Φίλε Elio,εκτός ότι πιστεύω αυτό που λές και αναρωτιέσαι(και θα ακολουθήσει σύντομα τέστ 1000αριού ρολογιού)εγώ βάζω και μία άλλη(
πολύ σημαντική για μένα!)παράμετρο στο τραπέζι.
Κάτι που σχεδόν κανένας μας δεν αναρωτιέται(εκτός από αυτούς που έχουν ιδία εμπειρία με το σπόρ)είναι το εξής:
200m,300,600,1000m στεγανώτητας αλλά για πόσο?Για απεριόριστο χρόνο ή για συγκεκριμένο και αν ναί πόσος είναι αυτός.
Αναλυτικότερα,
κάπου υπάρχουν κάποιες λίστες όπου αναφέρονται οι προδιαγραφές σε σχέση με τα μέτρα.
Για παράδειγμα(τυχαίο και εικονικό)αν ένα ρολόι είναι 300άρι σου λέει ότι αντέχει στα 50m για τρείς ώρες,στα 150m είκοσι λεπτά και στο όριο του τα 300m 3:45 λεπτά.
Αντίστοιχα λοιπόν ένα 1000άρι ρολόι αναλογικά μπορεί να αντέχει στα 50m(που είναι ένα πολύ νορμάλ βάθος για κάποιον που ασχολείται σοβαρά με τις καταδύσεις) 4 ώρες.
Το θέμα είναι αντέχει?
Άλλο σημαντικό θέμα είναι το πώς οι εταιρείες τεστάρουν τα ρολόγια τους.Αν το βάλουν στο εργαστήριο μέσα στην καμπάνα στο νεράκι της βρύσης δεν μου λέει τίποτα και ας το αφήσουν 10 μέρες.
Το αλμυρό νερό(κοινώς θαλασσινό) εκτός από το διαφορετικό ποσοστό αλατιού που έχει από θάλασσα σε θάλασσα,έχει διαφορετικό Ph σε κάποια μέρη υπάρχει ακόμα και μηδαμινό αλλά υπολογίσιμο φορτίο,ανάλογα το βάθος και τα ρεύματα διαφορετική θερμοκρασία,διαφορετικά ποσοστά οξυγόνου και άλλα πολλά.
Όλοι αυτόι οι παράγοντες έχουν μεγάλη σημασία στην πίεση που ασκείται(και με τι τρόπο) σε ένα βυθισμένο αντικείμενο.
Γαι παράδειγμα θα αναφέρω το εξής:
Γενικά η Μεσόγειος θάλασσα(σε όλο τα εύρος της γενικότερα)στα 50m βάθος έχει περίπου 0,5atm λιγότερο απ'ότι τα 50m στην Ερυθρά και ούτω καθ'εξής.
Για να συνοψίσω λοιπόν το σκεπτικό μου,πιστεύω ότι οι εταιρείες δεν μας πλασάρουν φύκια για μεταξωτές κορδέλες επίτηδες,αλλά γιατί δεν έχουν ιδέα όλα τα παραπάνω και το έχουν απλοποιήσει το όλο θέμα νομίζοντας ότι και οι καταναλωτές δεν έχουν ιδέα.
Θέλω να πώ ότι δεν το κάνουν από δόλο αλλά από άγνοια.
Αυτό ισχύει βέβαι αγια τις μη αμιγώς κατασκευάστριες καταδυτικών ρολογιών.
Από αυτές περιμένω κάτι καλύτερο και έγκριτο.
Σύντομα θα κάνω τα τέστ μου(
τα οποία και θα κοινοποιήσω) με προδιαγραφές,video, και αληθινές μη ελεγχόμενες συνθήκες και θα δούμε τότε πόσα απίδια πιάνει ο σάκκος.
Υ.Γ. όσο έγραφα το μηνυμά μου γράφτηκαν και άλλα τα οποία και διάβασα πρίν δημοσιεύσω το δικό μου.
Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω σε αμφότερους την μανία τους με την Rolex."
"Πέταξε η μύγα?" κάπου εκεί θα είναι και η Rolex.Μιλάμε θα με κάνετε να πάω να πάρω Rolex που δεν τα γουστάρω κιόλας και να το τρελλάνω στα τέστ!!!!!
Αν τα περάσει,δημοσίως μετά φανφάρων και κανονιοβολισμών θα ταχθώ υπέρμαχός της και αποκλειστικός συλλέκτης!!
Μέχρι τότε όμως μην το κουράζουμε please