Καλησπέρα φίλοι μου...
Το "σαμπ" μου σταμάτησε μόνο του χθες, μετά από 6.5 χρόνια, από τα οποία περίπου τα μισά δεν το φορούσα, αφού ήτσν σε "ροτέισον"...
Παραξενεύτηκα πάρα πολύ και δυσαρεστήθηκα, αφού είχα ένα 34άρι o.p. του 1999 που το πήγα για σέρβις το 2020...!!!
Ελπίζω να χρειάζεται μόνο το απλό σέρβις...και όχι κανένα χιλιάρικο σε "ψιψιψίνια", που χρειάζονται αλλαγή...
Προς το παρόν θα φοράω το ταπεινό " Μονακό"...που δουλεύει μια χαρά 4,5 χρόνια...
Υ.Γ.
Τεχνικός, που δούλευε χρόνια στη ρόλεξ, μου είπε ότι το ρολόι θέλει σέρβις, όταν χάνει πάνω από 3 λεππτά το μήνα...
Αλήθεια ή όχι δεν ξέρω...Το δικό μου σταμάτησε χωρίς να χάνει ούτε μισό λεπτό...
Όταν πάει στη "μαμά", θα σας ενημερώσω για ό.τι μου πουν και πόσο πλήρωσα...
Καλό απόγευμα...
Εχοντας μακρά εμπειρία στα συγκεκριμένα, ο χρόνος σέρβις καθορίζεται από τις κάτωθι ενδείξεις.
- Απώλεια ακρίβειας
- Απώλεια αυτονομίας
- Σταμάτημα.
Τα ανωτέρω οφείλονται καθαρά στη απώλεια της λιπαντικής ικανότητας των λαδιών, ( στερεοποιούνται με τον καιρό ), και της αύξησης των τριβών .
Με το "λύσιμο - πλύσιμο", καθαρίζονται τα υπολείμματα, και μετά με φρέσκα λάδια ( συνθετικά ), το ρολόι λειτουργεί πάλι.
Μια άλλη ένδειξη ειναι η δυσκολία ( λαστιχένια αίσθηση ) αν προσπαθήσεις να το κουρδίσεις χειροκίνητα. Η κίνηση, είναι σφικτή, και όχι ελεύθερη.
Ο τεχνίτης, το ανοίγει, περιστρέφει τον ρότορα ( αντίβαρο κουρδίσματος ), και βλέπει και την αντίσταση του μηχανισμού, αλλά και οπτικά, την κατάσταση στον υπόλοιπο μηχανισμό.
Μιλάμε φυσικά, ότι δεν είναι κτυπημένο - πτώση ( στράβωμα κεντρικού αντιβάρου ), είσοδο νερού, κλπ.
Η έκθεση σε θερμοκρασίες, ήλιος το καλοκαίρι στην ηλιοθεραπεία, επιδεινώνει τις συνθήκες στεγνώματος των λιπαντικών.
Επίσης, η συνεχής παραμονή στην ίδια θέση ( πχ στην θυρίδα ), στραγγίζει τα λάδια στην μία κατεύθυνση.
Τώρα τα γρέζια, η υψηλή τεχνική, και τα 10 χρόνια, ακούγονται όλα υπερβολικά. Οργανο ακριβείας είναι, συντήρηση θέλει, δεν είναι το αεικίνητο.
Και φυσικά, τα ανωτέρω συμπτώματα / συνθήκες, ισχύουν για όλα τα κάποιας ανώτερης ποιότητας ρολόγια, με πιο λεπτοκαμωμένους μηχανισμούς.