...και εγώ δεν το σχολίασα, γιατί θα ήμουν πολύ καυστικός και ίσως και απρεπής.

...και ακόμα μία φορά, θα ήμουν

Αλλά, μια και το ανέφερε ο Στέφανος, θα τα πώ ΚΑΙ εγώ !
Δεν πήγαν οι "άχρηστοι" μετανάστες. Πήγαν όσοι ήταν από περιοχές, που το να ζήσεις ήταν αδύνατο. ή τους είχε χαρακτηρίσει το τότε κράτος "ανεπιθύμητους" και αδυνατούσαν να εργαστούν οπουδήποτε.
Και οι περισσότεροι από αυτούς διέπρεψαν, έκαναν οικογένειες, μόρφωσαν παιδιά, έστειλαν συνάλλαγμα και στήριξαν την Ελλάδα και την ανοικοδόμησή της στην περίοδο που η φτώχεια και ο αγώνας για την επιβίωση ήταν αγωνιώδης.
Οπότε, λίγος σεβασμός, στους ανθρώπους που δούλεψαν σε απάνθρωπες συνθήκες, στις βιομηχανίες και στα ορυχεία, χωρίς να ξέρουν την γλώσσα, μακριά από τις οικογένειές τους, τα παιδιά τους, τους φίλους, δεν θα έβλαπτε.
Ο Καζαντζίδης, και κάποιοι άλλοι, πχ Μοσχολιού, που μου έρχονται πρόχειρα στον νου, κλπ. τραγούδησαν ( θρηνικού περιεχομένου ) τραγούδια, περιγράφοντας τον πόνο και τις συνθήκες που αντιμετώπιζαν οι μετανάστες.
Υποθέτω, πως όλες οι οικογένειες έχουν κάποιους που "έφυγαν", προσπαθώντας να βιοποριστούν, και κάποιοι από αυτούς, δεν κατάφεραν να γυρίσουν πίσω. Γιατί τους "πρόλαβε" η ζωή.
Και υπάρχουν ακόμη οι απόγονοι, δεύτερης και τρίτης γενιάς, που πλέον, ΔΕΝ έρχονται, μια και οι δεσμοί, χαλάρωσαν, ή εξέλιπαν.
Και τι κατάφερε το κράτος ? Να στερήσει από το δυναμικό του, την παρουσία / την εργασία / την προσφορά, αυτών των ανθρώπων και των παιδιών / εγγονών τους. Αλλού πλέον ζούν, αλλου εργάζονται, και συμμετέχουν στην ανάπτυξη / πρόοδο άλλων χωρών.
Και το χειρότερο !
Και οι σημερινοί, κάνουν ΑΚΡΙΒΩΣ το ίδιο ! Εξαναγκάζουν με τις λάθος πολιτικές που ακολουθούν, τα παραγωγικά άτομα να μεταναστεύσουν. Και στερούν το παραγωγικό ανθρώπινο δυναμικό από την χώρα, και κατα συνέπεια και τα παιδιά τους, τα εγγόνια τους, κλπ εις το μέλλον.
Φίλε nikonian, και αυτοί που "φεύγουν" τώρα, είναι και αυτοί οι μη ικανοί "ούτε για να γυαλίζουν παπούτσια" ?