Αποστολέας Θέμα: Πότε κάνουμε service στα ρολόγια μας;  (Αναγνώστηκε 22840 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος george_

• Administrator
  • GWF
  • kk
    • Προφίλ
Απ: Πότε κάνουμε service στα ρολόγια μας;
« Απάντηση #15 στις: Σεπτέμβριος 18, 2016, 01:51:59 πμ »
Όταν περάσεις πολλά στάδια, στο τέλος καταλήγεις στο πιο απλό και πρακτικό, έχεις χορτάσει, πιστεύω
Αυτό εχει μεγάλη δόση αλήθειας πιστεύω.
κάποτε, έψαχνα  και εγώ τη χρονομετρία και αγόραζα και vintage και άλλα πολλά, οκ
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Vagelis

• Επισκέπτης
« Απάντηση #16 στις: Σεπτέμβριος 18, 2016, 01:57:41 πμ »
Όταν περάσεις πολλά στάδια, στο τέλος καταλήγεις στο πιο απλό και πρακτικό, έχεις χορτάσει, πιστεύω
Αυτό εχει μεγάλη δόση αλήθειας πιστεύω.
κάποτε, έψαχνα  και εγώ τη χρονομετρία και αγόραζα και vintage και άλλα πολλά, οκ
Δε σημαίνει ότι τώρα εισαι πιο σωστός όμως...
Απλά είσαι διαφορετικός.
Και ο Γιώργος έχει την πλαστικούρα, προσωπικά θα προτιμούσα να μη φοράω τίποτα, δεν είμαι εγώ σωστός ή ο Γιώργος, απλά είμαστε διαφορετικοί...

Το θέμα μας είναι πότε πρέπει να κάνουμε σέρβις όμως, όχι αν πρεπει να παίρνουμε ρολόγια που δε θέλουνε...
Κύριοι να οργανωθουμε... :D
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος george_

• Administrator
  • GWF
  • kk
    • Προφίλ
« Απάντηση #17 στις: Σεπτέμβριος 18, 2016, 02:02:15 πμ »
5-7 χρόνια , ανάλογα με τη χρήση
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος harolagoha

• Master
    • Προφίλ
« Απάντηση #18 στις: Σεπτέμβριος 18, 2016, 08:43:35 πμ »
Ενας παλιος μ´ελεγε γενικοτερα για τα πραγματα οτι "οσο περισσοτερο τα σκαλιζεις τοσο περισσοτερο θα βγαζει βλαβες, αν απαιτηθει καποια αλλαγη θα στο δειξει στην πορεια" ;D
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Παμε μονο Ελβετια...

Αποσυνδεδεμένος eisenberg

• VIP Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #19 στις: Σεπτέμβριος 18, 2016, 11:03:29 πμ »
Σερβις κανω οταν το ρολοι αρχιζει να μην κραταει πλεον την αναμενομενη χρονομετρια ή το συνηθες ρεζερβε του.
Αλλιως δεν παω γυρευοντας.
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

capt-dim

• Επισκέπτης
« Απάντηση #20 στις: Σεπτέμβριος 18, 2016, 11:18:24 πμ »
Ερώτηση στο σέρβις της σεικο ..... Ρε παιδιά έχω ενα premier κινέτικ και πιάσαμε τα 10 χρόνια μήπως Μα το φέρω για σέρβις ....;;;;

Απάντηση απο το σέρβις της σεικο .... Άστο .... όσο δουλεύει και κρατάει χρόνους μην το πειράζεις ....!!!!

Τώρα δεν ξέρω αν έχει να κανει με τον συγκεκριμένο μηχανισμό ....!!!! Η για ολα τα μηχανικά ρολόγια ....!!!!

Η αλήθεια ειναι οτι η απάντηση τους με προβλημάτισε ....!!!!

Αυτη την στιγμή το premier μου ειναι στα 11 χρόνια και χάνει 1 δευτ τον μήνα ....!!!!
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος Giorgos_I

• Legend
  • Γηράσκω ἀεὶ διδασκόμενος
    • Προφίλ
« Απάντηση #21 στις: Σεπτέμβριος 18, 2016, 12:13:49 μμ »
Ετσι σε γενικές γραμμές, όπως τα λέτε. :)

Οσο δουλεύει, δεν το πειράζεις, ειδικά με τους τεχνίτες που τα χειρίζονται.

Αλλά αν βάλουμε την λέξη service στην πραγματική της διάσταση, δηλαδή "συντήρηση", το κεφάλαιο αποκτά άλλη διάσταση.

Υπάρχουν δύο βασικές αρχές συντήρησης, η προγραμματισμένη και η έκτακτη.

Η προγραμματισμένη καθορίζεται από τον κατασκευαστή, και λέει κάθε τόσο, αυστηρά προσδιορισμένα, κάνεις τα ακόλουθα.

Η έκτακτη διαχωρίζεται σε δύο σκέλη,
α. πχ επειδή ο Captain θα πάει με το καράβι του στον Β. Πόλο, το προετοιμάζει για τις εκεί συνθήκες, άρα κάνει μία έκτακτη προετοιμασία ( συντήρηση ), λόγω συνθηκών που αναμένεται να αντιμετωπίσει, και
β. αν πάθει μια βλάβη, σε καποιο μηχανισμό, κάνει μία "συντήρηση" για να επαναφέρει την λειτουργία, στην ουσία επισκευάζει.

Επειδή τα ρολόγια, είναι μηχανισμοί, με άξονες, έδρανα, γρανάζια, μοχλούς, στεγανωτικά, απαιτείται συντήρηση, για την ευρυθμη λειτουργία τους.

Που όταν ΠΑΨΕΙ να είναι εύρυθμη, το πάει ο ιδιοκτήτης για service, ( έτσι μας λέει :) ) αλλά στην ουσία δεν πάει για συντήρηση, για επισκευή πάει.  Για να επαναφέρει την εύρυθμη λειτουργία.

Το πως το εκλαμβάνει αυτό έκαστος εξ ημών και υμών, διαφοροποιείται, ανάλογα με τα βιώματά του και τις προσδοκίες του.

Αν έχει ένα του πατέρα του, ή του παππού του, που το βρήκε μετά από 40 χρόνια και εξακολουθεί να δουλεύει, ( ...δεν αναφέρομαι σε συγκεκριμένο άτομο και περίπτωση στο forum  :)), ισως θεωρεί ότι αυτή είναι η σωστή μέθοδος.

Αν σκοπεύει να πουλήσει ένα κομμάτι του, σχετικά πρόσφατα αγορασμένο στα 3 - 5 -8 χρόνια, σιγά μην ασχοληθεί.

Αν σκοπεύει να το "περάσει" στα παιδιά του, ίσως το δεί πιο σοβαρά.

Ο παράγοντας "κόστος", παίζει και αυτός τον ρόλο του.

Αν η αγορά ήταν στα 100 και η συντήρηση στα άλλα 100 ? Αν χαλάσει το πετάει και παίρνει άλλο.

Αν όμως το κόστος κτήσης και αντικατάστασης είναι 10.000 και η συντήρηση στα 250, το θέμα αλλάζει.

Μετράνε και οι συνθήκες.

Το χρησιμοποιούμε σπίτι-γραφείο και το καθαρίζουμε με το πανάκι 20 φορές την ημέρα, ή βγαίνει στα βουνά, βουτάει στην θάλασσα, το καίει ο ήλιος, κλπ. Τρώει και δυό κτυπήματα, και υφίσταται και τους κραδασμούς από το μηχανάκι ή το χλοοκοπτικό ?

Μετράει και ο τύπος.

Ειναι απλό με μόνο ώρα ? αντε και ημερομηνία ? ή έχει χρονογράφο, τις φάσεις της σελήνης και μηχανικό ξυπνητήρι ?

Αν τα βάλουμε όλα μαζί, και προσπαθήσουμε να καταλήξουμε, είναι προφανές ότι οι μονολεκτικές απαντήσεις, δεν δίνουν την σωστή απάντηση.

Εχετε δεί ρουμπίνι σε πούδρα λόγω έλλειψης λίπανσης ?
Εχετε δεί, μηχανισμό κατεστραμένο από το νερό γιατί δεν αλλάχτηκαν οι τσιμούχες ?
Εχετε δεί, γρανάζια χωρίς δόντια, επειδή κολλήσανε και στο χειροκούρδισμα τα "κούρεψε" ?

Τα ρολόγια μας πάντως, σαν μηχανισμοί ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ, με γρανάζια και άξονες με ελάχιστες ανοχές , θεωρώ ότι ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ έναν καθαρισμό, ( απομάκρυνση παλαιών ξεραμένων λαδιών, σκόνης, υγρασίας, κλπ ), ενός ελέγχου ορθής λειτουργίας, ( φθορά γραναζιών, αξόνων, κλπ ), λίπανσης,  και στεγανοποίησης , κάθε τόσο, προκειμένου να λειτουργούν όπως θα θέλαμε.

Αυτά, αρχικά, σαν τροφή για σκέψη, γιατί ο καθένας προσεγγίζει διαφορετικά το θέμα αυτό.

Σε επόμενη προσέγγιση μπορούμε ίσως να αναλύσουμε πιο βαθιά το θέμα, αλλά ας ακούσουμε πρώτα τις απόψεις στα παραπάνω  ;)

friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

Του Ξέρξου γράψαντος ''πέμψον τά όπλα'' αντέγραψε, "μολών λαβέ".

The only difference between men and boys is the price of the toys.

nicolasg

• Επισκέπτης
« Απάντηση #22 στις: Σεπτέμβριος 18, 2016, 12:29:20 μμ »
Σερβις κανω οταν το ρολοι αρχιζει να μην κραταει πλεον την αναμενομενη χρονομετρια ή το συνηθες ρεζερβε του.
Αλλιως δεν παω γυρευοντας.
+1
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος STF

• Members+
  • VIP Member
  • Vintage Omega Seamaster '69 Calibre 601
    • Προφίλ
« Απάντηση #23 στις: Σεπτέμβριος 18, 2016, 12:40:07 μμ »
Ερώτηση στο σέρβις της σεικο ..... Ρε παιδιά έχω ενα premier κινέτικ και πιάσαμε τα 10 χρόνια μήπως Μα το φέρω για σέρβις ....;;;;

Απάντηση απο το σέρβις της σεικο .... Άστο .... όσο δουλεύει και κρατάει χρόνους μην το πειράζεις ....!!!!

Τώρα δεν ξέρω αν έχει να κανει με τον συγκεκριμένο μηχανισμό ....!!!! Η για ολα τα μηχανικά ρολόγια ....!!!!

Η αλήθεια ειναι οτι η απάντηση τους με προβλημάτισε ....!!!!

Αυτη την στιγμή το premier μου ειναι στα 11 χρόνια και χάνει 1 δευτ τον μήνα ....!!!!

Αν θυμάμαι καλά έχουμε το ίδιο Premier Kinetic Perpetual. Το έχω από το 2006, δηλαδή 10 χρόνια. Αυτά τα 10 χρόνια το φοράω περίπου 2-3 φορές το χρόνο, άλλες φορές για 1-2 μέρες άλλες φορές για κάποιες εβδομάδες. Κάποιες φορές για να το φορέσω περνάνε και 6 μήνες και πάντα μα πάντα θα δουλέψει όπως πρέπει, οι δείκτες θα περιστραφούν και θα έρθουν στη θέση τους και η ώρα είναι πάντα σωστή. Δεν ασχολήθηκα ποτέ με τη χρονομετρία μαζί του σε επίπεδο δευτερολέπτων, το ρολόι ήταν πάντα μια χαρά στην ώρα του.
Είναι σχεδόν μαθηματικά βέβαιο -σε αυτή εδώ τη χώρα που ζούμε- πως αν το πάω για σέρβις δε θα ξαναδουλέψει όπως δουλεύει. Πιστεύω πως οι αντιπροσωπείες -χωρίς να είμαι απόλυτος- δεν παρέχουν ποιοτικό σέρβις και οι ωρολογοποιοί που έχουν γνώσεις και μεράκι είναι ασύμφοροι ως υπάλληλοι για κάποιες αντιπροσωπείες και από άποψη μισθού και από άποψη χρόνου ενασχόλησης και άρα τις εργατοώρες.
Δεν παίρνω όρκο, όμως αυτή είναι η εντύπωση που έχω αποκομίσει και αφορά σχεδόν όλους τους κλάδους. Έχω ζήσει τόσα ώστε σε σχέση με τον εαυτό μου θεωρώ πως δικαιούμαι να υιοθετήσω πλέον αυτήν την άποψη και όσο φθάνουν οι γνώσεις και ο χρόνος μου... ασχολούμαι εγώ με τα αντικείμενα μου.

Το ερώτημα όμως παραμένει, πρέπει ή δεν πρέπει να γίνεται service σε ένα ρολόι καινούριο (ή μη) που είναι σε μεγάλο διάστημα ακινησίας;
Τυπικά ΝΑΙ. Όμως τελικά το ρίσκο είναι μεγαλύτερο...
Προτιμώ να τα έχω φυλαγμένο σε καλό σημείο με σωστή θέση μέσα στη προθήκη τους, να ασχολούμαι μαζί τους και να τα ΜΑΘΩ ΚΑΛΑ. Αραιά και που ρυθμίζω την ώρα και προσπαθώ περισσότερο να αφουγκραστώ -παρά να ακούσω- την κύλιση των κινούμενων μερών, δε βαριέσαι περισσότερο ψυχολογικό είναι, αν δε συμβαίνει κάτι σοβαρό δεν αισθάνεσαι τίποτα!

Από όσο έχω διαβάσει το λάδι που χρησιμοποιείται είναι ποιοτικά ψιλό λάδι γενικής χρήσης όπως αυτό που χρησιμοποιείται στις ραπτομηχανές, σχεδόν απίθανο να στεγνώνει, ιδιαίτερα στο κλειστό περιβάλλον της κάσας του ρολογιού.
Όμως κατ' εμέ προκύπτει ένα νέο ερώτημα: το ρολόι που κάθεται επί μήνες ή έτη ακίνητο αν και σε προσεγμένο περιβάλλον μήπως "στραγγίζει" το λάδι του σε συγκεκριμένους χώρους του μηχανισμού του ρολογιού; Κατά τη γνώμη μου ΝΑΙ.
Τώρα... σε αντίθεση με πολλούς πιστεύω πως αυτός είναι ο λόγος που ΔΕΝ πρέπει το ρολόι να κινείται περιστασιακά με την δικαιολογία της  συντήρησης και αυτό γιατί είτε ένα μήνα το αφήσεις σε ακινησία είτε ένα χρόνο το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, το λάδι κάπου θα "στραγγίσει" και κατά την επαναλειτουργία του κάποια τμήματα του ρολογιού θα δουλέψουν σε ξηρή κατάσταση για τη πρώτη μισή ή και μία ώρα μέχρις ότου η κίνηση των μηχανικών του μερών μεταφέρουν και πάλι το λάδι σε ολόκληρο το μηχανισμό.
Άρα κατά τη γνώμη μου ένα ρολόι που δεν θα φορέσω δεν το θέτω σε λειτουργία, έχοντας σαν αρχή ότι πιστεύω πως το λάδι ΔΕΝ στεγνώνει αλλά πιθανότατα στραγγίζει προσωρινά σε κάποια γωνιά του μηχανισμού αναλόγως της γωνίας που το έχω αποθηκεύσει. Όσο συχνότερα το θέτω σε λειτουργία τόσο συχνότερα το ρολόι θα δουλέψει προσωρινά με ξηρά τμήματα.
Όλα τα παραπάνω είναι θεωρητικά αλλά εγώ έτσι λειτουργώ και όχι μόνο για τα ρολόγια.
« Τελευταία τροποποίηση: Σεπτέμβριος 18, 2016, 12:43:12 μμ από STF »
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος georgefl74

• VIP Member
    • Προφίλ
    • My YouTube reviews
« Απάντηση #24 στις: Σεπτέμβριος 18, 2016, 14:02:10 μμ »
Η πιο καλή συμβουλή που έχω ακούσει από ρολογά ήταν "μην ασχολείσαι, δεν πειράζει". Και τον εκτίμησα από τη δουλειά του στη συνέχεια. Προσπαθώ κάθε αυτόματο να το βάζω να δουλεύει 2-3 μέρες το μήνα χωρίς κούρδισμα που είναι βάρβαρο για ένα μηχανισμο πόσο μάλλον αν είναι και σταματημένος. Οπότε αν δεν θέλω να το πολυφορεσω εκείνες τις μέρες το αφήνω σε winder για λίγο.

Για αυτό εκτίμησα και τα kinetic επειδή τα αυτόματα είναι μπελάς αν έχεις πάνω από 3-4 και τα απλά quartz και τα eco/solar είναι ...υπερβολικά εύκολα. Αν δεν ασχολείσαι και λίγο με ένα ρολόι είναι σαν να κάνεις συλλογή από γραμματόσημα. Κάνει και ωραία φασαρία ο ρότορας.

friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

gavromitsos

• Επισκέπτης
« Απάντηση #25 στις: Σεπτέμβριος 18, 2016, 14:59:46 μμ »
Οταν εχεις ενα καλο, και ακριβο αυτοματο, δεν αποφευγεις το service..
Στα πιο οικονομικα, τυπου seiko 5 ας"πουμε, αντε να το αναβαλουμε. Για ποσο ομως?
Και οταν στεγνωνουν-στραγγιζουν τα λιπαντικα του? Οταν δουλεψει στεγνο, δεν θα εχει φθορες σημαντικες?
Υστερα, θα βρεις αντ/κα, να τα αντικαταστησεις??   Και πες οτι υπαρχουν, ποιον τεχνιτη θα εμπιστευτεις?
Πολλα τα ερωτηματα, και σε καιρους οικονομικα δυσκολους, υπολογιζεις τα παντα.
Το omega μου, θελει σιγουρα service. Αν παει στην εδω αντ/πεια, δεν εχω εμπιστοσυνη. Εχω ακρη, να το στειλω Ελβετια.
Το οτι θα με σκισουν ομως οι Ελβετοι, αυτο ειναι δεδομενο. Η το παραταω λοιπον ετσι, χωρις service, η τα πληρωνω κανονικα.
Πουλημα ισως??? θα φυγει τσαμπα.
Η λυση solar, η eco drive, μου ακουγετε καλυτερη τελικα.
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος STF

• Members+
  • VIP Member
  • Vintage Omega Seamaster '69 Calibre 601
    • Προφίλ
« Απάντηση #26 στις: Σεπτέμβριος 18, 2016, 15:20:53 μμ »
Έχω:

α) Κουρδιστό
β) Αυτόματο
γ) Kinetic
δ) Eco drive
ε) Quartz

Με την ίδια σειρά είναι η σημαντικότητα τους στο μυαλό μου.

Μακάρι να είχα το χρόνο και θα αποκτούσα και σήμερα τις γνώσεις του ωρολογοποιού για να ασχολούμαι εγώ με τα ρολόγια μου.
Γιατί για εμένα, πέρα από την απόκτηση τους είναι όμορφο να ασχολείσαι με το μηχανικό κομμάτι των ρολογιών, και δεν εννοώ να αλλάζω μπαταρίες σε quartz.
« Τελευταία τροποποίηση: Σεπτέμβριος 18, 2016, 15:22:37 μμ από STF »
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος eisenberg

• VIP Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #27 στις: Σεπτέμβριος 18, 2016, 15:31:16 μμ »
Ένας βετεράνος ορολογοποιος στο κέντρο της Αθηνας, απο τους καλύτερους στην εποχή του,μου είχε πει σε μια κουβέντα μας:
" Οι μηχανιςμοι απο δυο μονο πράγματα κινδυνεύουν,απο το νερό κι απο τον κακό τεχνίτη ".

Sent from my iPad using Tapatalk
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος misterK

• Full Member
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #28 στις: Σεπτέμβριος 18, 2016, 15:43:18 μμ »
α. πχ επειδή ο Captain θα πάει με το καράβι του στον Β. Πόλο, το προετοιμάζει για τις εκεί συνθήκες, άρα κάνει μία έκτακτη προετοιμασία ( συντήρηση ), λόγω συνθηκών που αναμένεται να αντιμετωπίσει

Εγώ πάντως αν πήγαινα για B.Πόλο δε θα έκανα ΈΚΤΑΚΤΟ σέρβις.. Να μου το σφάξει, ο άμπαλος ο τεχνίτης, το ρολόι και να ξεμείνω...?  :P :P :D :D :D

Στο σοβαρό τώρα.. Θεωρητικά ακόμα και αυτό το σέρβις θα πρέπει να γίνει κανένα μήνα πιο νωρίς να ελέγξεις ότι λειτουργεί σωστά...

------------

Στο γενικότερο ερώτημα... +1 @eisenberg.

Από κινητό μέχρι αμάξι, αν ξεκινήσεις τα service... Πάει τέλειωσε η ξεγνοιασιά...
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Η υπερανάλυση κοστίζει.

Αποσυνδεδεμένος Giorgos_I

• Legend
  • Γηράσκω ἀεὶ διδασκόμενος
    • Προφίλ
« Απάντηση #29 στις: Σεπτέμβριος 18, 2016, 15:57:44 μμ »

Η έκτακτη διαχωρίζεται σε δύο σκέλη,
α. πχ επειδή ο Captain θα πάει με το καράβι του στον Β. Πόλο, το προετοιμάζει για τις εκεί συνθήκες, άρα κάνει μία έκτακτη προετοιμασία ( συντήρηση ), λόγω συνθηκών που αναμένεται να αντιμετωπίσει, και

Διευκρίνηση . Δεν αναφέρομαι στον Captain σαν φυσικό πρόσωπο και στα ρολόγια του. Αναφέρομαι στον Captain σαν ΙΔΙΟΤΗΤΑ, και λόγω επαγγελματικής ιδιότητος σαν ΥΠΕΥΘΥΝΟ για το καράβι που διοικεί, την ασφάλειά του, την ασφάλεια του προσωπικού και της διεθνούς ναυσιπλοϊας.

Αν το διαβάσει κανείς, βλέπει ότι " θα πάει με το καράβι του στον Β. Πόλο,το προετοιμάζει για τις εκεί συνθήκες," το καράβι, όχι τα ρολόγια του.

Ηταν ένα παράδειγμα, ( ελπίζω όχι ατυχές ), επειδή ξέρουμε την ιδιότητά του και την ευθύνη ΚΑΘΕ πλοιάρχου για την ορθή λειτουργία ΟΛΟΥ του σκάφους. Ελπίζω να είναι ξεκάθαρο, και ας μου συγχωρήσει ο φίλος Δημήτρης την χρήση του επαγγελματικού του τίτλου, της ιδιότητος του πλοιάρχου δηλαδή, στο παράδειγμα, αλλά η αξιοσύνη και η σκληρή εργασία αυτών των ανθρώπων για να αντιμετωπίζουν όλες τις δυσκολίες ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ, έχουν κρατήσει την Ελληνική ναυτιλία στην πρώτη θέση. Και είμαστε υπερήφανοι για αυτούς.
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

Του Ξέρξου γράψαντος ''πέμψον τά όπλα'' αντέγραψε, "μολών λαβέ".

The only difference between men and boys is the price of the toys.