Αποστολέας Θέμα: Φαγητο&Ποτο  (Αναγνώστηκε 151294 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος yannisb

• Members+
  • Sr. Member
    • Προφίλ
Απ: Φαγητο&Ποτο
« Απάντηση #1815 στις: Φεβρουάριος 24, 2025, 15:09:35 μμ »
Και λίγη picanha (έξω, όχι δικιά μου) με... Παρμεζάνα

Στάλθηκε από το BLA-L29 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

friendly
2
funny
0
like
3
wow
0
Members reacted friendly:
Georgefosk,sea_dweller,
No reactions
Members reacted like:
mic,Beastaras,sea_dweller,
No reactions

Αποσυνδεδεμένος george_

• Administrator
  • GWF
  • kk
    • Προφίλ
« Απάντηση #1816 στις: Φεβρουάριος 24, 2025, 15:46:50 μμ »
Μαζί σου,αυτό είναι al sangue?
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος Giorgos_I

• Legend
  • Γηράσκω ἀεὶ διδασκόμενος
    • Προφίλ
« Απάντηση #1817 στις: Φεβρουάριος 24, 2025, 18:18:50 μμ »
Και λίγη picanha (έξω, όχι δικιά μου) με... Παρμεζάνα

(Κάντε κλικ εδώ να εμφανιστεί η φωτογραφία.)

Ουτε που το ξέρω  :(

Αλλα, αν το διαλέγεις εσύ, θα είναι καλό !  :)
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

Του Ξέρξου γράψαντος ''πέμψον τά όπλα'' αντέγραψε, "μολών λαβέ".

The only difference between men and boys is the price of the toys.

• Legend
    • Προφίλ
« Απάντηση #1818 στις: Φεβρουάριος 24, 2025, 18:30:33 μμ »
Εγώ είμαι μέγας κρεατοφαγος.
ΑΛΛΑ εξίσου τσακοζω σαλάτες, όσπρια κτλ.
Για τον @Giorgos_I που του αρέσουν και με λέει γκουρμεδιαρη, και μια ωραιότατη φακή σήμερα...
Με συνοδευτικά, σπιτικές ελιές και κρεμμύδι σε λαδοξιδο!

(Κάντε κλικ εδώ να εμφανιστεί η φωτογραφία.)

Το ψωμί δεν περιέλαβες ! ΚΑι η φακή, νερουλή μου φάινεται. Βάλε λιιιιιγο λαδάκι  ;) Και ελπίζω να έχει τουλάχιστον ...............χμμμμμ 5-6 σκελίδες σκόρδο.

Εγώ, τις κάνω μαύρες, χωρίς καρότο κλπ.

Εσαχνα απάξ της εβομάδος στην Αγγλία, για να έχω δεύρτερο πιάτο - σαλατικό, μια εχεί τρώγαμε κυρίως Εγγγλέζικες μ@λ@κίες, αλλά, από την λαχτάρα, τελείωναν σε 2 ημέρες. Μαζί με ρεβύθια, τα καλύτερα φαγητά. Βάλε και φάβα, ταραμοσαλάτα, και παρόμοια, άσε τους άλλους να τρώνε angus.  :D :D :D :D

Ολοι οι σωστοί Κύριοι, τσακίζουν τα ΠΑΝΤΑ !  ;D Και μας φαίνεται στην ...........σιλουέτα
friendly
0
funny
0
like
1
wow
0
No reactions
No reactions
Members reacted like:
sea_dweller,
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

Αποσυνδεδεμένος yannisb

• Members+
  • Sr. Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #1819 στις: Φεβρουάριος 24, 2025, 20:05:37 μμ »
Μαζί σου,αυτό είναι al sangue?

Medium- rare :)
friendly
0
funny
0
like
1
wow
0
No reactions
No reactions
Members reacted like:
george_,
No reactions

Αποσυνδεδεμένος yannisb

• Members+
  • Sr. Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #1820 στις: Φεβρουάριος 24, 2025, 20:10:12 μμ »
Το ψωμί δεν περιέλαβες ! ΚΑι η φακή, νερουλή μου φάινεται. Βάλε λιιιιιγο λαδάκι  ;) Και ελπίζω να έχει τουλάχιστον ...............χμμμμμ 5-6 σκελίδες σκόρδο.

Εγώ, τις κάνω μαύρες, χωρίς καρότο κλπ.

Εσαχνα απάξ της εβομάδος στην Αγγλία, για να έχω δεύρτερο πιάτο - σαλατικό, μια εχεί τρώγαμε κυρίως Εγγγλέζικες μ@λ@κίες, αλλά, από την λαχτάρα, τελείωναν σε 2 ημέρες. Μαζί με ρεβύθια, τα καλύτερα φαγητά. Βάλε και φάβα, ταραμοσαλάτα, και παρόμοια, άσε τους άλλους να τρώνε angus.  :D :D :D :D

Ολοι οι σωστοί Κύριοι, τσακίζουν τα ΠΑΝΤΑ !  ;D Και μας φαίνεται στην ...........σιλουέτα (Κάντε κλικ εδώ να εμφανιστεί η φωτογραφία.)

Mαλλον παραπλανα η φωτο, ισα ισα που ταν πολυ χυλωμενη .
Λαδακι παντα, και στο μαγειρεμα και λιγο φρεσκο απο πανω για το αρωμα (τοπ αγουρελαιο παραγωγης φιλου).

Το ψωμι ειναι αγοραστο, τρωω λιγο, οποτε ειναι απ αυτα που δεν καταπιανομαι γιατι δεν αξιζει ο μπελας για να φαω 2 φετες /3μερο :Ρ ....Ειναι ζυμωτο σικαλεως.
Καροτο, σελερι δινουν μια εξτρα διασταση στη φακη, δοκιμασε το. Εννοειται με μπολικο κρεμμυδι και σκορδο στο μαγειρεμα, αυτα ειναι στανταρακι.   ;D
friendly
0
funny
0
like
2
wow
0
No reactions
No reactions
Members reacted like:
george_,mic,
No reactions

Αποσυνδεδεμένος george_

• Administrator
  • GWF
  • kk
    • Προφίλ
« Απάντηση #1821 στις: Φεβρουάριος 24, 2025, 20:50:57 μμ »
Εσύ ξέρεις  :)
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

• Legend
    • Προφίλ
« Απάντηση #1822 στις: Φεβρουάριος 24, 2025, 21:58:24 μμ »

Mαλλον παραπλανα η φωτο, ισα ισα που ταν πολυ χυλωμενη .
Λαδακι παντα, και στο μαγειρεμα και λιγο φρεσκο απο πανω για το αρωμα (τοπ αγουρελαιο παραγωγης φιλου).

Το ψωμι ειναι αγοραστο, τρωω λιγο, οποτε ειναι απ αυτα που δεν καταπιανομαι γιατι δεν αξιζει ο μπελας για να φαω 2 φετες /3μερο :Ρ ....Ειναι ζυμωτο σικαλεως.
Καροτο, σελερι δινουν μια εξτρα διασταση στη φακη, δοκιμασε το. Εννοειται με μπολικο κρεμμυδι και σκορδο στο μαγειρεμα, αυτα ειναι στανταρακι.   ;D

Κρεμμύδι - σκορδο στο φούλ ! Αλλά βάζω και 3-4 φύλλα δάφνης και ρίγανη. Και λίγο λαδι στο τέλος του βρασμού. Οταν έχω κέφια, ( ....δηλαδή πάντα όταν λείπει η γυναίκα μου  :D :D :D :D :D ), ρίχνω και έναν ζωμό κότας, άντε και έναν λαχανικών  ;)

Και μετά σε μικρή βασίνα οι ακόλουθες επιλογές αν όχι σκλετες.
1. Φακές με ρυζάκι ---> Φακόρυζο.
2. Σπασμένα τσιπς αλάτι και φακές ανάμεικτο.

Ω ρε πράμα !!!!!

@yannisb   
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

Αποσυνδεδεμένος mic

• Sr. Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #1823 στις: Φεβρουάριος 24, 2025, 22:26:53 μμ »
ρίχνω και έναν ζωμό κότας, άντε και έναν λαχανικών  ;)

Ζωμό σε κύβο;

friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Μιχάλης

Αποσυνδεδεμένος george_

• Administrator
  • GWF
  • kk
    • Προφίλ
« Απάντηση #1824 στις: Φεβρουάριος 24, 2025, 22:31:31 μμ »
Μάλλον  ;D
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

• Legend
    • Προφίλ
« Απάντηση #1825 στις: Φεβρουάριος 24, 2025, 23:59:32 μμ »
Ζωμό σε κύβο;

Μιχάλη ναι. Κλασικό κύβο Maggi ή Knorr. Η εξέλιξή τους είναι σε ρευστό ζωμό ( βαζάκι ), αλλά δεν τους έχω δοκιμάσει και δεν τους ξέρω.

Ακολουθώ αρχές της Γαλλικής κουζίνας . Και η Γαλλική κουζίνα έχει ως αρχή τους ζωμούς. Αν έχεις μαγέρικο με πολλές παρασκευές, κάνεις τους δικους σου, αν όχι, χρησιμοποιείς έτοιμους. Ειτε σε κύβους, είτε αυτούς σε βαζάκια.

Αν έχεις μαγέρικο, πχ από τα λαχανικά, κοτόπουλα ή τα κρέατα που ετοιμάζεις, κρατάς ζωμούς, και μετά με άλλες συνθέσεις, πχ καρότο+σέλερυ+κρεμμύδι, τομάτα, πελτέ, κανέλα, κλπ.  κάνεις άλλες σάλτσες.

Οπως χρήση άλλων υλικών, πχ το νερό που βράσανε τα μακαρόνια, δεν το πετάς, αλλά το χρησιμοποιείς για άλλες παρασκευές - σάλτσες, που το άμυλο βοηθάει να δέσουν καλύτερα.

Με τους έτοιμους ζωμούς πρέπει να προσέχεις την αλατότητα. Ελέγχουμε και προσθέτουμε στο τέλος το αλάτι, γιατί οι ζωμοί προσθέτουν αλατότητα, που σε μερικά φαγητά "ακούγεται" ενώ σε άλλα όχι. Οπότε , προσοχή.

Πλέον, πολλά από τα "βοηθητικά", κυκλοφορούν στο εμπόριο. πχ μαρινάδες ή μίγματα μπαχαρικών για μπάρμπεκιου / πανάρισμα και άλλα παρόμοια.

Αλλά κάποιος / κάποια που ανακατεύεται με την μαγειρική, ΙΜΟ, και ανάλογα με την επιθυμητή τελική παρασκευή , ετοιμάζει μόνος / μόνη τα μείγματα για πανάρισμα - μαρινάρισμα - ενίσχυση γεύσης, σύμφωνα με τα γούστα / γεύσεις του.

Οι ασχολολυμενοι εδώ, ας εκφράσουν την άποψή τους. @yannisb τι λές ?  ;)
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

Αποσυνδεδεμένος mic

• Sr. Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #1826 στις: Φεβρουάριος 25, 2025, 01:01:21 πμ »
Γιώργο εγώ από μαγειρική, δεν σκαμπάζω και πολλά. Δεν έχω ταλέντο στο να μαγειρεύω, έχω όμως στο να τρώω.  :D  Μπορώ να καταλάβω αν κάτι είναι νόστιμο και σ' αυτό με βοήθησε πολύ η διακοπή του

καπνίσματος, είκοσι χρόνια τώρα, που όσο κάπνιζα μου είχε επιβάλλει αγευσία και υποσμία. Και η σκέψη, του να χρησιμοποιούμε ζωμούς από προηγούμενες παρασκευές, κρέας, κοτόπουλο, λαχανικά, βράσιμο

μακαρονιών, μου δημιουργεί προσμονή να γευτώ αυτήν την μείξη, που θα νοστιμίζει κατά πολύ και το πιο απλό φαγητό και θα το απογειώνει. Φυσικά ενισχυτικά γεύσης είναι αυτά. Όμως, οι έτοιμοι ζωμοί σε

κύβους, όπως και τα σπασμένα τσιπς αλάτι που λες, μέσα στις φακές, δεν θα διαφωνήσω ότι είναι νόστιμα, αλλά δεν είναι καθόλου υγιεινά. Αυτά είναι τεχνητά ενισχυτικά γεύσης. Ζωμοί σε κύβους, έτοιμες

σούπες, αλλαντικά, έτοιμες σάλτσες, chips, γαριδάκια, crackers, εμπεριέχουν μια ουσία που δημιουργεί εθισμό και λέγεται όξινο γλουταμινικό νάτριο. Την αποφεύγω.  :)

https://www.vforvegan.gr/monosodium-glutamate/
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Μιχάλης

• Legend
    • Προφίλ
« Απάντηση #1827 στις: Φεβρουάριος 25, 2025, 02:19:34 πμ »
Και ενδιαφέρουσα και χρήσιμη η παραπομπή σου. Την διάβασα, και κάποια στιγμή αργότερα, θα την μελετήσω.

Ειναι γεγονός ότι σε κάποια "παρασκευαστήρια" φαγητού, χρησιμοποιούν τέτοια υλικά. Παράδειγμα, πχ το ψητοπωλείο στην περιοχή μου /  delivery, που τα προϊόντα του, και αναφέρομαι στα "αγνά", φιλέτο κοτόπουλο, χοιρινά φιλετάκια κλπ. που είναι αυτά της αγοράς, έχουν άλλη γεύση, είναι ζουμερά και τρυφερά.
Δεν αναφέρομαι στα "σκληρά", κάτι παρασκευές "πολίτικης" κουζίνας ( ειναι Κων/πολίτες ) , που από τα μπαχάρια παίρνεις φωτιά και δεν καταλαβαίνεις γεύση.
Το "ζουμερόν" και "τρυφερόν", σημαίνει μαρινάδα, με διάφορα οξέα που σπάνε τις ίνες, αλλά ταυτόχρονα διαποτίζουν και το υλικό ώστε να συντηρείται και να μην στεγνώνει στην δυνατή φωτιά οπότε το εσωτερικό βράζει, μετά την εξωτερική θωράκιση. Και τα παραγγέλνουμε μερικές φορές, ξέροντας ότι έχουν υποστεί "επαγγελματική" επεξεργασία, που στο σπίτι δεν κάνουμε, όχι γιατί δεν ξέρουμε, αλλά την αποφεύγουμε, όπως πχ να χρησιμοποιούμε μαγειρική σόδα.

Εγώ, πάντα μαγείρευα, φαγητά "επιβίωσης", σε κάποια περίοδο λόγω σχέσης έμαθα και κάποια επαγγελματικά μυστικά, και πλέον, προχωρώ πιο βαθιά έχοντας διαβάσει ( ...και εξακολουθω ) την χημεία / φυσική κάθε υλικου, συμπεριφορά ανα βαθμό θερμοκρασίας, ασφαλείς θερμοκρασίες βρώσης κλπ.
Απέκτησα θερμόμετρα φούρνου, έχω δεί χιλιάδες βίντεο Ελλήνων και ξένων Σεφ, και προσαρμόζω τις προτάσεις τους στα οικογενειακά μας δεδομένα.
πχ τα παιδιά, ξετρελάθηκαν με τις ψαρόσουπες που κανω εγώ, τα συκώτια, τα Κινέζικα ρύζια, και όλα τα "στον ατμό".

Φυσικά, μπροστα στον @yannisb δεν πιάνω μία, τα δικά μου είναι "μαμαδίστικα", γευστικά μεν, αλλά ας το πούμε "καθημερινά". Ενώ του προαναφερθέντος, είναι  ψαγμένα πιάτα καλου εστιατορίου. Εγώ, δεν ξέρω, και δεν ασχολουμαι με τέτοια.

Πάντως, και ένας άσχετος, μπορεί να μάθει βασικά πράγματα αν έχει ενδιαφέρον. Ειναι θέμα ασφαλους διατροφής, που  ο πολύς κόσμος δεν ξερει, και εκτίθεται σε κινδύνους υγείας.

Ας πω ένα παράδειγμα για να μην το αφήνω στον αέρα. Πόσοι ξέρουν ότι ένα φαγητό, δικό μας από χθές, που βάλαμε στο ψυγείο, ή αν έχει μείνει εκτός, για κάποιες ώρες, ΑΠΑΙΤΕΙ συγκεκριμενες θερμοκρασίες αναθέρμανσης προκειμενου να γίνει ασφαλές ?

Πάντως, υπάρχουν πολλά βιδεος, από Κινα, Ιαπωνία, Αραβικές χώρες, Τουρκία, Αζεμπαϊζαν, κλπ που παρακολουθώ για ώρες. Ειδικά με τους Ανατολιτες, που τρώνε βασικά αρνιά + βουτυρα+σάλτσες, πραγματικά απορείς πως δεν παθαίνουν όλοι έμφραγμα !

Και είναι και ο Burak Özdemir Turkish Chef που έχει πλάκα.  :)
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

Αποσυνδεδεμένος yannisb

• Members+
  • Sr. Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #1828 στις: Φεβρουάριος 25, 2025, 03:50:50 πμ »
Η αντικατάσταση του νερού από ζωμό σε πολλές παρασκευές (σούπες, σάλτσες κτλ) είναι μια αλλαγή που κάνει γευστική διαφορά.
Κι εγώ χρησιμοποιώ ως επί το πλείστον κύβους η βαζάκι. Ναι μεν έχει "χημεία", αλλά πλέον και το δεν έχει.... Και πως να το αποφύγεις εκτός κι αν πας σε αρκετά σκληροπυρηνικες καταστάσεις που, θα ομολογήσω, δεν προτίθεμαι.
Έχω φτιάξει αρκετές φορές σπιτικός ζωμους, το να έχεις πεθερό κρεοπωλη βοηθά στο να χεις μπόλικη πρώτη ύλη. ΑΛΛΆ απαιτεί παααααρα πολύ χρόνο (ψήσιμο κόκαλα, πρώτη ήπια βράση με ξαφρισμα, μετά σιγοβρασμα και κατέβασμα-συμπλήρωμα νερού πολλές φορές κτλ) και το ανάλογο κόστος σε ρεύμα κτλ. Αυτό προϋποθέτει η να κάνεις τεράστια παρτίδα και μετά μεριδοποιηση_κατάψυξη η να το κάνεις για κάποια ειδική περίσταση (πχ όταν έκανα ράμεν πρώτη φορά έκανα μονος ζωμό που ναι σημαντικό συστατικό).
Η ύπαρξη κύβου λύνει τα χέρια και κάνει την καθημερινή μαγειρική πιο εύκολη, δοχομενοι ότι έχει κι αυτό τα αντίστοιχα συντηρητικά, τεχνητά αρωματικά κτλ.
Απλά ενώ βασικός κανόνας μαγειρικής είναι τους ζωμους να τους αφήνεις αναλατους για να μπορείς να ρυθμίσεις την αλατοτητα της εκάστοτε συνταγής κατά το δοκούν, οι κύβοι έχουν μπόλικο.
Οπότε όπως είπε και ο προλαλησας μεσιε ζωρζ, αλάτι μετά και με προσοχή.

friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

• Legend
    • Προφίλ
« Απάντηση #1829 στις: Φεβρουάριος 25, 2025, 11:16:26 πμ »
Η αντικατάσταση του νερού από ζωμό σε πολλές παρασκευές (σούπες, σάλτσες κτλ) είναι μια αλλαγή που κάνει γευστική διαφορά.
Κι εγώ χρησιμοποιώ ως επί το πλείστον κύβους η βαζάκι. Ναι μεν έχει "χημεία", αλλά πλέον και το δεν έχει.... Και πως να το αποφύγεις εκτός κι αν πας σε αρκετά σκληροπυρηνικες καταστάσεις που, θα ομολογήσω, δεν προτίθεμαι.
Έχω φτιάξει αρκετές φορές σπιτικός ζωμους, το να έχεις πεθερό κρεοπωλη βοηθά στο να χεις μπόλικη πρώτη ύλη. ΑΛΛΆ απαιτεί παααααρα πολύ χρόνο (ψήσιμο κόκαλα, πρώτη ήπια βράση με ξαφρισμα, μετά σιγοβρασμα και κατέβασμα-συμπλήρωμα νερού πολλές φορές κτλ) και το ανάλογο κόστος σε ρεύμα κτλ. Αυτό προϋποθέτει η να κάνεις τεράστια παρτίδα και μετά μεριδοποιηση_κατάψυξη η να το κάνεις για κάποια ειδική περίσταση (πχ όταν έκανα ράμεν πρώτη φορά έκανα μονος ζωμό που ναι σημαντικό συστατικό).
Η ύπαρξη κύβου λύνει τα χέρια και κάνει την καθημερινή μαγειρική πιο εύκολη, δοχομενοι ότι έχει κι αυτό τα αντίστοιχα συντηρητικά, τεχνητά αρωματικά κτλ.
Απλά ενώ βασικός κανόνας μαγειρικής είναι τους ζωμους να τους αφήνεις αναλατους για να μπορείς να ρυθμίσεις την αλατοτητα της εκάστοτε συνταγής κατά το δοκούν, οι κύβοι έχουν μπόλικο.
Οπότε όπως είπε και ο προλαλησας μεσιε ζωρζ, αλάτι μετά και με προσοχή.

friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.