Αποστολέας Θέμα: Δίλημμα αγοραστικής νοοτροπίας  (Αναγνώστηκε 6978 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

nicolasg

• Επισκέπτης
Δίλημμα αγοραστικής νοοτροπίας
« στις: Ιούνιος 16, 2011, 11:48:12 πμ »
Πολλές φορές μου μπαίνει η ιδέα να αγοράσω ένα ρολόι αλλά τελικά συγκρατιέμαι και δεν προχωράω στην αγορά.
Εννοώ ρολόγια χαμηλού κόστους,   όπως :

seiko monster (ή κάποιο παρεμφερές)
orient mako (ή κάποιο αντίστοιχο)
Bostok amphibia (ή κάτι τέτοιο)
Laco με miyota (ή κάτι άλλο οικονομικό με miyota)   κ.τ.λ.

Όλα τα παραπάνω είναι επιλογές που δε χρειάζεται να δώσεις πάνω από 200€ στη χειρότερη.

Tο δίλημμα είναι το εξής :
Αξίζουν πιστεύετε τέτοιες επιλογές ή είναι προτιμότερο κανείς να μαζέψει τα χρήματα που θα έδινε για όλα αυτά τα ρολόγια για να αγοράσει κάτι καλύτερο?

-Ναι αλλά άλλο 5 ρολόγια και άλλο 1
-Ναι αλλά η ποσότητα ρίχνει την ποιότητα
-Και γιατί να μην αγοράζω συνέχεια κάποιο ρολογάκι (που είναι και αξιόπιστα) και να περιμένω μήνες μέχρι να μαζέψω το μεγάλο ποσό?
-Άλλο συναίσθημα όταν θα φορέσεις το μεγάλο στόχο
-Μα ένα ρολόι δεν με καλύπτει,θέλω πολλά για να αλλάζω
-Άμα έχεις πολλά θα κάθονται στο συρτάρι
 :(      :(       :(

Τι λέτε? Ποιά είναι η χρυσή τομή?
Φυσικά δεν έχουν όλοι το ίδιο μπάτζετ αλλά αναλογικά το δίλημμα ισχύει για όλους.

friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος mitsman

• Co-Founder
  • Sr. Member
    • Προφίλ
Απ: Δίλημμα αγοραστικής νοοτροπίας
« Απάντηση #1 στις: Ιούνιος 16, 2011, 12:03:11 μμ »
H γνωμη μου ειναι οτι πρεπει να βρισκεις το καλυτερο tradeoff μεταξυ ποσοτητας και ποιοτητας...
Το να εχεις 2-3 ρολογια του τοπ μπατζετ που διαθετεις και να παρεις και 2-3 κατα περιοδους με 100-200€ δε νομιζω οτι θα σου κοψει την αγοραστικη δυναμη.
Μη γελιομαστε κιολας....κανεις δεν αντεχει απο εμας με 1-2 ρολογια εστω και αν ειναι αυτα που φοραει μονιμα...

Ισως ομως αν αγοραζεις 4-5 των 200€ και μετα δεν εχεις τα 2000€ για να αγορασεις το holy grail σου, τοτε ισως να εχεις προβλημα...
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος gsb

• Sr. Member
  • ..no date times!!
    • Προφίλ
    • http://www.polite.gr/
« Απάντηση #2 στις: Ιούνιος 16, 2011, 12:08:59 μμ »
ειναι βεβαιο οτι, ολους μας κατα καιρους, μας εχουν απασχολησει παρομοια διλημματα.
ειδικοτερα δε σε εποχες σαν κ τις σημερινες, θα ηταν απιστευτο το αντιθετο!

προσωπικως εχω καταληξει να κανω πολυ προσεκτικες αγορες, κυριως μεταχειρισμενων
καλων ρολογιων, που βρισκω σε λογικη τιμη, διοτι ετσι θεωρω οτι ειναι ευκολοτερο,
να παρω τα χρηματα μου πισω, αν αυτο χρειαστει..

απο την αλλη πλευρα, εχω κανει κ καποιες αγορες ρολογιων της κατηγοριας που
αναφερεις.
ομως λογω του οτι δεν ειναι πολλα, αλλα κ λογω του οτι αποτελουν ρολογια
που οντως μου αρεσαν, θεωρω οτι η αποκτηση τους μου κοστισε λιγοτερο σε
χρηματα -σε σχεση με την ευχαριστηση που ελαβα αποκτωντας τα κ φορωντας-
απο οσο εδεχομενως θα μου ειχε κοστισει, ενα καλο δειπνο, μια εκδρομη κλπ..

friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
το 'πε και το 'κανε!!

nicolasg

• Επισκέπτης
« Απάντηση #3 στις: Ιούνιος 16, 2011, 12:10:55 μμ »
gsb ποιό είναι αυτό το ρολόι τέτοιας κατηγορίας που έχεις αγοράσει και θα συνιστούσες ανεπιφύλακτα?
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος DragonAce

• VIP Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #4 στις: Ιούνιος 16, 2011, 12:12:14 μμ »
Νίκο πολύ εύλογο ερώτημα.
Το ωραίο θα ήταν να είχαμε 3-4 "μέλισσες" κ μερικούς "κυφήνες" γύρω γύρω.
Μιλώντας προσωπικά, επειδή δεν μπορώ να έχω "μέλισσες" αρκούμε σε value for money κυφήνες!
Σίγουρα όμως, κ τις μέλισσες να έχεις τους χρειάζεσαι κ αυτούς γιατί είναι πολλές οι περιπτώσεις που θες να βάλεις ένα φθηνό κ αξιόπιστο ρολόι όπως μάζεμα των ελιών, πλύσιμο αυλών, θάλασσα κλπ ή να έχεις ποικιλία στις κατηγορίες...ναι φυσικά αν μπορείς να έχει πολλές μελισσούλες, ε βάζεις τις μελισσούλες...

απτήν άλλη δουλεύει ο κουμπαράς του ταχυδρομείου φασούλι φασούλι μέχρι κάποια στιγμή να έρθει κ μια μελισσούλα στη συλλογή.
όμως η ταρίφα του κουμπαρά είναι σταθερή κάθε μήνα ενώ η διαθεσιμότητα για κυφήνες είναι σχετική κ πάει με το όποτε υπάρξει η δυνατότητα ανα 2-3 μήνες, οπότε το ένα δεν επηρέαζει το άλλο βάζει σχεδιασμού
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος gsb

• Sr. Member
  • ..no date times!!
    • Προφίλ
    • http://www.polite.gr/
« Απάντηση #5 στις: Ιούνιος 16, 2011, 12:19:07 μμ »
gsb ποιό είναι αυτό το ρολόι τέτοιας κατηγορίας που έχεις αγοράσει και θα συνιστούσες ανεπιφύλακτα?

νικολα τα εχει μεσα η λιστα σου !  :)

seiko monster (παραλληλα θεωρω υπεροχο skx 007 κ την παρεα του!) 

Laco με miyota

κ ετοιμαζομαι κ για citizen 054 τιτανιο. 
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
το 'πε και το 'κανε!!

Αποσυνδεδεμένος koubilaihan

• Member
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #6 στις: Ιούνιος 16, 2011, 12:36:01 μμ »
Ωραίο θέμα Νίκο. Εγώ είμαι παρορμητικός στις αγορές μου. Αγοράζω ρολόγια εν θερμώ και απλά προσέχω να είναι σε καλή τιμή, ώστε αν κάποια στιγμή πουλήσω να μη χάσω πολλά χρήματα.

Νομίζω ότι βασικό για την απάντηση του ερωτήματός σου είναι να καταλήξεις στον αριθμό των ρολογιών που θεωρείς ότι είναι ιδανικός για να έχεις στην κατοχή σου. Για άλλον αυτά είναι τρία, για άλλον δέκα και για άλλον τριάντα.
Μετά, αφού έχεις καταλήξει σε αριθμό, καθορίζεις το budget σου σε ένα βάθος χρόνου και το μοιράζεις ανάλογα.

Πχ. Κάποιος θεωρεί ότι 10 ρολόγια είναι ιδανικά για το rotation του. Επίσης θεωρεί ότι σε βάθος 5 ετών θα μπορεί να διαθέσει 8.000 για αυτά τα ρολόγια, δηλαδή 1.600 κάθε χρόνο. Από εκεί και πέρα είναι εύκολο να κουμαντάρει το budget.

Απλά στην αρχή του "στησίματος" της συλλογής πρέπει να είσαι σφιχτός, για να μην παρασυρθείς και μαζέψεις όλα τα "κόκκαλα" της αγοράς... ;D
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

SYZo

• Επισκέπτης
« Απάντηση #7 στις: Ιούνιος 16, 2011, 12:36:25 μμ »
εγω πχ διαλεγω διαφορετικα γιατι παντα λαμβανω υποψη τα τεχνικα χαρακτηριστικά και μετα κοιταω να αγορασω κατι που μου αρεσει και εξηγω. αγορασα το mako  εβγαλα ολοκληρη θητεια και μολις γυρισα το εδω σα δωρο και πηρα το skx , δεν κρατησα και τα δυο γιατι ηταν πολυ κοντα σε εμφανιση και πλεων το orient δεν μου εκανε κλικ. μετα ηρθε το monster. εκατσε λιγες ωρες στον καρπο μου και εφυγε οπως οπως. για μενα εχει σημασια να μην εχει καποιος πολλα ρολογια για τις ιδιες χρήσεις. το μονο ρολοι που ερωτευκα και αγορασα με την μια χωρις να ξερω τιποτα ηταν αυτο στην αρχη το φορουσα καθε μερα τωρα μονο για dress. δεν θα αγορασω αλλο dress γιατι μετα δεν θα προλαβαινω να το φοραω  :D
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

nicolasg

• Επισκέπτης
« Απάντηση #8 στις: Ιούνιος 16, 2011, 12:47:08 μμ »
Ωραίο θέμα Νίκο. Εγώ είμαι παρορμητικός στις αγορές μου. Αγοράζω ρολόγια εν θερμώ και απλά προσέχω να είναι σε καλή τιμή, ώστε αν κάποια στιγμή πουλήσω να μη χάσω πολλά χρήματα.

Νομίζω ότι βασικό για την απάντηση του ερωτήματός σου είναι να καταλήξεις στον αριθμό των ρολογιών που θεωρείς ότι είναι ιδανικός για να έχεις στην κατοχή σου. Για άλλον αυτά είναι τρία, για άλλον δέκα και για άλλον τριάντα.
Μετά, αφού έχεις καταλήξει σε αριθμό, καθορίζεις το budget σου σε ένα βάθος χρόνου και το μοιράζεις ανάλογα.

Πχ. Κάποιος θεωρεί ότι 10 ρολόγια είναι ιδανικά για το rotation του. Επίσης θεωρεί ότι σε βάθος 5 ετών θα μπορεί να διαθέσει 8.000 για αυτά τα ρολόγια, δηλαδή 1.600 κάθε χρόνο. Από εκεί και πέρα είναι εύκολο να κουμαντάρει το budget.

Απλά στην αρχή του "στησίματος" της συλλογής πρέπει να είσαι σφιχτός, για να μην παρασυρθείς και μαζέψεις όλα τα "κόκκαλα" της αγοράς... ;D

Θοδωρή,
εξαιρετική προσέγγιση.
όταν έγραφα το pοst είχα στο μυαλό μου την τακτική που ακολουθείς , (καθότι είσαι δάσκαλος-πρότυπο :D)
Αν δεν κάνω λάθος δεν θα έμπαινες στη διαδικασία να αποκτήσεις κάποιο από τα αναφερόμενα ρολόγια,ακόμα και αν χωράγανε στη συλλογή σου.Τα χαμηλού μπάτζετ ρολόγια σου θα ήταν κάποιο ανώτερης οικονομικής αξίας σε μεταχειρισμένο, Σωστά?
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος ennea

• Sr. Member
  • Κράτησα τη ζωή μου... κατά το πλάγιασμα της βροχής
    • Προφίλ
« Απάντηση #9 στις: Ιούνιος 16, 2011, 13:14:35 μμ »
Αυτό που βλέπω προσωπικά είναι ότι μετά από καιρό, ξεχωρίζει η ήρα από το σιτάρι.
Τα ρολόγια που δεν έχουν κάποια ιστορική ή ωρολογιακή βαρύτητα ή αυτά που, τέλος πάντων, δεν έχουν αυτό το 'κάτι' που τα καθιστά (πολύ) ξεχωριστά, αρχίζει ο κάτοχός τους και τα παραμελεί.
Καλό θα ήταν να μπορεί κανείς να διαβλέψει εκ των προτέρων ποια υποψήφια μοντέλα δεν θα καταλήξουν σε αχρηστία μέσα στη θήκη ρολογιών.
Θέλω να πω ότι ίσως χρειάζονται πιο αυστηρά κριτήρια κατά την αγορά, τα οποία είναι διαφορετικά για τον κάθε ένα. Αν το ρολόι τα περάσει, καλώς.
Αυτό ισχύει και για τα φθηνότερα αλλά και για τα ακριβά μοντέλα.
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος george_

• Administrator
  • GWF
  • kk
    • Προφίλ
« Απάντηση #10 στις: Ιούνιος 16, 2011, 13:15:24 μμ »
Τι λέτε? Ποιά είναι η χρυσή τομή?

εσυ το καθοριζεις
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

nicolasg

• Επισκέπτης
« Απάντηση #11 στις: Ιούνιος 16, 2011, 13:17:58 μμ »
Αυτό που βλέπω προσωπικά είναι ότι μετά από καιρό, ξεχωρίζει η ήρα από το σιτάρι.
Τα ρολόγια που δεν έχουν κάποια ιστορική ή ωρολογιακή βαρύτητα ή αυτά που, τέλος πάντων, δεν έχουν αυτό το 'κάτι' που τα καθιστά (πολύ) ξεχωριστά, αρχίζει ο κάτοχός τους και τα παραμελεί.
Καλό θα ήταν να μπορεί κανείς να διαβλέψει εκ των προτέρων ποια υποψήφια μοντέλα δεν θα καταλήξουν σε αχρηστία μέσα στη θήκη ρολογιών.
Θέλω να πω ότι ίσως χρειάζονται πιο αυστηρά κριτήρια κατά την αγορά, τα οποία είναι διαφορετικά για τον κάθε ένα. Αν το ρολόι τα περάσει, καλώς.
Αυτό ισχύει και για τα φθηνότερα αλλά και για τα ακριβά μοντέλα.

Xάρη σωστά το θέτεις.
μάλλον αυτό είναι που με σταματάει και δεν προβαίνω σε αγορές που κάποιες φορές τις σκέφτομαι έντονα.
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος tzistsam

• Jr. Member
  • *
  • Zenith forever
    • Προφίλ
« Απάντηση #12 στις: Ιούνιος 16, 2011, 14:30:06 μμ »
Εγω θα συμφωνήσω κατά πολλοις με τον Σπύρο (DragonAce). Στην τελική για μένα το θέμα καθαρά οικονομικό. Εχω κάποιους στόχους υψηλούς, αυτήν την στιγμή δεν μπορώ να τους ικανοποιήσω, αλλά το σαράκι με τρώει. Εκτονώνομαι με κάποιον πιο μικρό και επειδή δεν γουστάρω να πουλάω τίποτα από αυτά που αγοράζω, ικανοποιούμαι στο να έχω μία ποικιλία. Λίγο από όλα.
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος koubilaihan

• Member
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #13 στις: Ιούνιος 16, 2011, 14:54:59 μμ »
Πολύ σωστός ο Χάρης και τα είπε καλύτερα από μένα. Αυτό ακριβώς εννοώ Νίκο. Και εγώ καθημερινά βλέπω ρολόγια που σκέφτομαι ότι θα μου άρεσε να το έχω, όπως και εσύ. Το δύσκολο είναι να προβλέψεις αν είναι ένας ενθουσιασμός της στιγμής και θα καταλήξεις με ένα ρολόι που θα το φάει η θήκη και θα δυσκολευτείς να το πουλήσεις ακόμη και με μεγάλη χασούρα, ή ενα ρολόι που θα έχει διάρκεια στο χρόνο και θα το χαίρεσαι για καιρό.

Επειδή αυτό μερικές φορές είναι δύσκολο να το προβλέψω όμως, φροντίζω τουλάχιστον να αγοράζω ρολόγια σχετικα εμπορικά, ώστε αν κάποια στιγμή το μετανιώσω να μπορώ να το πουλήσω ή να το ανταλλάξω χωρίς μεγάλη χασούρα.

Όταν μιλάμε βέβαια για μικρά ποσά, θα μπορούσα να παραβώ τον κανόνα που έχω θέσει στον εαυτό μου, απλά για να νιώσω την ευχαρίστηση μιας νέας αγοράς, χωρίς να μου μειώνει πολύ το μπάτζετ για μελλοντικές πιο ακριβές αγορές.

Τρανό παράδειγμα το ρωσσάκι σου που θα το αγόραζα άνετα και χωρίς τύψεις. ;)

Και ένα τελευταίο. Έχω την αίσθηση, κρίνοντας εξ ιδίων, ότι όταν σε μια συλλογή υπάρχουν κομμάτια με μεγάλες διαφορές στην τιμή, πχ τρια ρολόγια της περιοχής των 200 και 3 της περιοχής των 3000, αναπόφευκτα τα φθηνά φοριούνται πολύ λιγότερο από τα ακριβά και σιγά σιγά περιρίζονται σε ρόλους, όπως "το ρολόι που φοράω στο σπίτι", "το ρολόι που φοράω όταν πάω γυμναστήριο" κλπ.
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος Sol Invictus

• Sr. Member
  • ...to the Unconquered Sun
    • Προφίλ
« Απάντηση #14 στις: Ιούνιος 16, 2011, 15:01:05 μμ »
Kαι ένα τελευταίο. Έχω την αίσθηση, κρίνοντας εξ ιδίων, ότι όταν σε μια συλλογή υπάρχουν κομμάτια με μεγάλες διαφορές στην τιμή, πχ τρια ρολόγια της περιοχής των 200 και 3 της περιοχής των 3000, αναπόφευκτα τα φθηνά φοριούνται πολύ λιγότερο από τα ακριβά και σιγά σιγά περιρίζονται σε ρόλους, όπως "το ρολόι που φοράω στο σπίτι", "το ρολόι που φοράω όταν πάω γυμναστήριο" κλπ.

Σε αυτό δεν θα συμφωνήσω. Το Planet Orient μου είναι το πλέον φτηνό μου ρολόι και όμως το φοράω περισσότερο από όλα. Νομίζω ότι τουλάχιστον για εμένα είναι περισσότερο τι με φτιάχνει παρά πόσο έχει.
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions