Οι ανωτεροι σε ολα , Ναζι ...
Πηγα να ξαναδιαβασω ιστορια διοτι μπερδευτηκα .
Νομιζα οτι η Ελλαδα δεν πολεμησε απεναντι τους , ουτε ηταν υπο ΓερμανοΙταλικοΒουλγαρικη κατοχη.
https://www.ert.gr/ert-arxeio/protomagia-1944-2/
Στάλθηκε από το PRA-LX1 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
Δε τους υπερασπίζομαι, ουτε τους καμαρώνω. Το αντίθετο. Εχω τα "παράσημα" από τον πατέρα μου, που τους πολέμησε, όπως και πολλοί άλλοι.
Εγκλήματα κάνανε οι Γερμανοί, σαν στρατός κατοχής, σε όλα τα μέρη που πήγαν. Παρασυρμένοι από την στέρηση και έναν παλαβό για αρχηγό, έκαναν πολλά.
Εδώ κάνουν οι ποδοσφαιρο-οπαδοί, και μάλιστα σε καιρό ειρήνης και ευδαιμονίας. Φαντάζεται κανείς τα συναισθήματα των ανθρώπων σε καιρό πολέμου ?.
Αλλά, και τα "αντίποινα", δεν τους κατέβαιναν από την γκλάβα, ξαφνικά, το πρωϊ, πριν πιούνε καφέ. Κάποιοι τα προκάλεσαν με τις ενέργειές τους. Και όχι σε πεδία μάχης.
Ιστορικό ντοκιμαντέρ του Γιώργου Τσιώκου, παραγωγής 1998, το οποίο παρουσιάζει το χρονικό της εκτέλεσης διακοσίων κρατουμένων του στρατοπέδου-φυλακών Χαϊδαρίου από τις γερμανικές κατοχικές δυνάμεις την Πρωτομαγιά του ‘44 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Η εκτέλεσή τους έγινε ως αντίποινα για το φόνο υψηλόβαθμου γερμανού αξιωματικού και τριών συνοδών του από το ΕΑΜ.Απλώς, for the good order sake, που λένε στο χωριό μου.

Ο χρόνος που πέρασε, επιτρέπει την αμερόληπτη ανάγνωση, μια και έχει απαλύνει τον πόνο και επουλώσει κάποιες πληγές, ειδικά των ανθρώπων που τα βίωσαν / έχασαν δικούς τους άδικα / έμειναν ορφανικές οικογένειες. Ολοι έχουμε στον κυκλο μας / οικογένειές μας από ένα τουλάχιστον παράδειγμα.

Τα γεγονότα είναι εκεί για να τα μελετάμε και να μας διδάσκουν και τα μαθήματα αυτά, πρέπει να είναι ικανά,
να μας αποτρέπουν από τα ίδια λάθη. Μόνο ένας ανόητος μαθαίνει από τα λάθη του. Ο έξυπνος άνθρωπος μαθαίνει από τα λάθη των άλλων.