Αποστολέας Θέμα: CASIO  (Αναγνώστηκε 1733067 φορές)

0 μέλη και 3 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος filipdent

• Sr. Member
    • Προφίλ
Απ: CASIO
« Απάντηση #8325 στις: Φεβρουάριος 07, 2020, 20:13:54 μμ »
βγηκαν οι πρωτες φημες για g shock mtg και g steel με τιτανιο.

MTG-B1000TJ-1A and GST-B200TJ-1A. Could the “T” stand for titanium?

https://www.g-central.com/upcoming-casio-g-shock-watch-rumors-for-spring-2020/
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Casio MTG Β1000bd,Casio Grw Β1000 gravity master carbon,Casio Gsteel B100d,Huawei WATCH  4 pro black titanium,
MRG....Προσεχως

Αποσυνδεδεμένος vlzetko

• Member
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #8326 στις: Φεβρουάριος 10, 2020, 10:00:34 πμ »
Κλείνοντας, αναφορικά με τη χρονομετρία του, όπως είναι αναμενόμενο, έπειτα από 30 χρόνια ζωής δεν μπορεί να προσφέρει και πολλά, περιοριζόμενο στο +1spd, απόδοση που το καθιστά το λιγότερο ακριβές quartz που έχω στην κατοχή μου.

Το παραπάνω quote είναι από το τελευταίο μου post για το AMW-320c.

Αφού αποφάσισα τελικά πως δε θα το πουλήσω, γκουγκλάροντας σχετικά με το module που φορά (358), έπεσα πάνω σ' ένα ποστ στο WUS, όπου ένας τύπος ισχυριζόταν πως αυτά τα παλιά anadigi modules μπορύν να ρεγουλαριστούν με τη βοήθεια trimmer που υπάρχει στο εσωτερικό.

Έκανα το απαραίτητο ψάξιμο, και αποφάσισα να επέμβω. Για την ιστορία, το trimmer είναι αυτό:

Διαβάζοντας για το ρεγουλάρισμα διάφορων CASIO, διαπίστωσα πως δεν είναι στάνταρ η συμπεριφορά τους ως προς τη φορά που απαιτείται για να πάρει κανείς το +- offset που επιθυμεί.

Ξεκινώντας με +1spd, αποφάσισα να κάνω μια περιστροφή 90 μοίρες αντιωρολογιακά και να διαπιστώσω εμπειρικά πλέον το αποτέλεσμα.

Εδώ να σημειωθεί, πως 90 μοίρες περιστροφή είναι πάρα πολύ και ουδεμία σχέση έχει με τις online οδηγίες που μιλάνε για 1/8 ως 1/30 πείραγμα κάθε φορά. Εγώ έχοντας σημειώσει από που ξεκίνησα, έκανα μια έντονη αλλαγή, για να δω γρήγορα αν με την αντιωρολογιακή στροφή χάνει ή κερδίζει. Το αποτέλεσμα με δικαίωσε αφού χρειάστηκαν μόνο 10 ώρες για την πρώτη διαπίστωση:

- στρέφοντας αντιωρολογιακά,το ρολόι κινείται προς το -
- στρέφοντας ωρολογιακά, το ρολόι κινείται προς το +

Αφού λοιπόν βρέθηκε η φορά, προχώρησα στη δεύτερη αλλαγή. Ήταν πασιφανές ότι ήδη είχα οδηγήσει το μηχανισμό σε σημείο λειτουργίας με απώλεια, οπότε αυτή τη φορά έστρεψα ωρολογιακά περίπου 45 μοίρες.

Αντιλαμβάνεστε ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να πάρει καιρό. Όλο αυτο θα συνεχιστεί μέχρι να παρω την επιθυμητή χρονομετρία. Αφού τελειώσω θα δώσω ξανά το ρολόι στον τεχνικό μου για έλεγχο στεγανοποίησης, αν και αυτό το ρολόι δεν το βρέχω, παρότι πέρασε άνετα τα 6bar.
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος sub50

• Members+
  • Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #8327 στις: Φεβρουάριος 10, 2020, 10:10:00 πμ »
ok, δεν παίζεσαι!
Μπορεί να μην έμπαινα ποτέ στη διαδικασία να το κάνω για ένα ρολόι 30 ετών που χάνει 1 δευτ.
Αλλά, είναι μία τεχνική πληροφορία που τη βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και θαυμάζω πραγματικά την επιμονή σου!
Μπράβο Μιχάλη!
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
My way...

Αποσυνδεδεμένος vlzetko

• Member
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #8328 στις: Φεβρουάριος 10, 2020, 10:13:20 πμ »
Είναι καραμπινάτος ψυχαναγκασμός. ;D

Εδώ και μέρες το φορώ χωρίς να με απασχολεί καν το +1 (ειδικά αφού είναι και +, το οποίο θα προσπαθήσω να διατηρήσω ως πρόσημο), αλλά από τη στιγμή που έμαθα οτι αυτό ρυθμίζεται, μου ήταν αδύνατον ιδιοσυγκρασιακά να μην επέμβω.  :D
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος oikonikos

• Legend
  • Στο αυριο!
    • Προφίλ
« Απάντηση #8329 στις: Φεβρουάριος 10, 2020, 10:26:19 πμ »
O ορισμός του ψυχαναγκαστικου!!!!

Ωραίος!!!
Έχεις μεράκι
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Instagram

ουδέν κακόν αμιγές καλού

Αποσυνδεδεμένος Giorgos_I

• Legend
  • Γηράσκω ἀεὶ διδασκόμενος
    • Προφίλ
« Απάντηση #8330 στις: Φεβρουάριος 10, 2020, 10:49:26 πμ »

Έκανα το απαραίτητο ψάξιμο, και αποφάσισα να επέμβω. Για την ιστορία, το trimmer είναι αυτό:

Διαβάζοντας για το ρεγουλάρισμα διάφορων CASIO, διαπίστωσα πως δεν είναι στάνταρ η συμπεριφορά τους ως προς τη φορά που απαιτείται για να πάρει κανείς το +- offset που επιθυμεί.

Ξεκινώντας με +1spd, αποφάσισα να κάνω μια περιστροφή 90 μοίρες αντιωρολογιακά και να διαπιστώσω εμπειρικά πλέον το αποτέλεσμα.

Εδώ να σημειωθεί, πως 90 μοίρες περιστροφή είναι πάρα πολύ και ουδεμία σχέση έχει με τις online οδηγίες που μιλάνε για 1/8 ως 1/30 πείραγμα κάθε φορά. Εγώ έχοντας σημειώσει από που ξεκίνησα, έκανα μια έντονη αλλαγή, για να δω γρήγορα αν με την αντιωρολογιακή στροφή χάνει ή κερδίζει. Το αποτέλεσμα με δικαίωσε αφού χρειάστηκαν μόνο 10 ώρες για την πρώτη διαπίστωση:

- στρέφοντας αντιωρολογιακά,το ρολόι κινείται προς το -
- στρέφοντας ωρολογιακά, το ρολόι κινείται προς το +

Αφού λοιπόν βρέθηκε η φορά, προχώρησα στη δεύτερη αλλαγή. Ήταν πασιφανές ότι ήδη είχα οδηγήσει το μηχανισμό σε σημείο λειτουργίας με απώλεια, οπότε αυτή τη φορά έστρεψα ωρολογιακά περίπου 45 μοίρες.

Αντιλαμβάνεστε ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να πάρει καιρό. Όλο αυτο θα συνεχιστεί μέχρι να παρω την επιθυμητή χρονομετρία. Αφού τελειώσω θα δώσω ξανά το ρολόι στον τεχνικό μου για έλεγχο στεγανοποίησης, αν και αυτό το ρολόι δεν το βρέχω, παρότι πέρασε άνετα τα 6bar.

Μαζί σου !

Εννοείται, πως το trimmer, είναι απλώς μία αντίσταση, που μειώνει / αυξάνει την τάση οδηγό στον παλμό.

Τώρα, αν δεν το έχεις ήδη κάνει, ψάξε να βρείς, απο ποια σημεία ελέγχεται ο παλμός, ( έξοδο ), και ποια τάση πρέπει να έχει για να είναι στα σωστά όρια.

Φυσικά χρειάζεσαι έναν παλμογράφο, οπότε θα το πετύχεις απολύτως.

ή με παλμογράφο για BPS, μπορείς να το ρυθμίσεις άμεσα, στα καλύτερα πλαίσια, χωρίς να περιμένεις εμπειρικά κανένα μήνα / χρόνο.

Ειδες ? Στην θεωρία είμαι
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

Του Ξέρξου γράψαντος ''πέμψον τά όπλα'' αντέγραψε, "μολών λαβέ".

The only difference between men and boys is the price of the toys.

Αποσυνδεδεμένος vlzetko

• Member
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #8331 στις: Φεβρουάριος 10, 2020, 10:52:41 πμ »
Ευχαριστώ για το σχόλιο!

Δυστυχώς δεν έχω παλμογράφο (αν και έχω πρόσβαση αν παρακαλέσω φίλο), οπότε προσωρινά θα αρκεστώ στο πατροπαράδοτο trial/error.
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

• Legend
    • Προφίλ
« Απάντηση #8332 στις: Φεβρουάριος 10, 2020, 10:55:23 πμ »
Κλείνοντας, αναφορικά με τη χρονομετρία του, όπως είναι αναμενόμενο, έπειτα από 30 χρόνια ζωής δεν μπορεί να προσφέρει και πολλά, περιοριζόμενο στο +1spd, απόδοση που το καθιστά το λιγότερο ακριβές quartz που έχω στην κατοχή μου.

Εχω την βεβαιότητα, ότι εφόσον δουλεύει, τα χρόνια ΔΕΝ έχουν κανένα αρνητικό αποτέλεσμα στην χρονομετρία.

Αν ο κρύσταλος δουλεύει ( πάλλεται ), η ακρίβεια εξαρτάται από την τάση διέγερσης.

Και εφόσον ρυθμίζεται, μπορείς να πετύχεις κάποια αποτελέσματα. Γιατί υπάρχουν και τα fix, στα πολύ φθηνά, που τα κυκλώματά τους δεν επιδέχονται ρυθμίσεις.

Και να θυμάσαι ότι πάντα ρυθμίζεται ένα ρολόι να είναι στα +, παρά στα -.

Αυτό ισχύει σε όλα τα ποιοτικά ρολόγια.  ;)
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

• Legend
    • Προφίλ
« Απάντηση #8333 στις: Φεβρουάριος 10, 2020, 10:58:58 πμ »
Ευχαριστώ για το σχόλιο!

Δυστυχώς δεν έχω παλμογράφο (αν και έχω πρόσβαση αν παρακαλέσω φίλο), οπότε προσωρινά θα αρκεστώ στο πατροπαράδοτο trial/error(Κάντε κλικ εδώ να εμφανιστεί η φωτογραφία.).

Θα σου φάει πολύ καιρό.  :(

Λόγω χρόνου και ίσως ρύπων, η κίνησή σου, αν και αναλογική, ΔΕΝ θα έχει και αναλογική / αντίστοιχη μεταβολή στην τάση.

1/8 δεξιά, μπορεί να σου δίνει Χ, τα 2/8 δεξιά, δεν είναι σίγουροο ότι θα σου δίνουν 2Χ.

Ειναι θέμα επιφανειών, ροοστάτης είναι στην ουσία, μεταβλητή αντίσταση δηλαδή.

Αν έχεις την δυνατότητα, χρησιμοποίησε παλμογράφο.

Εκτός και εάν θέλεις να γεμίσεις κάποιες ώρες, ή να το παίξεις.............εξερευνητής.  ;)
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

Αποσυνδεδεμένος vlzetko

• Member
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #8334 στις: Φεβρουάριος 10, 2020, 11:00:37 πμ »
Ο μοναδικός λόγος που αναφέρθηκα στα 30 έτη παλαιότητας του ρολογιού και άρα και του κρυστάλλου του, ήταν το παρακάτω:

https://en.wikipedia.org/wiki/Quartz_clock#Quartz_crystal_ageing

Παράθεση
Clock quartz crystals are manufactured in an ultra-clean environment and protected by an inert ultra-high-vacuum environment in hermetically sealed containers. Still the frequency of a quartz crystal can slowly change over time causing the frequency to increase or decrease over time. The effect of ageing is much smaller than the effect of frequency variation caused by temperature changes and manufactures can estimate its effects. Generally, the ageing effect eventually decreases the frequency. Factors that can cause a small frequency drift over time are stress relief in the mounting structure, loss of hermetic seal, contaminations contained in the crystal lattice, moisture absorption, changes in or on the quartz crystal, severe shock and vibrations effects, exposure to very high temperatures.[15] Crystal aging tends to be logarithmic meaning the maximum rate of change of frequency occurs immediately after manufacture and decays thereafter. Most of the aging will occur within the first year of the crystals service life. Crystals do eventually stop aging (asymptotically), but it can take many years. Movement manufacturers can pre-age crystals before assembling them into clock movements. To promote accelerated ageing the crystals are exposed to high temperatures.[16] If a crystal is pre-aged, the manufacturer can measure its ageing rates (strictly, the coefficients in the ageing formula) and have a microcontroller calculate out the corrections over time. The initial calibration of a movement will stay accurate longer if the crystals are pre-aged. The advantage would end after subsequent regulation which will, reset any cumulative aging error to zero. A reason more expensive movements tend to be more accurate is that the crystals are pre-aged longer and selected for better ageing performance. Sometimes individual crystals after pre-ageing are hand selected for high-accuracy movement performance.[17]

friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

• Legend
    • Προφίλ
« Απάντηση #8335 στις: Φεβρουάριος 10, 2020, 11:32:01 πμ »
Οι κρύσταλλοι, επηρρεάζονται από την θερμοκρασία, την πίεση που τους ασκείται, το σχήμα κοπής τους, κλπ.

Αυτοί είναι οι λόγοι που έχουν κυκλωμα αντιστάθμισης θερμοκρασίας, ή χρησιμοποιούνται σαν θερμόμετρα, λόγω της μεταβολής της, σαν πιεσιόμετρα λόγω μεταβολής της άσκησης δύναμης , κλπ.

Στην ουσία, είναι ένα κύκλωμα, σταθμισμένο, και σε συγκεκριμένη τάση, δίνουν έναν παλμό. Μεταβάλεται η τάση, αλλάζει ο παλμός.

Το αντίθετο, με αλλαγή θερμοκρασίας ή μεταβολή άσκησης δύναμης, αλλοιώνουν την τάση εξοδου τους, και αυτό το "διαβάζουμε" σαν θερμοκρασία, κιλά, κλπ.

Δεν θέλω να επεκταθώ πολύ, αλλά σημείωσε ότι το όλο κύκλωμα, είναι ένα γαλβανόμετρο, σε συγκεκριμένη ρύθμιση, και μεταβάλλοντας τις παραμέτρους, μεταβάλλονται και οι ενδείξεις, είτε κρατώντας τον "κρύσταλλο" σταθερό, είτε μεταβάλλοντας τις συνθήκες του.

Θα ξαναδώ την φωτό. Κάπου πρέπει να έχει εμφανώς, τα σημεία όπου ο τελικος ποιοτικός έλεγχος, εφαρμόζει τον παλμογράφο, για τον τελικό έλεγχο / ρύθμιση. Και δεν πρέπει να είναι κρυμμένα.  ;)
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

Αποσυνδεδεμένος vlzetko

• Member
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #8336 στις: Φεβρουάριος 10, 2020, 11:38:30 πμ »
Ευχαριστώ πολύ για τις λεπτομέρειες.

Παρόλα αυτά, μην παίρνεις όρκο οτι θα βρεις σημεία εφαρμογής παλμογράγφου για τελικό έλεγχο και ρύθμιση. Μιλάμε για πολύ φτηνό ρολόι. Ακόμη και ακριβότερα CASIO έρχονται εντελώς αρρύθμιστα.
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

• Legend
    • Προφίλ
« Απάντηση #8337 στις: Φεβρουάριος 10, 2020, 11:49:25 πμ »
Ευχαριστώ πολύ για τις λεπτομέρειες.(Κάντε κλικ εδώ να εμφανιστεί η φωτογραφία.)

Παρόλα αυτά, μην παίρνεις όρκο οτι θα βρεις σημεία εφαρμογής παλμογράγφου για τελικό έλεγχο και ρύθμιση. Μιλάμε για πολύ φτηνό ρολόι. Ακόμη και ακριβότερα CASIO έρχονται εντελώς αρρύθμιστα.

Δεν θα είχε τον ροοστάτη, trimmer, τότε.

Ρυθμίζεται.  :) Και πρέπει να είναι η μία αριστερά, σκεπασμένη με μονωτικό για να μην βραχυκυκλώνει, και η δεξιά, η ανοικτή, μια και είναι ίδια φάση με το καπάκι / επαφή μπατταρίας.

Το αρύθμιστο που λένε Anadjusted, εννοούν σε θερμοκρασίες και θέσεις.

Αλλά η βασική / πρωταρχικη ρύθμιση, γίνεται .

friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

Αποσυνδεδεμένος vlzetko

• Member
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #8338 στις: Φεβρουάριος 10, 2020, 11:58:05 πμ »
Κύριε Γιώργο ευχαριστώ. Θα γίνει σχετική έρευνα για την πλάκα και θα επανέλθω, αν τελικά πάω σε φιλο με παλμογράφο.

Κάτι άλλο που θα ήθελα να ρωτήσω, για την περίπτωση που δεν δω ποτέ τον παλμό στο εργαστήριο. Υπάρχει περίπτωση εγώ ρυθμίζοντας το τρίμμερ, να βρω μεν μια τιμή τάσης που η απώλεια είναι μικρή, αλλά να έχω βάλει τον κρύσταλλο σε περιοχή ασταθούς λειτουργίας;
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

• Legend
    • Προφίλ
« Απάντηση #8339 στις: Φεβρουάριος 10, 2020, 12:11:38 μμ »
Κύριε Γιώργο ευχαριστώ. Θα γίνει σχετική έρευνα για την πλάκα και θα επανέλθω, αν τελικά πάω σε φιλο με παλμογράφο.

Κάτι άλλο που θα ήθελα να ρωτήσω, για την περίπτωση που δεν δω ποτέ τον παλμό στο εργαστήριο. Υπάρχει περίπτωση εγώ ρυθμίζοντας το τρίμμερ, να βρω μεν μια τιμή τάσης που η απώλεια είναι μικρή, αλλά να έχω βάλει τον κρύσταλλο σε περιοχή ασταθούς λειτουργίας;

Οχι. Ο κρύσταλλος αυτός, είναι "πακέτο", να δίνει συγκεκριμένη έξοδο σε συγκεκριμένη τάση.

Με όρια σαφώς καθορισμένα. Με μικρομετρικές ρυθμίσεις +/- ελάχιστες.

Οταν έχει πλήρη τάση, πχ 1,55 βόλτ, δουλεύει όπως του έχουν πεί, μέσα στα όρια ρυθμίσεων του trimmer.
Μόλις πέσει, δίνει σφάλμα τάσης, που στα αναλογικά, δίνει ακρίδα ανα δύο δεύτερα, και στα ψηφιακά, εμφανίζεται η ένδειξη μπαταρίας, στην αντίστοιχη δίοδο.

Οπως στα αυτοκίνητα, ανάβει η ένδειξη μπαταρίας με το κλειδί, και μόλις σηκώσει τάση, με την περιστροφή, περνάει ρεύμα στην στην δίοδο, σβήνει το ταμπλώ.

Για να μπεί ο κρύσταλλος σε "ασταθή" λειτουργία, σημαίνει ότι με τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά που έχει, και την απαίτησή του σε τάση, η τάση αυτή πήγε ......ολουθε, και πλέον δεν είναι στον "φάκελλο" σχεδιασμού του.

Ασταθής δεν θα γίνει ποτέ, αν δεν αλλάξεις τα γεωμετρικά / φυσικά του χαρακτηριστικά.

Προσπαθώ να τα πώ απλά και κατανοητά. ΕΙναι άραγε ?  ::)
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.