έχεις δίκιο Γιάννη, η αγορά είναι τραγική, πήγα κ γω με ένα φίλο για αγορά ρολογιού κ ο πωλητής έλεγε ότι το nighthawk titanium είναι πιο ακριβό από το calibre 2100 γιατί κάνει πιο πολλά πράματα (χωρίς να ξέρει να τα κατονομάσει βέβαια) χωρίς να έχει ιδέα από τιτάνιο κ τα 294 κομμάτια του 2100 που είναι ο πιο σύνθετος μαζικής κατασκευής quartz μηχανισμός! τέλος πάντων εγώ απλά τράβαγα τα βυζιά μου!
προσωπικά δε θεωρώ καλύτερο ένα seiko premier των 1000 ευρώ από ένα αντίστοιχο longines αλλά ούτε κ ένα panerai των 3000 από ananta των 1500 (το απλό). δηλ. βγαίνει το συμπέρασμα ότι είναι δύσκολο να μπαίνουμε σε τέτοιες αντιβαλλόμενες σκέψεις γιατί στη μέση είναι πολλοί παράγοντες όπως η ιστορία, το μάρκετινγκ κλπ γενικά κάθε προιόν είναι διαφορετικό κ πλασάρετε στην αγορά υπο διαφορετικές συνθήκες είτε κατασκευαστικές είτε νοοτροπίας είτε στόχευσης. πχ η seiko μπορεί να έχει ένα πιο ποιοτικό ρολόι από την ωμέγα κ να το πουλάει μισοτιμής γιατί μπορεί σε αυτό το ρολόι να στοχεύει σε ένα level entry, σε κύρος ή χίλια δυο άλλα πράγματα. φυσικά μη ξεχνάμε ότι από τη μία πλευρά έχουμε δεκάδες εταιρείες ενώ από την άλλη μόνο 2-3.
στα 1500 πάντως θα σκεπτόμουν περισσότερο ή ένα μεταχειρισμένο moon ή ένα καινούριο ananta, γενικά ποτέ δε μπήκα στη λογική να είμαι οπαδός κάποιας σχολής, ανάλογα με τα λεφτά που διαθέτω, τί θέλω κ τί μαρέσει διαλέγω το κομμάτι ανεξάρτητα αν φτιάχνεται κ στη ζιμπάμπουε.
στα 1500 ευρώ όμως οι επιλογές για ελβετικό είναι εκατοντάδες ενώ για γιαπωνέζικο είναι δεκάδες. έχει κ αυτό τη σημασία του. είναι σα να μπαίνεις σε ένα κωλάδικο κ να σου λέει φίλε έχω 2 μωρά διάλεξε κ πάρε κ στο διπλανό να έχει 20.
οι ιάπωνες διαχρονικά στοχεύουν σε πιο μαζικές καταναλώσεις κ υστερούν σημαντικά στην ορατή ποιότητα, ενώ μη ξεχνάμε ότι ξεκίνησαν σαν παραγωγοί "φθηνών" προϊόντων σνομπάροντας "ελιτίστικες" επιλογές, χαρακτηριστικό παράδειγμα τα grand seiko. αυτό φυσικά έχει αντίκτυπο διαχρονικά στην "αίσθηση" που έχει αποκομίσει ο καταναλωτής πράγμα που δε μπορούμε εμείς να αλλάξουμε ή αμφισβητήσουμε αφού οι ίδιοι οι ιάπωνες δε το επιδιώκουν. γιατί εμείς λοιπόν;
επίσης μη ψαρώνουμε από κάποιες επιλογές δικές μας εδώ μέσα, γιατί αυτά που επιλέγουμε εδώ μέσα είναι "εξειδικευμένες" κ συγκεκριμένα κομμάτια, περιπτώσεις, πχ τα sportura, velatura που είναι όλο το βάρος της seiko στην αγορά δεν ασχολούμαστε καθόλου ενώ η citizen που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ρολογιών παγκοσμίως σε αυτή τη κατηγόρια των 1500 είναι ανύπαρκτη ή μας έχει γραμμένους στα @@ της ή εμείς δεν γνωρίζουμε γιατί ίσως να μην έχει τίποτα ενδιαφέρον, οπότε στη προκειμένη για ποιά ιαπωνική σχολή να μιλάμε; για ένα mm300 κ ένα anata μόνο στα 1500;