Περιμένουμε. 
Εκτός από συνθήκες εκπαίδευσης, (εκπαιδευτης-μαθητής), ρευμάτων, χαμηλής ορατότητας, σπήλαια κλπ, εγώ προσωπικά, δεν εχω συναντήσει τέτοια κατάσταση.
Αλλο το "ζευγάρι", που είναι βασική αρχή, και άλλο, ............"είμαστε για δέσιμο".
Με τον @Nick , τα είπαμε και με πμ, οπότε περιμένουμε άλλη μία πληροφορία για την ενημέρωση όλων. 
Καλησπέρα, το μόνο που έμαθα είναι ότι δεσιμο σχοινιού (όχι μεταξύ τους) χρησιμοποιούν μόνο ως οδηγό για κάποια σπήλαια και σε κάποιες περιπτώσεις σε διασώσεις στη θάλασσα μεταξύ του διάσωστη και του διασωθεντα. Όποιος γνωρίζει κάτι άλλο ας μας φωτίσει 
Ειναι λίγο εκτός λογικής, να δένεσαι, εκτός των περιπτώσεων που αναφέρθηκαν.
Αν κάνεις πορεία, το δέσιμο σημαίνει ότι μπορεί να τραβάς κι τον άλλον, που σε περιπτώσεις ανάγκης επιβάλεται μεν, αλλά, στην ελεύθερη πορεία, και με φόρτο, είναι λίγο ..........

Σε θολά νερά, σε ρεύματα, σε σπήλαια, σε κατάσταση διάσωσης - παρέχοντας και πχ αέρα, ο "δεύτερος" πρέπει να είναι δίπλα σου, ή και με τον τρίτο.
Με το "δέσιμο", στην ουσία απελευθερώνεις τα χέρια, για τις άλλες εργασίες.
Αλλιώς, αν δεν χρειάζεσαι χέρια, μπορείς να κρατιέσαι από το χέρι του άλλου, από την φιάλη, από τον εξοπλισμό. Αλλά, μπορείς να απομακρυνθείς, αν παραστεί ανάγκη. Στιγμιαία.
Ειναι πάμπολλες οι περιπτώσεις, πχ αγκύρωση σε σημείο για "εργασία", που μπορεί να "δεθείς", για πχ τήρηση απόστασης σε εκπάιδευση, παρακολούθηση της πορείας από την επιφάνεια, κλπ.
Η δε πορεία σε συνθήκες χαμηλής ορατότητας, σε ερασιτεχνικές καταστάσεις, διακόπτει την κατάδυση.
Εχει καταδυθεί κανένας μας, σε συνθήκες μηδενικής ( στην κυριολεξία ) ορατότητας ? Που βγάζεις το κεφάλι έξω για να δείς που πάς ?
Επαναλαμβάνω,
ότι με τις δικές μου γνώσεις / εμπειρία, η στέρηση της ελευθερίας κίνησης, δεν συνιστάται, γιατί μπορεί να αποτελέσει ΣΟΒΑΡΟ κίνδυνο για τους καταδυομένους. Και μπορεί να δεσμεύσει και τον δεύτερο, που θα παρείχε βοήθεια στον πρώτο, σε περίπτωση εμπλοκής / ανάγκης.
Αυτά. Πάσα άλλη άποψη, δεκτή.