Καλημέρα,
@abaroth!

Θίγεις ένα πολυδιάστατο θέμα και δεν αφορά μία μόνο χώρα, ως ξεχωριστό ή μοναδικό παράδειγμα, ούτε ένα συγκεκριμένο αγοραστικό κοινό με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, δεν είναι απλό ως θέμα είναι κάτι πιο σύνθετο και πρέπει να επεκταθούμε.
Πριν πω προσωπική άποψη να αναφέρω πως και εδώ στο φόρουμ έχουμε πολυταξιδεμένους φίλους, μέλη όπου ταξιδεύουν διαρκώς ή και μέλη όπου ζουν μόνιμα ή μεγάλα διαστήματα στο εξωτερικό. Επίσης, αξίζει να διαβάσουμε και απόψεις μελών με πολύχρονη εμπειρία όπως ο αγαπημένος φίλος
@Giorgos_I, που μέσα από τη συζήτηση θα μας μεταφέρει και σε άλλες δεκαετίες, σε καταστήματα εντός κι εκτός Ελλάδας, άλλες τιμές άλλες εποχές άλλο κοινό.
Δεν ξέρω σε ποια ηλικιακή κατηγορία βρίσκεσαι, θα έλεγα αρχικά μερικά παραδείγματα, μερικές εικόνες. Ένας νέος, μπαίνει στο πρώτο Public και χτυπάει το πιο τούμπανο Apple watch, κάποιος άλλος νεαρός, πάει με λιγότερο μαζεμένο χαρτζιλίκι και χτυπάει τα πιο δυνατά χαρακτηριστικά σε smartwatch άλλων εταιριών. Κάποιος αρκετά πιο ψαγμένος ή συγκεκριμένης περίπτωσης πχ αθλητικός μανιώδης…, πάει για πολύ πιο εξειδικευμένο στόχο και σαφώς πολύ ακριβότερο κοκ. Αυτή είναι μία πρώτη εικόνα στο 2026.
Άλλος μικρόκοσμος, όπως εδώ, σε ένα φόρουμ. Κάποιοι, συνήθως μεσήλικες, με αγάπη για το ρολόι, έχουν σχηματίσει ομάδες όπου λένε τον πόνο τους και που η ενασχόληση τους έφτασε. Εδώ μιλάμε κυρίως για χομπίστες όπου εξαντλούν χρόνο, χρήματα, λογική, πέρα από τα όρια όπου θα έθετε ένας φυσιολογικός άνθρωπος. Θέλω να πω δηλαδή από την αρχή πως δεν είναι τοπικό ως φαινόμενο, δεν αφορά συγκεκριμένο οικονομικό όριο ή περιθώριο, χώρα ή άνθρωπο.
Στο δια ταύτα τώρα. Όλο αυτό που περιγράφεις παραπάνω δεν αφορά μόνο την Ελλάδα της κρίσης αλλά σχεδόν παντού στον κόσμο, η διαφορά είναι στη διαχείριση πώλησης και το αγοραστικό κοινό που απευθύνεται. Για παράδειγμα, ένα Swatch των 50 ευρώ θα το πάρω σφραγισμένο, ένα Casio επίσης. Άλλο εκτεταμένο φαινόμενο, είμαστε, μάλλον, από τους πρωταθλητές σε διαδικτυακούς μαραθωνίους. Και εμείς οι ρολογόφιλοι, μάλλον, το έχουμε τερματίσει ως συνήθεια πλέον, μην πάμε μακριά: Chrono24 και ο Θεός να βάλει το χέρι του. Πλέον το σύνηθες, πάμε δοκιμάζουμε φεύγουμε παραγγέλλουμε, κατάθεση και τσουπ σφραγισμένο το νέο μας όνειρο.
Στη χώρα μας είναι αρκετά συνηθισμένο να αγοράζουμε και ρολόι βιτρίνας. Βέβαια, ένας πιο έμπειρος φίλος του ρολογιού γνωρίζει πού και πότε, γνωρίζει καταστήματα και ρολόι πριν από οποιαδήποτε αγορά. Ένας άπειρος θα πέσει σε λάθη πολύ πιο εύκολα, είτε σφραγισμένο είτε όχι. Η δική μου μικρή εμπειρία λέει πως αυτό γίνεται παντού, όχι μόνο Ελλάδα. Η πρακτική είναι ίδια αλλά και οι δυνατότητες της κάθε αγοράς, ανά την Ευρώπη ως παράδειγμα, διαφορετικές. Άλλο να αγοράσω ένα ρολόι από την πανέμορφη Σαντορίνη κι άλλο από το κέντρο του Λονδίνου στα γρήγορα, σε ένα τοπικό μαγαζί που πέτυχα ως πεζός τρώγοντας σουβλάκι ή από ένα άγνωστο βουνό της Ελβετίας, από ένα χωριό με αγελάδες. Ανάποδο το παράδοξο;
Γενικότερα; θα έλεγα: μεγάλες αλυσίδες, μεγάλα ονόματα, έχουν και εκθεσιακά αλλά περισσότερες δυνατότητες στο να φέρουν στο πιάτο μας το άγγιχτο. Ένα μικρό ανεξάρτητο κατάστημα με περιορισμένο στοκ θα δώσει τις δικές του εναλλακτικές στον πελάτη. Μην ξεχνάμε πως για τον πωλητή και οι 2 περιπτώσεις είναι πώληση ως καινούριου με την ίδια ακριβώς εγγύηση. Ακόμα και στα ρολόγια πολυτελείας θα δούμε μία σχεδόν ίδια εικόνα αλλά βέβαια εκεί μιλάνε άλλες εγγυήσεις.
Μην κουράζω παραπάνω. Ναι, πιστεύω πως είναι λογικότατο να μας ενοχλεί το κάθε εκθεσιακό κομμάτι. Άγνωστη η κατάστασή του, κι ας μου ορκίζονται στον Δία. Μου αφαιρούν την χαρά να φορεθεί πρώτη φορά στον δικό μου καρπό, να αφαιρέσω εγώ τα προστατευτικά του αυτοκόλλητα και να ...μυρίσω το κουτί του, να πατήσω πρώτος το start. Με λίγα λόγια η διαδρομή: εκθεσιακό, βιτρίνα και ποια βιτρίνα; επιλογή, να δούμε κύριε για κλειστό κομμάτι από το στοκ, από άλλο μας κατάστημα, από συνεργάτες κλπ κλπ. Πληρώνουμε λιανική για το ίδιο πράγμα, ε, θα επιλέξω το σφραγισμένο, λογικό. Αν όχι, θα ζητούσα πχ έκπτωση αν είναι λογική ως απαίτηση ή κάποιο έξτρα κίνητρο ώστε να το επιλέξω.
Όπως κι αν έχει, θα ήθελα κι εγώ να ακούσω σχετικές γνώμες από εμπειρότερους φίλους. Ωραίο θέμα!