Στράτο καλημέρα,
Απ' ό,τι καταλαβαίνω (πρωί-πρωί...), το χαρακτήρισες "φοβερά παράλογο" εννοώντας ότι το ρολόι φορολογείται για 2η φορά.
Εγώ όμως δεν αναφέρθηκα στην αξία του ρολογιού, αλλά στο ΦΠΑ της αξίας της παροχής μιας υπηρεσίας (επισκευή ρολογιού)!
Αυτή πληρώνεται από τον τελικό αποδέκτη της, δηλ. στο παραπάνω παράδειγμα, από εμένα, στην Ελλάδα. Άσε που πολλές χώρες
δεν έχουν καν ΦΠΑ... Τι γίνεται τότε...;
Το σωστό είναι το εξής: Αγοράζεται ένα προϊόν (ή μια υπηρεσία) από μια χώρα (μιλάμε πάντα για χώρες εκτός ΕΕ), αφαιρείται ο ΦΠΑ
(αν υπάρχει) και ο παραλήπτης πληρώνει ΦΠΑ στη χώρα του. Μου συμβαίνει στις αγορές ρολογιών από την Ιαπωνία (Rakuten κλπ.),
όπου ο πωλητής αφαιρεί το ΦΠΑ πριν με χρεώσει (βέβαια εκεί είναι πολύ λίγο, 5% αν θυμάμαι καλά), και εδώ... τη σκαπουλάρω!
Υπενθυμίζω ότι, φορολογικά, πώληση αγαθού και παροχή υπηρεσίας είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα.
Ούτε κι εγώ γνωρίζω το συμβάν (και αν όντως έγινε), όμως αν δεν τον πίστευαν θα τους έδειχνε παραστατικά (αρχικής αγοράς,
αποστολής κλπ.) και θα δικαιωνόταν, οπότε πιθανότατα πλήρωσε αυτό: ΦΠΑ για την επισκευή.
@nicholas.d
Δεν πληρώνουμε γιατί έχουμε τελωνεία-καφενεία, όχι γιατί δεν πρέπει να πληρώσουμε. Άστο...
Πω πω, που τη βρήκα την όρεξη πρωί-πρωί... Πάω να πιω καφέ...

-Θ.