Αυτο ειναι γεγονος.. Περιβαλλοντικα ειναι οτι χειροτερο μια μικρη ζυθοποια, ειδικα απο την πλευρα της καταναλωσης νερου αν δεν κανω λαθος..
Ιδανικο θα ηταν να μπορουσαν να νοικιαζουν τις εγκαταστασεις των μεγαλων ωστε να εχουμε μεν ποικιλια απο μπυρες (μου αρεσουν παρα πολυ οι μικρες και προσπαθω να τσηρθζω) αλλα να προσεχουμε και το περιβαλλον!
Η τυπική αναλογία ( σε μεγάλες με οικονομίες κλίμακας και καλοσχεδιασμένες - μονωμένες ) είναι 10 λίτρα νερού ανα λίτρο μπύρας. Οι διαδικασίες διαβροχής, ζυθόβρασης, πλύσεων, κλπ απαιτούν πολύυυυυυ νερό. Και όταν βλέπεις "μαγαζιά" σε άνυδρα νησιά πχ των Κυκλάδων, απορείς. Και μετά, όλα τα υπόλοιπα της διαδικασίας, απαιτούν επεξεργασία αποβλήτων, για την απόδοση στον υδροφόρο ορίζοντα νερού που υποστηρίζει ζωή, δηλαδή οξυγονομένου.
Βάλε πλύσεις φιαλών - βαρελιών, αποστειρώσεις, κλπ, και .........κατάλαβες.
Επίσης, ο βρασμός και η ωρίμανση / ψύξη, απαιτεί πολλή ενέργεια, και όταν σε μερικά μέρη, μη διασυνδεδεμένα πέφτει η τάση ( ειδικά το καλοκαίρι με τον τουρισμό και τα A/C ) ή υπάρχουν διακοπές ρεύματος, εκεί γελάς.

Και οι μικρές παραγωγές, δεν εξασφαλίζουν σταθερότητα προϊόντος. Και με ένα βαθμό διαφορά στην απομάστευση, οι ιδιότητες αλλάζουν.
Οι μεγάλες, έχουν πιλοτικά ζυθοβραστήρια όπου δοκιμάζονται οι αποδόσεις πχ βύνης / λυκίσκου, εκχυλισματικές αποδόσεις, κλπ, που μια μικρή, δεν έχει τα μέσα. Λέω εγώ τώρα.
Το φαινόμενο αυτό, παρατηρείται σε χώρες με παράδοση, πχ Γερμανία - Βέλγιο, όπου υπάρχουν πολλά μικρά, αλλά και απολύτως εξειδικευμένα πχ μοναστηριακές, με φρούτα - γεύσεις, κλπ
Δεν είμαι αντίθετος στην ύπαρξη, απλώς, ξέροντας το θέμα, μερικές φορές προβληματίζομαι με την ύπαρξη τόσων πολλών τοπικών, που δεν ξέρω και αν διοικούνται / έχουν συνταγές από πεπειραμένους / σπουδασμένους παραγωγούς.
Και ειδικά στην μπύρα, το θέμα της υγιεινής ( αποστειρώσεις ) είναι βασικό.
Και οι μικρές, δεν δίνουν φασόν παραγωγή στις μεγάλες ( πιο αποδοτικλες / σταθερή ποιότητα ), για να μην χάσουν τις .........συνταγές
Η ημιμάθεια, χειρότερη της αμαθείας.