Να διευκρινίσω ότι με το "
στατικός δείκτης δευτερολέπτων" εννοούσα φυσικά τον μεγάλο δείκτη για τα δευτερόλεπτα του χρονογράφου.
Το υποκαντράν με τα δευτερόλεπτα του ρολογιού δεν μου αφήνει εντύπωση κίνησης γιατί είναι πολύ μικρό με "χαμηλή" γραμμική ταχύτητα. Δεν μου αρέσει επίσης να αφήνω τον χρονογράφο σε λειτουργία γιατί με ενοχλεί "ψυχολογικά", διαστοφή της σχεδιασμένης χρήσης για αισθητικούς λόγους.

Ένας μεγάλος, όμορφος, περίτεχνος δευτερολεπτο-δείκτης, όσο πιο κοντά στο περίγραμμα του dial, με ομαλή, λεία, ατέρμονη κίνηση είναι η πεμπτουσία του μηχανικού ωρολογιού. Ορίζει τον χρόνο, καθώς η ζωή μας κυλά παράλληλα με κάθε χιλιοστό τροχιάς που διαγράφει μία πανάλαφρη μεταλλική ράβδος.
Εξαιτίας αυτής της προτίμησης μου, όσο και αν αγάπησα το Moon απο τις φωτογραφίες, δεν μπόρεσα να το αισθανθώ ζωντανό στο χέρι μου. Όσο και να μου αρέσουν τα μινιμαλιστικά καντραν των Panerai δεν μπορώ να ξεπεράσω την στατικότητα τους. Λατρεύω την κίνηση και όσο όμορφο και αν είναι το ρολόι, όταν αυτή λείπει, εκλείπει και η γοητεία.