1. συμφωνώ πως εφόσον ειναι απλή η διαδικασία είναι καλό να το κάνεις (εμένα επειδή μου αρέσει, θα το κάνω:) )
2. Αν όμως θέλεις ακρίβεια σε ρολόι χωρίς πρακτικές αποκλίσεις πάς σε smart/sportwatch και πρακτικά την έχεις
3. δεν βλέπω κανένα πλεονέκτημα σε 1 ψηφιακό ρολόι απέναντι σε ένα Smart/sport (Πχ Garmin, Suunto) εκτός του φορτίσματος (15 λεπτά την εβδομάδα ή μήνα ανάλογα με την χρήση)
4. Συνεχίζω να θεωρώ πως τα μηχανικά/αυτόματα είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα που αν όμως τα θέλεις για ακρίβεια, δεν σου κάνουν. Όμως τα προτιμώ έναντι κάθε χρονοαπεικονιστικής πρότασης
Μερικά σχόλια:
1. μαζί σου - είμαι ακριβώς της ίδιας νοοτροπίας
2. Παρότι πρακτικά ισχύει αυτό που λες (μιας και έχουμε συγχρονισμό μέσω GPS που είναι ευκολότερος και γρηγορότερος από Radio Control), το smartwatch είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία. Δε θέλω να επεκταθώ σε αυτό το νήμα (δεσμεύομαι να ανοίξω νέο όμως και να αναπτύξω τον προβληματισμό μου), αλλά θα αναφέρω πολύ γρήγορα τα εξής:
- Tα smartwatches είναι μέρος μιας σύγχρονης κουλτούρας που προσπαθεί να μας επιβάλλει την σημαντικότητα των notifications. Προσωπικά έζησα με smartwatch ρυθμισμένο έτσι για λιγότερο από μια ημέρα και ΤΡΕΛΛΑΘΗΚΑ. Το θεωρώ πραγματικά επικίνδυνο το να οδεύουμε προς ένα τέτοιο τρόπο ζωής. Απ' την άλλη όλα αυτά μπορούν να απενεργοποιηθούν, χάνοντας βέβαια το ρολόι τον λόγο ύπαρξής του.
- Τα smartphones είναι συσκευές εθελοντικού profiling. Τα smartwatches, έρχονται να ολοκληρώσουν το profiling συλλέγοντας πλέον πληροφορίες από το σώμα μας. Μπορεί αυτή τη στιγμή να φαίνεται ενδιαφέρον και αθώο, αλλά κατά τη γνώμη μου είναι εντελώς δυστοπικό.
Σημ: Έχω smartwatch το οποίο το χρησιμοποιώ αποκλειστικά στο τρέξιμο.
3. Εκτός από τις παραπάνω επισημάνσεις, το άλλο πλεονέκτημα που βλέπω εγώ, είναι αισθητικό. Δεν έχω βρει κάποιο smartwatch να μου αρέσει οσο τα CASIO μου.
4. Τα μηχανικά είναι κατηγορία ΦΕΤΙΧ. Ο κάτοχος δεν ενδιαφέρεται για πραγματική ακρίβεια και έχει γνώση γι' αυτό την ώρα που ψωνίζει. Όσον αφορά στην απεικόνιση που εγώ προτιμώ, πλέον έχω καταλήξει ότι μου είναι ευκολότερη η αναλογική (με δείκτες). Μιας που θεωρώ ωραία έξτρα τα alarms, timer κλπ, αυτή την εποχή έχω δώσει έμφαση στα anadigi.
Κλείνοντας, ας δώσω μερικά παραδείγματα χρονομετρίας σε CASIO, μια που το νήμα αφορά σε αυτά:
- F91-W --> +0.75spd
- AQ-230 --> +0.35spd
- GW-M5610 --> +0.20spd (χωρίς να δουλέυει το RC)
- DW-5600 --> +0.06spd (το συγκεκριμενο ρολόι έχει μεγάλες διακυμάνσεις σε σχέση με τα υπόλοιπα)
- MDV-106 --> -0.03spd (το πρώτο MDV που είχα έπαιζε χειρότερα απ' αυτό, αλλά και πάλι μιλάμε για τάξη μεγέθους 3sec/μήνα)
- GA-2100 --> το έχω περίπου ενάμιση μήνα και σχεδόν είναι στο μηδέν, άρα ακόμα δε βγαίνει άκρη
Προσωπικά είμαι ευχαριστημένος και με την απόδοση του AQ-230 σε συνάρτηση ότι μιλάμε για anadigi των 30 ευρώ, με ξυπνητήρι, dual time κλπ.
Επίσης, μιας και έγινε αναφορά στα μηχανικά, το χειρότερο ρολόι της παραπάνω λίστας, αποδίδει καλύτερα από το καλύτερο μηχανικό (και όχι, δε συγκρίνω μήλα με πορτοκάλια!!! - εξετάζω "στεγνά" μόνο το θέμα της χρονομετρίας). Αυτό ίσως θεωρώ πως είναι και ο λόγος που οι ωρολογόφιλοι θεωρούν κάτι τύπους σαν και μένα μανιακούς, αφού οι απαιτήσεις τους σε χρονομετρία είναι πολύ μικρότερες!