Ναι, είχα το Datograph πρώτης γενιάς, 39mm, στην έκδοση με πλατίνα.
Το 1815 Flyback το έχω δοκιμάσει, κι όπως θα γνωρίζεις φέρει μηχανισμό που είναι 95% ίδιος με αυτόν του Dato.
Βλέπω από τα άλλα 2-3 posts που έγραψες ότι έχεις σχέση με την εταιρεία.
Κατά συνέπεια έχεις 'ψηφίσει' υπέρ αυτών των ρολογιών με την τσέπη σου, κάτι που κάνει μεγάλη διαφορά.
Δεν γνωρίζω επίσης αν έχεις δοκιμάσει μοντέλα της εταιρείας από άκρη σε άκρη, δηλαδή από το απλό Saxonia ως τα βαριά Terraluna κλπ.
Έχει και αυτό σημασία, σε βάθος χρόνου, μιας κι απ'ό,τι φαίνεται είσαι άνθρωπος που θέλει να γνωρίσει την εταιρεία ακόμη περισσότερο.
Πάμε τώρα στην ερώτησή σου.
Βλέπω ότι έχεις ένα L1 στην κατοχή σου, δεν ξέρω αν έχεις ή είχες παλαιότερα κι άλλα μοντέλα.
Άρα προς το παρόν θα υποθέσω πως έχεις μόνο αυτό και σκέπτεσαι να προχωρήσεις και με το 1815 Chrono.
Ο συγκεκριμένος μηχανισμός είναι -όπως θα γνωρίζεις- σημείο αναφοράς στη σύγχρονη ωρολογοποιία.
Όποιος καθαρόαιμος χρονογράφος φτιάχνεται, συγκρίνεται και μετριέται πάντα με το συγκεκριμένο μηχανισμό των Γερμανών απέναντί του.
Η ομορφιά του μηχανισμού είναι εκληκτική, και όπως πάλι θα γνωρίζεις, οι άνθρωποι της ALS έχουν κάνει πραγματικά εξαιρετική δουλειά.
Το copy που είχα εγώ έφερε πάρα πολύ καλό timekeeping.
To power reserve είναι αυτό που είναι, δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, το ρολόι θέλει το κούρδισμά του καθημερινά (νομίζω οι νέοι μηχανισμοί έχουν λίγο μεγαλύτερο power reserve).
To πολύ ξεχωριστό χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου μηχανισμού, ανάμεσα σε πολλά άλλα, που άμεσα φαίνεται και απολαμβάνεται από τον χρήστη είναι τα butter smooth pushers που φέρει η κάσα για το χρονογράφο. Το smoothness των pushers του συγκεκριμένου Lange λοιπόν είναι πραγματικά πρωτόγνωρο σε αίσθηση, κάτι που ποτέ κανείς δεν ξεχνά όταν το δοκιμάσει.
Το dial αυτών των ρολογιών, αν δεν απατώμαι, φτιάχνεται ακόμη από ασήμι 925 το οποίο φυσικά περνά μετά από επεξεργασία. Έχει δυνατή ομορφιά που ακτονοβολεί, χωρίς φυσικά να ενοχλεί. Έχει βάθος, κάτι που δίνει οπτική ευχαρίστηση άλλου επιπέδου όταν το κοιτάς. Το lume ποτέ δεν ήταν προτεραιότητα σε αυτά τα ρολόγια.
Το 1815 Chrono είναι σχεδιαστικά στημένο πολύ σοφά και όμορφα. Έχει λεπτή κάσα, σωστά ζυγισμένη σε διάμετρο, η οποία είναι πιό sleek από αυτήν του Dato. Αυτό κάνει άμεσα φανερή την πιό εύκολη και απολαυστική αίσθηση στον καρπό. Το Dato είναι πιό 'χοντρό' (είτε στα 39 είτε στα 41mm) και ειδικά στην έκδοση με πλατίνα είναι ξεκάθαρα top heavy, όσο κι αν προσπαθούν να το σώσουν με το απίθανο λουρί που σχεδίασαν ειδικά για αυτό το μοντέλο. Top heavy ρολόι τόσο πολύ δεν λέει, εκτός κι αν το φοράς μιά φορά την εβδομάδα για τη χάρη που έχει.
Η πλατίνα ως υλικό είναι λαμπρή σε εμφάνιση, ανθεκτικότατη σε χρήση, αλλά ψυχρή σε αίσθηση. Ο χρυσός είναι σαφέστατα πιό 'ζεστό' υλικό.
Τα δύο sub-dials είναι πολύ ωραία στημένα, καθαρό dial με όσο και ό,τι πρέπει για χρονογράφο αυτού του επιπέδου. Η έκδοση boutique σε λευκό χρυσό με το λευκό/κρεμ dial και το γαλαζιο-μπλε χρώμα είναι πιό ωραία (κατ'εμέ) από τις άλλες. Σε σχέση με το L1 που έχεις, στον καρπό δεν είναι πολύ διαφορετικό. Το L1 παρεμπιπτώντος από τα πιό απλά και ταυτόχρονα πιό ισορροπημένα σχεδιαστικά κομμάτια για αυτά που προσφέρει αλλά και ζητά.
Είχα στη συλλογή μου ένα Royal Oak chrono 41mm, δύο Patek (όχι χρονογράφους), κι ένα σωρό άλλα κομμάτια (JLC, Panerai, Rolex Daytona full rose gold, κλπ.) Επίσης ήμουν στο εξωτερικό χρόνια σε δυνατές αγορές που επιτρέπουν σε κάποιον να δοκιμάσει πολλά κομμάτια, κάτι που έκανα και έζησα έντονα. Άρα αυτά που γράφω είναι με βάση όλες αυτές τις εμπειρίες που είχα. Ειδικά στην ALS έχω δοκιμάσει όλα τα μοντέλα, πλην των Zeitwerk Minute Repeater και Triple Split συν των πολύ προσφάτων novelties φυσικά. Η εμπειρία ιδιοκτησίας ενός Lange, κι ειδικά του Datograph, μου έμαθε πως αυτά τα ρολόγια είναι ανώτερα των Patek Philippe (τουλάχιστον των 5712 και Calatrava που κατείχα και τα οποία ήταν αγορασμένα καινούργια).
Άνθρωποι του χώρου που έχουν κάνει 2-3 ταξίδια στο manufactur στη Γερμανία μου πει επίσης μεταφέρει πώς γίνονται τα τεστ για αυτά τα ρολόγια, όπως φερ'ειπείν το τεστ με το ρολόι που με ορμή από ταξίδι ενός τόξου 180 μοιρών κτυπά ένα σκληρό σταθερό αντικείμενο, και μετά επανασυναρμολογείται για δοκιμή λειτουργειών. Μου έχουν πει πως -συγκεκριμένα για τα ALS- το water resistance είναι πολύ παραπάνω από όσο αναφέρεται. Μου είχαν αναφέρει ξεκάθαρα "...μην το φοβάσαι το ρολόι καθόλου - εκτός από ένα πράγμα: μην σου πέσει ποτέ κάτω..."
Το Dato επίσης μου είχε έλθει απ'ευθείας από service. Ήταν pre-owned και ο dealer μου το είχε στείλει στη Γερμανία μέσω τοπικού AD για πλήρες service, ώστε όταν το πουλήσει να είναι καθαρό από όλες τις πλευρές παρ'όλο που υπήραν κουτί/χαρτιά κλπ. Τα αναφέρω αυτά διότι το ρολόι που πήρα στα χέρια μου ήταν κυριολεκτικά σαν καινούργιο, άστραφτε από όλες τις πλευρές. Δεν ξέρω τί κάνουν στο service, αλλά το ρολόι ήταν σαν αυτά που δοκίμαζα στη μπουτίκ της ALS και καλύτερο (την οποία μπουτίκ επισκεπτόμουν τότε τακτικά, τουλάχιστον 1 φορά το μήνα). Το service για ένα τέτοιο μοντέλο (Datograph, πιθανολογώ χωρίς να γνωρίζω πως για ένα μοντέλο όπως το 1815 Chrono θα είναι πιό φθηνό) κόστισε λίγο περισσότερο από €4,000.
Είμαι σίγουρος πως για το 1815 Chrono το έχεις ψάξει το θέμα μέσω των δικών σου καναλιών, αλλά αν έχεις άλλες ερωτήσεις που ίσως έρχονται το μυαλό γράψε εδώ ή στείλε ΠΜ, θα χαρώ να βοηθήσω αν μπορώ. Όπως πάλι ίσως να γνωρίζεις τελευταία η εταιρεία άλλαξε ριζικά το distribution/allocation strategy μέσω boutiques και ADs, νομίζω είναι θέμα χρόνου να πάρουν πάνω τους και αυτά τα ρολόγια (το hype που υπάρχει με άλλες μάρκες δεν έχει ακόμη πιάσει την Lange).