Εγω πιστευω το μπιγκ μπανγκ. Συζητήσιμο και αυτο ομως.
Το δεύτερο μέρος ειναι σωστό.
Το πρώτο, θεωρήθηκε έτσι, επειδή ο ανθρώπινος νους, θεωρεί ότι έτσι θα πρέπει να έγιναν επειδή δεν μπορεί να συλλάβει κάτι που προϋπήρχε και το άλλο, που προϋπήρχε πριν από το προϋπάρχον.
Οι ανθρώπινες ανακαλύψεις, σχετικά με την ύλη και την ενέργεια, ενθαλπία / εντροπία / διατήρηση της ενέργειας με αλλαγές μορφής, είναι ακόμη στα σπάργανα, και οι γνώσεις, πχ από τους άλλους πλανήτες, και μάλιστα του δικού μας ηλιακού συστήματος, περιορισμένες, που μάλλον οδηγουν σε συμπεράσματα / υποθέσεις, βάσει των γήϊνων ή του συγκεκριμένου ηλιακού συστήματος εμπειριών.
Σε ένα άλλο όμως σύστημα, δεν είναι απαραίτητο να ισχύουν οι αυτοί κανόνες, ειδικά όταν μιλάμε για τα ( θεωρτητικά ) όρια του σύμπαντος, που υπολογίζονται σήμερα στα ( εκτίμηση ) 13,73 ± 0,12 δισεκατομμύρια έτη.
Και ειδικά, όταν η ισορροπία / συμμετρία, ΑΠΑΙΤΕΙ αναλογικότητα αλλά και αντιθέσεις.

Το αστεροσκοπείο του Πάλομαρ, όπου βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια του κόσμου, βλέπει ουράνια σώματα και πέραν της απόστασης των 2 δισεκατομμυρίων ε.φ.
Και το 13 τόσο, είναι με τις σημερινές εκτιμήσεις, που πριν πχ 1000 χρόνια, μέχρι τον ήλιο ήξεραν. Και μέχρι το 1492, δεν ήξεραν ούτε την σημερινή Αμερικανική ήπειρο,μαι και τα μέσα τους, ΔΕΝ τους επέτρεπαν να πάνε μέχρις εκεί. ( Αν και υπάρχουν μαρτυρίες ότι είχαν ήδη πραγματοποηθεί ταξίδια εκεί. Αλλά δεν έψαχναν για την Ινδία, σαν γή την εξελάμβαναν )
Δηλαδή, με άλλα λόγια,
Φεγγαράκι μου λαμπρό
Φέγγε μου να περπατώ
Nα πηγαίνω στο σχολειό
Να μαθαίνω γράμματα
Γράμματα σπουδάζματα
Του Θεού τα πράγματα