Τοσο καιρο ειχα συναγει οτι μια συζητηση σχεδον ΠΑΝΤΑ γυρναει και καταληγει σε:
Α. Seiko και
B. Rolex
Πλεον υπαρχει και η:
C. Battle between hommage fans and purists

Επειδή η SEIKO και η ROLEX, είναι δύο εμβληματικές μάρκες, δύο βασικοί πυλώνες της ωρολογοποιϊας, με πολλές "πρωτιές" στον τομέα, ή πρώτη με φθηνά, "λαϊκά" ρολόγια, αλλά και πρωτοπόρος σε αρκετούς τομείς, η δεύτερη με ακριβά "εργαλεία", έως πρόσφατα, με εξειδικευμένα κομμάτια για ειδικές χρήσεις, πάνω στα οποία έκτισε ιστορία, και με την μέχρι τα μέσα του '70 "πολύτιμη" διάκριση του "πιστοποιημένου χρονόμετρου", ( που δεν την είχαν πολλοί ), απαραίτητου σε κάποιες εφαρμογές ή / και γκλαμουριά, όταν το καλύτερο επόμενο, έχανε τον μπούσουλα, ειδικά σε οριακές συνθήκες. Μετά, η πρώτη έβγαλε τα quartz σε λαϊκή απογευματινή, και τα "χρονόμετρα" φάγανε ...............τα ρουμπίνια στο κεφάλι.
( Εκανε και η δεύτερη την είσοδο στα quartz, αλλά είπεν ο πελάτης " Διατί κκ μου πουλάτε τον αυτόν μηχανισμόν μετα των φθηνών Ιαπωνικών, εις τιμην Ελβετικού "χειροποίητου" μηχανικού ? Επειδή είναι στεγανόν στας 10 ατμοσφαίρας ?. Δεν είναι υπεβολικόν ? "
Και ανέκρουσεν πρύμναν η δεύτερη, γιατί σε λέει "Μας πήραν με τις ντομάτες. Εχουμε πλέον συγκρίσεις. Αν όμως είναι μηχανικο, χειροποίητο, και κάνει και 2 χρόνια να το φτιάξουμε, ε, τι θα πούνε ? " . Και το έκοψαν. )
Η πρώτη, κάνει προσπάθειες να ανέβει κατηγορία, για να αποκομίσει από το γνωστό όνομα, αλλά ΧΩΡΙΣ έξυπνη μαρκετίστικη υποστήριξη, η δεύτερη, διαφημίζοντας "ηρωϊκές και μοναδικές" εφαρμογές.
Η πρώτη, με 100-άδες μοντέλα, σε όλα τα σχήματα και τα χρώματα, η δεύτερη, με τα ίδια βασικά μοντέλα δεκαετιών, αλλά άμα βλέπεις κίτρινο, είναι χρυσός, δεν είναι επίχρυσο της κακιάς συμφοράς.
Η εικόνα αυτή, εικόνα δεκαετιών, δεν αλλάζει εύκολα, από την μία ημέρα στην άλλη.
Πρέπει να "εκλείψει" η γενεά που θεωρούσε τα πρώτα "φθηνά", και να εκπαιδευτούν οι ερχόμενες στο ότι είναι καλά, γερά, γκλαμουράτα, και αξίζουν τα χιλιάρικα που κοστίζουν. Και μετά από χρόνια, αυτό να αποδειχθεί και από τις πωλήσεις "προϊδιόκτητων" και στα σφυριά των δημοπρασιών.
Οι εικόνα της εκάστοτε εταιρίας, παίρνει χρόνο για να κτιστεί. Ειδικά, όταν τα προϊόντα, διαρκούν χρόνια.
Αλλο μάρκετινγκ για ταχέως κινούμενα και προϊόντα που ζουν μερικούς μήνες ή και ελάχιστα χρόνια, άλλο για αυτά, που ζουν 10-ετίες.
Τυχαίο είναι που κάποιες εταιρίες κρατούν το ΙΔΙΟ βασικό σχέδιο για 10-τίες ? Τους πήρε χρόνια να το χτίσουν. Λες να το αλλάξουν μόλις το έμαθε ο κόσμος ?
Αντιθετα, κάποιες άλλες, αλλάζουν σαν τα πουκάμισα, μπάς και πετύχουν το καλό.
Μόνο που οι νέες γενεές, ξέφυγαν από τα δεσμά του καρπορόλογου, και εκεί, υπάρχει πρόβλημα. Ειναι πλέον αξεσουάρ εμφάνισης, και όχι απαραίτητο στην καθημερινή πραγματικότητα. Δεν ρυθμίζουν πλέον την ζωή τους από το καρπορόλογο, αλλά από το χειρουπολογιστή, κοινώς, σύγχρονο κινητό.
Και για να πάρουμε και μια δόση "γκλαμουριάς", ας φορέσουμε, μια στις τόσες και ένα Davosa ( εντός θέματος είμαι

), μια στις τόσες όμως, όχι συνέχεια, στο κάτω-κάτω, δεν δώσαμε και μια περιουσία, άρα πρέπει να το φοράμε συνέχεια, λίγα δώσαμε, αλλά η εικόνα προς τρίτους είναι άλλη .

Ψυχολογία. Βλέπετε την Davosa, να παράγει "αντίγραφα" της SEIKO ? ή οι άλλες ?
Οχι, αντίγραφα της επιθυμητής, και μη ευκόλως οικονομικώς προσβάσιμης δεύτερης κάνουν. Και υπάρχει συγκεκριμένος λόγος.
Και οικονομικός, "σιγά μην δώσω τόσα για ένα ρολόι, που με δεσμεύει. Εγώ θέλω να αλλάζω " ακόμα και από έχοντες, ή "μου αρέσει ρε μάγκες το σχέδιο, αλλά δεν μπορώ να πάρω το αυθεντικό. Πειράζει να πάρω το αντίγραφο, να ευφραίνω το μάτι μου" ?
Και εκεί η διαφοροποίηση. Κάποιος θα το πάρει, και θα το φοράει για να το χαίρεται, και δεν θα το παρουσιάζει για "άλλο", και κάποιος θα το πάρει, και ίσως και από κατασκευαστή, που αντί για ΧΨΖ, στην θέση της μάρκας, θα γράφει ψεύτικα ROLEX.
Εγώ τιμώ, αυτούς που αγοράζουν αυτό που ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΝ, και δεν το παρουσιάζουν ως "άλλο".
Και ξέρουν γιατί το αγοράζουν, και που θα το χρησιμοποιήσουν.
Και εγώ, με 2 "καλά", φοράω και SEIKO, και CITIZEN, και LeCachot, και πλαστικούρα, και SWATCH.
Και μπορώ να απαντήσω στον κάθε "φλούφλη" και το γιατί.
Ειλικρινώς υμέτερος,