Mια που οπως ειδατε, κι ενδεχομενως απο κει αναζωπυροθηκε αυτο το διαχρονικο και παντα ενδιαφερον -καιτοι ευφλεκτο versus (οπως καθε versus που περιλαμβανει τη ρολεξ αλλωστε

) , να πω και γω τη γνωμη/ σκεπτικο μου :
Αυτο θελει βεβαια μια αναλυση σε επιμερους κομματια που συνθετουν τη συνολικη αξια του καθε ρολογιου. Το ποσο και με ποιο τροπο το καθενα συμβαλλει σε αυτη, ειναι ως επι το πλειστον υποκειμενικο κι ο καθενας το ζυγιζει διαφορετικα. Μπορει καποια απ αυτα να του ναι αδιαφορα η να εχει και αλλα κριτηρια, οποτε μιλαμε για καθαρα υποκειμενικη αξιολογηση αυτων.
Παμε στο πρωτο αυλο κομματι, το brand, prestige, heritage.
Kαιτοι μη απτα, εθελοτυφλουμε νομιζω αν θεωρουμε οτι δεν παιζουν κανενα ρολο. Ειτε υποσυνειδητα, ειτε για μερικους εχουν και πρωταγωνιστικο ρολο στην αποφαση τους.
Οσον αφορα το heritage, μιλαμε για τα 2 ιστορικοτερα ισως diver με τεραστια συμβολη στην εξελιξη της τοτε μικρης δημοτικοτητας του ειδους και της απαραιτητης συμβολης της σε κυριως υποθαλασσια επιτευγματα και πολεμικες επιχειρησεις. Και μπορει η ιστορια της ΒΡ να διακοπηκε και πλεον να ανηκει σε γκρουπ, δεν παυει να ειναι μερος ομως της κληρονομιας αυτης της μαρκας.
Οσον αφορα το κυρος και τη μαρκα, ειναι ενα δικοπο μαχαιρι. Σαφως στην ευρεια μαζα, ειναι παιγνωστη η ρολεξ, ενω η ΒΡ δεν ξερουν καν πως γραφεται. Αυτο βοηθαει τρελα σε πωλησεις, brand name κτλ την ιδια τη ρολεξ, ενω ο κατοχος του ρολογιου αποκτα για τον περισσοτερο κοσμο ενα στατους. Γι αυτο κιολας πολλοι μη γνωστες την προτιμουν. Εχει ομως και μια τεραστια ιστορια και συνεπη ποιοτητα που κανει και τους ωρολογοφιλους να ορκιζονται γι αυτη. Πολλοι ομως δε θελουν να φοραν ενα τοσο " κοινο" ρολοι , η να φορεσουν ενα ρολοι που αυτοματα και αθελα τους μπορει να τους συνταξει με καθε λογης ασχετο με το χομπι, ψωνιο, τηλεπαρουσιαστρια κτλ που τα φορανε κατα κορον. Δηλδη, εχει πεσει θυμα της ιδιας της της επιτυχιας σε αυτο. Βεβαια ειναι απειροελαχιστη απωλεια για την εταιρεια, που πουλαει κατα εκατονταδες χιλιαδες και δεν τη νοιαζουν μερικοι φορουμιακοι ελιτιστες. Εμεις ομως που το βλεπουμε ως ωρολογοφιλοι, ξερουμε οτι πολλους συνφορουμιτες μας τους απωθει αυτη η κοινοτυπια, οι πολλες ρεπλικες, το ενιοτε αρνητικο στατους κτλ.
Απ την αλλη η ΒΡ ειναι το ρολοι που θα δωσεις 10.000 και πλην ελαχιστων δε θα το παρει ποτε κανεις χαμπαρι. Αν θες οντως να δουν οτι εχεις ακριβο ρολοι, η θα το πεις ο ιδιος, η θα..."χαιδευεις" επιδεικτικα τα μαλλια σου μεχρι να πιασει η παρεα το υπονοουμενο

Ομως αν καποιος ξερει απο ρολογια, αυτοματως θα το προσεξει και σιγουρα θα θελησει να το δει, γιατι ισως ΦΦ να μην εχει ξαναδει ποτε στη ζωη του, εν αντιθεσει με ενα σαμπ. Και προτιμαω 2 φορες το χρονο (+ τα φορουμο-μιτινγκ) να με ρωτησει ενας τυπος " Α, εχεις το ΦΦ? Να το δω? " γιατι ξερει απο ρολογια και θα κανουμε μια ωραια κουβεντα, παρα μερα παρα μερα να με ρωταν " Α, εχεις ρολεξ? " και μετα " ειναι αυθεντικο? ποσο κανει? τι δουλεια κανεις". Για να μην παρεξηξηθω, να πω οτι την ιδια εκτιμηση εχω σαν ωρολογοφιλος και στα δυο, αλλα ολοι μας που ασχολουμαστε με το χομπι εχουμε δει τουλαχιστον 10 σαμπ για καθε ΦΦ.
Αυτο το κριτηριο ειναι ξεκαθαρα το πως το βλεπει ο καθενας. Για πολλους, μετραει η αναγνωρισιμοτητα, οχι μονο γιατι ειναι ψωνια/ θελουν να εντυπωσιασουν γκομενα (η και αυτο αμα τους βγαινει, εγω πασο

), αλλα ισως γιατι στο χωρο εργασιας τους, σε κοινωνικους κυκλους κτλ μπορει να τους δωσει αυτο το μικρο πουσαρισμα, που μπορει να εχει σημασια επαγγελματικα. (πχ σε business περιβαλλοντα, ενας δικηγορος, ενας μεσιτης, ενας μεγαλοπωλητης). Επιφανειακο θα μου πεις κριτηριο, αλλα ξερουμε οτι ενιοτε ισχυει.
Για μενα ενω μετραει λιγο το heritage, το ιματζ μου ναι αδιαφορο. Οποτε αυτη η ομαδα κριτηριων μου ναι αδιαφορη. Εαν επρεπε να υπερισχυσει καποιο, θα ταν το ΒΡ, κυριως γιατι εξω δεν το χω δει πουθενα , ειναι πιο ιδιαιτερο κομματι. Αλλα ειναι σχεδον 50-50 αυτη η κατηγορια.
Οσον αφορα ενα ακομη αυλο κομματι, το αισθητικο :
Το ρολεξ ειναι ενα εξαιρετικο -ισως το καλυτερο- all around ρολοι της εποχης μας. Το φορας με βερμουδα, το φορας και με κοστουμι και ειναι και στα δυο ταιριαστο. Ειναι σκληρο, ανθεκτικο, κραταει ωρα, και συμμαζεμενο μεγεθος (κυριως στα παλιοτερα μοντελα, η καινουρια super case δε μ αρεσει τοσο)
Το ΒΡ, εστω κι αν φοριεται μικροτερο, δεν παυει να ναι ενα 45ρι ρολοι με ξεκαθαρο tool diver look, παρα τις πινελιες ΥΩ (σ αυτο αναφορα αργοτερα). Οποτε για πολλους εκ των πραγματων δεν κανει στον καρπο τους, ενω μπορει να κουρασει κιολας. Και φυσικα, εχει ξεκαθαρα σπορ προσανατολισμο, αν ειναι να το βαλεις με κοστουμι, παιζει να το δεσεις πανω απ το σακακι!
Εδω λοιπον εγκειται στο για τι σκοπο το θελει ο καθενας, ποσα/ τι ρολογια εχει στη συλλογη του, πως ντυνεται και φυσικα ποιο του αρεσει κιολας!
Εδω ειναι ο πρωτος τομεας που εχει ξεκαθαρο προβαδισμα
για μενα η ΒΡ. Το βρισκω πιο ομορφο και επειδη δεν ειμαι one watch guy οπως εχετε δει, η ευελιξια του τολεξ με αφηνει αδιαφορο. Αλλο ρολοι θα βαλω με πουκαμισο, αλλο παραλια, αλλο στο ποτο . Εαν ηταν να διαλεξω ενα εκ των δυο για μοναδικο ρολοι, η για πρωτο καλο ρολοι, σιγουρα θα ηταν το ρολεξ. Δεν ειμαι σε αυτη την κατηγορια ομως, οποτε για τον ακριβως αντιθετο λογο προτιμω το ΦΦ. Θελω ενα πιο σπορ ρολοι και -κυριως- εμενα μου αρεσει περισσοτερο.
Παμε τωρα στο καθαρα ωρολογιακο κομματι.
Και τα δυο ειναι ρολογαρες, ασχετως αν μας αρεσουν η οχι. Η ρολεξ , χαρη στα παμπολλα χρονια αδιαλειπτης παραγωγης σχεδον αποκλειστικα σπορ μοντελων, πολλων μαλιστα με κοινα μερη (κασα, μηχανη κτλ) εχει τεσταριστει σε πολυ μεγαλη κλιμακα κι ολοι εχουν να λεν για την αντοχη της. Νομιζω δεν εχει ανταγωνιστη σ αυτο το κομματι, γιατι βγαζοντας σχετικα απλα, ατσαλινα κομματια με λιγες παραλλαγες και σε τεραστια κλιμακα, εχει τελειοποιησει την παραγωγη της. Η ΒΡ μπορει να μην εχει την ιδια φημη εκ των πραγματων, λογω μεγεθους πωλησεων, ποικιλιας μοντελων κτλ αλλα διαβασα αρκετες κριτικες και απο ιδιοκτητες κι οχι μονο reviewers και ειχαν ολοι τα καλυτερα να πουν για την ποιοτητα και την αντοχη του.
Κι ενω κατασκευαστικα μιλαμε για 2 φοβερα ρολογια, η διαφορα της προσεγγισης σε καποιες λιγοτερο πρακτικες λεπτομερειες ειναι φανερη.
*εδω ανοιγω μια σχετικη παρενθεση , μια που εγινε και αναφορα : Η ΒΡ ειναι μια εταιρεια ΥΩ , η Ρολεξ δεν ειναι. Δεν αμφισβητω επ ουδενι τη δυνατοτητα της ρολεξ να γινει εν μια νυκτι κορυφαια κι εκει ΑΝ το επιθυμουσε. Εχει δειξει δειγματα με το sky dweller, μερικα cellini κτλ. Αλλα αυτα ειναι ενα απειροελαχιστο κομματι της εταιρειας κι απ τα λιγοτερο επιτυχημενα. Αλλωστε ειναι τοσο επιτυχημενο επιχειρηματικα το μοντελο της που φυσικα δεν της καιγεται καρφι. Σχετικα μη complicated,ατσαλινα κυριως κομματια, σε τεραστιες ποσοτητες και με ιλιγγιωδη περιθωρια κερδους. Γιατι να το αλλαξει? Εκτος απο ελαχιστες εταιρειες ΥΩ που ο ζαπλουτος ιδιοκτητης τους κανει το κομματι του (νομιζω η Parmigiani ειναι μια τετοια), και καμια Πατεκ, το 95% των ιδιοκτητων ΥΩ θα ανταλλασε την εταιρεια του με τη ρολεξ. Και η ΒΡ αναμεσα τους....
Απο την αλλη, η ΒΡ ειναι μια εταιρεια ΥΩ : Ετος απ το ΦΦ που να απ τα απλα και σπορ μοντελα της (ακομη κι αν ειναι το πιο επιτυχημενο), εχει πληθωρα μοντελων με παμπολλα complications, απιστευτα dials, διαφορετικες κασες και χρηση πολυτιμων μεταλλων σε αυτες, μηχανες λεπτεπιλεπτες και φυσικα σε πολλα της ρολογια γινεται και δουλεια στο χερι και στη συναρμολογηση και στο φινιρισμα.
Η υπαρξη πολλων περιτεχνων complications , το φινιρισμα σε κασες και μηχανες, η χειροποιητη εργασια, τα πολυτιμα μεταλλα, τα dial,οι κασες, ολα αυτα ειναι που κανουν μια εταιρεια ΥΩ. Η ΒΡ τα εχει, η ρολεξ δινει βαρος στο απλο, ατσαλινο σπορ ρολοι. Ειναι ο αδιαμφισβητητος βασιλιας της μεσαιας ας το πουμε ετσι κατηγοριας (και , οπως ειπα ολης της ωρολογοποιιας
επιχειρηματικα) Κερδιζει σε χρημα, υστερει σε ωρολογιακο στατους. Μια απλη διαδικτυακη αναζητηση θα το τεκμηριωσει σιως καλυτερα απο μενα.
Αυτο εχει να κανει ομως με το επιχειρηματικο κομματι κι επειδη ουτε μετοχος, ουτε κληρονομος ειμαι, πισω στη συγκριση μας για τις λεπτομερειες αυτες:
Το ρολεξ ειναι ενα εξαιρετικα φτιαγμενο ρολοι οσον αφορα το λειτουργικο του κομματι ( κασα, μηχανη, μπεζελ, ενα απ τα πιο βολικα μπρασελε της αγορας, τα παντα) αλλα απο κει κι επειτα σχεδον καθολου καλλωπιστικες λεπτομερειες. Σκετη μηχανη, παντελως κενο καπακι, generic finishing σε μπεζελ, κασα, νταιαλ. Ενα αθανατο, ευκολοφορετο, ανετο χρηστικο ρολοι.
Τι καλυτερο κανει τοτε η ΒΡ θα μου πεις? Εστω κι απο λιγο , υπερτερει σχεδον στα παντα κατ εμε.
-Μπεζελ. Ξανα, επειδη μιλαμε για 2 πολυ ποιοτικα ρολογια, εχουν 2 απ τα καλυτερα μπεζελ οσον αφορα την αισθηση. Το ρολεξ εχει κεραμικο, ενω το ΒΡ εχει μπεζελ απο κυρτο ζαφειρι. Οταν βγηκε, ειχε και χρηστικο χαρακτηρα, εναντι των μπεζελ αλουμινιου που ειχαν οι πολοιποι τοτε (που χαρασσουν, ξεβαφουν κτλ). Τωρα με το κεραμικο της ρολεξ, πρακτικα δε νομιζω οτι υπαρχει διαφορα. Οποιος ομως το δει απο κοντα και δεν πει "ουαου" , νομιζω οτι ψευδεται. Ειναι απλα πανεμορφο. Δεν ειναι επιπεδο οπως σε μερικα GS, ειναι κυρτο (δυσκολη και κοστοβορα διαδικασια) και πραγματικα κλεβει την παρασταση.
- Lume. Ξανα , και τα 2 ρολογια παν εξαιρετικα, αλλα το ΒΡ ειναι ....προβολεας το βραδυ, με αρκετα περισσοτερο σε ποσοτητα, λιγο πιο φωτεινο και με τεραστια διαρκεια lume.
- Μηχανη : για το λειτουργικο κομματι τα παμε, οσων αφορα το φινιρισμα δεν τιθεται συγκριση...μια γυμνη μηχανη σε μια πολυ καλα διακοσμημενη μηχανη, με διαφορετικες τεχνικες και τελειωματα . ΚΑι φυσικα ενα εντυπωσιακο 5μερο power reserve!
- το μονο που δεν εχω αποψη ειναι το μπρασελε. Το ρολεξ φημιζεται για την ποιοτητα και ανεση του, που το χω διαπιστωσει. Το ΒΡ , αν και κυκλοφορει και με μπρασελε, η " κλασικη" του βερσιον ειναι με το sailcloth strap. Κι εκει ομως βλεπεις προσοχη στις λεπτομερειες : βιδες αντι για πινς για καλυτερη/ασφαλεστερη εφαρμογη, επενδυση απο rubber στην εσωτερικη μερια για καλυτερη ανεση/ αισθηση. Το μπρασελε δεν το χω δει καν -ποσο μαλλον δοκιμασει- αλλα το sailcloth strap που δοκιμασα χθες ηταν πολυ ανετο.
Συνολικα λοιπον το ΒΡ εχει δωσει προσοχη σε αρκετες λεπτομερειες. Οι πιο πολλες εχουν καθαρα αισθητικο χαρακτηρα ομως καποιες και χρηστικο (lume, βιδες vs pins ). Μπορει να ναι μικρες, ομως κι αυτες προσδιδουν καποια ωρολογιακη αξια. Αλλωστε οταν συγκρινεις 2 πολυ καλα ρολογια κι ενδεχομενως τα 2 καλυτερα diver, οι λεπτομερειες θα κανουν τη διαφορα!
Και παμε στο τελευταιο κομματι, το οικονομικο.
Εδω δεν τιθεται συγκριση *
Το ρολεξ πρεπει να εχει κοντα στα 7-8 retail (διορθωστε με οι ειδικοτεροι) , ενω το BP καπου κοντα στα 14. Σχεδον τα διπλα! Kαι σκεφτεσαι αυτοματα, σιγα μη δωσω τα διπλα για το ΒΡ, δεν τα αξιζει...
Επισης, η ρολεξ ειναι επι δεκαετιες στην κορυφη , ειδικα την περιοδο που διαπιστωνουμε μια τρελα για,τα ατσαλινα ρολογια της...
Μεταχειρισμενα πωλουνται με σημαντικο καπελο , ενω για να τα παρεις, θελει αναμονες σε waitlist, να σαι καλος πελατης, να παρεις μερικα ακριβα και μη δημοφιλη ρολογια πρωτα κ.ο.κ. Παρανοια! Αυτο ομως κανει τα ρολογια της αυτα, κι αρα και το σαμπ εν προκειμενω να κραταει την αξια του και, πολυ συχνα, να την αυξανει.
Απο την αλλη , ξερεις οτι το ΒΡ θα χασει την αξια του εαν ερθει η ωρα του να το πουλησεις.
Αφου εχει αυτη την ξεκαθαρη υπεροχη, προς τι ο αστερισκος λοιπον ? Γιατι μιλαμε και συγκρινουμε με βαση την msrp, αλλα αν δουμε την πραγματικη αξια κτησης τους, αυτη της αγορας, το τοπιο αλλαζει:
Το ρολεξ εαν δεν συντρεχουν αυτοι οι λογοι που ειπαμε ( να χεις μπει στη λιστα πριν μηνες, να εισαι σοι του Καισαρη, η να αγορασεις χρυσα ρολεξ δεκαδων χιλιαδων για να σε "αγαπησει" ο AD) ΔΕΝ μπορεις να το παρεις. Πρεπει να δεις λοιπον στη δευτερευουσα αγορα, οπου ενα ρολεξ σαμπ, καινουριο με χαρτια κτλ, με μια προχειρη ματια παει στο 10ρικο (και παλι διορθωστε με οι περισσοτερο γνωστες).
Απ την αλλη, αν πας για το BP ξερεις οτι με παζαρι κτλ θα το ριξεις τουλαχιστον στα 11-12. Στη δε δευτερευουσα αγορα , πολλακις το συναντας και στο 10ρικο - επισης καινουριο, με χαρτια, εγγυηση κτλ.
Αρα , σε ιδια κατασταση και για τον κοινο αγοραστη , το ρολοι μπορει να το αποκτησει σε ολοκαινουρια κατασταση, στην ιδια τιμη.
Αρα ποιος κερδιζει εδω? Αναλογα τι θελεις.
Εαν δινεις περισσοτερη σημασια στο ωρολογιακο κομματι, ανελυσα παραπανω γιατι το ΒΡ υπερτερει. Αρα, με ιδια η παραπλησια τιμη, παιρνεις more watch for the money που λεμε στο χωριο μου. Μπορει να ναι για αλλους να ναι μικρη η μεγαλη η διαφορα, αναλογα του τι βαρυτητα δινουν στις λεπτομερειες αυτες, ειναι ομως υπαρκτη. Εαν λοιπον το "παντρευτεις" το ρολοι και δεν το πουλησεις, το ΒΡ.
Εαν σε ενδιαφερει και το μεταπωλητικο κομματι, σιγουρα το ρολεξ. Ακομη και με φουσκωμενη τιμη κτησης, οταν ερθει η ωρα να το δωσεις, θα παρεις τα λεφτα σου πισω. Εαν δε, μπορεις να το παρεις στην MSRP, δεν το συζητω! Και μπορει καποιοι να βιαστουν να πουν τα ρολογια ειναι χομπι οχι επενδυση και δεν πρεπει να σκεφτεσαι τη μεταπωλητικη αξια, αλλα θα διαφωνησω. Δεν ξερεις πως στα φερνει η ζωη κι αν θα χρειαστει καποια στιγμη αμεσα χρηματα, και το να χεις 10.000 την επομενη μερα, ειναι ενα ατου. Σιγουρα καποοιος που αγοραζει ενα ρολι τετοιας αξιας καλο θα ταν να χει μεριμνησει πρωτιστως για τα δανεια του, να χει μαξιλαρακι ασφαλειας για μια δυσκολη ωρα κτλ, αλλα αφενος δε λειτουργουμε ολοι ετσι και αφετερου, οπως ξαναπα , δεν ξερεις ποτε πως θα στα φερει η ζωη. Και το σαμπ ειναι μετρητα στο χερι την επομενη μερα.
Σε καθαρα προσωπικο επιπεδο, για μενα υπερτερει και παλι ο πρωτος παραγοντας. Μη εχοντας αλλωστε προσβαση σε ρολεξ σε τιμη λιανικης, δεν τιθεται καν θεμα. Στο κατω κατω μπακουρι ειμαι

, δανεια/νοικια/ υποχρεωσεις δεν εχω , ενω επειδη η δουλεια μου εχει να κανει με εκμεταλλευση ακινητης περιουσιας, υπαρχουν αλλα, επικερδεστερα assets για τη δυσκολη ωρα. Αρα κοιταω μονο το ωρολογιακο και ουχι το επενδυτικο κομματι.
Σορι για το ατελειωτο σεντονι, αλλα η αναλυση ειναι διττη, και "αντικειμενικη" και απ τη δικη μου οπτικη. Σιγουρα οτι προτιμω το ΦΦ με κανει να το βλεπω και πιο ελκυστικο, αλλα προσπαθησα να μαι αντικειμενικος δτο τεχνικο κομματι. Αλλωστε ειμαι σιγουρος οτι πολλοι περισσοτεροι προτιμουν και δικαιως το σαμπ, αλλα αν ειχαμε ολοι τα ιδια γουστα, δε θα χε γουστο το χομπι μας!