Φίλος με ηλεκτρικό κατέβηκε από Θεσσαλονίκη Αθήνα.
Είδε κι έπαθε μέχρι να βρει να φορτίσει.
Σταθμοί φόρτισης υπήρχαν, αλλά πήγαινε ο άλλος, το έβαζε στην πρίζα και πήγαινε για καφέ... Μια ώρα μετά επέστρεφε να πάρει το αμάξι. Ουσιαστικά αν μέσα σε μισή ώρα φτάσει στο 80% της φόρτισης το παίρνεις και φεύγεις. Αυτό είναι το νόημα.
Σε εποχές που ο κόσμος ταξιδεύει (Πάσχα, Χριστούγεννα, καλοκαίρι, τριήμερα κλπ), το ταξίδι με ηλεκτρικό είναι δοκιμασία!
Εγώ θα επέλεγα υβριδικό, Toyota. Έτσι όπως το σκέφτομαι είναι προς το παρόν η μόνη οικονομική και αξιόπιστη πρόταση. Πριν μια εβδομάδα πήρα ένα TAXI. Toyota Corolla hybrid 1.8 βενζίνη.
Τον ρώτησα για το αυτοκίνητο. 430.000 χιλιόμετρα και το μόνο που χρειάστηκε ήταν η συνηθισμένη συντήρηση. Μου είπε όχι το 2lt γιατί βγάζουν θέματα με βαλβίδες.

Οπως πάντα, ΣΩΣΤΟΣ !

Στην γειτονιά μου, βάλανε έναν φορτιστή, έτσι στα ξεκούδουνα ! Εντάξει, πλατεία είναι, μια τράπεζα έχει, ένα περίπτερο, και 2-3 μαγαζάκια, τίποτε το σπουδαίο δηλαδή. Αλλά, έχει και ένα γυμναστήριο. ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ. Ερχεται ο κύριος / κυρία, το κουμπώνει, και πάει για γυμναστική. Και το κουμπώννουν, ανάθεμα και αν φορτίζει, μονον και μόνον για να παρκάρουν
Ρώτησα κάποιον που ξέρει, και μου είπε ότι ρυθμίζεις ποσο θα φορτίσει ( με την κάρτα μέσω τηλεφώνου - χρέωση ), οπότε το βάζεις να πάρει πχ 10 μονάδες, ότι και να σημαίνει αυτό, που τα ολοκληρώνει σε 10', αλλά η θέση δεσμεύεται για όσο λείπει ο κύριος / κυρία. Για να κάνει τα σετάκια του
Τις ημέρες δε της εποχιακής κίνησης, αυτονόητα σε κάποια ταξίδια στην Εθνική πέραν της αυτονομίας, 300-400 χιλ. στις "πρίζες" γίνεται λίιιιιιιγο χαμός, το βίωσα και εγώ στην τελευταία περιοδία. Περιμένανε να αδειάσει η θέση, όσο εμείς σταματήσαμε, WC- καφέ - τσιγάρο - χάζι - και δρόμο, αυτοί ήταν ακόμα εκεί.
Με ένα υβριδικό, αποκτάς τα πλεονεκτήματα ( φορολογία - πιθανή κατανάλωση - τέλη κυκλοφορίας ), αλλά είσαι ανεξάρτητος από παραγοντες φορτίου - καιρικών συνθηκων - πολυκοσμίας. Και τα ταξίδια θέλουν έναν προγραμματισμό, πού πας, που θα φορτίσεις, κλπ
Αδελφικός φίλος πήρε το Αμερικάνικο, και πάει Αθηνα - Καλαμάτα non stop, φορτίζει εκεί, και ξαναγυρίζει. Και είναι ευτυχισμένος. Αν όμως χρειαστεί να πάει πχ Καβάλα ?

Πλέον στην οικογένεια έχουμε 3 υβριδικά, και η εμπειρία των χρηστών, ειδικά του ενός που κάνει το Πάτρα - Αθήνα - Πάτρα τουλάχιστον εβδομαδιαίως, είναι ότι η κατανάλωση είναι σαν του προηγούμενου θερμικού που αντικατέστησε πριν 3 μήνες. Δεν κέρδισαν κάτι από άποψη κόστους χρήσης - μετακίνησης.
Το υβριδικό, "δουλεύει" για περιορισμένο διάστημα, και σε μικρά φορτία - ταχύτητες. Στο "ισάδι", πάει "οικονομικά", και μόλις πιάνει ανηφόρι, ή υψηλότερη φόρτιση, αρχίζει το θερμικό. Ηδη έχει 17.000 χιλ, και έχουμε σχηματίσει κάποια άποψη.
Μηχανολογικά, ΙΜΟ, τα επιπλέον συστήματα, αυξάνουν την πιθανότητα δυσλειτουργίας - για οιοδήποτε λόγο. Θα ήθελα να ήξερα, μέχρι ποιό βαθμό αντέχουν πχ ύψος νερού ( συνηθισμένο στην Ελλάδα σε βροχές σε πολλούς δρόμους).
Προσωπικά, και λόγω ελάχιστων διαδρομών, ηλικίας, κόστους, νοοτροπίας, αν χρειαζόταν να αλλάξω,
υβριδικό θα επέλεγα, και μάλιστα συγκεκριμένης μάρκας.

Ειχαν πρωτοέρθει πρίν δεκαετίες τα πρώτα Prius, και τα πήρανε για ταξί. Εμείς γελάγαμε τότε

αλλά αποδείχθηκαν θηρία. Και εννοείται ότι είναι πλέον μάλλον ο πιο εξελιγμένος κατασκευαστής.