :D 
Εδω μπλεξαμε.
Χαμος στην αγορα, διαβασμα για επιλογες καλαμιου, aktion, μηκος, ποιοτητα υλικων, τιμη, κατασκευαστης, και διαφορες λεπτομερειες.
Βρεθηκα με εξι καλαμια, για διαφορα ψαρια. Και πως θα τα πιασουμε τα ψαρια, μα, με τεχνιτα δολωματα. :D
Χαθηκα σε ενα ωκεανο τεχνιτων, χρωματων, πλευσεων, διαστασεων, αλλα επιαναν ψαρια, αλλα οχι.
Γεμισα κασετινες, και ολο αγοραζα. Δεν ειναι και φτηνα, ενα καλο επωνυμο τεχνιτο, κοστιζει και 20 ευρω σημερα, μεχρι και 35 ορισμενα.
Αυτο το χρωμμα ξεσκιζει σε λουτσους, αυτο το ψαρακι στα λαβρακια, και παει λεγοντας.
Καποια στιγμη, ειχα καμια 200αρια τεχνιτα. Απο αυτα, ζητημα να πηρα ψαρι, με τα 20. Τα αλλα, στολιζουν την κασετινα.
Μπηκα σε μεγαλο τρυπακι, μεχρι που αρχισε η γκρινια απο την γυναικα. :(
Χομπυ το ρολοι, το ψαρεμα, η συντηρηση του αυτοκινητου, αρχισα να μαζευωμαι. Τα εβαλα κατω, δεν προχωραμε καλα ετσι.
Μερικα τεχνιτα τα πουλησα. Οπως και καλαμια. Κρατησα αυτα που αξιζουν. Τα υπολοιπα τα χαρησα.
Χαρησα δυο ρολογια στις αδελφες μου, και ενα σε ανηψιο μου. Τα υπολοιπα 4 που απεμειναν, ειναι και τα τελευταια.
Με πολυ σκεψη, και αυτοκριτικη, πλεον, οτι ειναι απαραιτητο.
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος Nick

• Full Member
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #19 στις: Σεπτέμβριος 10, 2019, 22:11:53 μμ »
Όλα αυτά που ακούστηκαν κάποια στιγμή απασχολούν τους πάντες.
Η ματαιότητα που υπάρχει στο κόσμο και σε ότι κάνουμε.
Να υποθέσω ότι οι προβληματιζόμενοι βρίσκονται σε μία ηλικία
μεταξύ 40 με 50. Κρίση μέσης ηλικίας.
Την περνάω και εγώ αυτή τη στιγμή. Ίσως να είναι αυτό
που με ώθησε να ασχοληθώ με τα ρολόγια.
Έχω καταλήξει στο εξής. Υπάρχω, άρα ασχολούμαι με ότι
μου κάνει κέφι εκείνη τη στιγμή. Το να σταματήσεις να
νοιάζεσαι, να παλεύεις να ασχολείσαι (με οτιδήποτε χαζό
ή σοβαρό) σημαίνει ότι απλά ότι έχει χαθεί η θέληση για ζωή
και απλά περιμένεις το αναπόφευκτο. Είναι μια προσωπική πάλη
με τον εαυτό σου. Λοιπόν μη κατηγορείτε τους εαυτούς σας και
μη βασανίζεστε. Απλά κάντε αυτό που θέλετε και μη μετανοιώνετε
για τίποτα.
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος P.I.T.

• Members+
  • Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #20 στις: Σεπτέμβριος 10, 2019, 23:21:48 μμ »
Είναι πολύ ενδιαφέρον το θέμα και αρκετά βαθύ για να το προσπεράσω με ένα "ωχ δε βαριέσαι".

Οι συλλογές ικανοποιούν το εγώ μας. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο.
Ασφαλώς και εννοείται ότι "αγαπάμε" αυτό που συλλέγουμε.
Αγαπάμε τον σχεδιασμό, την αισθητική, την κουλτούρα, τη διαφορετικότητα, και ασφαλώς το γενικότερο φαίνεσθαι ενός ρολογιού. Αγαπάμε και το κοινωνικό και οικονομικό status symbol ενός αντικειμένου όταν μιλάμε για ρολόγια.
Δεν διαβάζουμε άρθρα ούτε βλέπουμε video με θέμα "Τα Casio των 50€ επτά πρωθυπουργών" ή "Οι CEO προτιμούν SKMEI".

Γενικότερα υπάρχουν και συλλογές που δεν χρειάζονται χιλιάδες ευρώ ή δολλαρίων για να δημιουργηθούν. Δεν είναι εκεί το θέμα μιας κι εμείς εδώ είμαστε watch freaks.

Κι εγώ αισθάνομαι πολλές φορές δέσμιος. Κάποια στιγμή υποχωρούν τα συμπτώματα, άλλοτε φουντώνουν.
Ζω με αυτά... Υπομένω κλπ.

Μόνο παιδιά ήσυχα, να μην ενοχλήσουμε τον διπλανό μας. Σσσσσσςςς! 
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος trelovet

• Sr. Member
    • Προφίλ
    • Η ΝΕΑ ΜΕΓΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ
« Απάντηση #21 στις: Σεπτέμβριος 10, 2019, 23:51:59 μμ »
Τι ακριβώς ορίζεται ως συλλογή ? Ποιά τα κριτήρια? Ο αριθμός , η σπανιότητα, η τιμή αγοράς , τι άλλο ?
Αν έχω 5 Rolex είμαι συλλέκτης ?
30 Swatch ? 50 κινέζικά ?
Εχω συλλογή από 600 διαφημιστικά στυλό που δεν μου έχουν στοιχίσει ούτε μισό ευρώ
Εχω φίλο που συλλέγει πένες MontBlanc (εχει περίπου 30) και έχει πληρώσει μια γκαρσονιέρα γι'αυτές
Η έννοια της συλλογής είναι πολύ συγκεχυμένη
Το πνεύμα του συλλέκτη όμως είναι κοινό , να μαζέψει όσα περισσότερα μπορεί από αυτά που αγαπά
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Γιώργος - ΦΛΩΡΙΝΑ

Αποσυνδεδεμένος vlzetko

• Member
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #22 στις: Σεπτέμβριος 11, 2019, 08:27:44 πμ »
Τι ακριβώς ορίζεται ως συλλογή ? Ποιά τα κριτήρια? Ο αριθμός , η σπανιότητα, η τιμή αγοράς , τι άλλο ?

Ήθελα να ξεκαθαρίσω πως τη λέξη συλλογή την έχω χρησιμοποιήσει στο πρώτο post αλλά και στον τίτλο με την εντελώς ευρεία έννοια:

Παράθεση
συλλογή: η συγκέντρωση πραγμάτων

Όταν ανέφερα πχ ότι εγώ είχα πολλά εφφέ για την ηλεκτρική κιθάρα, αυτό δεν αποτελούσε συλλογή με τη στενή έννοια, αλλά με την ευρεία, μιας και είχα συγκεντρώσει πολλά όμοια "πράγματα".

.........Αγαπάμε και το κοινωνικό και οικονομικό status symbol ενός αντικειμένου όταν μιλάμε για ρολόγια. Δεν διαβάζουμε άρθρα ούτε βλέπουμε video με θέμα "Τα Casio των 50€ επτά πρωθυπουργών" ή "Οι CEO προτιμούν SKMEI".....

Εδω θέλω να κάνω ένα μικρό σχόλιο. To μάρκετινγκ και το status symbol ενός αντικειμένου δεν καθορίζεται απαραίτητα από το κόστος. Να φέρω δύο παραδείγματα με πολύ φτηνά ρολόγια που αγόρασα εγώ:

CASIO F-91-W
--> Είναι το ρολόι των 10-12 ευρώ που θα βρεις σχεδόν σε όλες τις (ευρείες) λίστες με τα ρολόγια που πρέπει να αγοράσει κανείς. Μάλιστα η καταναλωτική μανία γυρω από το συγκεκριμένο αντικείμενο εμπλουτίζεται με νέες "ιδέες" και θα διαβάσιες παντού "όταν τελειώσει η μπαταρία ή όταν κοπεί το λουράκι το πετάς και παίρνεις άλλο".

CASIO DW-5600 --> Ρολόι που επίσεις θα βρεις σε πάρα πολλές λίστες, ακόμα και σε περιπτώσεις που τα υπόλοιπα ρολόγια είναι πανάκριβα. Μαρκετάρεται ως το πιο φτηνό vintage g-shock, ότι πιο κοντά στο πρώτο g-shock (DW-5000) κλπ. Αν το δούμε και ακόμη πιο σφαιρικά, όλα τα g-shock μαρκετάρονται με πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Το brand αυτό είναι συνδεδεμένο με την απόλυτη αντοχή, με στρατιώτες στην έρημο, και δε συμμαζεύεται...

CASIO MDV-106
--> Ρολόι των 50 δολλαρίων που θα το βρεις σε πάρα πολλες αναφορές ως "το ρολόι του Bill Gates". Οι αναφορές αυτές δημιουργούν επίσης συγκεκριμένο κλίμα αγοράς. Για πολύ κόσμο αυτό το ρολόι θα αποκτήσει αξία μόνο και μόνο απ' αυτή την ιοστορία.

SEIKO SKX007 --> Ρολόι των 200 ευρώ για το οποίο θα σου γίνει πλύση εγκεφάλου σε κάθε σημείο του παγκόσμιου "ωρολογιακού" internet ότι πρέπει να το έχεις για πολλούς και διάφορους λόγους.

Ε λοιπόν δε θεωρώ τυχαίο ότι εγώ αγόρασα όλα τα παραπάνω. 

Δε θέλω να κάνω τη συζήτηση πιο συγκεκριμένη και να μιλάμε για συγκεκριμένα ρολόγια. Απλώς με την παραπάνω αναφορά ήθελα να δείξω ότι αυτός ο μηχανισμός που θα μας ωθήσει να ψωνίσουμε είναι ανεξάρτητος και από το πόσα λεφτά έχουμε εν γένει, αλλά και από το πόσο κοστίζει ένα συγκεκριμένο αγαθό.

Τέλος, ήθελα να παραθέσω 2-3 αναφορές γύρω από το πολύ ευρύτερο θέμα της καταναλωσης:

- The men who made us spend --> https://www.imdb.com/title/tt4198540/ (είναι τριλογία: υπάρχουν και τα "...made us fat", "....made use thin")
- The lightbulb conspiracy --> https://www.imdb.com/title/tt1825163/
- The century of the self --> https://www.imdb.com/title/tt0432232/?ref_=nv_sr_1?ref_=nv_sr_1

friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος vlzetko

• Member
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #23 στις: Σεπτέμβριος 11, 2019, 09:15:54 πμ »
....Η έννοια της συλλογής είναι πολύ συγκεχυμένη
Το πνεύμα του συλλέκτη όμως είναι κοινό , να μαζέψει όσα περισσότερα μπορεί από αυτά που αγαπά

Με αφορμή το παραπάνω, και για να ξεφύγουμε και από τα ρολόγια, ήθελα να κάνω αναφορά σε 2 συνήθεις συλλογές όπου αυτό που ο συλλέκτης "αγαπά" είναι κάπως συγκεχυμένο:

- Συλλογές δίσκων βινυλίου

Γνωρίζω πολύ κόσμο που ξοδεύει όλο του περίσσευμα σε δίσκους βινυλίου. Αν τους ρωτήσει κανείς, θα αυτοπροσδιοριστούν οι περισσότεροι ως μουσικόφιλοι. Στην πράξη όμως είναι "δισκόφιλοι", αφού θα σου πουν για την αίσθηση του μεγάλου εξωφύλλου, το πόσο ωραίο είναι να βάζεις το δίσκο στο πικάπ κλπ. και θα σε χλευάσουν που εσύ έδωσες τον οβολό σου στο bandcamp να αγοράσεις το δίσκο ψηφιακά (γιατί δεν αγόρασες κάτι που "πιάνεται¨).

Αν το ψάξει κανεις παραπάνω, θα διαπιστώσει ότι σε μεγάλες συλλογές πολλά βινύλια είναι σφραγισμένα, άλλα δεν τα βάζουν να τα ακούν συχνά για να μην τα φθειρουν κ.ο.κ.

Δεν υπάρχει τίποτε μεμπτό με τα παραπάνω, εκτός από την έλλειψη παραδοχής ότι το ενδιαφέρον δεν είναι μόνο για τη μουσική καθεαυτή αλλά για το αντικείμενο που την περιέχει.

- Συλλογές βιβλίων

Οι κάτοχοι πολλών βιβλίων, συνήθως θα δυσκολευτούν να αποχωριστούν ακόμη και εντελώς αδιάφορα/κακά βιβλία που έτυχε να αγοράσουν.

Θα μπορούσαν να δανειστούν πολλά από αυτά από φίλους ή από βιβλιοθήκες, θα μπορούσαν να αγοράσουν καινούρια και μετά να χαρίσουν/πουλήσουν κλπ.  Θα μπορούσαν να αγοράσουν ένα e-book reader (έχω ίδια άποψη μιας και χρησιμοποιώ μανιωδώς) και να σταματήσουν να χρειάζονται έξτρα χώρο από τα μικρά τους σπίτια κλπ. Δεν το κάνουν όμως. Θα σου πουν για τη μυρωδιά του χαρτιού, για την αίσθηση που έχει ένα βιβλίο όταν το κρατάς στα χέρια σου κλπ.

Και στην περίπτωση αυτή, αυτός που μπορούσε να δανειστεί ένα βιβλίο αλλα προτίμησε να το αγοράσει και να το βάλει στη βιβλιοθήκη του ή αντί να το αγοράσει ψηφιακά το αγόρασε σε παραδοσιακό φορμά, εκτός από την αγάπη του για το διάβασμα, αγαπά και το βιβλίο ως αντικείμενο.

Και πάλι δεν υπάρχει τίποτε μεμπτό με αυτό, απλώς θέλω να τονίσω πως η "αγάπη" για κάτι , όταν μιλάμε για συλλογές, είναι συνήθως μια έννοια κάπως μπερδεμένη.
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions