Αποστολέας Θέμα: Διαφορές στην αντίληψη του χρόνου αν φοράμε ρολόι ή βλέπουμε την ώρα στο κινητό  (Αναγνώστηκε 236 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος baller

• Full Member
  • **
    • Προφίλ
Έπεσα σήμερα σε αυτό το ενδιαφέρον άρθρο το οποίο ίσως μπορεί να σταθεί αφορμή για να φιλοσοφήσουμε λίγο: Σύμφωνα με την ψυχολογία, τα άτομα που βλέπουν την ώρα στο κινητό τους αντί να φορούν ρολόι ενδέχεται να αντιλαμβάνονται διαφορετικά τα χρονικά ερεθίσματα

Η βασική διαφορά όταν φοράει κανείς ρολόι ή βλέπει την ώρα από το κινητό του ή smartphone είναι η προφανής:

Παράθεση
Ένα ρολόι έχει μία βασική δουλειά: να δείχνει την ώρα. Ένα smartphone έχει δεκάδες. Όταν κάποιος κοιτάζει το ρολόι του, συνήθως παίρνει την πληροφορία που χρειάζεται σχεδόν αμέσως. Όταν όμως πιάνει το κινητό, εισέρχεται σε ένα περιβάλλον γεμάτο πληροφορίες που διεκδικούν την προσοχή του.

Μπορεί να εμφανιστεί μια ειδοποίηση, να υπάρχει ένα μήνυμα, να εμφανιστεί ένα email ή να τραβήξει την προσοχή του ένα εικονίδιο κοινωνικού δικτύου. Έτσι, το πλαίσιο μέσα στο οποίο λαμβάνει το χρονικό ερέθισμα είναι διαφορετικό.

Και παρακάτω γράφει:

Παράθεση
Η ψυχολογική διαφορά είναι πιο διακριτική: το ρολόι προσφέρει συνεχή και αποκλειστική πρόσβαση σε ένα χρονικό σήμα, ενώ το κινητό προσφέρει διακεκομμένη πρόσβαση στην ώρα μέσα από μια συσκευή πολλαπλών λειτουργιών. Πρόκειται για δύο διαφορετικές αισθητηριακές και γνωστικές εμπειρίες.

Προσωπικά, κοιτούσα την ώρα από το κινητό και δε φορούσα ποτέ ρολόι. Με θυμάμαι παιδί, γύρω στα 10, που παίζαμε μπάλα σε πλατείες, να κοιτάω ποιος ενήλικας έχει ρολόι γύρω μου για να τον ρωτήσω την ώρα, μην ξεχαστώ και γυρίσω σπίτι αργά. Μέχρι που, πριν από 2-3 χρόνια, σκέφτηκα ότι θα προτιμούσα να μην κοιτάζω το κινητό μου λιγότερο. Κάτι επίσης που μου συνέβαινε (και φαντάζομαι ότι συμβαίνει σε πολλούς) είναι πως μου αποσπούσε την προσοχή η οθόνη και ξέχναγα κατευθείαν την ώρα που έβλεπε, οπότε πολλές φορές αναγκαζόμουν να την ξαναδώ. Με το ρολόι στον καρπό πλέον έχω καλύτερη αντίληψη του χρόνου.
friendly
0
funny
0
like
3
wow
0
No reactions
No reactions
Members reacted like:
Giorgos_I,sea_dweller,Ef.orange,
No reactions

Αποσυνδεδεμένος nikonian

• Sr. Member
    • Προφίλ
Με ένα αναλογικό ρολόι, υψηλού κοντράστ έχω με μια φευγαλέα ματιά την εικόνα του χρόνου που μου απομένει, χωρίς να χρειάζεται να σκεφτώ, ή να κάνω πράξεις.
friendly
0
funny
0
like
2
wow
0
No reactions
No reactions
Members reacted like:
pugman,baller,
No reactions

Αποσυνδεδεμένος trelovet

• Sr. Member
    • Προφίλ
    • Η ΝΕΑ ΜΕΓΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ
Σχεδόν ποτέ δεν έχω κοιτάξει την ώρα στο κινητό
Στο σπίτι και στη δουλειά κοιτάω στα ρολόγια τοίχου
Στο αυτοκινητο εχει ρολόι μπροστα στα μάτια μου
Στο δρόμο πάντα στον καρπό
friendly
0
funny
0
like
2
wow
0
No reactions
No reactions
Members reacted like:
pugman,baller,
No reactions
Γιώργος - ΦΛΩΡΙΝΑ

Αποσυνδεδεμένος Ef.orange

• Sr. Member
    • Προφίλ
Καλησπέρα, @baller:) Ωραίο θέμα, και όντως καλή ευκαιρία για καλοκαιρινή φιλοσοφική αναζήτηση. Όμορφο το άρθρο και ίσως να έχει δίκιο ως το πώς προχωρούν οι χρονικές ανάγκες μας μέσα στην καθημερινότητα, σε κάποια σημεία βεβαια, προσωπικά, διαφωνώ. Μάλλον, το κινητό τηλέφωνο θα έπρεπε να είναι ως ξεχωριστό πρόβλημα και όχι απόσπαση χρονικού σημείου, κάπως έτσι το βλέπω εγώ.

Πρακτικά τώρα, προσωπικά πάντα, δυστυχώς, και ξανά δυστυχώς, το κινητό είναι προέκταση του χεριού μου εδώ και πολλά χρόνια, δεν μπορώ να κάνω διαφορετικά, δεν είναι μόνο για απλή επικοινωνία ή για όποια αποχαύνωση, (κάτι παρόμοιο αλλά παροδικό είχα και έχω με smartwatch). Την πρώτη ώρα που θα αναζητήσω όταν σηκωθώ θα είναι πάντα από την οθόνη κινητού, λόγω δυσκολίας όρασης βλέπω μόνο από το κινητό την ψηφιακή ένδειξη που καταλαμβάνει ολόκληρη την οθόνη του, δεν μπορώ να διαβάσω καμία άλλη, ούτε χειρός, ούτε κομοδίνου, ούτε καμία άλλη φωτεινή ένδειξη ώρας. Κατόπιν, μέσα στη μέρα κοιτάζω χειρός ή ανεπαίσθητα το κινητό.

Γενικότερα, μάλλον είμαι συχνὰ αφηρημένος και είτε το ρολόι κοιτάξω είτε το κινητό, πολλές πολλές φορές με έχω πιάσει να μην καταλαβαίνω τι κοίταξα…, και ξανακοιτάζω.

Έπεσα σήμερα σε αυτό το ενδιαφέρον άρθρο το οποίο ίσως μπορεί να σταθεί αφορμή για να φιλοσοφήσουμε λίγο: Σύμφωνα με την ψυχολογία, τα άτομα που βλέπουν την ώρα στο κινητό τους αντί να φορούν ρολόι ενδέχεται να αντιλαμβάνονται διαφορετικά τα χρονικά ερεθίσματα

Η βασική διαφορά όταν φοράει κανείς ρολόι ή βλέπει την ώρα από το κινητό του ή smartphone είναι η προφανής:

Και παρακάτω γράφει:

Προσωπικά, κοιτούσα την ώρα από το κινητό και δε φορούσα ποτέ ρολόι. Με θυμάμαι παιδί, γύρω στα 10, που παίζαμε μπάλα σε πλατείες, να κοιτάω ποιος ενήλικας έχει ρολόι γύρω μου για να τον ρωτήσω την ώρα, μην ξεχαστώ και γυρίσω σπίτι αργά. Μέχρι που, πριν από 2-3 χρόνια, σκέφτηκα ότι θα προτιμούσα να μην κοιτάζω το κινητό μου λιγότερο. Κάτι επίσης που μου συνέβαινε (και φαντάζομαι ότι συμβαίνει σε πολλούς) είναι πως μου αποσπούσε την προσοχή η οθόνη και ξέχναγα κατευθείαν την ώρα που έβλεπε, οπότε πολλές φορές αναγκαζόμουν να την ξαναδώ. Με το ρολόι στον καρπό πλέον έχω καλύτερη αντίληψη του χρόνου.
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος baller

• Full Member
  • **
    • Προφίλ
Καλημέρα @Ef.orange! Είχα κι εγώ για πολλά χρόνια αυτή τη συνήθεια, όπως πολλοί, μόλις ξυπνούσα να παίρνω το κινητό στα χέρια μου, ήδη ξαπλωμένος στο κρεβάτι, και να χαζεύω στα social media κτλ. Κάποια στιγμή σκέφτηκα ότι δε θέλω να ξυπνάω με αυτόν τον τρόπο, αλλά πιο ομαλά. Έτσι, πήρα ένα πολύ ωραίο Casio επιτραπέζιο ρολόι, μάλιστα με μεγάλη ψηφιακή ένδειξη και φως επίσης, για να μπορώ να δω την ώρα και στο σκοτάδι πατώντας το από πίσω. Από τότε, το κινητό μου δεν το έχω καν στο κομοδίνο, αλλά πιο μακριά, για να μη μπαίνω καν στον πειρασμό να το κοιτάξω. Νομίζω πως θα σε βόλευε κι εσένα, σκέψου το.

friendly
1
funny
0
like
1
wow
0
Members reacted friendly:
Ef.orange,
No reactions
Members reacted like:
Ef.orange,
No reactions

Αποσυνδεδεμένος george_

• Administrator
  • GWF
  • kk
    • Προφίλ
Πολύ καλό, καλορίζικο!
friendly
0
funny
0
like
2
wow
0
No reactions
No reactions
Members reacted like:
Ef.orange,SHMAIOFOROS,
No reactions

Αποσυνδεδεμένος baller

• Full Member
  • **
    • Προφίλ
Δεν είναι καινούργιο αλλά ευχαριστώ!
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

• Sr. Member
    • Προφίλ
Καλησπέρα, @baller:) Ναι, δεν έχεις άδικο, είναι κι αυτό μία όμορφη λύση, πραγματικά είναι όμορφο επιτραπέζιο ρολόι και μάλιστα το είχα ως υποψήφια αγορά, παρ' όλα αυτά δεν με διευκολύνει ούτε κάτι τέτοιο, μέχρι σήμερα το ιδανικότερο για εμένα είναι το ρολόι από το κινητό, μάλιστα, να πω και κάτι χαριτωμένο, είχα δοκιμάσει ένα διάστημα και από το smartwatch τη φωνητική αναγγελία ώρας αλλά και πάλι τζίφος, πού μυαλό να έχω 2 δάκτυλα στην οθόνη.

Σε κάθε περίπτωση, το θέμα νήματος είναι προς σκέψη και συμμόρφωσή μας, όσο μπορούμε, η αντίληψη και η ψυχολογία μας έχουν πάει στα τάρταρα, ψεύτες με έπαρση και εικονική αυτοπεποίθηση, η συγκέντρωση να δω πού είμαι πού πάω τι ώρα είναι, και γιατί κλπ κλπ, είναι ίσως το λιγότερο κακό. Δεν ξέρω.

Καλημέρα @Ef.orange! Είχα κι εγώ για πολλά χρόνια αυτή τη συνήθεια, όπως πολλοί, μόλις ξυπνούσα να παίρνω το κινητό στα χέρια μου, ήδη ξαπλωμένος στο κρεβάτι, και να χαζεύω στα social media κτλ. Κάποια στιγμή σκέφτηκα ότι δε θέλω να ξυπνάω με αυτόν τον τρόπο, αλλά πιο ομαλά. Έτσι, πήρα ένα πολύ ωραίο Casio επιτραπέζιο ρολόι, μάλιστα με μεγάλη ψηφιακή ένδειξη και φως επίσης, για να μπορώ να δω την ώρα και στο σκοτάδι πατώντας το από πίσω. Από τότε, το κινητό μου δεν το έχω καν στο κομοδίνο, αλλά πιο μακριά, για να μη μπαίνω καν στον πειρασμό να το κοιτάξω. Νομίζω πως θα σε βόλευε κι εσένα, σκέψου το.

(Κάντε κλικ εδώ να εμφανιστεί η φωτογραφία.)
friendly
0
funny
0
like
1
wow
0
No reactions
No reactions
Members reacted like:
baller,
No reactions

Αποσυνδεδεμένος Wolf-

• Global moderator
  • Master
    • Προφίλ
Το ρολόι είναι η πυξίδα μου στην καθημερινότητα! Ο χρόνος είναι πολύ σημαντικός για μένα και τον καταλαβαίνω πολύ καλύτερα όταν βλέπω τους δείκτες στον καρπό μου.
​Άλλο ένα πράγμα που μου αρέσει πολύ είναι η στεφάνη του diver, γιατί τη χρησιμοποιώ για μικρές μετρήσεις ή ακόμα και σαν "υπενθύμιση". Για παράδειγμα, όταν παραγγέλνω σουβλάκια, βάζω το βέλος στην ώρα της παραγγελίας και έτσι βλέπω αμέσως στη στεφάνη πόση ώρα έχει περάσει! Το κινητό μπορεί νε μην με βολεύει καθόλου με την ώρα αλλά με εξυπηρετεί πολύ σαν ημερολόγιο..!
 ;)
friendly
0
funny
0
like
3
wow
0
No reactions
No reactions
Members reacted like:
Giorgos_I,SHMAIOFOROS,Ef.orange,
No reactions
🐺 Ξέρω από αυτά ρε..

Αποσυνδεδεμένος SHMAIOFOROS

• Full Member
  • **
    • Προφίλ
Τα ρολόγια δείχνουν, στους άνδρες ειδικά, πολλές φορές... και κάποια "σημάδια" της προσωπικότητας-χαρακτήρα αυτών που τα φορούν...
Όπως τα κοσμήματα στη γυναίκα...
😀😃😀
.
friendly
1
funny
0
like
1
wow
0
Members reacted friendly:
Ef.orange,
No reactions
Members reacted like:
Ef.orange,
No reactions
Κάθε δευτερόλεπτο αλλάζουν: ο χρόνος, ο άνεμος, η τύχη και η γυναίκα.

• Sr. Member
    • Προφίλ
Καλησπέρα, @SHMAIOFOROS:) Μα τι ωραία σκέψη! Αν δεν υπάρχει ήδη, πιστεύω πως αξίζει να ανοίξεις ένα νήμα, πχ "Ρολόι και προσωπικότητα", πες μου τι φοράς να σου πω ποιος είσαι. Πιστεύω σχεδόν απόλυτα πως ισχύει, (1000άρα που φοβίζει, 600άρι βασιλιάς στις στροφές , ...κάπως έτσι).

Τα ρολόγια δείχνουν, στους άνδρες ειδικά, πολλές φορές... και κάποια "σημάδια" της προσωπικότητας-χαρακτήρα αυτών που τα φορούν...
Όπως τα κοσμήματα στη γυναίκα...
😀😃😀
.
friendly
0
funny
0
like
2
wow
0
No reactions